Pohjois-Suomi

Ro­va­nie­me­läi­nen yliluutnantti piti ryn­näk­kö­ki­vää­riä kotona ja uhkasi repiä lastensa äidin pään irti – sai yli kaksi vuotta vankeutta

Pohjois-Suomi 20.2.2019 20:09
STT

Lapin käräjäoikeus on tuominnut yli kahden vuoden vankeuteen yliluutnantin, joka muun muassa piti rynnäkkökivääriä kotona ja uhkaili lastensa äitiä. Mies uhkasi lapselleen "repivänsä äidin pään irti" ja "tappavansa meidät kaikki".

Käräjäoikeus langetti yliluutnantille kahden vuoden ja kahden kuukauden rangaistuksen muun muassa vainoamisesta, laittomasta uhkauksesta, törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta ja pahoinpitelystä. Lisäksi mies tuomittiin pakottamisesta seksuaaliseen tekoon, törkeästä ampuma-aserikoksesta, palvelusrikoksesta ja kavalluksesta.

Rikokset tapahtuivat Rovaniemellä vuonna 2018 lukuun ottamatta pahoinpitelyä, joka ajoittui oikeuden mukaan joulukuulle 2017 ja tammikuulle 2018.

Vainoamista koskevissa johtopäätöksissään oikeus toteaa, että mies lähetti vajaan yhdeksän kuukauden aikana puolisolleen yli 10 000 viestiä.

Mies vetosi siihen, että suhde olisi ollut lämpenemässä uudelleen. Naisen mukaan hän ei ollut miehen kanssa parisuhteessa, mihin myös oikeus päätyi.

– (Uhri) on kiistänyt parisuhteen olemassa olon eikä muutamat yöpymiset ja asianosaisten ”perheenä” käynnit tivolissa ynnä muualla vielä sellaista osoita, oikeus totesi.

Vetosi itsemurha-aikeisiin

Mies itse vetosi siihen, että rynnäkkökivääri oli hänellä itsemurha-aikeiden vuoksi ja autosta löytynyt veitsi taas postipaketin avaamista varten.

Käräjäoikeus piti selitystä periaatteessa mahdollisena. Oikeuden mukaan mies ei ollut kuitenkaan rynnäkkökiväärin anastamisen jälkeen missään vaiheessa tuonut ilmi itsemurha-ajatuksia. Sen sijaan hän oli esimerkiksi uhkaillut lastensa äitiä. Vainoava käyttäytyminen ja väkivallalla uhkailu oli oikeuden mukaan pahentunut syksyllä 2018.

Oikeus katsoi, että muun muassa rynnäkkökiväärin anastaminen viittasi siihen, että mies suunnitteli rikosta lastensa äitiä kohtaan. Sen sijaan me-muotoisten tappouhkausten määrä ja ajallinen etäisyys oli oikeuden mukaan sen verran suuri, että tällainen tarkoitus jäi näyttämättä.

Tuomitun nimeä ei julkaista seksuaalirikoksen uhrin suojelemiseksi.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Uutisvirta

11:00
Oululaisyrityksen Oura-älysormus palkittiin Pohjois- ja Itä-Suomen tuottavimpana ideana
10:59
Kaksi uutta tekniikan alan YAMK-koulutusta Oulun ammattikorkeakouluun, talotekniikka ja hitsausala
10:28
Analyysi: Paljastiko Heinäluoman ilmoitus Sdp:n sisäisen kisan EU-pestiin? Kumpula-Natri: "Minulle on ollut itsestään selvää, että Eero on käytettävissä"
10:19
Tunnistamaton sähkölaite aiheutti säteilyhälytyksen liminkalaisessa romuliikkeessä
10:05
Analyysi: Altavastaajan rooli sopii Suomelle – keltanokkamiehistöltä vaaditaan täydellistä onnistumista, jotta matka jatkuu Bratislavan mitalipeleihin Tilaajille
10:05
Auto suistui bussipysäkin liikennemerkkiin ja mäntyyn Oulun Maikkulassa
9:58
STUK on saanut niukasti lupa-aineistoa Fennovoimalta tänä vuonna – yhtiö oli aikonut lähettää suuren osan lupa-asiakirjoista tämän vuoden alussa
30
Kasvihuonekaasujen päästöt kasvoivat Oulussa hieman – yhtä syytä kasvuun ei ole vaan kyse on monesta pienestä tekijästä
23
Talentia tyrmää Kelan ehdotuksen etuisuuksien hakemisesta asiakkaan puolesta: "Miksi hakemuksia pitäisi tehdä kunnan sosiaalitoimessa?"
15
Liikennevalot saivat kyytiä – kaksi ajoneuvoa kolaroi Oulun keskustassa
11
Oulun yliopiston rehtoriksi kuusi hakijaa
10
Kenkäjätit vaativat Trumpia lopettamaan kauppasodan – tullien nostaminen iskee kohtuuttomasti amerikkalaiseen työväenluokkaan
9
Rinne: "Tämän hallituksen ei tarvitse leikata menoja, rahaa voi käyttää lisää sekä pysyviin menolisäyksiin että investointimenoihin"
9
Lapset puheeksi tukee opettajan työtä – se ei tee opettajasta psykoterapeuttia tai sosiaalityöntekijä, vaan opettaja pysyy ammattiroolissaan Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula pötypuhetta

Töitä kyllä on. Niitä täytyy vain itse etsiä, pelkkä rekryfirmoissa käyminen ja hakemusten lähettäminen eivät riitä. Eli... Lue lisää...
Lukija Kempeleestä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image