Pohjois-Suomi

Raahen terästehtaan siivooja tipahti 10 metriä ja joutui viikoksi tehohoitoon – Esimiehet ja työkaveri syytteessä rikoksista

Työntekijä kiipesi tikkaita pitkin huoltotason päälle siivoamaan konvertteria, jolla raakaraudasta valmistetaan terästä. Konvertterin ja huoltotason välissä oli kuitenkin aukko, josta työntekijä yllättäen tipahti alas. KUVA: Timo Myllykoski
Pohjois-Suomi 14.8.2019 13:34
Susanna Kemppainen

Oulun käräjäoikeudessa ryhdyttiin keskiviikkoaamuna käsittelemään SSAB Europe Oy:n Raahen terästehtaalla joulukuussa 2016 sattunutta työtapaturmaa.

Terästehtaalla työskennellyt aliurakoitsijan työntekijä kiipesi tuolloin tikkaita pitkin huoltotason päälle siivoamaan konvertteria, jolla raakaraudasta valmistetaan terästä. Konvertterin ja huoltotason välissä oli kuitenkin aukko, josta työntekijä yllättäen tipahti alas noin 10 metrin matkan.

Hän loukkaantui vakavasti ja sai muun muassa kallonpohjan murtuman sekä useita muita luunmurtumia, ruhjevammoja ja vertavuotavan haavan päähänsä. Hän oli viikon tehohoidossa OYSissa ja useita kuukausia sairaslomalla.

Syyttäjä vaatii huoltotason asentaneelle toiselle työntekijälle tuomiota vammantuottamuksesta. Hän väittää, että tämä toimi osittain huolimattomasti asentaessaan huoltotason tai ainakaan hän ei ilmoittanut huoltotason ja konvertterin väliin jääneestä vaarallisesta aukosta.

Syyttäjä vaati vammantuottamuksesta tuomiota myös SSAB:n työnjohtajalle ja tuotantopäällikölle, joiden hän katsoo aiheuttaneen huolimattomuudellaan työntekijän saamat vammat. Hän pitää heitä SSAB:n puolelta päävastuullisina esimiehinä turmaan ja vaatii heille tuomiota myös työturvallisuusrikoksesta.

– Työnjohtajien ja esimiesten olisi tullut varmistua siitä, että huoltotasoa on varmasti turvallista käyttää. Se ei ole ollut sopiva konvertterin kylkeen, vaan siihen on jäänyt miehen mentävä aukko, Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Emilia Mourujärvi selitti oikeudessa.

Hän haluaa, että käräjäoikeus tuomitsee terästehtaan maksamaan 15 000 euron suuruisen yhteisösakon.

– Terästehtaan toiminnassa ei ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi.

”Aukko, josta voi soljahtaa läpi”

Loukkaantunut työntekijä vaatii syytetyiltä yhteisvastuullisesti noin 15 000 euron edestä erilaisia vahingonkorvauksia.

Hänen mukaansa hänellä oli yllään asianmukaiset turvavarusteet ja hän toimi kaikkien hänelle annettujen turvaohjeiden ja turvamääräysten mukaisesti lähtiessään suorittamaan siivoustehtävää. – Hän ei ole voinut mitenkään ennakoida sitä, että tämmöisessä paikassa korkealla on aukko, josta voi soljahtaa läpi ja loukata itsensä, asianajaja Altti Lepoluoto kuvaili.

Kaikki kolme syytettynä olevaa puolestaan kiistävät syytteet ja vaativat niiden sekä loukkaantuneen esittämien korvausvaatimusten hylkäämistä.

Huoltotason asentanut työntekijä katsoo, että taso ei ollut käyttökohteeseen sopiva. Hänen mukaansa asentamiseen ei myöskään annettu minkäänlaista ohjeistusta.

– Esimiehet eivät ole valvoneet mitenkään, miten tasoja asennetaan. Vastuu puutteista ja rikkeistä täytyy olla SSAB:n organisaatiossa, työntekijää puolustava asianajaja Jari Määttä sanoi.

Heidän mielestään asentaja pitäisi jättää joka tapauksessa rangaistuksen tuomitsematta. Heidän mukaansa loukkaantunut työntekijä myötävaikutti itse tapaturman syntyy omalla huolimattomuudellaan ja riskinotollaan.

Työnjohtajakin haluaa, että myös hänet jätetään rangaistuksetta. Hänen mukaansa hänellä ei ollut työnjohto-oikeutta loukkaantuneeseen vaan työnjohto- ja valvontaoikeus oli aliurakoitsijafirmalla.

– Tasoja oli käytetty kymmeniä vuosia vastaavalla tavalla. Vastaavaa täysin ennakoimatonta ja ennalta-arvaamatonta tilannetta ei ollut tullut koskaan ennen. Hänellä ei ollut mitään mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan vaan hänellä oli täydet perusteet luottaa siihen, että he kokeneempina siivoojina osaavat hommansa, asianajaja Anssi Kriikkula kertoi.

Tuotantopäällikkö kiistää hänkin menetelleensä huolimattomasti, rikkoneensa määräyksiä tai laiminlyöneensä valvoa määräysten noudattamista.

– Toisin kuin syyttäjä katsoo, konvertterin kylkeen ei jää miehen mentävää aukkoa silloin kun se asennetaan oikein ja ohjeiden mukaisesti. Tapaturma johtui siitä, ettei siltä oltu asennettu huolellisesti, varatuomari Susanna Suokanto valotti.

SSAB vastustaa yhteisösakkovaatimusta ja vaatii sen hylkäämistä. Sen mukaan sillä on pitkät perinteet työturvallisuusasioiden suunnannäyttämisestä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

Oikeudenkäynti jatkuu torstaina. Tuomio annetaan myöhemmin.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Tuli tässä vielä töihin lähtiessä mieleen,että olihan kypärän leukahihna kiinni?Yleensä seisokeissa turvallisuushenkilöstö kiinnittää tämäntyyppisiin asioihin huomion.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työt ulkoistetaan ja onnettomuuksia sattuu, eikä kukaan ota vastuita onnettomuuksista, jopa uhria pidetään syyllisenä. Eihän näitä sattunut ennen, silloin oli omat työntekijät ja vastuu työnjohtajalla, nyt ei kukaan vastaa mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Otsikko on väärin: siivooja on eri asia kuin aliurakoitsijan työntekijä. Siivoojat ajavat liilla koneilla pitkin lattioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiaa sivuten. Miksi Rautaruukki piti myydä ruotsalaisille ???? On ollut aina voittoa tuottava laitos, ja hyvä työnantaja Raahen alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voittoa tuottava laitos siksi Ruotsalaiset ostivat sen.
Suomalaiset ovat erittäin tyhmiä kun myyvät kannettavat yritykset.
Suomalaiset ostivat aikoinaan yhtiöitä joita oltiin lopettamassa ja maksoivat ylihintaa, joutuivat kotimaassa lopettamaan kannattavat yritykset huonojen yritysostojen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpsis. Yhtä tappioputkeahan ne viimeiset vuodet oli. Tilanne oli viimeisenä RR:n vuotena se, että seurauksena olisi ollut luuta ovelle ellei SSAB olisi ostanut yksikköä pilkkahinnalla. Mutta parempi näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kumma jos reikä jäänyt niin vastuuhenkilöä ei löydy helpompaa kautta.
Tietenki joku nälkää näkevä hulahtaa kissan mentävästä, paksumpi ukko ois ollut tässä tapauksessa parempi...termi olisi tällöin ..juuttunut äkkiarvaamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko sulla valtion työsujelukonsulentti antanut lausuntoa?

Suomi on työsuojelussa kehitysmaa vakuutusyhtiöiden rikollista toimintaa suojelevat toiminta hämmästyttää.
Periaatteessa oikeusvaltion käytäntöä mutta todellisuudessa kaikkea muuta.
Putosin 1987 työsuojelurikoksen seurauksena 4.5 metriä jalkaan on jäänyt elinikäinen hermpvaurio työsuojelutarkaastus aina työsuojeluviranomsissen törkeästä avunannosta aloitti
rikoksen peittelyn, syyttäjä kertoi ettei poliisi saa tutkia, kun työsuojeluviranomaiett on lähteneet suojelemaan rikosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työn yksi haittapuoli on juuri työtapaturman vaara.
Kortistossakin voi laiskistua ja raihnaistua, mutta työssä tämä tapahtuu kunniakkaammin.
Työtä kruunun hyväksi, sanottiin joskus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vakavasti laiminlyöty työturvallisuus. Työsuojeluvaltuutetulle on töitä tässä tehtaassa. Korvaussumma on liian alhainen, se pitää kertoa vähintään kymmenellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Loukkaantunut työntekijä vaatii syytetyiltä yhteisvastuullisesti noin 15 000 euron edestä erilaisia vahingonkorvauksia."
Aliurakoitsijaa meinaavat syyttää? Vallitsevan osaston työn teettäjä on vastuussa. No, nuoria kosseja kovassa opissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän sitä saa korkealla SAF:lla,
tilastointiin luvut kohdilleen ja saadan Ruotsiin näytettyä hienoja powerpointteja.
Työturvallisuuden suunnannäyttäjä, hohhoijaa. Ei kerkiä portilla tauluun montaa päivää kertyä tapaturmatonta. Paljon puheita ja vähän tekoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Katsoppas tehtaalla sattuneita tapaturmia. Olisikohan omissa työtavoissa ja asenteissa parannettavaa? Aika useasti oijotaan turvallisuusohjeista jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mainittiinko missään saiko loukkaantunut korvauksia? Usein nuo sakot on isompia, vaikka ei se valtioon ole kipeää käynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos aukon ympärillä ei ole estettä kaiteineen,niin asia selvä syyllisyyden suhteen!
On tilanteita,joissa putomisenvaara on oleellinen,niin on käytettävä turvavaljaita!
Opastus em. tilanteiden varalta on jäänyt tekemättä,tai tehty siten,että opastettava ei ole ymmätänyt työ vaarallisuutta!
Asia tultaneen ratkaisemaan em. asioiden pohjalta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sen koomin ottamatta kantaa kyseiseen tapahtumaan, on SSAB:lla paljon myös paikkoja, missä työntekijät joutuvat työskentelemään, vaikka asiasta on useita kertoja huomautettu. Asialle vain ei tehdä mitään.

-Työntekijänä Ssab:lla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ulkopuolisella ei voi olla harmainta haisua siitä, millaisissa oloissa noissa laitoksissa kunnssapitomiehet, siivoojat kuin käyttöhenkilöstökin. Sinne kun kokematon joutuu imuletkuja imurointiin vetämään, niin on arpapeliä selviääkö aamulla kotiin ehjänä; siivoukset tapahtuu, kuin korjaukset usein yöllä ja lisähaittana pimeys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

15 000 on pikku summa. Oikeudenkäynti paljon kalliimpi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu

Nyt puhut asiaa! Tämähän se on ongelma työmailla ollut vuosikymmeniä. On olemassa ammattimiehiä, jotka luulevat tekevänsä mitä haluavat työmailla: "kun ennenkin näin on tehty". Pomon tarkastaessa työmaata ja antaessa huomautuksia heidän toiminnasta niin heidän mielestä ne ovat turhia ja liian tarkkoja ja jne. Tässä yleensä mitataan pomojen kyky toimia ja tarvittaessa keskeyttää työt, jos niitä ei tehdä turvallisesti. Nämä "ammattimiestyypit" eivät yleensä ota sitten mitään vastuuta, jos jotakin tapahtuu, vaan ovat siirtämässä sitä muille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

19:00
Massiivisesta maalimäärästä huolimatta Mika Pyörälä ei miellä itseään maalitykiksi: "Ei tällä laukauksella voi kutsua itseä sniperiksi" Tilaajille
18:47
Kempeleen kunnanjohtaja: Lähijuna voisi liikennöidä Limingasta Iihin jo 2020-luvun puolessa välissä – kysyimme, miten lähijunaliikennehanke nytkähtäisi eteenpäin Tilaajille
18:27
Jonas Liimatta jatkaa Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen johtajana
18:00
Reportaasi vuosien takaa: Anjan etsintä toukokuussa 1963 ei unohdu – Viisivuotiaan tytön katoaminen Kerässiepistä aiheutti Suomen ensimmäisen suuretsinnän Tilaajille
17:56
Pakettiauto kaatui kyljelleen kolarissa Rovaniemellä
17:35
Paperisten laskujen eräpäiviä siirretty eteenpäin postilakon vuoksi – IS: Valtakunnansovittelija aikoo tehdä sovintoehdotuksen maanantai-iltana
16:03
Oulun seudulla kuvatulle Kaikki synnit -rikossarjalle sataa tunnustusta – kahmi Venla-ehdokkuuksia viidessä eri kategoriassa
72
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
54
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
39
Elektrobit rekrytoi yli 60 uutta työntekijää Ouluun vuoden 2020 loppuun mennessä – työllistää tällä hetkellä 240 henkilöä
34
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
28
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
22
Postilakon tukitoimet laajenevat: ensi viikolla postin käsittely loppuu asiamiesposteissa
19
1,8 miljoonan euron rahapelivoiton lunastaminen viivästyi kuukausilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image