Pohjois-Suomi

Sai­raan­hoi­to­pii­ri: Oulaskankaan syn­ny­tys­toi­min­ta loppuu tänä vuonna, synnyttäjät ohjataan OYSiin

Oulaskankaan synnytystoiminta loppuu tämän vuoden aikana.
Pohjois-Suomi 7.11.2018 10:29
Anna Leinonen

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (PPSHP) kertoo, että Oulaskankaan synnytystoiminta loppuu vuoden 2018 aikana. Päätöksen taustalla on arvio Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnasta, jonka Valvira teki sairaanhoitopiirin pyynnöstä tänä syksynä.

Sairaanhoitopiiri kertoo, että Oulaskankaan sairaalan synnytyksiä aletaan ohjata Oulun yliopistolliseen sairaalaan (OYS).

Vs. johtajaylilääkäri Juha Korpelaisen mukaan kaikki synnyttäjät mahtuvat sairaalaan ongelmitta.

– On valitettavaa, ettei Oulaskankaan synnytystoimintaa saatu jatkaa. Meillä on kuitenkin OYSissa riittävät resurssit, tarpeeksi tilaa ja osaavaa henkilökuntaa, joten pystymme ottamaan sairaalaan aiemmin Oulaskankaalla synnyttäneet äidit. Potilasturvallisuus ei vaarannu eikä kenenkään tarvitse olla asian vuoksi huolissaan, Korpelainen sanoo sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Korpelaisen mukaan PPSHP alkaa välittömästi suunnitella synnytysten siirtämistä Ouluun. Tulevia synnyttäjiä ohjeistetaan asiasta jo lähipäivien aikana.

Vuosia jatkunut prosessi

Oulaskankaan synnytystoiminta on ollut luupin alla jo vuosia. Vuonna 2016 Valvira teki päätöksen, jonka mukaan Oulaskankaan synnytystoiminta pitää lakkauttaa. Perusteena oli se, että toiminta ei täyttänyt terveydenhuoltolain ja sen alaisen päivystysasetuksen vaatimuksia.

PPSHP valitti Valviran päätöksestä ensin hallinto-oikeuteen ja sitten korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Huhtikuussa 2018 korkein hallinto-oikeus päätyi asiassa Valviran kannalle ja linjasi, että synnytystoiminta Oulaskankaan sairaalassa päättyy tämän vuoden loppuun mennessä.

Valvira ei tuoreessa arviossaan muuttanut aiempaa päätöstään. Sen mukaan Oulaskankaalla ei ole tehty eikä suunniteltu sellaisia olennaisia muutoksia, jotka parantaisivat ratkaisevasti synnytystoiminnan laatua ja potilasturvallisuutta.

Sairaanhoitopiiri olisi halunnut säilyttää synnytystoiminnan myös Oulaskankaalla. Hoidon laatua on nostettu viime vuosien aikana muun muassa lisäämällä sairaalan resursseja sekä tehostamalla henkilöstön täydennyskoulutusta.

Keväällä 2018 sairaanhoitopiiri toimitti sosiaali- ja terveysministeriöön poikkeuslupa-anomuksen, jossa se sitoutui kehittämään toimintaa ja perustamaan aikuisten tehostetun valvonnan yksikön Oulaskankaalle. Heinäkuussa ministeriö antoi Oulaskankaan synnytyssairaalalle kolme vuotta lisäaikaa. Se ei kuitenkaan kumonnut Valviran päätöstä.

Oulaskankaan sairaalan toiminta muuttuu synnytysten lopettamisen myötä. Sairaanhoitopiirissä Oulaskankaan sairaalaa pidetään alueellisesti ja toiminnallisesti merkittävänä, ja sen toiminnan jatkuvuus halutaan turvata.

– Haluamme, että Oulaskankaan sairaala on jatkossakin elinvoimainen aluesairaala, toteaa PPSHP:n johtaja Ilkka Luoma.

Juttua päivitetty 7.11. kello 10.29.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (178)

Toivottavasti seuraavissa vaaleissa kaikki muistaa mikä puolue oli tämän päätöksen takana ja minkähän samaisen puolueen tämän alueen kansanedustajat eivät ole tehneet eivätkä tee mitään asian eteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä tästä väärästä päätöksestä saavat päättämässä olleet poliitikot kantaa vastuun seuraavissa vaaleissa. Äänestäkää

Tätä asiaa on käsitelty vuosia mutta silti mitään ei ole poliitikot saaneet tehtyä. Taas vaan puhutaan päivystusasetuksen muutoksesta jne. Seuraavissa vaaleissa muuttuu suunta ja saamme lopetettua tämän keskittämispolitiikan jolla kaikki toiminnat ohjataan muutamaan suureen kaupunkiin Suomessa. Poliitikot ovat vieneet vetovoimatekijöitä isojen kaupungin ulkopuolelta pois ja kaikki ihmiset ja palvelut pakotetaan sumppuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luojan kiitos omat lapset jo tehty ja saivat syntyä Oulaisissa ammattitaitoisen ja ystävällisen henkilökunnan avustuksella. Oulaskangas pieni kodikas yksikkö, jossa ihanan lämmin ilmapiiri, toisin kuin oys:n tuotantolaitosmainen liukuhihna synnäri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, keskittäminen suuriin kaupunkeihin jatkuu ja pikkupaikkakuntien alas ajo jatkuu, ihme kyllä äänestysaikana näitä ei muisteta, tässä ei ole muuta taekoitusta, synnytyssairaala toimii varmaan paremmin kuin suurisssa yksiköissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastuu ja kustannukset siirretään äidille. Tämähän tässä kuitenkin on takana. Järjestelijä käärii voitot. Turvallisuuden vuoksi kannattaa odottavien perheitten muuttaa Ouluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin vastuutonta ohjausta Valviralta, siis turvallisuutta valvovalta virastolla asettaa äidit ja varsinkin syntyvät lapset selkeään turvallisuusriskiin vain äykkäpäisyyttään tehtyyn aikaisempaan virhepäätöksensä tukemiseksi!

Eipäs ole ihme, että syntyvyysluvut ovat laskeneet viime vuosina, kun täälläkin Pohojosessa, missä vielä onneksi uskalletaan lapsia tehä, niin se koetaan niin uhkaavana, että synnytystalakoihin houkuteltuina tehhäänkin kaikenlaisia tekosyitä turvallisimman lähisynnyttämisen takaaminen mahottomaksi vain mahtikäskyllä?

Eivät edes uskaltaneet Valviran väki tulla paikanpäälle Oulaskankaalle näkemään omin silmin, että kaikki ne tekosyyt, joilla ekakerralla synnyttämiset yritettiin jo lopettaa, niin oli pidetyssä lähisairaalassa jo monimuotoisemmin parannettu ja uusittu, niin että lopetuspäätös olisi ollut pakko pyörtää! Uskomatonta viranomaistoimintaa etelän vellihousuilta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on ylijohtajallääkäriltä kommentti potilasturvallisuudesta. Pidempi ajomatkako ei vaaranna synnyttäjien ja vastasyntyneiden turvallisuutta? Myös kotiutumisen jälkeen matka sairaalaan sairaan vastasyntyneen tai vuotavan äidin kanssa pitenee. Mutta ei se mitään. Oulussa ilmeisesti nyt väljää potilashuoneissa, leikkurissa ja synnärissä kun tuosta vaan mahtuu 900+ synnyttäjää ja vauvaa lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt pitää Ouluun saada lisää hoitajia näitä uusia synnyttäviä äitejä ja vauvoja hoitamaan. Pelkät sänkypaikat/huoneet ei ketään hoida.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Takseihin hätäapupakkaus synnytystä varten. Taksareille pakollinen kätilökurssi. Perustettava vertaisryhmä taksissa syntyneet. Ovat tavallista vauhdikkaampia ihmisiä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko Huoviskan osuudesta tarkempaa tietoa saatavilla ??? Selviäisi muitakin epäselvyyksiä samalla. Tytti puolestaan on kaaderiluonteellaan jäämässä ilman laajaa ystäväpiiriä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Piisaa. Päivystusasetus astui voimaan vuonna 2016 ministeri Rehulan allekirjoituksella päättämänä ja allekirjoituksella. Ministeri Rehula ei ole Huovinen eikä demari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Potilasturvallisuuteen vedotessa ohjataan synnyttäjät pahimmassa tapauksessa tienpäälle synnyttämään. Tulevista ongelmista vastaa sitten päättäjät korvaamalla kaikki tulevat vammautumiset ja hengenvaaraan joutumiset omasta pussistaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepulaiset ovat ajaneet ne kunnat jossa ovat valta-asemissa umpipäähän velanotossa. Kepu pettää aina on edelleen voimissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla keskustelussa puhutaan ambulanssin ottamisesta synnytysreissulle. Sitä ei oteta, vaan hätätilassa se voidaan antaa, ambulanssihenkilöt arvioi hädän. Yleensä annetaan kehoitus mennä taksilla tai bussilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kepu, kepulaiset päättäjät ovat pahimpia syrjäseutujen palvelujen alasajajia.
Ökyisännän äänellä ja käskyvallan alla mennään kepukunnissa. Valtakunnan politiikka myös hyvä osoitus sanelusta sekä ylimielisyydestä mitä em. puolue, sen edustajat harjoittavat.
Sitä ihmettelen että miksi silti mm. Oulaskankaan henkilökunnassa paljon keskustapuolueen äänestäjiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On huomattava että tässä maassa on kepu vetoinen hallitus ja tuo sairaala sijaitsee ydin äänestysalueella,onkohan käynyt nii että mitään sanomattomat kyseisen puolueen kansanedustajat ei ole hoitaneet hommiaan vaan keskittyneet omien etujen puolustamiseen.Keskustapuolueen valta-aluetta ja monta kansanedustajaa alueelta näin päästetään käymään,kyselisin kyllä äänestäjän kuluttajansuojan perään kun näin on käynyt.Olisi aika valita seuraavissa vaaleissa kansanetua eikä omaa etua ajavia henkilöitä sinne eduskuntaan,tämä on seurausta kun johtoon valitsitte piilokokoomuslaisen liberaalin joka miehitti puolueen omilla jeej jees henkilöillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja keskustalainen ministeri on asetuksella tämän tehnyt. Ei jatkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (178)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taseet työttömänä

Maailmassa on ainoastaan kaksi täysin varmaa asiaa: aurinko nousee idästä ja tenava haukkuu hallitusta. Avaappas kerran... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

26.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image