Pohjois-Suomi

Riis­ta­kol­mioi­ta laskettiin eniten Oulun seudulla, Lapissa ja Kainuussa – "Huikea va­paa­eh­tois­työn voimannäyte"

Riistakolmioiden laskennan tekevät vapaaehtoiset metsästäjät. KUVA: Jukka Leinonen
Pohjois-Suomi 10.9.2019 11:08
Kaleva

Metsäkanalintukantojen muutoksia seurataan riistakolmioiden kesälaskennalla. Tänä vuonna riistakolmioita laskettiin enemmän kuin kertaakaan 2000-luvulla.

Eniten laskentoja tehtiin Oulun riistakeskusalueella (162 kappaletta), Lapissa (156) ja Kainuussa (99). 

Viime kesänä laskettiin kaikkiaan 1 031 riistakolmiota. Vastaava määrä on saavutettu viimeksi 1990-luvulla. 

Laskennan tekevät vapaaehtoiset metsästäjät. Tulosten avulla varmistetaan metsästyksen kestävyys.

-Tuhannen riistakolmion laskeminen on huikea vapaaehtoistyön voimannäyte. 12 000 kilometriä kompassisuoraa laskentalinjaa vaihtelevassa maastossa vain kahden viikon aikana, on syvää kunnioitusta herättävä suoritus, riistapäällikkö Olli Kursula Suomen riistakeskuksesta sanoo.

Laskennan tuloksena saadaan metsäkanalintujen tiheydet, poikasosuudet, keskimääräinen poikuekoko ja poikueellisten naaraiden määrä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Jos hirvilupamääriin voisi metsästäjien havainnot vaikuttaa niin hirvikolarit olisi vähempänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nämä laskennat on ruukannu antaa suunnan vallitsevalle lintutilanteelle=) Itse en ole koskaan osallistunut, mutta kun laskennoista kuuluu positiivisia uutisia niin se kyllä näkyy metsässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on klassinen pukki kaalimaan vartijana - oikein räikeimmillään. Suomihan on korruptiovapaa maa. Täällä kyllä tehdään mitä sattuu, mutta se on maan tapa - ei korruptiota. Sama tässäkin. Kukaanhan kun ei pysty kyseenalaistamaan, kun arvioivaa metodia ei vertailuksi ole. Metsät on kyllä kiistatta jo siinä iässä ja kunnossa, että kyllä sieltä pitäisi enemmän teertä löytyä. Ja entäs suot sitten. Kumma, kun on laajat suoalueet luonnontilassa tuossa ranuankin alueella, mutta sielläkään ei ole riekkoa, kun syynä on mukamas ojitukset. Miten ne sinne vaikuttaa - kymmenien kilometrien päähän? En ole nähnyt vaeltavia riekonpoikalaumoja menossa joukolla hukuttautumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pienpetojen pyynninloppuminen ja kantojen vahvistuminen on suurin syy pesinnän ja siihen liittyvän ruokinnan onnistumisen lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästäjät laskee ja haluaa pitkän metsästyskauden niin laittavat että on paljon lintua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti nämä riistakolmiolaskennat vääristää monella tapaa lintujen tuloksia. Monesti kolmiot sijaitsee alueilla jossa parhaiten lintuja esiintyy, ihmiset jotka näihin osallistuu ei tunnista rastasta ja pyytä jne.. sitten siellä on vielä ihmisiä jotka tahallaan vääristellee tuloksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomaa,ettet oletehnyt yhtäkään laskentaa!Maasto vaihtelee kolmioitten alueilla erittäin paljon linnuille erittäin epäedullisesta erittäin suosiolliseen maastoon ja vuodesta toiseen samoilla alueilla tehtynä antaa laskenta kyllä aika luotettavan kuvan kannoista, pitäisikö sulla ihan ite vaivautua laskemaan kolmiota jos lajituntemus on niin huippua??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoh hoi. Kyllä ne ei toimi joka paikassa. Näihin laskentoihin pitäisi saada lintupongareita ja alueita pitäisi viedä maastoihin missä ei tiedetä onko vai eikö ole lintuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä vaiheessa kun vain lintubongarit alkavat laskemaan lintujen määriä metsästystä varten niin joka ikinen tietää millainen tulos sieltä tulee laskemattakin. Ois vähän niinkuin sama asia kun kysyttäisiin luonnonsuojelijalta paljonko pitää metsää suojella. Vastaus on kaikki.

Nykyistä laskentamallia on käytetty kymmeniä vuosia menestyksekkäästi ja riistan määrä on just sen verran kun laskijat laskee. Tämä on sitten pohjana metsästyskauden pituudelle ja rauhoituksilla niinkuin pitääkin. Mitään tarvetta ei ole väärentää mitään mihinkään. Mitä se auttaa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:13
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
18.9.
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä
18.9.
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
18.9.
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
18.9.
Kärpät otti Jukureista kotivoiton Raksilassa takkuisen pelin jälkeen, katso kuvia ottelusta
18.9.
NBA:n supertähti Stephen Curry ilmoittautui jo Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen
18.9.
"Näillä budjettiesityksen miljoonilla päästään vasta 0,6 hoitajaan" – Työnantajat lisäisivät hoitoalan koulutusta, Tehy on toista mieltä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Eurojackpot voittaja osti Toyota yariksen

Mikäs siinä, jos kehtaa ajella niin rumasti muotoillulla autolla, jonka ajo-ominaisuudet ovat lisäksi huonot. Moottori o... Lue lisää...
Yäkris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image