Pohjois-Suomi

Rovaniemen pien­ko­ne­tur­ma: Koneen kuomu aukesi ilmassa

Atol-pienkone teki pakkolaskun Rovaniemellä noin kilometrin päässä Rovaniemen lentoasemalta.
Pohjois-Suomi 3.7.2018 13:46
Mikko Pulliainen

Rovaniemellä aamupäivällä sattunut pienkoneonnettomuus johtui koneen kuomun aukeamisesta kesken lennon.

Kaksi henkilöä sai lieviä vammoja, kun suomalaisvalmisteinen ATOL 650 LSA -amfibiolentokone teki pakkolaskun Rovaniemen lentoaseman läheisyydessä.

Koneen suunnitellut valmistaja Atol Aviationin toimitusjohtaja Markku Koivurova kertoi alkuiltapäivällä tiedotustilaisuudessa, että kyseessä oli koneen koelento sekä tulevan koelentäjän tutustumislento.

– Tarkoitus oli tehdä läpilaskuja, kun koneen kuomu aukesi [kiitotien 03] myötätuuliosalla.

Koivurovan mukaan koneen kaksihenkinen miehistö yritti ratkaista ongelman hidastamalla koneen nopeutta ja vetämällä kuomu kiinni. Tämä ei kuitenkaan onnistunut, joten miehistö valmistautui Kemi- ja Ounasjoen risteyksen tienoille tehtävään pakkolaskuun. Kuomun aiheuttama vastus oli kuitenkin liian suuri, jotta kone olisi pystynyt lentämään joelle asti.

– Lentäjät tekivät aivan koulutusohjeiden mukaisen hallitun pakkolaskun metsään, eli loppuvedon puunlatvoihin.

Itse laskussa lentäjille ei Koivurovan mukaan tullut minkäänlaisia vammoja, mutta sen jälkeen kone syttyi palamaan. Lentäjät saivat toisen ja kolmannen asteen palovammoja rajoitetuille ihoalueille. Molemmilla lentäjillä oli yllään tulenkestävät haalarit, jotka osaltaan rajoittivat vammoja.

Tuhoutunut kone oli tehtaan omistama prototyyppi. Ensimmäisten tuotantoversioiden valmistus on paraikaa käynnissä, mutta Koivurovan mukaan itse hanke ei vaarannu. Aikataulu menee toki uusiksi.

– Työn alla on kuuden koneen sarja, ja näistä ensimmäinen valmistuva kone jää nyt meille testi- ja promootiolentoja varten.

Koivurovan mukaan kuomun aukeamiseen on jo suunnitteilla korjaava ratkaisu, samoin kuin koneen polttoaineen kokoojasäiliön irtoamiseen. Tulipalo on saattanut johtua juuri säiliön irtoamisesta, joskin on mahdollista, että syy ei koskaan täysin selviä.

Itse kone tuhoutui tulipalossa totaalisesti.

Koivurova korostaa, että päivän kohokohta oli lentäjien selviäminen suhteellisen pienillä vammoilla.

– Eihän se mieli mettä keitä tällaisessa paikassa, hän kuvasi tuntojaan tiedotustilaisuudessa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

On tuo melkoinen kötöstys muutenkin. Surkia homma. Lentokonesuunnittelun ja -rakenteiden pääpiirteet ovat olleet tiedossa laajalti jo yli sata vuotta mutta tuossa niistä on näköjään viis veisattu. Ei koske Suomea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä ehdotuksia. Koivurova palkkaa miellään "asiantuntijoita" kehitystiimiinsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliskohan syytä kehittää lukitusmekanismilla varustettu kuomu... ja saranat etupuolelle jottei avautuessaan pääse haukkaamaan ilmaa... aikamoinen moka tehtaalta... sen vielä ymmärtäisi jos tämä onnettomuus olisi sattunut samasta syystä sata vuotta sitten...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä ole montaa kommenttia, mutta sitäkin pöljempiä. Tsemppiä vaan lentäjille ja pikaista paranemista. Näitä sattuu ja materiaa saa aina uutta, nyt oli pääasia ettei ihmisille käynyt pahemmin. Tuokin tuli nyt testattua ja saadaan korjattua, niin ei aiheuta enää ongelmia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmeisestikkään tuulitunnelikokeita ole tehty joissa olisi havaittu suunnitteluvirhe.Pienillä resursseilla on riski suuri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olisin laittanut kuomuun anturin, joka estää käynnistämisen, jos lukkosalvat eivät ole kunnolla kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image