Pohjois-Suomi

Raahesta kotoisin olevan Jasmin Pärkän elämä on ko­ko­nais­val­tai­ses­ti e-urheilua – "Ehkä täydellinen tilanne itselle"

Raahelaislähtöinen Jasmin Pärkkä opiskelee elektroniseen urheiluun liittyvää kansainvälistä liiketaloutta ja tekee töitä Suomen suosituimmalle ja tällä hetkellä menestyneimmälle kilpapeliorganisaatiolle.
Pohjois-Suomi 9.2.2019 20:46
Timo Myllykoski

Raahesta kotoisin olevan Jasmin Pärkän elämä on kokonaisvaltaisesti e-sportsia.

Raahelaislähtöinen Jasmin Pärkkä opiskelee elektroniseen urheiluun liittyvää kansainvälistä liiketaloutta ja tekee töitä Suomen suosituimmalle ja tällä hetkellä menestyneimmälle kilpapeliorganisaatiolle. 

Videopelejä pienestä pitäen pelannut nuori nainen on onnistunut yhdistämään intohimoiseen harrastukseensa nyt sekä alan opiskelun että työskentelyn alalla.

– Se on ehkä jo täydellinen tilanne itselle, maaliskuussa 24 vuotta täyttävä Pärkkä sanoo.

Elektronisen urheilun eli e-urheilun eli esportsin Jasmin Pärkkä suomentaa videopelien pelaamiseksi kilpailullisesti.

Ala toimii hänen mukaansa kuin urheilumaailma, eli pelaajien lisäksi tarvitaan valmentajat, joukkueiden omistajat, kilpailujen järjestäjät ja koko infrastruktuuri.

– Tässä vain pelataan tietokoneella tai pelikonsolilla.

Onko esports sitten urheilua? Pärkkä myöntää kysymyksen olevan hieman kaksipiippuinen.

– Voisin kyllä sanoa sen olevan urheilua, vaikka ei siinä ehkä hikeä puskekaan. Onhan jopa shakki luokiteltu ihan virallisestikin urheiluksi, hän toteaa.

Jasmin Pärkkä on työskennellyt kesästä 2018 lähtien suomalaisen kilpapeliorganisaatio ENCEn content assistantina eli avustavana sisällöntuottajana.

Siskojen ja veljen vanavedessä videopelit löytänyt Jasmin Pärkkä tempautui lopullisesti esports-maailmaan 2012, kun hän osallistui Helsingissä Assembly summer -tapahtumaan.

– Siellä näin ensimmäistä kertaa kilpapelaamisen maailman. Se oli niin kokonaisvaltainen kokemus, että sille tielle jäin. Siellä näin jo myös alalla olevaa yhteishenkeä ja sitä, kuinka jokainen otetaan vastaan iästä tai sukupuolesta riippumatta.

Viime syksystä alkaen hän on opiskellut esports businesta eli elektroniseen urheiluun keskittyvää liiketaloutta Kajaanissa.

Koulutus on ensimmäinen Suomessa ja ensimmäisiä koko maailmassa.

– Koulutus on ehkä jopa ylittänyt omat odotukseni. Aluksi suhtauduin vähän varautuen siihen, että mitenkähän koulutus on toteutettu, mutta meillä on ollut todella mielenkiintoisia opintoja. Esports on tuotu todella hyvällä tavalla perusliiketalouden koulutukseen.

Paras puoli alan opiskelussa on Pärkän mielestä kuitenkin se, että koulutus tuo yhteen samasta alasta aidosti kiinnostuneita ihmisiä.

– Koska tämä on niin spesifi ala, on meillä muun muassa luokkahenki todella hyvä. Myös kaikki yhteisprojektit ovat paljon toimivampia kuin missään muussa koulutuksessa, missä olen aikaisemmin ollut.

Uusi koulutuslinja on koonnut Kajaaniin opiskelijoita eri puolilta Suomea, mutta myös Singaporesta, Saksasta ja Tšekistä. Koulutus antaa valmiudet työskennellä samanlaisissa tehtävissä kuin normaalilla liiketalouden tradenomin koulutuksella.

– Koska tämä koulutus kuitenkin keskittyy esports-alaan, niin varmasti kaikki yrittävät hakeutua esports-alan töihin esimerkiksi esports-joukkueisiin tai peliyh-tiöihin, sanoo Pärkkä.

Myös hänen oma haaveensa on tehdä tulevaisuudessa töitä esportsin parissa.

– Tästä voi jatkaa vaikka ammattipelaajaksi, selostajaksi, valmentajaksi, sisällöntuottajaksi tai sosiaalisen median vastaavaksi esports-tiimeille. Minulle ei ole niin väliä mitä tuleva työ pitää sisällään, tärkeintä itselleni on, että se on esportsin kanssa tehtävää työtä.

Käytännössä hän tekee jo nyt työtä esportsin parissa tuottamalla Hearthstone- ja StarCraft 2 -peliin liittyvää sisältöä kilpapeliorganisaatio ENCEn nettisivuille ja some-kanaville.

Jasmin Pärkkä

Pelinimeltään Neridan.

Syntynyt 1995 Raahessa.

Käynyt peruskoulun Pattijoella, kirjoittanut ylioppilaaksi Raahen lukiosta 2014.

Asuu Kajaanissa. Opiskelee Kajaanin ammattikorkeakoulussa elektroniseen urheiluun liittyvää liiketoimintaa englanninkielisellä Esports Business -linjalla.

Opiskellut aiemmin vuoden Turun ammattikorkeakoulussa ja Kristianstad Högskolanissa Ruotsissa.

Työskennellyt kesästä 2018 lähtien suomalaisen kilpapeliorganisaatio ENCEn content assistantina eli avustavana sisällöntuottajana.

Perustanut The Banshees -yhteisön naispuolisille StarCraft 2 -pelaajille.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mikä yhdistää e-urheilun ja urheilun on kisaaminen voitosta,tähän ne yhtäläisyydet sitten loppuukin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtava homma. Olet aikaasi seuraava nainen, tässä se on tulevaisuus. Tämä on fiksua eikä mitään räkäleuka , hikihommaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valokuvauskin on sitten varmaan urheilua. Kaupassakäynti, nettipankin käyttö ja tekstailu. Urheilua kaikki. On on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se, ettet itse pidä ei anna oikeutta vähätellä. Ihan saat mennä kokeilemaan millä tasolla tuo toiminta on.

Ahdistava Kekkosen aikainen ajatusmalli, että vain hiihto ja pallopelit pl. golf ja keilailu on urheilua saisi jo jäädä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuotaah... Noista kaikista puuttuu kilpailullinen elementti. Eipä noita siis oikein voi urheiluksi voi laskea. Urheilu ja liikunta eivät ole sama asia, jos tämä oli olevinaan sinun pointtisi. Esim. shakki, biljardi, tikanheitto ja ammuntalajit ovat myös urheilua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toki kaikkeen toimintaan saa sen kilpailullisen elementin jos niin haluaa, ei se siitä ole kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

itseasiassa sitä urheilu sanaa käytetään vain siinä kilpailullisen toiminnan merkityksessä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:59
Suuri määrä jäähdytysnestettä valui ympäristöön Kemin junarata-alueella
13:20
Tie osittain suljettu liikenteeltä Muoniossa
13:17
Alt Arkkitehdeille sataa palkintoja – oululaistoimisto lähtee viemään eteenpäin opiskelijoiden asuntotornia
12:00
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
10:42
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
10:31
Balettitanssijan ketteryys pelasti nuohooja Teemu Nybergin hengen, kun tikas yllättäen petti räystäskorkeudella – Ammattitanssija vaihtoi yllättävään ammattiin Tilaajille
10:30
Nelostiellä liikenneonnettomuus Oulussa Haarakankaan levähdyspaikan kohdalla – tilanteessa neljä loukkaantunutta, liikenne kulkee paikalla normaalisti
20
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
18
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
18
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen
16
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
14
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
13
Työuupumus ohjasi Minna Oilingin vaihtamaan alaa sairaanhoitajasta eläinlääkäriksi – "Se pääsi tosi pahaksi, ennen kuin älysin puhaltaa pelin poikki"
12
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ei varoituksia.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image