Pohjois-Suomi

Ruoan alkuperä kiinnostaa ja suoramyynnin suosio kasvaa: "Ei haluta ostaa isoista ketjuista, vaan ohjata enemmän rahaa tuottajalle"

Osta tilalta! –päivä järjestettiin neljättä kertaa. Pihla ja Lilja Laurila pääsivät poniajelulle. Milla Kurkela taluttaa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 15.9.2019 6:00
Pekka Rahko

– Kun lähtee liikkeelle, niin kauppa käy paremmin, maanviljelijä Juuso Jussila kertoo.

Nyt ei tosin olla liikkeellä, vaan odotellaan vieraita omalle tilalle. Iiläinen JJ-liha oli mukana lauantaina järjestetyssä Osta tilalta! -päivässä, jonka idea on tehdä maatilojen toimintaa ja ruoantuottajia tutuiksi.

– Me myymme kaiken itse suoraan, Jussila kertoo.

Lihan lisäksi tila tuottaa perunaa, porkkanaa ja sipulia, kaiken luomuna. Jussila pitää suoramyyntiä kannattavana, mutta se vaatii paljon markkinointia ja pitkäjänteisyyttä.

JJ-liha myy tuotteitaan myös ravintoloille.

Asiakasta ei kannata odotella tilalla

Ja sekin on siis havaittu, että aina ei kannata jäädä odottamaan, että asiakas tulee tilalle.

– Ensin myytiin peräkärrystä kotoa, mutta tänä kesänä on käyty kiertämässä, Jussila kertoo.

Myyntipistettä on pidetty Iin torilla ja pisimmillään on käyty Kuivaniemen pitäjämarkkinoilla. Ensi viikonloppuna on tarkoitus viettää pari päivää Likis-lähiruokatapahtumassa Oulussa.

– Toimintaa pitää tehdä tutummaksi, että asiakkaat uskaltavat tulla ostamaan, Juusola pohtii.

Uusi verkkokauppa toimii Oulun seudulla

– On selvästi havaittavissa, että ihmisiä kiinnostaa laajasti, mistä heidän ruokansa tulee, Tilalta.fi-palvelun kehittäjä Matias Koskelo määrittelee.

Tilalta.fi on uusi Oulun seudulla toimiva lähiruoan verkkokauppa, josta kuluttaja voi hankkia kotiseudulla tuotettua ja valmistettua ruokaa. Tuotteet tilataan ja maksetaan verkossa ja noudetaan REKO-lähiruokapiirin tapaamisista, palvelun noutopisteeltä tai suoraan tuottajien tiloilta.

Koskelo kehuu REKO-ruokapiiriä hyväksi tavaksi keskittää suoramyyntiä, mutta Tilalta.fi on vielä pidemmälle viety sovellus. Hän uskoo, että suoramyynnin kasvavaan kysyntään voi vastata helpottamalla tuotteiden saatavuutta.

REKO-piiri on Koskelan mielestä hyvä innovaatio, mutta sen tilaukset toimivat täysin Facebookin kautta, eivätkä kaikki ole Facebookissa. Lisäksi monille tuottajille ostokset voi maksaa vain käteisellä, minkä vuoksi asiakkaan pitää muistaa aina saapua jakotilaisuuteen pankkiautomaatin kautta.

Verkkokaupan avulla näitä ongelmia voi kiertää. Koskelon mukaan elokuun loppupuolella toimintansa aloittanut Tilalta.fi-palvelu on vielä alkutekijöissään ja kehittyy tulevaisuudessa.

– Palaute on kuitenkin ollut jo nyt positiivista niin tuottajilta kuin asiakkailta, Koskelo kuvaa.

– Toinen selvä trendi on, että ei haluta ostaa isoista ketjuista, vaan ohjata enemmän rahaa tuottajalle, Koskelo lisää.

Suoraan tuottajilta

Osta tilalta! -päivän aikana voi tutustua maatilojen toimintaan ja ruoantuottajiin sekä ostaa tuoreita raaka-aineita suoraan tiloilta.

Moni tila antaa myös kävijöille mahdollisuuden tutustua tilan eläimiin, koneisiin ja pihapiiriin.

Tapahtumaan osallistuvat tilat löytyvät osoitteesta ostatilalta.fi

Valtakunnallinen teemapäivä järjestettiin nyt neljännen kerran.

Samana päivänä järjestetään yhteistyössä myös Makumatka maalle –teemapäivä, joka kutsuu tutustumaan maaseudun matkailuyrityksiin.

Lähde: Ostatilalta.fi

MAINOS

Kommentoi

Rainbow ja Pirkka tuotteet pilaavat kaupat, nämä on turhia.
Pyrin ostamaan lähituotteita jos niitä on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu! Mutta kyllä se valtio tai EU kohta keksii jonku pykälän, millä tämä voidaan kieltää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkoatuotetusta tukku maksaa minimaalisenhinnan ja veronmaksajat lopun tuonti ym tukeina maahantuonnista,se on tuoteen hinta ja se on takuula kaliimpi kuin lähituote,nykyään kaikki pitää tuoda, läheltä ostaminen vaikka se ois kokonaisuutena valvempi on tehty mahdottomaksi poliitikkojen ja virkamiesten taholta,ja tätä meille tappiollista lopaamista me tuemme rahallisesti EU:n kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain yhteinen paine saa kaupaliiton maksamaan reilusti tuottajille.

Jotenkin tuntuu että kaikki "halpuutus" otetaan aika pitkälti tuottajilta ja työntekijöiltä 😑

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitukset ja kuntapäättäjät,on varmaan isonrahan tuonti tuotteiden lobbareiden armoilla ja kestittävänä,ja silloin päättäjä voi asetaa kiviä lähituotannon polulle,eli ei ole aidosti samassa veneessä,siksi tarvitaan lähiloppausta onhan se ympäristöasiakin jos kaalia tuodaan kiinasta siis laivataan ja nurkantakana oli kaalia,tuonti tuote voi joskus olla halvempi ostaa mutta unohdetaan ne masiiviset tuontituet ja silloin hinta ja hiilijalanjälki onkin puoletpienempi vahintään sillä lähi tuoteella.
Turha ja ympäristöä tuhoava laivaaminen on paljon saastuttavampi kuin lentäminen,iso laiva savutaa valtavasti raakaöljyä tuodesaan kaalia suomeen se on järjetöntä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:08
Liikennesää on hankala valtaosassa maata, Suomen lounaisosissa tulvavaara
9:30
Näkökulma: Kohutussa ulkoministeriössä tehtävä voi vaihtua tiuhaan – näin urakehitys poikkeaa muista ministeriöistä
9:00
Essee: Irti realismista ja käytännöllisyydestä, kohti mahdollista maailmaa – käytännöllisyydellä on myös pimeä puolensa Tilaajille
8:31
Pakettiauto paloi korjaamon pihalla Oulaisissa
8:10
Oululaisen Steel Ring -tallin Lotta Loikkanen hävisi ammattinyrkkeilyn MM-titteliottelun tuomariäänillä Karlsruhessa – manageri Markku Pirinen pettyi rajusti: ”Tuli todistetuksi, että Saksa on paska maa”
8:09
Vanhat kuvat: Tunnelmia pikkujouluista Oulussa vuosituhannen vaihteessa ja 2000-luvun alussa - juhlateltta ja baarikiertue
8:00
Luontoon kumppanin kanssa ja pari drinkkiä – oletko miettinyt, miten sinä kohtaisit yllättävän maailmanlopun? Tilaajille
22
Puheenaihe: Herättääkö tiernaesitys rasistisia mielikuvia? "Esitysten ei tulisi loukata mitään ihmisryhmää"
12
Kysely: Lähes puolet suomalaisista vastustaa Nato-jäsenyyttä, 22 prosenttia haluaisi liittyä sotilasliittoon
7
Yhteiskuntamme ei kestä liian helposti syttyviä lakkoja Lukijalta
7
Hyvä paha ydinvoima – EU:ssa sen rooli on yhä ristiriitainen, ja parlamentissa vastustus voi jopa kasvaa
5
Säteissaha katkaisi päiväkeskuksessa työskennelleen käden – oikeus määräsi ohjaajalle ja kuntayhtymälle sakkoja sekä tuntuvat korvaukset uhrille
5
Poliisin haaviin jäi 104 rattijuopumuksesta epäiltyä vuorokauden aikana, valvontamaratonissa jäi kiinni myös 16 etsintäkuulutettua
3
Lapsiasiavaltuutettu: Lasten erottaminen huoltajistaan ulkomailla on mahdollista kiireellisellä sijoituksella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Lapin länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image