Pohjois-Suomi

Rukan parkkihalli saa kiitosta

Hanni Palmqvist (vas.) ja Maarit Niemi lähtössä rinteeseen parkkihallista. KUVA: Anne Hentilä
Pohjois-Suomi 6.1.2009 0:00
Anne Hentilä
Viime huhtikuussa valmistunut Rukan parkkihalli on nyt ensimmäistä kertaa käytössä kiivaimman matkailusesongin aikana. Kokemukset hallista ovat olleet hyvät, vaikka jonkin verran on valitettu opasteista.

Kaupungin yhdyskuntajohtaja Mika Mankinen sanoo pientä käynnistyskitkaa olleen, mutta kaiken kaikkiaan halli on toiminut hyvin.

"Tämä on todella hyvä juttu ja loistava parannus Rukan palveluihin", kiittelivät Maarit Niemi, Hanni Palmqvist ja Samuli Niemelä. He vaihtoivat hallissa monot jalkaan ja suuntasivat sitten sukset olalla ulos.

Tyytyväinen oli myös espoolainen Ari Suutala. "Tällaisella pakkasella on mukava saada auto sisätiloihin. Halli rauhoittaa myös keskusaukion, mikä on oikeastaan parasta tässä."

320 autoa sisäänsä mahduttava maanalainen halli on Kuusamon kaupungin historian kallein yksittäinen investointi; kymmenen miljoonaa euroa.

Mahdollisesta laajennuksestakin on jo puhuttu. Lautakunta on päättänyt aloittaa asemakaavan tarkistamisen, jolla kakkosvaihe mahdollistettaisiin.

Käyttäjiä on alkutalven sesonkiaikoina ollut hyvin. Autopaikoista on silloin ollut käytössä kaksi kolmasosaa. Tunti maksaa euron ja vuorokausi viisi euroa. Halliin on kaksi sisäänkäyntiä. Pääsisäänkäynti on Rukanlaskun puolelta ja eteläinen ramppi Rukatunturintieltä.

Viitoitus on Mankisen mukaan kohtuullisen hyvä, varsinkin päärampille. Pientä parantamista opastuksessa Mankisen mukaan on.

Keskusaukion pysäköinti on siirretty nyt kokonaan maan alle rakennettuun halliin. Ainoastaan kauppakeskus Kumpareen asiakkaille on ulkopaikkoja. Ongelmia hallin lähistöllä on tuottanut se, että autoja on pysäköity keskusaukiolla väärille paikoille.

Hallin parkkiruudut on mitoitettu hiihtoturistien tarpeiden mukaan.

"Oulun Stockmannilla mittasin ruudun leveydeksi 240 senttiä, kun se Rukalla on 250. Lisäksi on sata paikkaa, joissa on leveyttä 270 senttiä. Vapaa korkeus on 2,5 metriä, eli hallin mahtuu pakettiauto, jonka katolla on suksiboksi, ja boksin saa auki."

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Narina tuokio. Kyllähän tuo Rukan nyppylä on niin tärkeä juttu tälle Kuusamon kaupungille, että sinne kyllä kannattaa sijoittaa. Ilman tuota nyppylää oltas Posion, Sallan, Taivalkosken ja Sallan kanssa todennäköisesti miettimässä kuntaliitosta. Synnäri meni, mutta minkäs sille voi, jos muuttotappio kaupungissa ei väki lisäänny. Tässä pitäjässä on eniten mökkejä koko suomen maassa(suurin osa Rukalla), kuinka monta euroa tuo kiinteistöveroja kaupungin kassaan? Ihmetyttää nämäki narisijat ettei Rukaan kannata sijoittaa. Päättäjäthän me ollaan itse äänestämällä valittu ja suurin osa heistäkin on onneksi tajunnut, mihin matkailusta elävän kaupungin rahaa tulee sijoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikää kuusamolaiset kannattaako kuusamoon maksaa veroja? En minä ainakaan aijo maksaa kun ei saa rahoille vastinetta. Synnäri loppu ja muitakin palveluita aijotaan karsia mutta rukalle vaan investoidaan meidän rahoilla. Kaikki vaan joukolla kirjoille eri kuntaan ni loppuu kuusamolta rahat. Tietävät meidän päättäjät että mitä tuli tehtyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Rukalle nyt olisi noin paljoa rahaa tarvinnut törsätä kaupunkin!Toiseksi Rukan hissit alkaa kuulostaa aika epävarmoilta kapistuksilta koska eikö tässä jo aikaisemmin 6-Hengen tuolihissistä jo tippunut lapsi kun kokematon hissimies ei osannut kiinnittää huomiota ala-asemalla tuolihissiin mennyttä lasta kohtaan!!!!Sitten tuo Saaruan 4-hengen tuolihissin jumittuminen,siis vaihdelaatikko vika muka?Eikö se ole jo aikaisemmin ole temppuilut?Eikö ne osaa Huoltaa Rukalla hissejä vai mikä maksaa kun Vuosselin puolellakin tässä yksi päivä oli melkein kaikki pysähdyksissä!Maksaa ensin itsensä kalliisti vuokraten päivälipun+välineet niin hissit siten vain seisoo ympäri tunturia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sopii tosiaan miettiä mitä olis Kuusamo ilman Rukan tuomia työpaikkoja? Hallihan on rakennettu siksi, että päälle rakennetaan kävelykylä, ei hallin itsensä vuoksi eli ennen kuin kylä on valmis (2010?) halli on ikäänkuin vajaalla käytöllä. Hyvin tosin tuntuu täyttyvän jo nyt. Opasteita lukuunottamatta hieno laitos, josta ison osan kai on maksaneet alueen maanomistajat maankäyttökorvauksina, ei ne Kuusamon veronmaksajat yksin... Muutaman vuoden päästä katsottuna todennäköisesti Kuusamon historian fiksuin investointi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosi hyvä homma tuo halli on se kumma RUKA tuo niin paljon veromarkkoja , että miksi pitää narista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rukallehan meijän veromaksajien eurot ovat menneet.( meillä taitaa puutua talous- ja suunnitteluun perehtyneitä järjen käyttäjiä.) Tällä viikolla kirjoitettiin paikallislehdessä, kunka autot ovat jättäneet maaleja hallissa oleviin tolppiin, ettei taida ruutuleveydet kaikille riittää. Opasteet vois laittaa selvemmin. Enpä tarvitse koko hallia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sinne meni Kuusamolaisten rahat,ei päättäjien!10 miltsiä Rukalle?Mitenhän Ruka keskus tulevaisuudessa vastaa Hisseihin eli aikalailla vanhoilta ja nitisiviltä kapistuksilta ne näyttää kuten myös hissien ala-asemat vanhoineen rakennuksineen!Ei taida raha kasvaa puissa kun Sb-4 hengen tuolihissikin teki kabut kun ei ole varaa huoltaa/uusia hissejä tai pitää yleensä niitä kunnossa.Pomalla paukuttaa vanha ranskalainen sompahissi sellaista ääntä kuin olla ja voi.Nyt on Ruka keskuksen aika vastata tulevaisuuteen ja tehdä todellakin jotain sen eteen vai alkaako rauta ruostua ja rakennukset todellakin olla jo museotavaraa kun vääriin paikkoihin investoidaan rahaa.Tarkistakaa ihmiset mistä todellakin maksatte Rukalle mentäessä,jos esim.Kurullakin noustaessa tuolihissillä niin ainakin se 340 kertaa se joko pysähtyy kokonaan tai sitten hisssi paukkuu kokoajan hidastuksella.Mutta kyllä tuo oli nyt päättäjiltä kuitenkin aivan liikaa tehdä tuolainen päätös Kuusamolaisten puolesta jotka ovat teidät kuitenkin äänestäneet kaupunkinvaltuustoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suurkiitos Kuusamon ennakkoluulottomille päättäjille, jotka ovat uskaltaneet tehdä tällaisen ratkaisun narinoista huolimatta! Eipä tällaista ole vielä uskallettu toteuttaa muualla. Loistava ratkaisu ja parantaa Rukan vetovoimaa rutkasti. Laajennus heti työnalle, ettei parkkitilat pääsiäisenä lopu kesken. Opasteet ovat ihan hyvät ja riittävät, ei halliin voi olla osaamatta jos on vähänkään hoksottimet kunnossa. Vieläkö halliin voisi ostaa kausikortin olisi kaikki kohdallaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko sielä merkittyjä invaliidipaikkoja ? Pääseekö sieltä hissillä katutasoon ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan Kuusamossa ei "herran pelossa" juurikaan uskaltanut vastustaa ko. laitosta vertaa esim. Oulun kallioparkki, josta on puhuttu myönteisesti ja kielteisesti. Täysin turha laitos ja rahareikä näin kuusamolaisen veronmaksajan näkökulmasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on taas kannaattanu tienata ja maksaa veroja. Kyllä se niin mieltä lämmittää kun kiitosta saa vielä lehden sivullakin. Harmittaa vaan kun tuli laitettua niin iso auto, eipä taho tuommoseen ruutuun oikein sopia...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.1.
Ruotsin sprinttitykin takareidessä repeämä – MM-kisat jäävät todennäköisesti väliin
23.1.
Norjan poliisi: Viimeisen lumivyöryn suomalaisuhrin etsinnät lopetetaan – "Valitettavasti on odotettava nyt kevättä"
23.1.
Oppositiojohtaja julistautui Venezuelan presidentiksi – Trump tunnusti uuden johtajan vain minuuteissa
23.1.
Kapinaryhmä ehdottaa brexitin siirtämistä vuoden loppuun – May tiukkana: "Ei ratkaise mitään"
23.1.
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
23.1.
Hailuodon jäätie työn alla, avaamiseen vaadittavasta jään paksuudesta puuttuu vielä kymmenisen senttiä
23.1.
Meiju Suvas kasvoi Frederikin taustalaulajasta lavatähdeksi – "Minun tekisi mieli sanoa, että opin Frederikiltä, mitä ei pidä tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan itä- ja pohjoisosassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eläkeläiset töissä

Eli rahan perässä olet elämäsi juossut. Oletko osannut nauttia elämästä, Oikeasti? Minä kunnioitan ihmisiä jotka jäävät... Lue lisää...
Raukka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image