Pohjois-Suomi

Raahen murhista syytetty mie­len­ti­la­tut­ki­muk­seen – Kärsinyt pitkään mie­len­ter­vey­son­gel­mis­ta

Ylivieska-Raahen käräjillä miehelle luettiin syytteet kahdesta teräaseella tehdystä murhasta. KUVA: VESA JOENSUU
Pohjois-Suomi 21.8.2018 19:23 | Päivitetty 21.8.2018 19:34
Susanna Kemppainen

Kahdesta murhasta syytetty raahelaismies on määrätty mielentilatutkimukseen.

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus antoi tiistai-iltana välituomion, jossa se totesi miehen lyöneen useita kertoja kahta naista teräaseella ja siten riistäneen heidän henkensä viime syksynä.

Oikeus jatkaa tapauksen käsittelyä sen jälkeen, kun mielentilatutkimus on valmistunut. Siinä otetaan kantaa rikoksesta syytetyn syyntakeisuuteen rikoksen tekohetkellä sekä hänen hoidon tarpeeseensa.

Syyttäjän mielestä vuonna 1975 syntynyt mies murhasi teräaseella nuoren naisen ja äitinsä viime vuoden syyskuussa Raahessa.

Hänen mukaansa tämä tappoi naiset vakaasti harkiten ja erityisen raa'alla ja julmalla tavalla.

Puolustus on myöntänyt miehen surmanneen naiset, mutta sen mielestä teot olivat tappoja.

Puolustuksen mukaan mies ei kyennyt ymmärtämään tekonsa tosiasiallista luonnetta ja oikeudenvastaisuutta ja hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään oli ratkaisevasti heikentynyt. Puolustus halusi, että psykiatrisessa vankisairaalassa Turussa hoidettavana olevan syytetyn mielentila tutkitaan.

Oikeus: Ulkopuolinen taho vaikutti

Käräjäoikeus toteaa välituomiossaan, että syytetyn kertoman mukaan ulkopuolinen taho on vaikuttanut hänen menettelynsä. Hänen lääkärinlausuntojensa mukaan mies on kärsinyt mielenterveyteen liittyvistä ongelmista jo ennen paljastuneita henkirikoksia.

Oikeus päätti lykätä asian käsittelyä siksi aikaa, että miehen mielentila tutkitaan. Kun mielentilatutkimus valmistuu, oikeus ottaa kantaa siihen, mihin rikoksiin se katsoo miehen syyllistyneen ja mitä niistä hänelle seuraa.

Tiistaina päättyneessä oikeudenkäynnissä kuultiin useita todistajia. Osapuolet antoivat myös loppulausuntonsa asiassa.

Samana päivänä myös poliisi tuli julkisuuteen ja tiedotti, että raahelaismies on tunnustanut henkirikosten tutkinnan aikana myös henkirikoksen yrityksen.

Poliisin mukaan hän on yrittänyt tappaa kuristamalla entuudestaan tuntemansa keski-ikäisen naisen 10. syyskuuta aamuyöstä Raahen keskustassa. Epäilty ja uhri tunsivat toisensa. Tapon yrityksenä tutkitun teon esitutkinta on saatu valmiiksi ja juttu on siirtynyt syyteharkintaan.

Käräjäoikeuden välituomion mukaan syytetty "avautui asiassa" poliisille vasta vajaa vuosi tapahtumien jälkeen. Hän on ollut ennen tätä sairaalahoidossa, mutta miehestä esitetyn lääkärilausunnon mukaan häntä on voitu kuntonsa puolesta kuulustella.

Oikeus määräsi miehen pidettäväksi edelleen vangittuna psykiatrisessa vankisairaalassa. Jos häntä ei tarvitse enää hoitaa siellä, siirretään hänet Oulun vankilaan.

Juttua täydennetty 21.8. kello 19:34.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Vähän harmi, ettei raha vain riitä mielenterveyspalveluihin, lastensuojeluun, vanhustenhoivaan jne., koska sille on tärkeämpiäkin kohteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikkakuntalaiset sanovat sen muuttuneen islamistiksi ennenkuin rikollinen ura alkoi. Kuulostaa uskottavalta. Islamhan ei ole uskonto vaan murhan, terrorin ja äärimmäisten rikosten kultti. Sitä vain ei saa sanoa, koska sananvapaus, mielipiteenvapaus, Suomen perustuslaki ja PolPo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyden jatkoksi joutaisi, saisi samalla mitalla. Ei siitä tule eläjää vaikka kuinka hoidetaan ja kuntoutetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö olekin kiva, poliitikot, kun olette sulkeneet hoitolaitokset ja vähentäneet psykiatrisia laitospaikkoja? Ties vaikka joskus osuu omallekin kohdalle tuollainen avohoitamatta jätetty psykoosiin joutunut sosiopaatti.

Niin kauan ei häiritse, kun uhri on teille tuntematon nuori nainen tai miehen oma äiti, tai jonkun yrittäjäperheen äiti ja vauva. Tai lauma jalankulkijoita helsinkiläisellä suojatiellä.

Ans olla, jos puukon eteen osuu vaikka miten ruppanen kansanedustaja, johan on älämölö korkeimmillaan ja vaaditte päitä vadille. Ette itseltänne tietenkään, ette edeltäjiltänne, vaan joltain virkamiesraukalta, jolle ette hänen pyynnöistään huolimatta ole antaneet riittäviä resursseja järjestää hoitoa niin paljon kuin sitä tarvittaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hullu on hullu vaikka voissa paistais, ei siinä hallitukset ja poliitikot mitään meinaa kun päässä on vain murhanhimo. Vai meinaatko että kaikki maailman sarjamurjaahat ja psykopaatit ja sosiopaatit ovat aina olleet poliitikkojen tekemisiä. Mitenhän näitä hulluja on sitten ollut koko ihmiskunnan ajan ja historian. On sulla vähän niinku yksinkertainen tuo ajatusmaailma ja tieto.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sodissa ammutaan ihmisiä yleensä vain ja ainoastaan poliittisista syistä.
Suomen menestyinen ampuja lienee Simo Häyhä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16:16
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
15:55
Puolustusministeriö: Varusmiehille tullaan maksamaan ruokarahaa vapaajaksojen aikana
15:48
Taivalkoskella terveyskeskuksessa tulipalon sytyttäneelle naiselle ehdollista vankeutta – nainen vetosi olleensa teon aikana alkoholipsykoosissa
15:36
Koronakriisi uhkaa monen toimeentuloa – mikä neuvoksi, jos työttömyyskassa ruuhkautuu ja rahat ovat kerta kaikkiaan lopussa? Tilaajille
15:33
Kainuussa yhteensä kuusi todettua koronatartuntaa – Ristijärven terveysaseman vastaanotto suljetaan
15:12
AC Oulun pelaajat hakevat maaseudulle kausitöihin – "valmiita tekemään raskastakin työtä"
15:00
Zeppelinin ravin­to­la­y­rit­täjät vapautetaan vuokrasta kahdeksi kuukaudeksi – liiketoiminnan jatkaminen halutaan turvata
25
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle
22
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
22
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
22
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
21
Osingot tulisi maksaa – osinkotulot ovat monelle tarpeellinen lisä jatkuvasti ostovoimaansa menettävän eläketulon jatkeeksi Lukijalta
19
IS: Oulun yliopistossa on yli kymmenen koronavirustestissä käytettävää laitetta, yhdellä laitteella voi käsitellä yli 200 näytettä vuorokaudessa
17
Stora Enso aloittaa yt-neuvottelut Oulun ja Kemin tehtailla – koko henkilöstön lomauttamiseen varaudutaan

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan, Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun Koillismaata lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

319 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image