Pohjois-Suomi

Rukalla järjestetään bio­ta­lous­ta­pah­tu­ma – teemana muovi: "Materiaalia hallitsevat fossiiliset raaka-aineet, ja ne halutaan nyt korvata uusiutuvilla"

NC Partnering Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kantola puhuu väsymättä ja innolla biotalouden mahdollisuuksien puolesta. Sallasta kotoisin oleva ja Kuusamossa mökkeilevä oululainen on houkutellut verkostojensa avulla Rukan biotalousfoorumiin syyskuussa maailman johtavat alan asiantuntijat. KUVA: Ulla Ingalsuo
Pohjois-Suomi 17.7.2019 6:11
Ulla Ingalsuo

Rukalla keskustellaan syyskuussa myös metsistä ja ilmaston­muutoksesta.

Ilmastonmuutos, metsät ja biopohjaiset tuotteet puhuttavat Rukalla syyskuun puolivälissä, kun Kuusamossa järjestetään nyt jo toisen kerran World BioEconomy Forum -biotaloustapahtuma.

Puhujina tapahtumassa on maailman vaikutusvaltaisimpia biotalouden toimijoita niin politiikan, tutkimuksen kuin yritystoimijoidenkin puolelta.

– Pohdimme yhdessä ratkaisuja nykyisiin ja tulevaisuuden ympäristöhaasteisiin, sanoo tapahtuman koordinaattori, oululaisen NC Partnering Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kantola.

Kantolan mukaan World BioEconomy Forum pyrkii inspiroimaan biotalouden toimijoita julkisella ja yksityisellä sektorilla etsimään innovatiivisia tapoja valjastaa bioresursseja. Päämääränä on kestävä ja taloudellisesti merkittävä biotalous.

– Metsätaloudella on valtavavat mahdollisuudet muun muassa tekstiilipuolen sovelluksissa. Suurin osa kuluttajista ei tiedä, että lähes 70 prosenttia kaikesta vaatetuksesta perustuu materiaaleihin, jotka on tehty öljystä, ja planeettamme suurimpia saastuttajia ovat näistä tekstiileistä peräisin olevat mikromuovipartikkelit.

– Biohajoavissa selluloosapohjaisissa tekstiilikuiduissa on valtava potentiaali ratkaisemaan tätä ongelmaa. Me haluamme näyttää, mihin kaikkeen puu taipuu, Kantola sanoo.

Tälle vuodelle foorumin teemaksi on valittu muovi. Muovin maailmanmarkkinoiden koko on noin 400 miljoonaa tonnia, josta vain kaksi prosenttia perustuu biopohjaisiin raaka-aineisiin.

– Materiaalia hallitsevat fossiiliset raaka-aineet, ja ne halutaan nyt korvata uusiutuvilla. Biomassa kääntyy myös muovituotteiksi, Kantola vakuuttaa.

Foorumin aiheet ovat erityisen ajankohtainen pohjoissuomalaisittain, sillä suunnittelun alla on kolme suurta biolaitosta. Kantola itse on ollut mukana Paltamon ja Kemijärven hankkeiden valmistelussa. Hän uskoo, että myös Kemin hanke on toteuttamiskelpoinen, vaikka laitostihentymä on globaalisti ainutlaatuinen.

– Hankkeet eivät ole toteutumassa yhtä aikaa ja raaka-ainetta riittää tarvittaessa varmuudella kaikille laitoksille. Pohjoinen Suomi on metsäinventaarion mukaan juuri sitä aluetta, missä on eniten varaa lisätä puun käyttöä.

Kantola muistuttaa, että puuta tarvitaan myös mekaaniselle metsäteollisuudelle. Kuitupuuta käyttävät laitokset palvelevat näin myös Pohjois-Suomen mekaanista metsäteollisuutta.

– Suomen koko metsävaranto on Luken arvion mukaan 2,5 miljardia mottia ja tästä määrästä käytetään vuosittain alle kolme prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että jos metsä ei kasvaisi yhtään, tuo varanto riittäisi meille seuraavaksi 40 vuodeksi. Varanto kuitenkin kasvaa yli neljän prosentin vuosivauhdilla ja johtaa siihen, että vuoteen 2045 mennessä varanto tulee olemaan jo yli 2,7 miljardia mottia.

Kantola myöntää, että julkisuudessa esillä olleet tiedot metsien kyvystä sitoa hiilidioksidia ja tuottaa riittävästi puuta ovat usein ristiriitaisia. Hän vakuuttaa luottavansa Luken arvioon, joka historian saatossa on osoittautunut luotettavaksi.

– Mutta juuri tämän vuoksi tarvitaan tällaisia foorumeita. Kokonaisuus ratkaisee.

Asiantuntijoita viideltä mantereelta

Ajatus globaalista biotalous-foorumista syntyi kolme vuotta sitten, kun eduskunnan talousvaliokunta vieraili Rukalla. Mukana oli myös oululainen Jukka Kantola, joka oli ideoimassa tapahtumaa ajatuksella, että kaikkea ei tarvitse ottaa vastaan Brysselistä annettuna. Davosin talousfoorumin kaltaisia, uuteen ajatteluun luotsaavia foorumeita tarvitaan lisää.

Vuosi sitten syyskuussa ensimmäistä kertaa järjestetty World Bioeconomy Forum toi Rukalle ja Kuusamoon biotalousalan johtavia toimijoita.

Tapahtumaan osallistui maailman vaikutusvaltaisimpia biotalouden toimijoita alan eri osa-alueilta. Syyskuussa tapahtuma otetaan uusiksi.

– Kattaus on kova: panelistimme edustavat viittä mannerta ja yli 15 maata. Odotetuimmat vieraat ovat Nova-Instituutin perustaja Michael Carus, Euroopan biotalouden kummisetänä tunnettu Christian Patermann sekä eurooppalaisen metsäteollisuusjärjestön puheenjohtaja ja entinen toimitusjohtaja, Navigator Group hallituksen jäsen Teresa Presas.

– Mukana on myös alan johtavia yritysjohtajia, kuten Sapin toimitusjohtaja Berry Wiersum.

Myös Greenpeacen metsäasiantuntija Grant Rosoman osallistuu tapahtumaan. Hän sanoo tulevansa etsimään täsmennyksiä siihen, mitä on ilmastoa suojeleva metsäbiotalous.

Kolmipäiväisen ohjelman on valmistellut biotalouden kehityksen puolestapuhujista koostuva suunnitteluryhmä.

Neuvontaryhmän puheenjohtajana toimivan Jukka Kantolan mukaan biotalouden osa-alueet ympäri maailman kehittyvät nyt no-peaan tahtiin, ja siksi on tärkeää kerätä alan sidosryhmät, asiantuntijat ja tärkeät toimijat yhden katon alle.

MAINOS

Kommentoi

Satusetä taas lurittaa suustaan miten maapallo säästyy kun puheeseen liitetään bio taikka eko.Mutta Jukka Kantola(tekisi mieli kirjottaa nimi pienellä) on valmis täyttämään esim. Oulujärven Paltamoon suunniitteilla olevan "BIO sellutehtaan myrkyillä ja saasteilla.Onpa mies hääräämässä Kemijärvenkin sellutehtaan suunnittelussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kantolalta hyvä aloite. Nyt tarvitaan tekoja ja tästä Rukalla pidettävästä tapahtumasta on helppo jatkaa laaja-alaista, kansainvälistä yhteistyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo on taas jutut joillakin :)
Mitenkäs se muovi nyt vaikuttaa ilmastonmuutokseen? :D
No ei mitenkään, sekään, koska mitään ilmastonmuutosta ei ole tulossakaan..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja mihin faktaan ilmoitus perustuu, ettei ilmastomuutosta tule? Noin kovan väitteen uskoo paremmin, kunhan ensin perustelee sen kunnolla, mistä voidaan väite tarkistaa? Vai pidättekö koko asiaa aprillipilanaas?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedemiehet, meteorologit ovat todenneet, että ilmastonmuutos on osittain luonnollista vaihtelua, mutta ihminen on toimillaan lisännyt ilmastonlämpenemistä. Asiasta voi tietenkin kaikilla olla oma mielipide, mutta tiedemiehiä kannattaa kuunnella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelma ei ole fossiiliset polttoaineet ja raaka-aineet. Ongelma on hiilipitoiset polttoaineet ja raaka-aineet. Milloin tämä oikeasti ymmärretään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puun käyttö eroaa siinä fossiilisesta öljystä, että uutta kasvaa/kasvatetaan aina tilalle Suomessa. Ei käy kuten esim. sademetsissä hakkuiden jälkeen. Mikromuovi on todella iso ongelma vesistöissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No tässähän on kyse Kantolan edustamien kaisellin ja kemijärven sellusuunnitelmien tukemisesta. On kaikille täysin selvää että nämä hankkeet, (kiinalaisten kannssa) ovat täysin ylimitoitettuja pohjois-suomen hakkuita ajatellen. Kemi, kotimaisen yhtiön toteuttamana samoin kuin oulun tehtaan investoinnit selluun ovat riittäviä. Kummallista että seminaarin "nimilistassa" ei ole ainuttakaan kotimaista asiantuntijaa jotka ovat kuitenkin metsä ja biotalouden asiantuntijoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kai se riittää, että suomalaiset maksavat kaikki tapahtumaan liittyvät kulut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En vain tajua tätä kuviota. Puhutaan metsien "hiilinielusta" ja samalla puhutaan että kehitetään metsän "tuotteista" jotain vaatteita yms.... miten se yhtälö toteutetaan kun/jos metsiä pitää suojella "hiilinieuluina" . Ristiriitaista, mutta kertoisko joku viisas mitä/miten tämä tarkoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsät uusiutuvat koko ajan. Metsän "tuotteista" valmistettavien vaatteiden tuotannon lisääntymiseen en usko. Puen päälleni vain puuvillasta ja villasta ommeltua vaatteita nyt ja myös tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:37
Etta kunnioittaa lauantain Akaa-kotipelissä Juha Keihäskosken uraa – ex-kapteeni teki seuran eteen pitkiä päiviä myös toimiston puolella
19:37
Näkökulma: Uudella hallituksella on vain lyhyt kuherrusvaihe – haasteet pysyvät samoina, vaikka hallitus vaihtui
19:00
Kärppähyökkääjä Jussi Jokinen keksi 16 vuotta sitten ylivoimakuvion, joka toimii edelleen ja on tuottanut kymmeniä läpiajoja – "NHL-valmentaja sanoi, että sinut vedetään kylmäksi siniviivalla" Tilaajille
19:00
Vanginvartijoiden liitto: Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisut suurin syy jengiongelman pahenemiseen vankiloissa
17:57
"Rasismiksi kääntyy se, mikä ei tähän saakka ole sitä ollut" – oululaisen emeritusprofessorin mukaan halu tiernapoikaperinteen muuttamiseen perustuu ymmärtämättömyyteen Tilaajille
17:13
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
16:58
Pohjankartanon ja Oulun musiikkikeskuksen huutavaan parkkipaikkapulaan tiedossa helpotusta – paikkojen määrä kasvaa noin kolmanneksella vuonna 2021 Tilaajille
82
Uusi hallitus puhui ensi kertaa medialle: Pääministeri Marin vakuutti 75 prosentin työllisyyden toteutuvan, puolueiden välejä kehuttiin, al-Hol-vastauksissa kierreltiin
59
Lääkkeiden omavastuut näkyvät ilman viivettä ensi vuoden alusta alkaen, samalla omavastuuosuus nousee
42
J. Rinta-Jouppi avaa käytettyjen autojen myymälän Keminmaahan – "Asiakkaat ovat sekaisin nykyisistä käyttövoimista ja siitä, minkälainen auto pitäisi hankkia"
31
Kokoomus ei tue Antti Rinteen valintaa varapuhemieheksi. Sdp:n toiminnassa "nöyryys loistaa poissaolollaan", sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja
27
Tekemällä tehty ongelma murjaanien kuninkaasta Lukijalta
27
Valtuustoaloite esittää villin idean korkealle kurottavasta korkean koulutuksen ja liike-elämän kampuksesta Raatinsaareen
27
Tuore väitös: Puolukkamehu voi alentaa verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamuyöstä alkaen seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio ja Tervola lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa, Keski-Lapissa, Pohjois-Lapissa ja Lapin itäosassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Ranua, Pello ja Rovaniemi lumi- tai räntäsateen ja kuuraisten teiden vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

10.12.

Fingerpori

10.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image