Pohjois-Suomi

Saanalle tehdään uudet portaat kesällä – ra­ken­nus­ma­te­ri­aa­lia kuskataan paikalle jo keväthankien aikaan

Saana-tunturi, Kilpisjärvi. Taustalla Mallan luonnonpuisto ja kolmen valtakunnan rajapyykki. KUVA: Lassila Pekka
Pohjois-Suomi 15.3.2019 20:11
Anna Leinonen

Kilpisjärvellä sijaitsevalle Saana-tunturille tehdään uudet portaat ja sorapolku ensi kesänä. Varsinainen rakentaminen käynnistyy kesäkuun lopulla, mutta valmistelutyöt aloitetaan jo ensi viikolla, kerrotaan Metsähallituksen tiedotteessa.

Maalis-huhtikuun aikana alueelle kuljetetaan rakennustöissä tarvittavia materiaalia välivarastoihin tamppareiden avulla. Talviaikaisella kuljetuksella pyritään välttämään maaston kulumista. 

Materiaalikuljetukset voivat haitata alueen moottorikelkkaliikennettä. Kelkkailijoita varoitetaan työmaa-alueesta kylteillä. Alustavan suunnitelman mukaan Jeahkaksentie aurataan materiaalikuljetuksia varten viikolla 12. 

Saana on erittäin suosittu luontomatkailukohde, ja portaat suojaavat tunturiluontoa. Saanan reitillä käy vuosittain noin 25 000 henkilöä. Jos 1990-luvulla huomattiin, että ilman portaita kiipeäjien polku leviää koko ajan ja se näkyy kauas maisemassa.

2000-luvun alussa Saanan rinteille rakennettiin ensimmäiset portaat. Ne jouduttiin purkamaan huonokuntoisina vuonna 2017.

Uusi reitti sopivat rakenteeltaan ja väreiltään rinteeseen

Metsähallituksen mukaan uusi reitti ja portaat tehdään rakenteeltaan ja väritykseltään tunturirinteeseen sopivasta maa-aineksesta ja kivistä.

Suomessa retkeilyreittien kivirakentamista ei vielä ole tehty paljoa, mutta maailmalla se on erittäin yleistä. Se on ekologisin, kestävin ja maisemaan sopivin ratkaisu.

Vanhat puiset portaat erottuivat tunturirinteen maisemmassa kauas, mutta kiviaines maastoutuu maisemaan paremmin. Saanalla käytettävät kivi- ja soramateriaalit ovat kotimaisia.

Uusien rakenteiden myötä Saanan reitin linjaus muuttuu hieman. Myös reitistön päälähtöpaikka muuttuu. Jatkossa lähtö Mallan luonnonpuistoon ja Saanalle, tapahtuu samalta paikoitusalueelta. Myös vanha reitti Kilpisjärven retkeilykeskukselta Saanalle säilyy käytössä, ja sen välttämättömimpiä pitkospuita uusitaan. 

Saanan polun valmistuttua kulku ohjataan vanhalta polulta uudelle, jotta Saanalle jo syntyneiden kulumisvaurioiden palautuminen saadaan käyntiin. 

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

"Luontomatkailijoiden" ajatusmaailma on hyvin ristiriitainen. Yhtäällä kiljutaan kurkku suorana ilmastonmuutoksen vastustamista, messutaan luonnon tuohoamisesta ja toisaalla rakennetaan rakennetaan hyvin arkaan luontoon kulkua helpottavia teitä, polkuja ja portaita. Väitän, että suurin osa luonnonsuojelun kiristämistä vaativista kaupunkilaisista eivät ole koskaan käyneet metsässä 50 metriä kauempana pikitiestä. On suorastaan irvokasta, että tuollaiset kansalaiset esittävät itsensä luonnon ystävinä vaikka eivät luonnosta ja luonnonmukaisuudesta tiedä tuon taivaallista.

Menkää ihmiset metsään. Menkää sinne jalkaisin, umpimetsään, ilman opastettuja polkuja. Eksykää hetkeksi ja yöpykää taivaan alla, jotta ymmärtäisitte, mitä on olla luonnossa, tiettömän, poluttoman taipaleen takana. Sitten voitte ylpeänä todeta itsellenne olevanne luontoihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt olisi paikallaan alkaa keräämään vapaehtoista "tossurahaa" Saanan päälle nousijoilta että kattaisi vähän niitä kuluja mitä portaiden tekemisestä aiheutuu. Se olisi vitosen nousu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina on ajettu ohi kun on meno- tai tulomatkalla oltu Norjaan / Norjasta. Ensi kesänä noustaan sitten Saanalle. Voisiko tuohon miettiä yhden hengen DRONE -kuljetinta. Se ajaisi automaattisesti ihmisiä ylös ja alas. Olisi vielä aurinkokennoilla toimiva. Ei kuluisi maasto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viime kesänä kiipesimme vaimon kanssa Saanan huipulle ihailemaan maisemia. Ylhäällä Saanalla joimme koskista ja poltimme sikareita. Illalla saunoimme Turakaisen ja Äijä-koiran kanssa. Oli hieno reissu

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä. Samalla eli älyttömällä äärivaikealla askelnousulla ja -leveydellä ku entiset ja toivottavasti sileestä, jopa hiotusta kivestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Materiaalikuljetukset voivat haitata alueen moottorikelkkaliikennettä." Eli kelkkailijat eivät voi rällätä rauhassa missä vain niinkuin nyt tekevät. Pikemminkin kuljetukset haittaavat hiihtoa, koska Saanan ympäri menevä latu kulkee juuri Jehkaksen tietä pitkin. Huhtikuu on Kilpisjärvellä parasta hiihtoaikaa. Mutta hiihtäjistähän siellä ei enää välitetä pätkääkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Saanalla käytettävät kivi- ja soramateriaalit ovat kotimaisia." Tuosta vaammekin jo varmuuden, että kivet ja sorat tuodaan vakiintuneeseen tapaan Kiinasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ihme, jos maapallo saastuu ja varsinkin ilmakehä, kun ihmiset ramppaavat ympäriinsä tunturien rinteillä, kaukana kotoa. Pysyisivät kotona ja nauttisivat kodin läheisestä luonnosta. Ei tarvitse lähteä maailman ääriin kalastamaan, metsästämään, hiihtämään ja retkeilemään, nauttii oman lähiseutunsa luonnosta. Jos luonto ja asuinympäristö on pilattu sekä tuhottu ympäriltänne, kärsikää se nahoissanne ja syyttäkää kuntienne ja kaupunkienne päättäjiä. Matkustaminen ja ramppaaminen kaukaa lisää saasteita ja lisäksi tuo luontoon roskaa ja myös koiran kakkaa, miksi muuten koiratkin raahataan kauas riesaksi. Järki käteen, se kannattaa aina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen vanhaan oli hirveän helppo vihata muualla asuvia ja lähteä sotimaan niiden kanssa, kun kellään ei ollut mitään hajua minkälaista väkeä siellä elää. Nykyään tilanne on toinen, maailma on tosiaankin avartunut, nyt pystytään ja uskalletaan matkustaa kauaskin kodin ulkopuolelle ja jokainen voi omin silmin käydä katsomassa että muutkin ovat ihan tavallisia ihmisiä, vaikka tavat ovatkin erilaiset. Siitä on seurannut rauhallisempia aikoja sekä onnellisempia ja viisaampia ihmisiä. Järki on otettu käteen ja se on kannattanut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aina kun tämmöiseen kohteeseen jotakin rakennetaan pitää kaksi kertaa miettiä miten se toteutetaan kunnioittaen luontoa. Saanan irvikuva on rinteen alaosassa oleva hökkelikylä joka muistuttaa meitä siitä miten ihminen levittäytyy ja tuhoaa kaiken kauniin rahan takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa mieltä. Asuntojaunujen kylkeen kyhätyt lautahökkelit levittäytyvät jopa luonnonsuojelualueen puolelle ja rumentavat koko kauniin kylän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisää tulee ku äänestää kokkareita ja vihreitä. Tuhoavat vielä koko teidän luonnon sillä, että pitää saada massia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkisitpä Helsingin. Se se vasta onkin pilannut luontoa. Ja ruma kun mikä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Portaat on ihan hyvä idea. Ei varmaan luonnonpuistoihin sopivia. Turistireiteillä hyvä ja innostaa asiaan vihkiytymätyömiä vaelluksille. Vastaavaa Euroopan ja muuallakin uskonnollisilta ja suosituilla turistireiteillä. Aina jää reittejä naturalisteille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa etelän variksille portaat uudet. Ja ovat muka niin luontoretkellä kun portaita pitkin menevät...Tulkaapa perässä niin mennään ilman portaita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailusta Lapissa leipää saaneena ja pitempiä aikoja turistina Kilpisjärveläkin olleena täytyy sanoa että ymmärtääkseen matkailua, luontoamme ja asumistamme & työtämme, jollekin sivistävälle yleistiedolle on tarvetta.

Tämä artikkeli luettuna jo antaa paljon, Kiitos Kaleva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai luit jutun? Ei etelänkään varikset välttämättä portaita tarvi. Portaan tehdään suojelemaan luontoa, kun siellä käy niin paljon väkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

11:07
Esperi Care kertoo tehneensä isoja muutoksia talven kohun jälkeen – hoitajaliiton mukaan laatu vanhusten hoivakodeissa on parantunut vain viranomaisten huomautuksesta
10:53
Poliisi valvoo tehostetusti raskasta liikennettä koko ensi viikon – valvonta kohdistuu muun muassa ajo- ja lepoaikojen noudattamiseen
10:43
Nyt apu ehtii vesille entistä nopeammin: Oulu-Koillismaan pelastuslaitos otti käyttöön vesijetin
10:40
Sorsapoikue joutui pinteeseen Ranualla – pelastuslaitos auttoi poikaset ulos lietealtaasta
10:34
Kotimaisesta viljasta on tulossa keskimääräinen sato – Vuodet eivät ole veljeksiä, sillä vuosi sitten pelättiin jopa leipäpulaa
10:23
Ed Sheeranin lentokenttäkonsertit rikkovat Suomen suurimman konserttitapahtuman ennätyksen – paikalle odotetaan yli 106 000 katsojaa
9:39
Oulun uimarantojen vedet täyttivät laatuvaatimukset – sinilevää kahdella rannalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sotkun munkki.

79 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko sinä tienaat bruttona/kk ja montako vuotta on yläasteen jälkeen koulutusta ja paljonko työelämää?

Minäpä kerron, joten nyt kuulolle! Yleisin palkka "täällä" ei todellakaan ole 4000 kuukaudessa, joten älä puhu höpöjä! ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image