Pohjois-Suomi

Ruka yrittää kaapata hegemonian takaisin Leviltä – Rukan kylät yhdistävä gondoli vie jatkossa tunturin yli

Rukakeskus ja Kuusamon kaupunki julkistivat perjantaina havainnekuvan jalankulkijoille tarkoitetusta gondolista.
Pohjois-Suomi 4.11.2016 16:25
Lauri Nurmi, Porvoo

Rukakeskus Oy:n hallituksen puheenjohtaja Kari Jussi Aho kertoo, että Kuusamossa sijaitsevan Rukan hiihtokeskuksen tavoitteena on vallata hiihtokeskusbisneksen markkinajohtajuus takaisin itselleen Kittilässä sijaitsevalta Leviltä.

– Menetimme markkinajohtajuuden Leville vuonna 2010. Kotimaisia asiakkaita meillä käy eniten, mutta ulkomaisten asiakkaiden suuri osuus nostaa Levin ykköseksi, Aho kertoo.

Aho esittelee Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n seminaarissa Rukan matkailukeskusalueen suunnitelmia vuosille 2017–2027.

Alueen matkailuyrittäjät, Kuusamon kaupunki ja maata omistava Metsähallitus tavoittelevat Rukalle yli sadan miljoonan euron investointeja.

Perjantaina Rukakeskus Oy julkisti havainnekuvan ”kevyen liikenteen gondolista”, kuten Aho kutsuu kaupungin ja rinneyhtiön yhteishanketta.

– Gondolilla yhdistetään Rukan nykyinen länsikylä ja tuleva itäkylä. Sen kyytiin voi nousta lastenvaunujen kanssa, Aho kertoo.

Hiihtokeskuksen lastenmaa sijaitsee tunturin itäpuolella. Nyt monet perheet joutuvat kiertämään tunturin busseilla päästääkseen länsipuolen majoitusalueilta lastenmaahan. Jatkossa gondoli vie matkailijat suoraan Rukan yli.

Aho toivoo, että gondoli voitaisiin rakentaa jo vuonna 2017, mutta asemakaavan muutoksen hyväksyminen saattaa siirtyä vuoden 2018 puolelle.

Rukan itäpuolelle suunnitellaan 1 500 vuodepaikan uutta majoitusaluetta. Kuusamon kaupunki ja Metsähallitus sopivat lokakuun lopussa kaavoituksen aloittamisesta. Rakennusoikeutta alueelle tulee 25 000–30 000 kerrosneliömetriä.

Keskeistä hankkeessa on kotimaisen puun käyttäminen rakennusaineena.

– Haluamme tässä hankkeessa myös nostaa esille puurakentamisen mahdollisuudet, mikä olisi hyvin luontevaa ottaen huomioon alueen merkittävät metsävarat ja puuteollisuuden, Metsähallituksen pääjohtaja Pentti Hyttinen sanoo tiedotteessa.

Rinneyhtiö Rukakeskus Oy suunnittelee rinteisiin 16 miljoonan euron investointeja. Porvoossa Aho näyttää havainnekuvan tulevasta rinnekartasta ja itäkylän sijainnista.

– Tavoitteenamme on olla maailman paras hiihtokeskus perheille. Rinteemme riittävät monien perheiden taitotasolle, ja lisäksi perheet hakevat lomallaan elämyksiä, kuten joulupukkia ja poroja, Aho arvioi Rukan vahvuuksia kilpailussa kansainvälisistä matkailijoista.

Ulkomaalaisten asiakkaiden osuus on Rukalla tällä hetkellä noin 20 prosenttia.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (67)

Kotimaassa ja erilaisia keskuksia, käykää tutustumassa/ nautitaan. Kaikilla omia vahvuuksia. Hyvä palvelu ja mm turvallisuus, puhtaus jne tärkeitä. Rukan sijainti mainittu vahvuudeksi ruuhkasuomesta tulijoiden suulla.
Ulkomaisin silmin pohjoisen tarjontamme on ainutlaatuista, pidetään vieraistamme hyvä huoli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruka on hyvä esimerkki hyvin suunnitellusta ja toteutetusta matkailukeskusrakentamisesta. On tiivis palveluita tarjoava ydinalue
ja heti poispäin keskustasta rakentaminen harvenee ja muuttuu majoitusalueiksi.
Tiiviys tuo tunnelmaa ja kaikki on lähellä.
Ainahan niitä ihmisiä joita se miellytä. Sitten on ihmisiä jotka ei ole käyneetkään alueella ja mutta kommentoivat
negatiivisesti. Mutta suuri osa tykkää ja haluaa tulla ja sehän se on yksi tärkeimmistä tavoitteista.
Ne joita isot matkailukeskukset ahdistaa niin heille on toki tarjolla monta keskusta joissa on sitä hiljaisuutta. Hiljaisista keskuksista on turha odottaa yhtä hyvää ja monipuolista palvelutarjontaa.
Ruka, Levi yms isot ovat hyviä. Työllistävät paljon ja tuovat kuntiin paljon kaivattuja euroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamosta löytyi yksi valittaja, joka sai hankkeen kaatumaan.
Kuusamon kunnallisjohto ja Ahon suku voisi antaa tälle valittajalle kunniamerkin siitä hyvästä, että Kuusamo menetti tärkeänä ajankohtana mahdollisuuden nousta takaisin vahvaksi matkailun kasvukeskukseksi.
Kun Lapissa aletaan tutista sen vuoksi, ettei kaikki matkailijat mahdu, niin Rukan vastaus oli, ettei kuusamolainen yksityishenkilö halua työtä, hyvinvointia ja talouden kehitystä paikkakunnalle.
Kuusamo kilpailee mm. Ruotsin, Slovakia ja Kroatian kanssa turisteista.
Palvelujen on kehityttävä koko ajan, tai silloin pudotaan kelkasta.
Näin saattaa käydä Kuusamolle ainakin Koillissanomien uutisen perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin se terve kilpailu toimii!! Kun Levi investoi millin niin Ruka investoi kaksi. Kun Levi työllistää tuhat niin Ruka tuhatsata jne jne.
Oikeat matkailukeskukset kehittyy ja kasvaa. Työllistää ja tuo euroja kuntaan. Se että on keskukset olemassa niin silloin rakentaminen ja toiminta keskittyy yksille alueille jotka suunnitellaan ja toteutetaan järjestelmällisesti.
Pohjois-Suomessa on muutama oikea matkailukeskus ja Oulunläänissä yksi. No Vuokatti on myös aika iso ja kehittyvä mutta muut on jääneet kelkasta ja ovat kuihtuvia ja kuolevia paikalliskeskuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin keskustelussa huomaa, kun on tarpeeksi hyvä se herättää intohimoja. Suomessa kun ollaan ne ovat negatiivisia ja lyttääviä. Mikään keskinkertainen ei aiheuta kateutta eikä negatiivisia fiiliksiä. Itse olen useasti miettinyt, jos voittaisin lotossa laittaisin loma-asunnon tunturiin. Paikkaa ei tarvitsisi kauaa miettiä, parasta pöytään ja sehän olisi Ruka ja Kuusamo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruka ei ole tunturi.Yrittääkö Ruka kaapata tunturin statuksen?Se on pelkästään "syrjähyppyjen"kisavaara ja sellaisena pysyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti ylläpito poistaa sellaisen väitteen, ettei Rukatunturi olisi tunturi. Perättömän väitteen esittäminen on sen itsensä puhumista.
Rika mainitaan tunturina tietokirjoissa, Wikipediassa ja myös mm. Paikkatietoikkunassa, jonka tietolähteet löydät hyvin ko sivuilta, kun osaa ensin hakea oikean sivun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin , majoitus kapasiteetista 30 % on käytössä eli tyhjiä huoneita ja mökki majoituksia on vajaa käytöllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en menis leville vaikka maksettas... Rukalla paljon enemmän nähtävää ja enemmän ravintoloita ja yö kerhoja ole tulematta rukalle jos ei nappaa..!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rukalla paljon enemmän ravintoloita... just. Ootkohan käyny edes koskaan Levillä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En mie mitää hegemoniaa kaipaa tunturissa. Pitäköön Ruka ja Aho hegemoniansa. Hissilinjalla yritetään vain paikata aikasempaa huonoa suunnittelua Rukalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen aina ihmetellyt miksi Rukalla pitää kivuta autolla hisseille. Miksi rinteitä ei ole tehty lähtemään alempaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rukatunturi.
Katso tietokirjoista, tai Paikkatietoikkunasta.
Se sijaitsee Kuusamossa ja on onneksi "paremmalla puolella" itä-länsisuunnassa, kuin Oulu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hiihtokeskus on muutakin kuin pelkkä rinne ja siinä Levi vie voiton kirkkaasti! Levillä on huomattavasti parempi ravintolatarjonta sekä valikoimaltaan että tasoltaan. Rukan ravintoloiden asiakaspalvelun laatu notkahti kun Piste ja Ski Bistro myytiin, mikä näkyy erityisesti laskettelijoille. Ski Bistron tulipalon jälkeen afterski toimi hetken Pisteessä ravintolan satsatessa bändeihin, mutta enää niitäkään ei järjestetä. Ehkä Ruka on päättänyt luovuttaa suhteessa Leviin kun haluaa olla "vain" lapsiperheiden suosikki? Kun tunturista ovat aikuiset ja nuoret kaikonneet, onko itselle helpompaa vakuuttaa että tätähän me halusimmekin? Matkustan eri rooleissa sekä äitinä, ystävien kanssa että yrityksemme edustajana tehden useita hiihtoreissuja vuodessa. Yhä harvempi matkoistamme suuntautuu Rukalle. Toivottavasti Rukalla herätään todellisuuteen ja asioihin tehdään parannuksia

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielummin rukalle kuin leville... Levillä oo rinteitten lähellä montaa taukopaikkaa missä pysähtyä... Lämmintä juomaan rukalla on monipuolisempaa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (67)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image