Pohjois-Suomi

Ronkainen valittiin Tornion kau­pun­gin­joh­ta­jak­si

Raimo Ronkainen valittiin Tornion kaupunginjohtajaksi myöhään maanantai-iltana. KUVA: Jouni Knihtilä
Pohjois-Suomi 15.11.2010 22:26
Jouni Knihtilä
"Tämä on kuin siirtyisi pätkätyöstä pätkätyöhön", Raimo Ronkainen myhäilee.

Tornion valtuusto valitsi maanantai-iltana Ronkaisen, 59, Lapin vanhimman kaupungin ykkösvirkamieheksi. Vastaansa valtuustossa Ronkainen sai kokoomuksen valtuutetun, varatuomari Tuomo Heikkilän, jonka Ronkainen voitti äänestyksessä selvin numeroin äänin 35 --7, 1 tyhjä. Myös kokoomuksen pöydällepanoesitys kaatui selkein numeroin. Ennen äänestystä keskusteltiin kehnosti menneestä parkkihallipaketista, mutta se ei vienyt tukea Ronkaiselta.

Kaupunginjohtajuutta Ronkainen on jo hoitanut vaalikauden mittaisissa pätkissä viransijaisena ja viime kuukaudet virkaa tekevänä kaikkiaan 16 vuotta. Kaupunginjohtajana ilman etuliitteitä varsinainen eläkeikä siintää vajaan viiden vuoden päässä.

Ronkainen uskoo, että Torniolla on edellytykset menestyä nykyisen kokoisenakin kaupunkina, johon Haaparanta hohkaa lisäarvoa. EU-jäsenyys potkaisi rajayhteistyön vauhtiin ja tuotti valtaisan kauppabuumin. Nyt pitäisi jaloteräskaupungin imagoa kohottaa myös niin, että konepajat alkaisivat tehtailla omia terästuotteita.

"Tämä Haaparannan luoma lisäarvo ei näy maan sisäisessä kuntajakoselvityksessä mitenkään", Ronkainen sanoo, eikä usko Kemi-Tornio alueen viiden kunnan liitokseen.

Meneillään olevassa kuntajakoselvityksessä on vahvimmaksi malliksi noussut kaikkien seutukunnan kuntien niputtaminen yhteen. Se ei Ronkaisen mielestä olisi maksimaalinen suoritus. "Kahta tasavahvaa kuntaa on vaikea saattaa yhteen. Se jättää kaksinapaisuuden, joka varmasti heijastuu toiminnoissa." Yhteistyötä kannattaa syventää, mutta siinäkään seutukunta ei ehdottomasti ole se oikea kokonaisuus.

Tornion vetovoima oli päättäjille pettymys. Vt. kaupunginjohtaja Raimo Ronkaisen lisäksi vain neljä haki virkaa. Valtakunnan tason nimekkäitä hakijoita ei ilmaantunut. Hakijoita ei edes haastateltu tilanteessa, jossa Ronkaiselle ei löytynyt varteenotettavaa haastajaa.

Diplomi-insinööri Raimo Ronkainen tuli 1982 Tornion kaupungille vesilaitoksen johtajaksi. 1992 hänestä tuli apulaiskaupunginjohtaja. 1995 keväällä Ronkainen aloitti vs. kaupunginjohtajana.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa
9:28
Kolumni: Kärpillä on käsissään positiivinen ongelma – juniorijoukkueiden taso on äärimmäisen kova

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image