Pohjois-Suomi

Rykimäaikana kannattaa vältellä poroja – jalat alle, jos hirvas hyökkää

Poroja kohti käveleminen on syysaikaan unohdettava Paliskuntain yhdistyksen mukaan. KUVA: Anssi Jokiranta
Pohjois-Suomi 2.9.2019 13:49
Kaleva

Rykimä eli porojen kiima-aika on aluillaan. Rykimä alkaa syyskuun loppupuolella ja sitä kestää loka-marraskuulle saakka.

Paliskuntain yhdistys muistuttaa, että rykimäaikaan on syytä pysyä poissa urosporojen eli hirvaiden tieltä. Erityisesti hirvaiden ja naarasporojen väliin ei kannata joutua.

Porojen yllättämisen voi välttää taputtamalla käsiään ja pitämällä muuten ääntä. Näin myös porot huomaavat ajoissa väistää kulkijaa. 

Poroja kohti käveleminen on syysaikaan unohdettava Paliskuntain yhdistyksen mukaan. Hirvas voi ahdisteltuna kokea ihmisen uhkaavan asemaansa ja tulla päälle. Valokuvaaminen ja muu porojen syksyinen ihastelu on syytä hoitaa turvallisen etäisyyden päästä.

Jos joutuu hirvaan hyökkäyksen kohteeksi, kannattaa ottaa jalat alle. Lisäksi voi suojaa hakea puista tai muista maanmuodoista tai rakenteista.

Hyökkäilevästä hirvaasta kannattaa ilmoittaa paliskunnalle tai Paliskuntain yhdistykseen, jotta tilanteeseen voidaan tarpeen mukaan puuttua.

Rykimäaikana hirvaat piirittävät vaatimia eli naarasporoja. Hirvaat ovat mustasukkaisia vaatimistaan ja puolustavat asemaansa aggressiivisesti toisia hirvaita vastaan. Sarvien kalistelu on paitsi oman aseman vahvistamista myös biologinen ase vaadinten hormonitoiminnan otolliseen virittelyyn.

 

MAINOS

Kommentoi

Huono jalkaiset turistit olkaa varuillaan hirvaat kun saavat päähän että tuo on ylimääräinen niin "hupia riittää", poroilla ei ole minkäänlaista pakokynnystä ovat tottuneet ihmisiin talviruokinnan ansiosta , itse kokenut hossan kansallispuiston alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos porot olisivat villejä, niinkuin kuuluisi olla, eivätkä tarhalemmikkejä, (jotka tottuvat talven aikana ihmisiin, koneisiin ja koiriin) tätäkään ongelmaa ei olisi. Poroja saa pelätä muulloinkin, kun rykimäaikana, kokemusta on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kerran olen joutunut ottamaan pakit lenkkipolulla. Hirvas vahti haaremia, tuhahti heilauttipäätä ja kaapaisimaata etusorkalla. Ei tehnyt mieli jatkaa matkaa, annoin "herran" olla rauhassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Hyökkäilevästä hirvaasta kannattaa ilmoittaa paliskunnalle tai Paliskuntain yhdistykseen, jotta tilanteeseen voidaan tarpeen mukaan puuttua"

Ilmoituksesta ei ole mitään hyötyä. Eivät tee asialle yhtään mitään. Saattavatpa antaa kesto-ohjeen kaikkiin poro-ongelmiin: Muuta pois poronhoitoalueelta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo onkin hyvä ohje koska porot ovat asuneet täälä paljon aikaisemmin ja me olemme tunkeilijoita

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö. Poro on tuotu näihin etelän selkosiin suhteellisen myöhään lähinnä ajoporoksi taakan vetoon. Myöhemmin pula-aikana sallittiin porojen pitäminen näin etelässä ruuan jatkeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kainuun ja koillismaan metsät on alkujaan metsäpeuran asuinmaita ja poro on tunkeilija. Myöskin ihminen on elänyt tällä alueella ennen poroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennen poroa napapiirin eteläpuolella on ollut karhu, ahma, susi, ilves, metsäpeura ja ihminen. Nyt kaikkien näiden pitäisi poromiesten mukaan väistyä poron tieltä. Miksi tämä ei toimi toisinpäin, kun poro onkin tunkeilija?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

4.4.
Merivartiosto vetoaa: Nyt ei ole aika mennä kikkailemaan autolla jäille – jäällä liikkuessa muutenkin olla varovainen
4.4.
Muuttunut maailmantilanne pani Enni Rukajärven kevään suunnitelmat uusiksi –  Kauden odotetuin reissu, kuvausmatka Pohjois-Norjan vuorille oli pakko perua Tilaajille
4.4.
Pitkäaikainen vaikuttaja Pertti Paasio on kuollut 81-vuotiaana
4.4.
Saksalaistutkijat ehdottavat, miten yhteiskunnan rajoituksia kannattaa purkaa samalla koronavirusta halliten – rokote on liian kaukana
4.4.
Espanja ohitti Italian koronavirustartuntojen määrässä – Yhdysvallat on täysin omissa tartuntaluvuissaan
4.4.
Yöjunaliikenne jää toistaiseksi tauolle maanantaista alkaen – yöjunat liikennöivät uudelleen aikaisintaan toukokuun lopulla
4.4.
Koronavirustartuntojen piikki johtui raportointiviiveestä – THL:n johtajan mukaan tasaiset tartuntakäyrät tarkoittavat, että ihmiskontaktien välttely tepsii

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuinkas hurisee - nyt, kun erilaiset "eristykset" rassaavat ympärillä

Tällaiselle vähemmän sosiaaliselle henkilölle koronaan liittyvät kiellot ja opastukset eivät ole aiheuttaneet mitään mu... Lue lisää...
ei rassaa mikään

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

4.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image