Pohjois-Suomi

Rehn Talvivaarasta – "Louhinnan aloittaminen edellytys jatkolle"

Elinkeinoministeri Olli Rehn vieraili Talvivaarassa maanantaina. KUVA: Joel Karppanen
Pohjois-Suomi 17.6.2015 10:26 | Päivitetty 17.6.2015 11:15
Kaleva

Hallitus esittää lisäbudjettiesitykseen 112 miljoonan euron rahoitusta Talvivaaran kaivoksen toiminnan turvaamiseksi.

Elinkeinoministeri Olli Rehnin mukaan louhinnan aloitus kesällä on edellytys Talvivaaran kaivostoiminnan jatkolle. Jos kaupallinen ratkaisu kariutuu, valtio varautuu kaivoksen hallittuun sulkemiseen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Talvivaara/ Terrafamella on kolme perusongelmaa:
1) Malmio on hyvin köyhä (nikkeliä/kalliom3). Siksi kalliota on louhittava, murskattava ja käsiteltävä hyvin suuri määrä tuotettua nikkelitonnia kohti. Eli lähtökohta businekselle on huono.
2) Bioliutusmenetelmä ei toimi toivotulla tavalla. Tuotantotavoitteeksi ilmoitettiin 50.000 tonnia malmia vuodessa. Parhaimmillaankin on päästy vain noin kolmannekseen tästä.
3) Prosessivesien käsittely on ollut ja tulee olemaan täysin vastuutonta ympäristön turmelemista, ellei altaita rakenneta kokonaan uudestaan ja kunnolla

Näistä syistä kaivoksella ei ole mitään mahdollisuutta menestyä, mikä on ollut täysin selvää jo ainakin kolme vuotta. Valtion rahan haaskaaminen kaivokseen on poliitikkojen täydellistä typeryyttä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtiosihteeri Lehtomäellä lienee selittäminen miten tähän tilanteeseen edes päädyttiin-- en ymmärrä miten suoraselkäiseksi ymmärtämäni Rehn tähän sotkeutuu, tosin esittämällä laskennallisen bailout politiikan valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitähän tuo Rehn ymmärtää kaivostoiminnasta. Ei varmaan yhtään mitään,bisnesmiehet vie häntä kuin litran mittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valtio on tehnyt lontoo cityn/jerseyn veroparatiisissä lymyävän sijoitusyrityksen kanssa ehdollisen sopimuksen sijoitusyrityksen mukaantulosta jonka ehtoja nyt täytetään. Sijoittajat eivät tule mukaan jolllei yrityksellä ole menestymisedellyksiä. Jonkun ajan kuluttua sijoitusyrityksen tarkoitus on sitteb0n myydä sijoituksensa kovalla voitolla. Suomen valtiolle. Näin minusta näyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ok, ihan hyvä. Mutta nyt näyttää siltä että nuokin rahat menee vain toiminnan pyörittämiseen. Niitä rahoja tarvittaisiin hyvin kiireesti ongelmien korjaamiseen eli kun rahat taas loppuu niin ongelmat jatkuvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen täysin vakuuttunut, että Talvivaaraan heitetyt
miljoonat menee
hukkaan! Syksyllä
tarvitaan taas
satamiljoonaa €uroa.
Tähän "kulta"kaivoksen annetut rahat menee hukkaan.
Ministereiltä ja virkamiehiltä pääsy kaivosalueelle pitää kieltää, suuruudenhullua hanketta ei pidä näyttää hulluille eikä herroille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä laskuopilla vai hihastako tämä euromäärä saatu.
Ei se mistään hihasta vedetty ole tai laskettukaan.

Aattelivat kun hätänumero on 112 niin varmaan 112miltsii ajaa saman asian

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näillä Nikkelin ( 13500 USD/ ton ) hinnoilla ei ole mitään mahdollisuutta saada Talvivaarasta kannattavaa, eikä edes kahdella kympilläkään. Talvivaaran kipupiste on jossakin 25kUSD/ton liepeillä. Metallien hinnat tulevat pysymään alhaalla ainakin seuraavat 5 vuotta! Ei muuta kuin pillarilla kumoon koko roska!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nikkelin hinta on itse asiassa vieläkin ihan hyvä vaikka on ollut viime vuodet tasaisessa alamäessä. Nikkelin hinta pysyi ennen vuotta 2004 peräti 15 vuotta välillä 4 000-10 000 USD/t. Sen jälkeen tuli Aasian takia melkoisia piikkejä. Parhaimmillaan nikkelistä maksettiin yli 50 000 USD/t.

Talvivaaran kannattavuus laskettiin aikoinaan kestävän 8 800 USD/t hinnan nikkelillä. Sen perusteella tuotannon pitäisi olla kannattavaa nytkin, mutta ongelmahan on se että tuotantomäärät eivät ole lähelläkään sitä mitä pitäisi. Yksi ongelma Talvivaaran suhteen onkin veden ohella ollut liian suuret lupaukset tuotantomäärissä. Talvivaaran pitäisi tuotta 50 000 tonnia nikkeliä vuodessa, mutta 2013 kaivos jäi alle 9 000 tonniin. Koeta siinä pitää touhu kannattavana. Itse asiassa noin pienellä tuotantomäärällä nikkelin hinnan pitäisi olla lähes huipussaan eli 49 000 USD/t jotta touhu kannattaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä homma. Valtio voisi maksaa telakkatukina avolouhokselle porauslautan ja ruoppauskalustoa nyt kun valtiosihteeriksikin on saatu todellinen Talvivaara- ja jätevesiasiantuntija. Voitaisiin tehdä vaikka Renforsin rannassa. Saataisiin uusia työpaikkoja Kainuuseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin että eliitti ja vallankahvassa olevat ovat sijoittaneet Talvivaaraan suuria summia niin eihän sitä voi kaatumaan päästää! Pekka Peräkin pussailee blondia ökyravintolassa ja nauraa partaansa kun koijatut miljoonat ovat verottajan ulottumattomissa Luxenburgissa kasvamassa korkoa.On tämä sarvikuonojen maa...Pohjolan Kongo! Oikeasti vastuussa olevat henkilöt ja ne jotka ovat kaivoksen päästäneet tähän jamaan, niin heidän pitäisi istua linnassa kaltereiden takana, eikä näyttäytyä Linnan juhlissa Itsenäisyyspäivänä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas maksatetaan YRITTÄJÄN TUOTTAMAT MITTAVAT ympäristötuhot kansalla. Sikamaista toimintaa. Sotkamon suunta on tuhottu ja nyt myrkyt virtaavat Oulunjokeen, josta Oululaiset juovat pintavettä ja sairastuvat.
Tutustukaa ihmiset tutkimuksiin, niin huomaatte, kuinka paljon rikkipäästöjä kasoista liukenee. Samat päättäjät, jotka omistavat Talvivaaran osakkeita, yrittävät nyt saada keinolla millä hyvänsä omat sijoitusrahansa takaisin.
Perustakaa vielä Kuusamoon uraanikaivos ja itä-lappiin pari kultakaivosta ja paskat siivoa kansa. HERÄTKÄÄ KANSALAISET

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä täällä oikein kitistään, Suomen valtiolla on rahaa niin, että ranteet notkuu. Nuo on pikkurahoja mitä tuohon kaivokseen menee. Ei muuta ko lisää muutamasata miljoonaa, niin voivat kainuussakin porskuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka tuon saastepesän saisi myytyä jollekin, niin sotkeminen jatkuisi samaan malliin. Parempi ajaa koko laitos alas, ja miettiä montako sataa miljoonaa menee sotkujen siivoamiseen. Siinähän on kaikille 500 työntekijälle 5-10 vuoden urakka.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tavallisella ihmisellä ei ole, eikä voikaan olla, mitään muuta käsitystä Talvivaarasta kuin median luoma mielikuva.

Tärkeintä olisi nyt tehdä päätöksiä mahdollisimman nopeasti. Jos kaivoksella on edellytyksiä toimia ja saattaa asiansa kuntoon, toiminnan ylösajo tulee aloittaa mahdollisimman nopeasti. Jos kaivoksella ei ole edellytyksiä toiminnan jatkamiseen, kaivoksen lopullinen alasajo tulee aloittaa mahdollisimman nopeasti.

Kaikkein huonoin vaihtoehto on nykyinen ns. välitila, joka maksaa valtiolle 10 miljoonnaa euroa kuukaudessa, mutta mitään ei tapahdu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainoa oikea tapa jatkaa Talvivaarassa on aloittaa täysmittainen toiminta heti, kun vesien käsittely on hanskassa. Järvien vesien ja kalojen analyysit kertovat, että mitään pelättyä katastrofia ei ole - eikä tule.
Talvivaaran alueella on niin valtavat metallivarat, että niiden hyödyntäminen on suorastaan kansallinen velvollisuus. Kunhan toiminta tehdään oikealla tavalla, kaikki maailmanlopun maalarit huomaavat, että on syytä mennä nurkkaan häpeämään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kerran on aarreaitta, niin miksi tulovirrasta ei ole ollut mitään näyttöä missään vaiheessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä sitä rahaa kannattee pumpata talvivaaraan. Siellä on maan alla satojen miljoonien euron edestä tavaraa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näkyy olevan tuo raha hyvin suhteellista,nyt esitetään 112mil Talvivaaraan. Mutta eipä ole ollut varoja lastensairaalaan eikä aikanaan reumasairaalaan 4-5mil. Onko tässä kyse vain että eliitti on sjoittanut osakkeisiin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Oletko käynyt missään Afrikan maassa? Minä olen 26:ssa. Afrikassa taitaa olla nykyään 55? valtiota niin suosittelen ystä... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image