Pohjois-Suomi

Rautakarhun tapaus ei ole tavaton – Antti Määttä kaatoi vuonna 2016 karhun, jolla oli jalassaan minkinrauta

Anssi Määtän buonna 2016 ampuman karhun jalassa oli kiinni minkkirauta. KUVA: Martti Udd
Pohjois-Suomi 9.7.2019 9:44
Sanna Karjalainen

Kuu­sa­mon rau­ta­kar­hun ta­paus ei ole ai­nut laa­tu­aan.

Syk­syl­lä 2016 Ant­ti Määt­tä kaa­toi Kuu­sa­mos­sa kar­hun, jol­la oli ja­las­saan kiin­ni min­kin­rau­ta.

Kar­hu kaa­det­tiin lail­li­se­na kar­hun­met­säs­ty­sai­ka­na, ja sen kaa­to meni itäi­sen po­ron­hoi­to­a­lu­een kiin­ti­öön.

Määt­tä am­pui kar­hun lä­hel­lä Pent­ti­län­vaa­ran ky­lää. Mää­tän mu­kaan kar­hu oli muu­ten hy­vä­kun­toi­nen, ei­kä sen liik­ku­mi­ses­ta huo­man­nut, et­tä ja­las­sa oli kiin­ni pyyn­ti­rau­ta.

– Vas­ta kaa­don jäl­keen huo­ma­sim­me min­kin­rau­dan. Il­moi­tin sii­tä po­lii­sil­le. Kävi il­mi, et­tä il­mei­ses­ti ky­seis­tä kar­hua oli jo vuot­ta ai­kai­sem­min yri­tet­ty kaa­taa, kun oli epäi­lys, et­tä sen tas­sus­sa oli jo­tain ou­toa, Määt­tä sa­noo.

Muun mu­as­sa Mart­ti Udd oli Mää­tän mu­ka­na kar­hu­jah­dis­sa.

– Toi­ses­ta ja­las­ta sil­lä oli am­pu­toi­tu­nut ko­ko­naan kyn­net. Epäi­lys on, et­tä sii­nä­kin oli ai­em­min ol­lut jo­kin pyyn­ti­rau­ta. Toi­ses­sa ja­las­sa sil­lä sit­ten oli min­kin­rau­ta kiin­ni. Liha sii­hen oli osin jo kas­va­nut pääl­le, Udd ker­too.

– On hyvä, et­tä kär­si­vä eläin saa­tiin luon­nos­ta pois, Udd to­te­aa.

Määtän kaataman karhun toisen jalan kynnet olivat kokonaan amputoituneet. Metsästäjät epäilivät, että siinäkin olisi ollut aiemmin pyyntirauta, mutta varmuutta asiasta ei ole. KUVA: Martti Udd

Luon­non­va­ra­kes­kuk­sen tut­ki­musp­ro­fes­so­rin Il­po Ko­jo­lan mu­kaan pyyn­ti­rau­dan tart­tu­mi­nen kar­hun jal­kaan ei ole yleis­tä, mut­ta ei myös­kään ta­va­ton­ta.

– Kyl­lä näi­tä ta­pauk­sia on ol­lut vii­mei­sen kym­me­nen vuo­den ai­ka­na muu­ta­mia. Kuu­sa­mon ta­paus oli toi­nen täl­le vuo­del­le.

Ko­jo­lan mu­kaan kar­hu­jen li­säk­si myös ah­moi­hin on tart­tu­nut pyyn­ti­rau­to­ja jon­kin ver­ran.

– Rau­dat ai­heut­ta­vat ah­moil­le usein suu­rem­pia vam­mo­ja kuin kar­huil­le. On ta­pauk­sia, jois­sa pyyn­ti­rau­ta on ol­lut kiin­ni ah­man pääs­sä.

Jut­tu on jul­kais­tu ko­ko­nai­suu­des­saan Koil­lis­sa­no­mis­sa 9.7.2019. Lue se nä­köis­leh­des­tä

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Luontoa epäkunnioittavia nuo ihmiset, jotka vielä tänäkin päivänä jemmailee nuita entisajan rautavirityksiä luontoon. Kaikennäkösiä hörhöjä maailmaan mahtuu..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhun metsästys sallittava vain varsijousella ja keihäällä - ja jos arveluttaa, niin suustaladattavalla - mies ottaa mittaa Luonnosta. Mies ja karhu.

Wiki: Martti Kitunen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo rautajutut olivat ymmärrettäviä joskus 1800-luvulla, eivät tänään. Pitäisi kieltää kokonaan, hallussapitokin ankarasti luvanvaraiseksi, käyttö täysin kiellettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi nämä tapporaudat sallitaan..kaikki kaupat menee poikottiin jotka myy rautoja halpa halli ensimmäisenä, järkyttävää eläinten rääkkäystä adressi pystyyn saadaan lakialoite ja kielto voimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En kyllä ole mikään metsästyksen asiantuntia koska itse en harrasta metsästystä, mutta eikä pyynnissä voisi käyttää pelkkää loukkua? Jos loukuttaa ja suorittaa uhrin nitistämisen manuaalisesti, niin noita loukkuja ei jää karhun käpäliin. En kyllä ymmärrä koko metsästystä harrastuksena, mutta jokainen toki voi halutessaan tappaa viattomia eläimiä jos sille tuntuu, kunhan se tehdään mahdollisimman kivuttomasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heh, ja teurastomassa niitä viattomia eläimiä vasta tapetaanki. Kasikkein hirveitä luonnon rääkkäystä on nurmikon leikkuu. Katkastaan heinältä pää eikä edes käytetä ravinnoksi. Kasveillakin on tunteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse syön vain "hyvin tapettua" lihaa, montakohan lintua ja muuta eläintä jää luontoon kitumaan kun osuma ei ole ollut kuolettava. Heinällä ei ole tuntoaistia eikä se tunne kipua, aika kehno yritys kun kääntää asiaa noin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montako - miljoonia - pesällistä pentuja/poikueita jää nälkään kuolemaan, kun ravintoketjun yläpää ottaa osansa, sieltä evoluution asettamasta kolostaan - huomattava on, että eläimet lisääntyvät juurikin samanaikaisesti - takaa ravinnon saannin koko ketjulle.

Miten se Elämä oikein toimii - ja on toiminut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaatoi = tappoi karhun, Suomen metsien Tapion, eli Otson ja erämaiden valtiaan. Tosi sankari.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasta ansarauta laukeaa asentajan kynsille ja on paikollaan ainakin yhden vuoden. Tietäisi miltä tuntuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässäkin pitää olla ymmärryksen taso oikea jotta pääsee juurisyyhyn miksi karhu työntää käpälänsä minkin/näädän rautoihin, ne on opetettu nyt näillä kuvaushaaskoilla ettei ihmisen hajua tarvitse pelätä, roskikset puretaan haetaan syötävää ja käydään pihoilla tarkastusreissuja etteikö mitään saatuisi löytymään. Ihmisen ahneus rahan perään on ohjannut karhut tälle uralle ja loppua ei näytä tulevan, lopettakaa kuvaushaaskat niin nämä ongelmat poistuu. 80-90 luvulla jos laitoit raudat metsään niin karhu kiersi ne vähintään kilometrin päästä.
Karhu kuuluu metsään ja osaa hankkia ruokansa itse joten kunniottakaamme karhua metsän kuninkaana, pahimmassa tapauksessa heikennämme karhujen geeniperimää keinotekoisella ruokinnalla nostamalla ylemmälle tasolle yksilöitä jotka eivät normaalissa metsän kiertokulussa olisikaan vahvoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meilläkin Suomussalmella karhu mökillä kaatoi kompostin, vaikka komposti on tarkoitettu muuhun käyttöön. Ruuan perässä se karhu, ahma on ollu varmasti, kun raudat on tarttunut, toki kannattaa miettiä minne rautoja laittaa, aika ovelia nuo metsän otukset kumminkin on.
Tarkotan tällä nyt sitä, että pienriistan metsästäjiä ei kannata syyllistää, ei minkin pyyntiä kieltää. Sanonta , 'yksittäistapauksia' soveltuu hyvin näissä parissa julkisesti tulleessa tapauksessa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka nuo pienpetojen raudat suojataan lautakehikon sisään niin syötin haja saa karhun työntämään käpälänsä loukun sisälle ja raudat tomivat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkä se rautoja suojaavan lautakehikon reikäkoko pitäisi stantardisoida. Näätä mene todella pienistä reijistä jo sisälle. Yks näätä on hyllyllä täytettynä ja siitä päätellen tikkuaskin kokoinen reikä melkeen riittäs. Siitä ei karhun tassu mahtuisi paitsi tietenkin pentukarhun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ahman ja karhu särkevät rautojen suojana olevat lautaputket jos eivät syöttiä saa muutoin käpälöimällä irtoamaan. Ahma varsinkin puree lautaputket säpäleeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:13
THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut osassa Italiaa, Etelä-Koreassa ja Iranissa – toimi näin, jos sairastut ja olet matkustanut epidemia-alueella
11:26
Useita jättihotellin asiakkaana olevia suomalaisia päätyi Teneriffalla karanteeniin koronaviruksen vuoksi
10:57
Oulun yliopistossa kehitettiin uusi ekosementti, joka vähentää sementin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi – raaka-aineena teollisuuden jätettä
10:36
Analyysi: Venäläiset luulivat, että aids on lyöty – suosittu tubettaja kuitenkin paljasti karun tilanteen
10:30
Oulun kaupunginkirjastolla oli ennätysten vuosi – kävijämäärä lähestyy kahta miljoonaa
10:10
Kirjastoon iski vandaali, joka liimaili kirjoihin tarrasilmiä - "Voivat aiheuttaa meille hallitsemattomia painajaisia"
10:01
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
33
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
27
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
19
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
14
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
11
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
11
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

208 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pandemia tulee oletko valmis?

Pelonlietsonta on nykyajan muoti-ilmiö. Ilmeisestti lietsojat pyrkivät korottamaan sillä itsetuntoaan Lue lisää...
näkee, että

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image