Pohjois-Suomi

Ruot­sa­­lai­s­yh­tiö uskoo Vihannissa olevan edelleen mal­mi­va­ran­to­ja – "Et­sim­me pää­a­­si­as­­sa ku­pa­ria ja sink­kiä"

Kuva lokakuulta 2007 jolloin venäläinen, seismisiin mittauksiin erikoistunut Spetsgeofizika-yritys teki Geologian tutkimuskeskukselle tärinämittauksia Vihannissa. Arctic Mineralsin mukaan muun muassa nämä mittaukset ovat antaneet viitteitä siitä, että Lampinsaaren alueella on edelleen huomattavia malmivarantoja. KUVA: Vesa Joensuu
Pohjois-Suomi 19.8.2019 10:43
Timo Myllykoski

Vi­han­nin Lam­pin­saa­ren van­hal­le kai­vo­sa­lu­eel­le tai sen lä­hi­seu­duil­le haa­veil­laan uut­ta kai­vos­toi­min­taa. Asi­al­la on ruot­sa­lai­nen kai­vo­sa­lan pörs­siyh­tiö Arc­tic Mi­ne­rals AB.

Arc­tic Mi­ne­ral­sin ty­tä­ryh­tiö Nor­r­bot­ten Exp­lo­ra­ti­on AB ha­kee Tur­val­li­suus- ja ke­mi­kaa­li­vi­ras­to Tu­ke­sil­ta mal­mi­net­sin­tä­lu­paa yh­teen­sä noin 1 950 heh­taa­rin alu­eel­le Lam­pin­saa­reen sekä Kuuh­ka­moon ja Vil­min­koon.

Kuuh­ka­mo si­jait­see noin vii­si ki­lo­met­riä Lam­pin­saa­res­ta ete­lään ja Vil­min­ko noin kym­me­nen ki­lo­met­riä Lam­pin­saa­res­ta itään.

– Et­sim­me pää­a­si­as­sa ku­pa­ria ja sink­kiä, mut­ta tie­tys­ti kaik­ki mitä sii­nä mu­ka­na tu­lee, ote­taan vas­taan, Arc­tic Mi­ne­ral­sin tut­ki­mus­pääl­lik­kö Ris­to Pie­ti­lä sa­noo.

Lam­pin­saa­res­sa ruot­sa­lai­syh­tiö ai­koo kai­ra­ta sy­vä­mal­mia noin 1 200 met­rin sy­vyy­des­tä. Kuuh­ka­mos­sa on tar­koi­tus kai­ra­ta 300-600 met­rin sy­vyy­teen ja Vil­min­gos­sa noin 500 met­riin. Yh­ti­ön kä­si­tyk­sen mu­kaan Vi­han­nis­ta on edel­leen löy­det­tä­vis­sä mer­kit­tä­viä mal­mi­va­ran­to­ja.

Mal­mi­net­sin­tä­lu­pa­ha­ke­muk­seen si­säl­tyy myös van­ha Lam­pin­saa­ren kai­vo­sa­lue ri­kas­tus­hiek­ka-al­tai­neen. Pie­ti­lä sa­noo, et­tä jos tut­ki­muk­set alu­eel­la joh­ta­vat tuo­tan­non aloit­ta­mi­seen, tu­lee sel­vi­tet­tä­väk­si myös ole­mas­sa ole­van van­han kai­vok­sen hyö­dyn­tä­mi­nen.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

Pelataan mitä pelataan, yleensä Ruotsi lopulta voittaa. Näin lienee tässäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se gtk kaikkia tietoja ilmaseksi anna, kyllä se bisnestä tekee sillä, varsinkin arkaluontosella tiedolla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ehkä GTK, mutta Suomen Geologiset kartat ovat kaiken kansan ihailtavina NETissä. Nyt pitäisi maanomistajien oikeudet viimeinkin turvata perusteellisesti. Kaivoslaki kuntoon heti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että suomalaiset huippuosaajat palkataan eläkkeelle jäätyään välittömästi ulkomaisten yritysten huippuasiantuntijoiksi jatkamaan kaivostoiminnan kehittämistä Suomessa. Risto Pietilän ura malminetsinnässä ja mineraalien rikastustoiminnan johdossa on malliesimerkki onnustuneesta toiminnasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko suomi jälleen kerran Ruotsin siirtomaa josta rahdataan raaka-aineet puoli-ilmaiseksi emämaahan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Systeemihän menee niin, että kaivoslupa myönnetään ja "kaivaja" tekee tekee paljon pääomia vaativat aloitustoimet. Sitten yhtiö konkkaan ja seuraava aloittaa varsinaiset hyötylouhinnat. Tämä on nähty Suomessakin useamman kerran.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukahan tämän bilateraalisen tapauksen loppulaskun kuittauksen tilasi, tai järjesti. Sitä paitsi on syytä huomata, että kuparimalmiot sisältävät yleensä myös kultaa. Tiedossa on kuin kuinka saksalaiset ottivat talteen Suomesta Saksaan lähtetystä kupariaihioista elektrolyyttisen puhdistuksen yhteydessä kuparissa olleen kullan (ilmaiseksi), ennen kuin asia lopulta paljastui.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo mittausporukkahan ajoi Suomen jokseenkin päästä päähän. Vetivät maastoon kilometrejä pitkän oranssin kaapelin jossa oli antureita kuvassa näkyvän tärytysvaunun signaalin vastaanottamiseksi. 6 kilometriä sekunnissa kulkeneella tärinäaallolla saatiin tietoa maaperästä jopa 18 kilometrin syvyydestä.

Lapissa joku "isänmaan ystävä" ei malttanut odottaa anturikaapelin pois keräämistä vaan oli käynyt kirveen kanssa sormen vahvuisen kaapelin kimppuun. Ryssää vastaan vaikka kirveellä. Koki varmaan tehneensä suuren urotyön.

Koko homman hinta oli 3,8 milj. € jolla Venäjän valtio lyhensi Neuvostoliitolta jäänyttä velkaa Suomen valtiolle. Suomella ei olisi ollut varaa kustantaa mittausta muuten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tästä mahdollisuudesta on ollut juttua ennenkin viimeisen 10 vuoden aikana. Ja jos mineraalien hinnat nousevat, kuten aivan varmasti pitkällä aikavälillä tekevätkin, niin kaivostoiminta vihannin alueella ei ole mitenkään pois suljettu vaihtoehto tulevaisuudessa. Viimeisin tietohan oli jostain 5-7 vuotta sitten, että joku ulkolainen firma haki kultaa vihanti - oulainen väliltä. Siitä ei ole kuulunut mitään sen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa geologian tutkimuskeskus hakee valmiiksi malmiot ja kartoittaa alueet kairaukset. Sen jälkeen tutkimustulokset luovutetaan ilmaiseksi ulkomaisille kaivosyhtiöille. Tämä on sitä julkisen sektorin bisneksentekoa, jossa veronmaksajat toimivat maksumiehinä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin ruotsalaisyhtiö Arctic Minerals'sta tuli Suomen valtion Geologian Tutkimuskeskus? Minä en huomaa artikkelissa mitään mainintaa että Arctic Minerals'ia rahoittaisi Suomen valtio...
Kannattaa ajatella lukemaansa ja kirjoittamaansa ;-))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markuse voisi itse lukea uudelleen ja koittaa miettiä, mitä "Kaivoksia lahjaksi" kirjoitti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäpä mietin mutta en tiedä yhtään kaivosta joka olisi annettu lahjaksi ulkomaiselle (tai kotimaiselle) yhtiölle.
Alempana kirjoitetaan Norjasta- sinne voi kuka tahansa ETA-alueen juridinen henkilö mennä tekemään malminetsintää. NGUn materiaalinkin saa ilmaiseksi....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tullutkaan, vaan he käyttävät hyväkseen GTK:n koko maan kattavaa tietopankkia lupaavista porauksista ja kaivauksista, on käytännössä avointa tietoa myös ulkomaisille kaivosyhtiöille. Informaatiota, jonka pohjalta yritykset tekevät tarkempia etsintöjä, annetaan ilmaiseksi.
Ei hyvä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olis se mahtavaa, jos suomalaisetkin vois mennä vaikka Norjaan öljyä poraamaan iha vaan ilmoittamalla aikomuksensa... Voi tätä Suomen kaivoslakia. 🤔

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"-Etsimme pääasiassa kuparia ja sinkkiä, mutta tietysti kaikki mitä siinä myös mukana tulee, otetaan vastaan, Arctic Mineralsin tutkimuspäällikkö
Risto Pietilä sanoo."

Kaikki, siis myös uraani, sitähän löytyi myös Vihannin Lampinsaaren kaivokselta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Silloisen huonon metallienhinnan takia jätettiin 700m tason alapuoellaoleva Lampinsaaren Isonahon malmion syvyysjatke joka jatkui 1500m
alapuolelle louhimatta koska silloisella malmin hinnalla katsoivat ettei ole kannattavaa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkä takia suomalaiset kaivosyhtiöt eivät etsi malmia Suomessa? Minkä takia Ruotsalaiset ovat sitä tekemässä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se Talvivaara ole surullisen kuuluisa suomalaisten löytämä ja etenkin tukema kaivos; jos jotain tuottavaa löydetään, se rahaksi heti muutetaan Outokummun kaivokset, Kemira jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
153
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image