Pohjois-Suomi

Röyhkeä valepoliisi iski jälleen Pohjois-Pohjanmaalla - haapajärvinen iäkäs nainen menetti yli 6000 euroa

Puhelimessa poliisina esiintynyt huijari onnistui saamaan haapajärviseltä vanhemmalta naiselta pankkitunnukset puhelimitse. Kuvituskuva ei liity tapaukseen. KUVA: Marttiina Sairanen
Pohjois-Suomi 6.12.2017 15:16 | Päivitetty 6.12.2017 15:18
Antti Pasanen

Valepoliisit ovat etenkin viime kuukausina olleet sitkeä riesa, ja huijareiden toiminnasta on aiheutunut uhreille tuhansien eurojen vahinkoja.

Poliisi kertoi itsenäisyyspäivänä, että valepoliisi on jälleen iskenyt – tällä kertaa Haapajärvellä tiistaina.

Puhelimessa poliisina esiintynyt huijari onnistui saamaan haapajärviseltä vanhemmalta naiselta pankkitunnukset puhelimitse ja siirsi jo puhelun aikana 6 100 euroa rahansiirtofirman kautta toiselle tilille, kertoo Oulun poliisi.

– Tarina oli klassinen: mies oli kertonut, että naisen pankkikortti olisi kopioitu ja rahoja oltaisiin siirtämässä tililtä, jolloin huijari sai naisen vakuutettua siitä, että hänen olisi luovutettava tunnukset estääkseen rahojen luvattoman siirtämisen, rikosylikomisario Ilkka Piispanen kertoo tapausta koskevassa tiedotteessa.

Nainen ilmoitti poliisille tapahtuneesta heti puhelun jälkeen ymmärrettyään tulleensa huijatuksi.

Tapahtunutta tutkitaan virkavallan anastuksena ja törkeänä petoksena.

Oulun poliisilaitokselle on kirjattu useita vastaavia rikosilmoituksia, joista osassa teot ovat jääneet yrityksen asteelle.

Valepoliisihuijaukset lisääntyvät valistuksesta huolimatta

Poliisi kertoo, että huolimatta virkavallan aktiivisesta tiedottamisesta tämänkaltaisen rikollisuuden määrä kasvaa yhä kiihtyvällä tahdilla.

Poliisin mukaan yksinkertainen konsti, jolla tätä rikoslajia voitaisiin estää ja vahinkoja minimoida olisi se, että ikäihmisille räätälöitäisiin rajoitetut tilinkäyttöoikeudet esimerkiksi poistamalla mahdollisuus saldorajan muuttamiseen verkkopankkitunnuksia käyttäen.

Poliisi muistuttaa jälleen kerran, että pankkitunnukset ovat henkilökohtaisia, eikä niitä tule antaa kenellekään. Poliisi tai pankki ei koskaan kysy tai tarvitse asiakkaan pankkitunnuksia.

– Huijari voi olla sitkeä puhelimessa, mutta älä anna periksi. Saat olla töykeä ja sulkea puhelimen. Jos tulit huijatuksi, älä epäröi vaan ota välittömästi yhteys pankkiisi ja poliisiin, poliisin tiedotteessa neuvotaan.

Omaisten kannattaa myös poliisin mukaan opastaa iäkkäitä vanhempiaan pankkitunnusten käytössä huijausten välttämiseksi huijauksilta vältyttäisiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Eikö ihmiset tiedä, että on esim. pankkitili, josta voi nostaa rahaa vain pankissa. Ei edes puoliso saa rahoja tiskiltä, nettinostoja ei voi tehdä edes tilin omistaja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ikäihmistä varoitettiin pankissa antamasta pankkitunnuksia kenellekään. Ei antanut edes lapselleen joka käy vanhuksen kotona maksamassa laskuja. Kun valepoliisi soitti, löytyivät tunnukset helposti vanhuksen kotoa. Valepoliisi neuvoi tarkasti mitä tietoja tarvitsee. Vanhus kertoi kaiken ja tililtä hävisi 34000 euroa! Tämä vanhus ei ollut ymmärtänyt ollenkaan mitä näillä tunnuksilla voi tehdä. Ei ollut varoituksista mitään apua kun "poliisi" soitti. Eivätkö nämä lukuisat tapaukset riitä pankkia toimimaan niin että kenenkään tililtä ei voi siirtää suuria summia tällaisella aikataululla kuin tällä hetkellä voi. Surullista kun yksi puhelu voi tyhjentää vanhuksen säästöt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ihme että vielä näitä huijareita onnistaa....Vaikka valistusta tulee joka tuutista. Onko suomalaiset todella niin hyväuskoisia että luottaa kun POLIISI kyselee tunnuksia.

Omaiset huolehtikaa iäkkäistä vanhemmistaan etteivät anna tunnuksia kenellekkään!!!!!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö näitä saada kuriin, miksi poliisi ei tee asian suhteen tarvittavaa? Kysymys on sisäisestä turvallisuudesta, joten SUPO olisi myös valjastettava tähän. Kansankunnan tulee huolehtia myös ikäimisistä, jotka eivät ymmärrä tätä huijausta ja näiden motiiveja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä tynnyrissä ihmiset elää? Tuosta on ollut niin paljon joka mediassa, ihan ilmaisjakelulehti mainoksia myöten, että pitäsi pikkuhiljaa alkaa olla tuttu asia. Jokaisen pitäisi ottaa asiakseen muistuttaa potentiaalisia uhreja asiasta, jos vähänkin epäilyttää ettei ole kuullut asiasta tai ei ymmärrä pankkitunnusten salassapidon tärkeyttä. Ja toivottavasti sitten kun noita huijareita joskus jää kiinni, oikeuslaitos ei päästä niitä päänsilittelyllä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten se voi olla niin vaikea ymmärtää ettei tunnuslukuja anneta kellekään? Ei edes pankinjohtajalle jos hän sitä pyytää ja vielä vähemmän poliisille. Tunnusluvut on VAIN ja AINOASTAAN sinulle tarkoitetut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ihmeellistä, ettei valepoliisvaarasta ei ole tiedotettu kattavasti ja tavalla, joka tavoittaisi kaikenikäiset kansalaiset koko Suomessa! Käytössä on radio, televisio, paikallislehdet, päivälehdet, netti, Postin kautta jaettava paperille printattu varoitus, julisteet julkisilla paikoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankeille lisävastuuta että rahansiirto tapahtuu tilinomistajan suostumuksella. Varmistus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö omaiset tai naapurit jo vihdoinkin mene opettamaan näille iäkkäille, joille nämä toiminnat eivät vielä selvinneet. Yksinkertaiset ohjeet puhelinsoitoista "valepoliisilta": Poliisi ei koskaan kysele puhelimessa eikä kotiovella pankkitunnuksia. Tämä voi olla vielä vanhuksille epäselvä, mutta käykää nyt heti neuvomassa. Pankitkin voisivat sen verran vaivautua, että lähettäisivät selvät ohjeet näitä tilanteita varten ikäasiakkailleen. Niillähän on nykyisin aikaa, kun eivät ole enää palvelemassa asiakkaita kuin kerran viikossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä yhteiskunta on tehty rosvoja suosivaksi. Ei tässä tietoteknisessä kelekassa ikäihminen enää pysy mukana. Työpaikoilla ihmisillä on kaikenmaailman tieto ym. tukihenkilöt, mutta meillä ikääntyneillä niitä ei ole. Meistä on tullu kaikkien puhelinkauppiaitten ja huijareiden hyväksikäytön kohde.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

päättäjiltä olisi jos näitä kansalaisiin kohdistuvia gyberhyökkäyksiä vaivauduttaisiin torjua. Ei Putin meidän mielipiteisiin ja ajatuksiin vaikuta läheskään niin negatiivisesti, kuin nämä kansaansa halveksivat ja suuren maailman konflikteihin mukaan pyrkivät pikkunilkit kunnianhimossaan tekevät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä esiinnyn kohta valevanhuksena,niin sovitaanko valepoliisi treffit??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskolliset ja tunnolliset suomalaiset kaivavat vaikka sydämen rinnastaan rosvoille, kun joku vaan nätisti pyytää. Käyttäkää järkeä, tunnuslukuja ei anneta kenellekkään muille, ei edes poliisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhankansan suomalainen on tottunut kunnioittamaan virkvaltaa, he luottavat ihmisiin ja rehellisyyteen. On vaikea ymmärtää, että sellaista Suomea ei ole olemassa. Se on kadotettu. Vanhukset ja muistisairaat ovat suojattomia näitä moraalittomia ihmisen irvikuvia vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos pankit hoitaisivat osuutensa näitä huijareita ei edes olisi. Nytkin pankki kyllä tietää missä raha ovat ja mikä tili mutta kun eivät viitsi vaivautua. Eihän kukaa voi yhtenään perustaa uutta tiliä pankkiin niin että pankit huomaavat miksi näin tehdään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi voi, taas näitä.

Eikö pankki voisi laittaa nyt varmistuksen näille rahasiirroille eli pitäisi tehdä tekstiviestivarmistus, kun rahasiirron tekee. Ehkä se antaisi sen riittävän hetken harkita, onko tulossa huijatuksi.

Tämä mahdollisuushan on jo olemassa, nyt se vain pitää ottaa käyttöön. Kenellekään siitä ei ole haittaa, mutta hyötyä voisi olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö näihin saada loppua millään. Pitäkää ihmiset huolta vanhemmistanne ja vanhemmista sukulaisisista. Ja estot, että rahoja ei noin vain siirrellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

28
Koiteliin suunnitellaan uutta rakennusta – mukana ravintola, kokous- ja juhlatilat sekä saunatilat
24
Oulun kauppahallissa vuodenvaihteen jälkeen alkava remontti venyy jouluun – hallissa odotetaan kiihkeästi ratkaisuja
19
Kysyimme: Miksi dieselin hinta on jo sama kuin bensiinin?
16
Menot halutaan yhdessä kuriin – Oulu ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri selvittävät kustannustehokkuuden lisäämistä
13
Kunnianpalautus ammatilliselle koulutukselle – nyt tarvitaan asialliset tasokorotukset oppilaitoksien rahoitukseen Lukijalta
6
Suorapuheinen Pippa Laukka ohjaa laihduttamaan – Esko Eerikäisen aamumunakas vaihtuu puuroon
6
Poliisilta lisätietoa Kalajoen kuolonkolarista: Mercedeksen mittari pysähtyi 165 km/h lukemaan, lähellä ollut maanjäristysmittari rekisteröi törmäyksen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Tenava, olisit lainannut tämänkin Korkmanin sanomasta: "työtaistelu- toimiin on ryhdytty kevyin perustein ja osin poliit... Lue lisää...
Demokratian tekijä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.10.

Fingerpori

17.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image