Pohjois-Suomi

Rovaniemelle kohoaa liet­teen­polt­to­lai­tos – Katkaisee mikromuovien kierron eko­sys­tee­mis­sä

Kiertotalous ja ympäristö liiketoiminnan johtaja Satu Pekkala, vt. toimitusjohtaja Kristian Gullsten ja Neven hallituksen puheenjohtaja Lasse Kontiola esittelivät Alakorkalon jätevedenpuhdistamon toimintaa ministeri Kimmo Tiilikaiselle ja kansanedustaja Markus Lohelle. Tiilikainen sanoi odottavansa innolla miten pilottihankkeen prosessi lähtee käyntiin. KUVA: Napapiirin Energia ja Vesi Oy
Pohjois-Suomi 11.4.2018 23:06
Kaleva

Rovaniemelle nousee lietteenpolttolaitos. Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n hallitus on tehnyt päätöksen sen rakentamisesta Alakorkaloon.

Rakennustyöt alkavat kevään 2018 aikana ja urakkasuoritukset ovat valmiit huhtikuussa 2019.

ALakorkalon lietteenpolttolaitos on valittu hallituksen kärkihankkeeksi ja hanke sai Ympäristöministeriön tukea 1,27 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessa lietteenpolttolaitos on noin 4,3 miljoonan euron investointi. Laitoksen rakennus- ja ympäristölupa ovat lainvoimaisia.

Laitoksen polttoprosessissa katkaistaan lietteessä olevien haitta-aineiden, kuten mikromuovien sekä lääke- ja torjunta-aineiden kierto ekosysteemissä. Samalla saadaan talteen ravinneaineita kuten fosforia. Prosessissa syntyy lämpöä, jota voidaan käyttää kaukolämmön tuottamiseen.

Lietettä on hyödynnetty tähän saakka lähinnä valmistamalla siitä biomultaa. Puhdistamolietteessä on viime vuosina todettu enenevässä määrin haitta-aineita, kuten lääkeaineita sekä mikromuoveja. Osa haitta-aineista päätyy biomultaan. Varsinkin elintarviketeollisuus on huolestunut haitta-aineiden lisääntymisestä ja biomullan menekki vähenee.

MAINOS

Kommentoi

Testaamaton tekniikka... Skaalataan kerralla lilliputti tehtaasta. No veronmaksajat lapissa ottaa riskin. Toivottavasti innovaattorit on tarkistettu osaajiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polttamisessa muodostuu uusia yhdisteitä, mutta nämä eivät olekaan ongelma, koska niitä ei voida etukäteen tutkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lietteen polton jäännöksenä varmaankin jää jäljelle tuhkaa.
Onko tuhkassa vielä jäljellä esim. Lääkeaineita vai palaako ne kokonaan pois. Raskasmetalleja taitaa olla ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli tuon tuen suuruus on suurin piirtein saman verran kuin arvonlisäveron osuus kaikessa mahdollisessa. Eikö se ole jo kaikkein paras että tuosta verotuksesta ja tuista luovutaan ja antaa yritysten tulla toimeen omillaan? Tuossa ei tehdä mitään muuta kuin kompensoidaan yhteiskunnan sairaalloisia veroja yrityksille jotta ne pystyvät toimimaan verotettujen hintojen kanssa ja ylipäätään rakentamaan mitään. Siellä on jokaisessa betonikilossa ja terästangossa verot moneen kertaan alkaen niiden valmistuksesta ja päälle sitten alvit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puhut sinänsä asiaa, mutta tässä kohtaa täytynee mainita, että Napapiirin Energia ja Vesi on Rovaniemen kaupungin yhtiö, joka hoitaa monenlaisia "välttämättömyystoimintoja", mm. vesihuoltoa ja lämmöntuotantoa. Eli tilanne on hieman eri kuin vapailla markkinoilla kilpailevalla kioskilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei käy ilmi, jotta voiko tällä laitiksella mahdollisesti hoitaa laajemman alueen lieteongelmat, vai pitäisikö rakentaa esim. Kuusamoon oma Rukan kävijöiden tuotoksia polttamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:32
"Gettopresidentti" palasi kotiin – ugandalainen muusikko syyttää armeijaa pahoinpitelystä ja aikoo jatkaa taistelua
13:08
Pihlström palaa pitkän tauon jälkeen Jokerien kokoonpanoon
13:06
Terveyskuntomittauksia järjestetään lokakuussa Raksilassa, Haukiputaalla ja Kiimingissä
13:06
Ulkoministeri Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen, pääministeri Sipilä: "Tässä ei äänestetty abortista, tässä äänestettiin Soinin luottamuksesta"
13:05
Ulkoministeri Soini sai eduskunnan luottamuksen äänin 101-60
12:51
Move-mittaukset jatkuvat Espoossa ensi viikosta alkaen – mittauksiin osallistuminen vapaaehtoista
12:44
Perustuslakivaliokunta: Luottamukselliseen viestiin voidaan kajota perustelluin syin – ei ottanut kantaa tiedustelulainsäädännön kiireellisyyteen
27
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
15
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
12
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"
11
Vammaisten pysäköintilupia käytetään jatkuvasti väärin – lupa voi olla vainajalta tai se on väärennetty alkuperäisestä
7
Humala kasvaa Pyhäsalmen kaivoksessa 660 metrin syvyydessä – maan alla vuodenajalla tai vuorokaudenajalla ei ole väliä
7
Hollannin Leeuwarden vakuutti Oulu2026-hankkeen puuhahenkilöt – oppia haetaan parhaillaan Ouluun
6
Kärpät viikonlopuksi Itä-Suomeen – Kanadalaispuolustaja Shaun Heshka liittyi taas joukkueen mukaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamulla ja aamupäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

128 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Verohallituksen sivuilla lukee: "Kotitalousvähennyksen tarkoitus on parantaa työllisyyttä kannustamalla kotitalouksia te... Lue lisää...
JLow

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image