Pohjois-Suomi

Rykimäaikana kannattaa vältellä poroja – jalat alle, jos hirvas hyökkää

Poroja kohti käveleminen on syysaikaan unohdettava Paliskuntain yhdistyksen mukaan. KUVA: Anssi Jokiranta
Pohjois-Suomi 2.9.2019 13:49
Kaleva

Rykimä eli porojen kiima-aika on aluillaan. Rykimä alkaa syyskuun loppupuolella ja sitä kestää loka-marraskuulle saakka.

Paliskuntain yhdistys muistuttaa, että rykimäaikaan on syytä pysyä poissa urosporojen eli hirvaiden tieltä. Erityisesti hirvaiden ja naarasporojen väliin ei kannata joutua.

Porojen yllättämisen voi välttää taputtamalla käsiään ja pitämällä muuten ääntä. Näin myös porot huomaavat ajoissa väistää kulkijaa. 

Poroja kohti käveleminen on syysaikaan unohdettava Paliskuntain yhdistyksen mukaan. Hirvas voi ahdisteltuna kokea ihmisen uhkaavan asemaansa ja tulla päälle. Valokuvaaminen ja muu porojen syksyinen ihastelu on syytä hoitaa turvallisen etäisyyden päästä.

Jos joutuu hirvaan hyökkäyksen kohteeksi, kannattaa ottaa jalat alle. Lisäksi voi suojaa hakea puista tai muista maanmuodoista tai rakenteista.

Hyökkäilevästä hirvaasta kannattaa ilmoittaa paliskunnalle tai Paliskuntain yhdistykseen, jotta tilanteeseen voidaan tarpeen mukaan puuttua.

Rykimäaikana hirvaat piirittävät vaatimia eli naarasporoja. Hirvaat ovat mustasukkaisia vaatimistaan ja puolustavat asemaansa aggressiivisesti toisia hirvaita vastaan. Sarvien kalistelu on paitsi oman aseman vahvistamista myös biologinen ase vaadinten hormonitoiminnan otolliseen virittelyyn.

MAINOS

Kommentoi

Huono jalkaiset turistit olkaa varuillaan hirvaat kun saavat päähän että tuo on ylimääräinen niin "hupia riittää", poroilla ei ole minkäänlaista pakokynnystä ovat tottuneet ihmisiin talviruokinnan ansiosta , itse kokenut hossan kansallispuiston alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos porot olisivat villejä, niinkuin kuuluisi olla, eivätkä tarhalemmikkejä, (jotka tottuvat talven aikana ihmisiin, koneisiin ja koiriin) tätäkään ongelmaa ei olisi. Poroja saa pelätä muulloinkin, kun rykimäaikana, kokemusta on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerran olen joutunut ottamaan pakit lenkkipolulla. Hirvas vahti haaremia, tuhahti heilauttipäätä ja kaapaisimaata etusorkalla. Ei tehnyt mieli jatkaa matkaa, annoin "herran" olla rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hyökkäilevästä hirvaasta kannattaa ilmoittaa paliskunnalle tai Paliskuntain yhdistykseen, jotta tilanteeseen voidaan tarpeen mukaan puuttua"

Ilmoituksesta ei ole mitään hyötyä. Eivät tee asialle yhtään mitään. Saattavatpa antaa kesto-ohjeen kaikkiin poro-ongelmiin: Muuta pois poronhoitoalueelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo onkin hyvä ohje koska porot ovat asuneet täälä paljon aikaisemmin ja me olemme tunkeilijoita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Poro on tuotu näihin etelän selkosiin suhteellisen myöhään lähinnä ajoporoksi taakan vetoon. Myöhemmin pula-aikana sallittiin porojen pitäminen näin etelässä ruuan jatkeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuun ja koillismaan metsät on alkujaan metsäpeuran asuinmaita ja poro on tunkeilija. Myöskin ihminen on elänyt tällä alueella ennen poroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen poroa napapiirin eteläpuolella on ollut karhu, ahma, susi, ilves, metsäpeura ja ihminen. Nyt kaikkien näiden pitäisi poromiesten mukaan väistyä poron tieltä. Miksi tämä ei toimi toisinpäin, kun poro onkin tunkeilija?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
187
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
69
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image