Pohjois-Suomi

Rukan johtajan elämä ja työt kietoutuvat rinteeseen

Miia Porkkala aloitti Rukalla hiihdonopettajana. KUVA: Jukka Leinonen
Pohjois-Suomi 8.11.2008 8:15
STT
Toimitusjohtaja Miia Porkkalalle (o.s. Aho) Rukan hiihtokeskus on enemmän kuin pelkkä työmaa. Koillismaan rinteet yhdistävät koko Ahon perheen historian ja tulevaisuuden. Hänen isänsä, helsinkiläinen lääkäri Juhani Aho, teki 70-luvulla huimat investoinnit ja loi alueelle matkailukeskuksen, jonka valossa kylpee koko Kuusamon seutu. Ahon perheen viidestä lapsesta kolme on löytänyt paikkansa hiihtokeskusten palveluksessa.

- Isä toivoi ja koulutti jatkajaa työllensä avoimesti vain perheen esikoisesta Kari Jussista. Me muut olemme tulleet mukaan Kari Jussin vanavedessä ja täysin omasta halustamme, Porkkala kertoo.

Porkkala on kulkenut isänsä ja sisarustensa kanssa Rukalla on aivan lapsesta asti. 70-luvulla laskettelusta tuli harrastus, sittemmin "kaikkien pienten tyttöjen unelma" toteutui: Miiasta tuli hiihdonopettaja.

- Se oli mieluista mukavaa työtä, ja elämänvaiheena varsin antoisa ja hauska, nykyinen toimitusjohtaja naurahtaa.

Suuret päätökset vaativat aikaa

Hiljattain Suomen perheyritysten liitto palkitsi Aho Groupin vuoden perheyrityksenä. Palkintoperusteissa kiiteltiin hyvin onnistunutta sukupolvenvaihdosta. Aho Groupin kohdalla se kesti kymmenen vuotta. Aika on pitkä, mutta Porkkala korostaa, että suuret päätökset on tehtävä ajan kanssa. Hätiköidyt ratkaisut tietävät vain ongelmia.

- Ilmassa oli monenlaisia näkökulmia ja intressejä, mutta ajan ja keskustelujen myötä yhteinen näkemys ja sitoutuminen löytyi. Nyt teemme työtä jo kolmannen sukupolven eteen, vaikka vanhin sisarustemme lapsista on vasta 16-vuotias, Porkkala sanoo.

Porkkalan mielestä sukupolvenvaihdos on hoidettava hyvin jo pelkästään sen vuoksi, ettei yrityksestä tule kenellekään vankilaa.

- Perheyritystä ei ole pakko jatkaa, eikä niissä ole pakko työskennellä. Toisaalta perheyritys ei tarkoita automaattista ja varmaa työpaikkaa. Mikäli lapsemme tahtovat tässä jatkaa, heidän on hankittava tarvittava koulutus ja työhönotto menee normaalin hakuprosessin kautta, toimitusjohtaja sanoo.

Yhteiset pelisäännöt koskettavat myös nykyisiä johtajia. Aho Groupissa on tehty päätös, ettei kukaan viidestä sisaruksesta voi jatkaa toimitusjohtajana yli kuusikymppisenä.

- Kyllähän tulevalla sukupolvella olisi aikamoinen tenkkapoo, jos tahtoisimme kaikki työskennellä johtajana vielä 80-vuotiaana, hän naurahtaa.

Sukset ristissä vain rinteessä

Sukulaisten kanssa työskennellessä on pidettävä erityisen hyvää huolta suhteista. Jos sukset menevät liiketoiminnassa ristiin, se vaikuttaa väistämättä perhe-elämän puolelle.

- Tämä on ehdottomasti suurin uhka, joka on otettava vakavasti. Jos jollekin meistä tulee sellainen olo, että tahtoo myydä osuutensa, sen on oltava mahdollista.

Hyvistä ja lämpimistä perhesuhteista Miia kiittelee aivan erityisesti reilu vuosi sitten edesmennyttä äitiään.

- Äitimme piti perheen koossa, ja muistutti, ettei kaikkea voi mitata rahalla. Kaiken tämän pohjalla ovat kuitenkin ihmissuhteet. Hyviä sisarussuhteita ei voi uhrata bisneksen alttarille, Miia Porkkala sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

62
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
48
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
30
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image