Pohjois-Suomi

Raahen mur­ha­oi­keu­den­käyn­ti alkoi, käsittelyä vaadittiin kokonaan salaiseksi – syytetty oli käyttäytynyt naisia kohtaan vi­ha­mie­li­ses­ti

Asianajaja Leinonen ja edunvalvojana on Kivijärvi KUVA: Susanna Kemppainen
Pohjois-Suomi 20.8.2018 10:22
Susanna Kemppainen

Raahessa viime syksynä tapahtuneita henkirikoksia koskeva oikeudenkäynti on alkanut Ylivieska-Raahen käräjäoikeudessa.

Osa henkirikoksen uhriksi joutuneen omaisista vaati oikeutta määräämään oikeudenkäynnin kokonaan salaiseksi, minkä lisäksi myös vyyhden asiakirjoja vaadittiin salassa pidettäväksi.

Oikeus ei kuitenkaan suostunut tähän.

– Kyseessä on vakava rikosasia. Julkisuusperiaatteen vuoksi oikeudenkäynti toimitetaan niin, että yleisö saa olla läsnä, oikeus perusteli päätöstään.

Henkirikoksista syytetään vuonna 1975 syntynyttä miestä. Syyttäjä vaatii, että hänet tuomitaan kahdesta murhasta. Hänen mukaansa mies tappoi baarista kotiin lähteneen naisen yöaikaan teräaseella ulkona rakentamattomalla tontilla 13. syyskuuta viime vuonna Raahessa.

– Hän oli suunnitellut jo pidempään jonkin väkivaltarikoksen toteuttamista kohdistumaan naispuoleiseen henkilöön. Hän on käyttäytynyt erityisesti naisia kohtaan vihamielisesti ja halveksittavasti, Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Emilia Mourujärvi selitti.

Muutamaa päivää myöhemmin 17. syyskuuta mies surmasi vuonna 1951 syntyneen äitinsä tämän omassa asunnossa niinikään teräaseella.

– Hän oli vihannut äitiään ja heillä oli ollut huonot välit jo pitkään, syyttäjä sanoi.

Miestä vastaan on nostettu syytteitä myös kahdesta pahoinpitelystä, kahdesta raiskauksen yrityksestä ja törkeän pahoinpitelyn yrityksestä sekä törkeästä moottorikulkuneuvon varkaudesta. Näiden syytekohtien käsittely ei ole vielä alkanut.

Syytetty ei terveydentilansa vuoksi ole saapunut henkilökohtaisesti paikalle istuntosaliin. Hän osallistuu oikeudenkäyntiin videon välityksellä psykiatrisesta vankisairaalasta Turusta. Puolustajan lisäksi miehelle on poikkeuksellisesti määrätty oikeuteen myös edunvalvoja.

Mies myöntää surmateot, mutta kiistää syyllistyneensä menettelyillään murhiin. Hän katsoo, että hän voisi olla syyllistynyt kahteen tappoon. Puolustuksen mukaan hänen terveydentilansa vaikutti tapahtumiin.

Nuoremman uhrin omaiset vaativat syytetyltä korvauksia muun muassa rikoksen aiheuttamasta kärsimyksestä yhteensä yli 60 000 euroa. Vanhemman uhrin omaiset puolestaan hakevat yhteensä 30 000 euron kärsimyskorvauksia. Lisäksi syytetyltä vaaditaan korvauksia muun muassa hautauskulujen vuoksi.
Hän myöntää osan vaatimuksista oikeiksi, mutta osan hän kiistää.

Poliisin mukaan syytettynä oleva mies on hiv-positiivinen. Poliisi julkaisi viime syksynä hänen kuvansa ja pyysi hänen kanssaan sukupuoliyhteydessä olleita olemaan yhteydessä poliisiin. Esitutkinnassa oli tuolloin selvinnyt, että syytetty oli ollut suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä kertomatta seksikumppanilleen sairastamastaan taudista. Syyttäjän julkisuuteen aiemmin antamien tietojen mukaan osa syytteistä liittyy kyseiseen sairauteen.

Oikeudenkäynnille on varattu aikaa kolme päivää. Tuomio annettaneen myöhemmin.

Puolustus: Ei naisvihaa

Syytettynä olevan raahelaismiehen puolustuksen mielestä henkirikoksia ei tehty vakaasti harkiten eli suunnitelmallisesti, kuten syyttäjä väittää. Puolustuksen mukaan tekotapa ei ollut erityisen raaka tai julma, eikä niissä käytetty sitkeää surmaamispyrkimystä.

Puolustus kiistää myös sen, että mies olisi vihannut naisia.

– Naisvihakuvio ei pidä missään nimessä paikkaansa. Sellaista ei ole ollut, asianajaja Pasi Leinonen kuvaili.

Puolustuksen mukaan miehellä oli ollut henkirikoksissa käytetty tekoväline mukaan jo pidempään taskussaan, mutta ei surmaamista varten vaan puolustus- ja pelottelutarkoituksessa.

Syyskuisena yönä hän lähti ensimmäisen uhrinsa kanssa yhtä matkaa baarista ja heidän välilleen tuli erimielisyyksiä, minkä seurauksena mies veti naisen rakentamattomalle tontille Raahen keskustassa.

– Hetken mielijohteesta hän toteutti surmateon, Leinonen sanoi.

Myöhemmin mies meni äitinsä luokse. Puolustuksen mukaan hänen tarkoituksensa oli mennä sinne saunomaan. Mukanaan miehellä oli kolmen vartin pullo väkevää alkoholia, minkä nautittuaan hän toteutti henkirikoksen.

– Hänellä oli ollut tällainen teko mielessä jo aikaisemminkin. Kaksi kertaa hän oli lähtenyt sinne (äidilleen) näissä ajatuksissa, mutta hänen oma järkensä on niissä tilanteissa vielä toiminut. Tämä kolmas kerta oli tilanne, jossa oma järki ja ajattelu menivät kurkusta alas kun hän nautti alkoholia, Leinonen kertoi.

Terveydentilansa vuoksi syytetty on ollut huhtikuun puolivälistä saakka hoidettavana psykiatrisessa vankisairaalassa Turussa. Leinosen mukaan sairaalan vastuuhenkilöt, ylilääkäri ja hänen päämiestään hoitava lääkäri ovat vakaasti sitä mieltä, että miehen terveydentila on ollut tekoaikana sellainen, että hän on ollut kykenemätön ymmärtämään tekonsa tosiasiallista luonnetta ja oikeudenvastaisuutta.

– Hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään oli ratkaisevasti heikentynyt.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Uutisvirta

65
Vantaa tekee lentoasemalla koronatestejä, toimia harkittiin läpi maaliskuun, yli 200 000 matkustajaa ehti saapua, päätös vasta viime viikolla – "Tilanne ollut ministeriöjohtoinen"
59
Vastaanottoyksikön johtaja: Maahanmuuttovirasto on valmiina vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Kreikasta, mikäli toimeksianto tulee
54
Etäopetuksen laatuun tulee kiinnittää huomiota – etäopetusta ei ole se, että Wilmassa lähetetään ohjeita ja kirjalliset vastaukset pyydetään palauttamaan Wilmaan Lukijalta
45
Pääministeri Marin: "Joudumme joka päivä hallituksena paimentamaan kenttää, että linjauksia noudatetaan" – torui kyselytunnilla Kelaa
42
Koronatartuntojen määrä kääntyi uudelleen nousuun - tartuntoja tulee lisää nyt eri puolilla maata
42
Välipäivän jälkeen taas kaksi uutta koronakuolemaa Suomessa – tauti on vaatinut nyt 19 ihmisen hengen
37
Pohjois-Pohjanmaalla kolme uutta koronatartuntaa, hoidossa edelleen neljä potilasta – OYS siirtää kiireettömiä vastaanottoaikoja syksylle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on tai muuttuu huonoksi Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

332 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siipeilijöitten ytk.kassa ei pysty maksamaan työttömille korvauksia ajoissa??Puhkeaako kupla??

YTK:n kyvyttömyys maksaa normaalisti siipeilijöiden päivärahaa osoittaa, että työnantajien perustama YTK on keskittynyt... Lue lisää...
Kupla puhkeaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image