Pohjois-Suomi

Rokuan kan­sal­lis­puis­to on nautinnon ja hiljaisuuden paikka – “Arvoista ja asenteista syytä keskustella”

Vaalalainen Jorma Kuronen Pookivaaran portailla Rokuan kansallis- puistossa. Pyöränjäljet kertovat, etteivät kaikki ole pysyneet sallitulla maastopyöräreitillä. –Lisäksi kävelijöidenkin tulisi käyttää tässä portaita, jotta herkkä maasto ei kuluisi turhaan, Kuronen muistuttaa. KUVA: Matti Räty
Pohjois-Suomi 11.8.2019 6:00
Raimo Pirttikoski

Rokuan kansallispuiston sydämessä on elokuisena arkiaamupäivänä hiljaista. Pienellä Hätäjärvellä joutsenet kaulailevat toisiaan, ohikulkijoista piittaamatta. Edes kuikalla ei nyt ole asiaa Pitkäjärvelle lompsiville.

Pelsolla syntynyt, Rokuan maisemiin jo pikkunappulana hurahtanut vaalalainen Jorma Kuronen tarkistaa tottuneesti, että läheisellä kodallakin kaikki on kunnossa.

– Minulle ja monelle muulle Rokua on ennen muuta nautinnon ja hiljaisuuden paikka, jossa voi kävellä polkuja kaikessa rauhassa, ladata akkuja ja ihailla luontoa, Kuronen sanoo.

Lue myös: Maastopyöräilijöiden luvaton kurvailu Rokuan kansallispuistossa harmittaa – harjumaasto kuluu ja vaurioituu herkästi

Kurosta ovat varsinkin viime aikoina harmittaneet yhä useammat maastopyöräilijät, jotka eivät näytä välittävän herkästi haavoittuvasta luonnosta, kanssakulkijoista ja yhteisistä säännöistä.

– Jotkut eivät ehkä tajua myöskään kansallispuiston arvoa sinänsä. Osalle tämäkin vain liikuntapaikka, jossa voi tehdä maksimaalisia suorituksia, vaikka alue on perustettu varjelemaan luontoa.

Pookivaaran juurella vastaan alkaa taas tulla pyöränjälkiä poluilla, jotka eivät ole pyöräilijöille sallittuja. Moni on hurauttanut alas Pookilta portaiden vierestä.

– Hiljattain kysäisin täällä yhdeltä nuorukaiselta, että miksi ihmeessä ajat tästä, vaikkei tämä ole pyöräreitti. Hän vain hihkaisi mennessään, että ketä se muka haittaa. Arvoista ja asenteista näissä asioissa olisi syytä keskustella enemmän ja avoimesti laajemmallakin kokoonpanolla, Kuronen sanoo.

Kuronen arvioi, että myös pyöräilyreitin merkinnöissä ja niistä tiedottamisessa olisi paikoin parantamisen varaa.

– Esimerkiksi Pookille tuleville ja sieltä lähteville pitäisi olla enemmän ja selkeämpiä opasteita sekä kieltomerkkejä joka suunnassa, varsinkin polkujen päissä. Ummikoidenkin on osattava polkea oikeita reittejä, vaikkei mukana olisi karttaa.

Pookilta laskeuduttaessa kansallispuisto jää taakse, mutta luonnonsuojelualueet jatkuvat. Syvyydenkaivon paisterinteeltä toissakesäiset läskipyörän jäljet ovat onneksi jo kadonneet.

Lähistölläkin useimmat pyöräilijät näyttävät sentään pysyneen poluilla ja metsäautoteillä. Rutikuivassa jäkälikössä ei juuri ole ajeltu.

– Toivon ja uskon, että maalaisjärjen, yhteistyön ja aktiivisen viestinnän avulla nämäkin ongelmat kyetään ratkomaan. Ja se on tietysti hyvä asia, että yhä useammat ovat innostuneet liikkumaan luonnossa ja nauttimaan Rokuan maisemista, Kuronen toteaa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (25)

En omista enkä harrasta maastopyöräilyä mutta siitä huolimatta maastopyöräilystä on hyötyä polkujen aukipysymisen muodossa ja kyllä kartat
kuuluisi olla tulostettavissa Rokuan sivuilta niitä tarvitseville, Kolilla käydessämme oli lyhyet reitit joilla lapsiperheet ja vähemmän liikkuvat retkeilivät
rajoitettu pois pyöräily käytöstä. Työmatkat pyöräillessäni ilmoitin edellä meneville yhdellä kellonkilautuksella ohimenemisestä jolloin esim. koiran kanssa liikkuvat usein kiittivät ilmoittamisesta. Hymyä huuleen ja iloistamieltä kaikille liikkujille, kyllä poluille kaikki sopivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä nuita pyöräreittejä sitten tekee tai ollenkaan kävelyreittejä, jos niissä ei saa kävellä ja ajaa. Tämähän on tiedossa, että luonto aina kärsii, kun käyttöä on. Odottakaa, kun kiinalaiset tulevat. Kyllä kai se on pelkästään hyvä asia, jos muutama suomalainen liikkuu luonnossa ja varsinkin nuoret.

Merkitkää selkeästi eri reitit, mutta käyttäkää kilpiä säästeliäästi, koska ne menettävät merkityksen hyvin nopeasti. Onhan se järkevä kysymys, että miksi yhdellä "pyörällä ei saa ajaa", kun maasto on hyvä ajaa maastopyörällä. Tämän vuoksi reitit tulee olla selkeitä ja hyvin rajattuja. Nauttikaa vain luonnosta pyöräilijät ja kävelijät, mutta käyttäkää sitä oikein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse olen pyöräillyt Rokualla pikku pojasta asti, samat reitit polkenu aina, kunnes Rokualle alettiin tehdä matkailijoille helvetisti portaita, laavuja, nuotio paikkoja, liitereitä, vessoja ja jopa uusi näkötorni vanhan palotornin tilalle! Olisi ollut paljon parempi, jos luonto olisi saanut olla oma ittesä! Joten turha syyttää pyöräilijöitä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja elämä Rokualla olisi paljon helpompaa jos ei olisi muita kuin paikallisia ihmisiä. Se on nähty ja koettu. Mutta missähän te paikalliset sitten kävisitte töussä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä kohti sanoin ettei ulkopuolisia saisi tulla? Et tainnut oikein ymmärtää kommenttia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totaalinen Pyöräilykielto kansallispuiston alueella välittömästi. Ja kunnon valvonta. Sekä reipas uhkasakko jos tavoitetaan polkemasta alueella. Niistä kertyvät rahat voisi käyttää uusiin opasteisiin puiston alueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo - jopas alkas uudella Vaalan vankilalla olla käyttöä kun saatas kaikki pahat pyöräilijät suljettua sinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vai ei sais tehdä maksimaalisia suorituksiakaan enää Kansallispuistos’sa....on tainnut paikallisilta unohtua keistä urheilijoista Rokua tunnetaan. Siellä on hiihtäjät Lähtevänoja ja Kurttila tehneet lukuisia maksimaalisia suorituksia ja tehneet hiihtosaavutuksillaan Rokuaa tunnetuksi omalta osaltaan. Ensin kunnat lopettivat ladun teon Kansallispuistoon ja nyt paikalliset ovat kieltämässä maksimaalisia suorituksia...ei käy kateeksi Rokuan elinkeinoelämää pyörittäviä yrityksiä...sehän on sitten uusi slogan ” Tule ja hipsuttele Rokuan Kansallispuistossa - urheilijat älkööt vaivautuko” ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykääpäs nyt ihmiset paikan päällä katsomassa. Taas on myrsky vesilasissa. Rokuan kankailla ei olla lähelläkään sitä tilannetta, että olisi liikaa ihmisiä reiteiillä.

Ongelma on se ettei kunnat ja metsähallitus huolehdi riittävistä reittien kunnostamisesta , opasteista ja kyltityksistä. Töihin maastoon mars.

Joka vuosi tehdään suunnitelmia erilaisten konsulttien toimesta, mutta kukaan ei tee sitä konkreettista työtä mitä reittien kunnostus ja ylläpito
vaatii.

Kyllä Rokuan maastossa metsäpalovaara on suurempi riski kuin muutaman hassun pyöräilijän reitiltä eksyminen onnettomien opasteiden vuoksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä sen näkee - paikalliset vastustavat kaikenlaista matkailun kehittämistä. Tässä näette yhden esimerkin . Paikalliset ovat sitä mieltä, että matkailijat pysykööt kotona. Näillä jutuilla niin käykin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä jo kummallista ettei niitä kävelijöitä saada pois sieltä metsästä kuluttamasta kallisarvoisia harjuja. Potkivat ja polkevat mättäitä ja tekevät polkuja metsiimme. En millään muotoa voi hyväksyä näitä nykyajan ihmisiä. Pysyisitte kotonanne niin maailma pelastuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitkäpyrstöpyöräilijät ovat ruma näky Rokualla.Rauhallisuus ja seesteisyys on kadonnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsinkin niiden mielestä jolla ei ole itsellä varaa hankkia tai vuokrata maastopyörää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole syntynyt Rokuan liepeillä, mutta olen viettänyt siellä paljon vapaa-aikaa. Sen tiedän, että opasteita on huonosti. Karttoja saa Supasta, joka on suljettuna virka-ajan ulkopuolella, kun ihmiset pääsevät retkeilemään. Rokuan luonto on edelleen kunnossa. Hyvä, että nostetaan älämölö huonosta käytöksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pelkästään maastopyörillä ajeta täällä missä sattuu vaan motocross pyörillä ja mönkijöillä valvontaa pitäs olla ja nuo kilvettömät vehkeet millä ajetaan myös täällä tietä pitkin ilmoittaa poliisille valvonta kameroita ja myös enemän roskaamis kielto kylttejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehdään muuri Rokuan ympärille ettei vaan yksikään matkailija eksy sinne. Häiritsemään paikallisten ihmisten rauhas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sielläkö on polkuja, joita pitkin voi pyöräillä? Onko niistä poluista tehty kartta? Löytyykö tämä kartta netistä ja paperilla paikallisesta hotellista, siitä lammen/järven rannalta? Onko maastossa selkeät opasteet? Ovatko pyöräilijät ylipäätään Rokualla ei-toivottuja vieraita? Pikaisesti artikkelin silmäiltyäni en löytänyt vastauksia näihin kysymyksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo pyöräilevät räkönokat pilaavat joka paikassa luontoa samalla lailla..Vouhottajia riittää joka paikassa,,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (25)

Uutisvirta

14:56
Asianajajan mukaan alaikäinen näki Jari Sillanpään aktin nyt jo kuolleen hierojan kanssa – oliko kyse vahingosta vai tarkoituksellisuudesta?
14:55
Oulaskankaan sosiaalipäivystyksen järjestäminen vaatii aikaa – lasten ja nuorten psykiatrinen hoito halutaan varmistaa
14:38
Lämminvesiputki hajosi Raksilan uimahallissa – halli suljettu toistaiseksi
14:27
Kommentti: Tallinkilla rohkeita liikkeitä aikaisemminkin – laajeneminen suurhallin rakentajaksi ei odottamatonta
13:35
Tallinnaan nousee iso kokous- ja konserttikeskus – laivayhtiö Tallink mukana suurprojektissa
13:33
Kuusi suojelijaa estää hakkuita Hietasaaressa – "Tilanne on silti rauhallinen"
13:31
Suomalaiset oppaat eivät pääse vierailemaan Teneriffan eristyshotellissa – hotelli vastaa asiakkaidensa ruokailusta
86
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
28
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
21
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
21
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
20
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
19
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – "Varotoimenpiteenä on tehty ylimääräinen tehosiivous"
17
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

195 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image