Pohjois-Suomi

Saariselän pitkä pulkkamäen valaistus palkittiin arvostetussa kilpailussa Lontoossa

Väreillä valaistu pulkkamäki kiemurtelee tunturin rinteessä laskettelurinteiden tuntumassa. KUVA: Jaakko Posti
Pohjois-Suomi 10.12.2019 8:01
Anna Leinonen

Saariselän hiihtokeskuksen pulkkamäkeen suunniteltu Aurora Experience -valoteos on voittanut Darc Awards -kilpailun pääpalkinnon Lontoossa. Teoksen taustalla on suomalainen WhiteNight Lighting -valaistussuunnittelutoimisto.

Valoteoksen on tarkoitus tuoda esiin muinaista yliluonnollista maailmankatsomusta sekä revontulien ja yötaivaan tarjoamaa ainutlaatuista kokemusta. Kaunispään huipulta lähtevä pulkkamäki on Suomen pisin pulkkamäki. Väreillä valaistu reitti jatkuu tunturin laelta rinnettä pitkin alas. 

– Tämä on hämmentävän hieno juttu meille ja koko suomalaiselle valaistussuunnittelulle. Palkinnon merkitystä korostaa vielä se, että äänestäjinä ovat olleet toiset valaistussuunnittelun ammattilaiset, kommentoi WhiteNight Lightingin suunnittelija ja toimitusjohtaja Arto Heiskanen yhtiön tiedotteessa.

Darc Awards on vuosittainen arvostettu valaistuskilpailu. Finaali järjestettiin viime viikon torstaina Lontoossa. Osanottajia on ympäri maailman. Ääniä annettiin yhteensä 1400.

Kilpailussa oli kuusi kategoriaa. Aurora Experience sai eniten ääniä kaikissa kategorioissa.

Tamperelaisen WhiteNight Lightingin valaistussuunnittelua voi Saariselän lisäksi nähdä esimerkiksi Tampereen keskustassa, Tampereen valoviikoilla ja Helsingin Kämp-hotellissa sekä Helsingin Kruunuvuorenrannassa.

MAINOS

Kommentoi

Kauniit ledi-valot ja liikunta piristävät mieltä ja terveys kohenee. Kansantalous säästää, kun ihmiset pysyvät sekä keholtaan että mieleltään terveempinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vihreät sdp haluuaa pelastaa maailman ilmaston joten saariselän pulkkamäen valaistus turha jostakihan se pitää aloittaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ledeillä on valaistu, eli eivät hirveän montaa wattia vie. Eivätkä ennen kaikkea juuri yhtään wattia enempää kuin valkoisetkaan ledit olisivat kuluttaneet. Laskin mäestä nelisenkymmentä lamppua, ja jos arvataan, että ovat vaikka 50 W lamppuja, mikä valoteholtaan vastaa karkeasti 500 W halogeenia, koko valaistuksen kulutus on 2 kW paikkeilla. Joku hotellin tai vuokramökin sähkökiuas kuluttaa moninkertaisen määrän energiaa.

Tästäkinkö piti valittamisen aihetta keksiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No eihän se luonto nyt tietenkään säästy kuin viherhörhöjen mielikuvissa vaikka kuinka aurinko- ja tuulisähköä tuputettaisiin. Miten tähänkin piti nyt tämä luontokortti vetää esiin? Lasketko oikeasti joka asian energiankulutukset ja CO2:t ynnä muut 'pakolliset' jargonit?
Mutta onhan se aikas erikoista, että sähköä kuitenkin nykyään pidetään jotenkin 'ekologisena' vaihtoehtona. Sen perusteellahan minunkin suorasähköomakotitaloni on ekologisuuden huippua, vaikka jokunen vuosi takaperin tuntui, että kaikki muut (myös öljy) olisivat viherhysteerikkojen mielestä parempia vaihtoehtoja. Niin se maailma muuttuu joidenkin mielikuvissa. Turha noista energioista on ressata, kun ei oikeasti kuiteskaan vaikuta yhtään mihinkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se tulloo luonnolle kalliiksi jos ihmiset pilkkopimmeessä masentuu, aijjaa toiseen pulukalla pahki ja joutuu sitämyöten lissäämään pillerimääräänsä. Se tulloo halavemmaksi laittaa ledivaloja ja mukavuusaspekti on myös ihan toellinen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:30
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni, vakuuttaa liikenne- ja viestintäministeri Harakka – ministeri nosti investointeina esille Ajoksen sataman syventämisen sekä Valtatie 21:n
7:00
Päivän leffapoiminnat: 1970-luvun salaliittojännäri muistuttaa, että Warren Beatty oli aikanaan karismaattinen tähti
7:00
Janne Orava koulutti itsensä keittiömestarista riistamestariksi – nyt hän osaa muun muassa tunnistaa kärpäsen toukista, milloin eläin on kuollut Tilaajille
7:00
Lentoturmatutkinta kiinnostaa ja opettaa – sarjaa on esitetty vuosituhannen alkupuolelta saakka eikä sen tenho ole laantunut vieläkään
7:00
Edullisemmat kuntosalit riisuivat palvelut ja kiristivät kilpailun – nyt tulevat boutique-salit, joissa liikutaan tyylillä Tilaajille
6:40
Kemiin kaavailtu tehdas ei jää väylistä kiinni – Meri-Lapissa vieraillut ministeri Timo Harakka vakuutteli, että valtio kantaa kortensa kekoon
6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Viikot töissä toisella paikkakunnalla ja viikonloput kotona

On tietenkin kokemuksia. Melko avartavia myös ammatillisesti. Se tämä meidänkin valtakunnan väki on melko erilaista, voi... Lue lisää...
Pontus.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image