Pohjois-Suomi

Saa­me­lais­nuo­ret mars­si­va­tai­tou­den puolesta

Rovaniemellä Lordin aukiolla kuultiin joikuja, kun 22-vuotias Ol Johan Gaup Kautokeinosta joikasi mielenosoittajajoukolle torstaina. KUVA: Antti Leinonen
Pohjois-Suomi 31.10.2008 0:00
Kati Ronkainen
Rovaniemen keskustassa kulki torstaina suuttuneita saamelaisnuoria. Parisataa mielenosoittajaa huusi iskulauseita saamelaisen kulttuurin väärinkäyttöä vastaan. Saamelaisia kismittää, että Lapin turisteille annetaan edelleenkin vääristynyt kuva saamelaiskulttuurista. Turistioppaat pukeutuvat lapinpukuihin, vaikka eivät olisikaan saamelaisia.

Erilaiset lapinkasteet ja muut seremoniat ovat myös edelleen yleisiä.

Epäaidot lapinpuvut loukkaavat, sanoo yksi mielenosoituksen puuhanaisista, 24-vuotias Anne-Kirste Aikio.

"Väärä lapinpuku loukkaa saamelaisia käsityöläisiä ja saamen kansalaisia. Meidän kulttuuriamme ryöstetään. Muut saavat sitten hyödyn ja tuoton", Aikio lataa.

Lähinnä saamelaisista nuorista koostunut mielenosoittajajoukko halusi muistuttaa, ettei turismin antama kuva ole todellinen. Esimerkiksi viime vuonna Rovaniemellä vieraili puoli miljoonaa turistia, joista saamelaisten mukaan osa poistui uskoen, että Napapiirin turistikohteissa työskennelleet, lapinpukuun sonnustautuneet työntekijät olivat aitoja saamelaisia.

Lordin aukiolle pysähtyneessä kulkueessa oli Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän saamelaisia. Neljän maan yhteinen Saamelaisneuvosto on kokoontunut Lapin pääkaupunkiin koko viikoksi pohtimaan kulttuuriperintöään.


Aidon lapinpuvun tunnistaa
esimerkiksi koristeista.

"Puvussa on oma koodisto, jonka ymmärtää vain se, joka tuntee kulttuurin. Pienistä langoista voi tulkita, vaikka mistä suvusta on kotoisin. Puvussa on niin paljon sellaista tietoa, mitä turistitakeissa ei ole", Anne-Kirste Aikio kertoo.

"Haluan puolustaa omaa kulttuuriani. Siksi tulin myös mielenosoitukseen", inarilainen Elle Maarit Arttijeff puolestaan sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ja mitenköhän saamelaiset riistää jenkkiheimoja Leviksillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin Amarin sukkahousuista on tullut osa lapinpukua. Saamelaiset yrittää omia kaikkien alkuperäis kansojen symbolit itselleen. Suomalaisille jää vain maksajan osa. Millä oikeudella nämä vaatii veronmaksajia kustantamaan saamelaisalueen ulkopuolella palvelut muutamille sadoille Saamenkielellä. Saamelaiskäräjät tappelee keskenään kuin kommunistit aikanaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei kai saamelaiset ole kieltämäsää mitään. Kyse on enemmänkin aidon ja ei. aidon käsityön käytöstä ja siitä millaisissa yhteyksissä saamelaispukuja käytetään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno homma, käyttäisivät edes aidoilta käsityöntekijöiltä hankittuja pukuja??????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja ja Leviksen farkut pitää kieltää saamelaisilta, Levikset kun on jenkkien alkuperäiskansan heimovaate

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image