Pohjois-Suomi

Raahesta kotoisin olevan Jasmin Pärkän elämä on ko­ko­nais­val­tai­ses­ti e-urheilua – "Ehkä täydellinen tilanne itselle"

Raahelaislähtöinen Jasmin Pärkkä opiskelee elektroniseen urheiluun liittyvää kansainvälistä liiketaloutta ja tekee töitä Suomen suosituimmalle ja tällä hetkellä menestyneimmälle kilpapeliorganisaatiolle.
Pohjois-Suomi 9.2.2019 20:46
Timo Myllykoski

Raahesta kotoisin olevan Jasmin Pärkän elämä on kokonaisvaltaisesti e-sportsia.

Raahelaislähtöinen Jasmin Pärkkä opiskelee elektroniseen urheiluun liittyvää kansainvälistä liiketaloutta ja tekee töitä Suomen suosituimmalle ja tällä hetkellä menestyneimmälle kilpapeliorganisaatiolle. 

Videopelejä pienestä pitäen pelannut nuori nainen on onnistunut yhdistämään intohimoiseen harrastukseensa nyt sekä alan opiskelun että työskentelyn alalla.

– Se on ehkä jo täydellinen tilanne itselle, maaliskuussa 24 vuotta täyttävä Pärkkä sanoo.

Elektronisen urheilun eli e-urheilun eli esportsin Jasmin Pärkkä suomentaa videopelien pelaamiseksi kilpailullisesti.

Ala toimii hänen mukaansa kuin urheilumaailma, eli pelaajien lisäksi tarvitaan valmentajat, joukkueiden omistajat, kilpailujen järjestäjät ja koko infrastruktuuri.

– Tässä vain pelataan tietokoneella tai pelikonsolilla.

Onko esports sitten urheilua? Pärkkä myöntää kysymyksen olevan hieman kaksipiippuinen.

– Voisin kyllä sanoa sen olevan urheilua, vaikka ei siinä ehkä hikeä puskekaan. Onhan jopa shakki luokiteltu ihan virallisestikin urheiluksi, hän toteaa.

Jasmin Pärkkä on työskennellyt kesästä 2018 lähtien suomalaisen kilpapeliorganisaatio ENCEn content assistantina eli avustavana sisällöntuottajana.

Siskojen ja veljen vanavedessä videopelit löytänyt Jasmin Pärkkä tempautui lopullisesti esports-maailmaan 2012, kun hän osallistui Helsingissä Assembly summer -tapahtumaan.

– Siellä näin ensimmäistä kertaa kilpapelaamisen maailman. Se oli niin kokonaisvaltainen kokemus, että sille tielle jäin. Siellä näin jo myös alalla olevaa yhteishenkeä ja sitä, kuinka jokainen otetaan vastaan iästä tai sukupuolesta riippumatta.

Viime syksystä alkaen hän on opiskellut esports businesta eli elektroniseen urheiluun keskittyvää liiketaloutta Kajaanissa.

Koulutus on ensimmäinen Suomessa ja ensimmäisiä koko maailmassa.

– Koulutus on ehkä jopa ylittänyt omat odotukseni. Aluksi suhtauduin vähän varautuen siihen, että mitenkähän koulutus on toteutettu, mutta meillä on ollut todella mielenkiintoisia opintoja. Esports on tuotu todella hyvällä tavalla perusliiketalouden koulutukseen.

Paras puoli alan opiskelussa on Pärkän mielestä kuitenkin se, että koulutus tuo yhteen samasta alasta aidosti kiinnostuneita ihmisiä.

– Koska tämä on niin spesifi ala, on meillä muun muassa luokkahenki todella hyvä. Myös kaikki yhteisprojektit ovat paljon toimivampia kuin missään muussa koulutuksessa, missä olen aikaisemmin ollut.

Uusi koulutuslinja on koonnut Kajaaniin opiskelijoita eri puolilta Suomea, mutta myös Singaporesta, Saksasta ja Tšekistä. Koulutus antaa valmiudet työskennellä samanlaisissa tehtävissä kuin normaalilla liiketalouden tradenomin koulutuksella.

– Koska tämä koulutus kuitenkin keskittyy esports-alaan, niin varmasti kaikki yrittävät hakeutua esports-alan töihin esimerkiksi esports-joukkueisiin tai peliyh-tiöihin, sanoo Pärkkä.

Myös hänen oma haaveensa on tehdä tulevaisuudessa töitä esportsin parissa.

– Tästä voi jatkaa vaikka ammattipelaajaksi, selostajaksi, valmentajaksi, sisällöntuottajaksi tai sosiaalisen median vastaavaksi esports-tiimeille. Minulle ei ole niin väliä mitä tuleva työ pitää sisällään, tärkeintä itselleni on, että se on esportsin kanssa tehtävää työtä.

Käytännössä hän tekee jo nyt työtä esportsin parissa tuottamalla Hearthstone- ja StarCraft 2 -peliin liittyvää sisältöä kilpapeliorganisaatio ENCEn nettisivuille ja some-kanaville.

Jasmin Pärkkä

Pelinimeltään Neridan.

Syntynyt 1995 Raahessa.

Käynyt peruskoulun Pattijoella, kirjoittanut ylioppilaaksi Raahen lukiosta 2014.

Asuu Kajaanissa. Opiskelee Kajaanin ammattikorkeakoulussa elektroniseen urheiluun liittyvää liiketoimintaa englanninkielisellä Esports Business -linjalla.

Opiskellut aiemmin vuoden Turun ammattikorkeakoulussa ja Kristianstad Högskolanissa Ruotsissa.

Työskennellyt kesästä 2018 lähtien suomalaisen kilpapeliorganisaatio ENCEn content assistantina eli avustavana sisällöntuottajana.

Perustanut The Banshees -yhteisön naispuolisille StarCraft 2 -pelaajille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mikä yhdistää e-urheilun ja urheilun on kisaaminen voitosta,tähän ne yhtäläisyydet sitten loppuukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava homma. Olet aikaasi seuraava nainen, tässä se on tulevaisuus. Tämä on fiksua eikä mitään räkäleuka , hikihommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valokuvauskin on sitten varmaan urheilua. Kaupassakäynti, nettipankin käyttö ja tekstailu. Urheilua kaikki. On on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, ettet itse pidä ei anna oikeutta vähätellä. Ihan saat mennä kokeilemaan millä tasolla tuo toiminta on.

Ahdistava Kekkosen aikainen ajatusmalli, että vain hiihto ja pallopelit pl. golf ja keilailu on urheilua saisi jo jäädä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuotaah... Noista kaikista puuttuu kilpailullinen elementti. Eipä noita siis oikein voi urheiluksi voi laskea. Urheilu ja liikunta eivät ole sama asia, jos tämä oli olevinaan sinun pointtisi. Esim. shakki, biljardi, tikanheitto ja ammuntalajit ovat myös urheilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki kaikkeen toimintaan saa sen kilpailullisen elementin jos niin haluaa, ei se siitä ole kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

itseasiassa sitä urheilu sanaa käytetään vain siinä kilpailullisen toiminnan merkityksessä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22.4.
Lintujen kevätmuutto on vilkkaimmillaan – korkeapaine voi saada linnut muuttamaan niin korkealla, että muutto jää meiltä huomaamatta
22.4.
Patrik Laine ei lähde jääkiekon MM-kisoihin – kauden aikana kiusasi selkä ja pudotuspeleissä nivusvaiva
22.4.
Classicille neljäs salibandyliigan mestaruus putkeen – kymmenelle pelaajalle kaudesta neljä mestaruutta
22.4.
Lasitaiteilija ja muotoilun merkkihahmo Oiva Toikka on kuollut
22.4.
Escurialille ei ole löytynyt vielä jatkajaa, mutta puisto avaa ovensa normaalisti vappuna – "Kyselyitä tuli paljon varsinkin viime kesänä"
22.4.
Lämmin keli jatkuu koko viikon, monin paikoin on ruohikkopalojen vaara – ensi viikolla sää viilenee ja vappu voi olla sateinen
22.4.
Tarvitaan klassikko, ohjaaja ja pari näyttelijää – oululaislähtöinen Eero Ojala kertoo, miten Tšehovin Lokki lähti liitämään uutena teatterisovituksena Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Parhaat eläkejärjestelmät 2018: 1.) Tanska 2.) Alankomaat(Hollanti). 3.) Suomi. Mitä niillä olikaan yhtenäistä.... Lue lisää...
Niinpäs...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image