Pohjois-Suomi

Raahelaisen marjamiehen vuosien työ poiki kutsun Linnaan – Aimo Karppisen idea marjojen keräämisestä paisui 1500 mar­ja­äm­pä­ril­li­seen

Aimo Karppinen tuli Linnaan yhdessä vaimonsa Kaijan kanssa. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Pohjois-Suomi 6.12.2019 20:43 | Päivitetty 6.12.2019 23:35
Heidi Peltonen

Raahen Arkkukarissa asuvaa Aimo Karppista odotti eräänä päivänä yllätys, kun postinkantaja toi postia vain hieman ennen postilakon alkamista. Postin joukosta paljastui kirje, joka piti sisällään kutsun Presidentinlinnan itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolle. 

– Kyllähän se oli täysi yllätys, aivan silmät pyöreänä katsoin sitä kirjettä, Karppinen kuvailee. 

Karppinen saapui Linnan juhliin vaimonsa Kaijan kanssa. Linnan ensikertalaiset luovivat juhlissa yhdessä raahelaisen kansanedustaja Hanna-Leena Mattilan (kesk.) kanssa. 

Karppinen ehti vaihtaa presidentin kanssa muutaman sanan.

– Hän kysyi, oletko sinä se puolukanpoimija, Karppinen kertoo.

Eläkkeellä oleva Karppinen on tehnyt Raahen alueella vanhustyötä jo kohta 20 vuoden ajan. Into työhön lähti 17 vuotta sitten, kun Karppisen oma isä oli vanhainkodissa. Tuolloin Karppinen mietti, miten hän voisi auttaa ja piristää vanhuksia. 

Silloin hän keksi ryhtyä keräämään marjoja luovuttaakseen marjat vanhuksille vanhainkoteihin ja palvelukoteihin. Tavoitteekseen hän asetti 1500 ämpäriä, joka täyttyi tänä vuonna. 

Karppinen on jakanut marjoja useisiin raahelaisiin vanhainkoteihin. 

– Tänä vuonna vein seitsemään. Joukossa oli niin yksityisiä kuin kunnallisiakin. Minulle kaikki ovat samanarvoisia, Karppinen sanoo. 

Marjojen keruun tulevaisuus on toistaiseksi auki. Karppinen kertoo suuntaavansa alkuvuodesta polvileikkaukseen, sillä polvi on reistaillut marjametsässä ja vaikeuttanut mättäillä kyykkimistä. 

Vuosien varrella hän on ehtinyt näkemään hyviä ja huonoja marjavuosia. Parhaimpana vuotena marjoja kertyi parisensataa ämpäriä. 

– Viime vuosi oli huono ja sain kerättyä vain 30 ämpärillistä marjoja. 

Pitkän marjastusprojektin aikana Karppinen kertoo oppineensa katsomaan, millaisesta metsästä marjoja kannattaa lähteä hakemaan. Siitä huolimatta hänelle on toisinaan sattunut hukkareissuja. Esimerkiksi tänä vuonna marjoja ei ollut siellä, missä niitä on tavallisesti ollut, joten saalista täytyi etsiä muualta.

Suurin osa Karppisen keräämistä marjoista on ollut puolukoita, mutta on joukkoon mahtunut myös mustikoita. Tänä syksynä hän vei myös omenia, sillä ihmiset tarjosivat omenoita hyvän satosyksyn vuoksi. 

– Olen aina haastanut myös muita keräämään marjoja ja viemään niitä vanhainkoteihin, Karppinen sanoo. 

Hän on levittänyt haastetta esimerkiksi paikallislehtien kautta. Raahen seudulla ihmiset ovat lähteneet mukaan hyvin. Viimeksi hän yritti viedä haastetta myös Kainuuseen keräten 21 ämpäriä Sotkamosta. 

Katso kuvia Linnan pukuloistosta täältä.

Korjattu kello 23.35: Aimo Karppisen vaimon nimi on Kaija eikä Kaisa, kuten jutussa aluksi luki.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Ainahan näitä valehtelemalla itsensä kehujia riittää. Katsopa kellosta paljonko aikaa menee yhden marjaämpärillisen poimintaan. Ja matkat päälle. Perkkauskin vie tupla-ajan kuin poiminta. Ja missä ne marjametsät ovat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Linnankutsuille saaavat kutsuja yleensä ansioituneet kansalaiset. Nyt on onnistuttu löytämään oikeasti ja pyyteettömästi ANSIOITUNUT KANSALAINEN.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Iso hatunnosto tuolle arvokkaalle teolle ja sen tehneelle Aimolle! Omaetuisuus ja minä minä minä on tämäpäivän "kirous" varsinkin politiikassa.
Aimo on tehnyt upean työn, lahjoittaen tavallisille vanhoille mummuille ja paapoille, raskaalla työllä metsästä pomimia marjojaan.

Suuri KIITOS ja esimerkkiä monelle meistä suomalaisista - otammeko mallia! auttaminen on kuin sodanaikainen termi "KAVERIA EI JÄTETÄ"
teema käyttöön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä hyvä vinkki näille työttömille maahanmuuttajille,ei muuta kuin metsään marjoja poimimaan,niin olisivat hyödyksi meille vanhuksille ja saisivat tehdä jotain toimeentulotuen vastineeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osaavat mennä näköjään käskemättäkin, mutta marjat menvät valitettavasti myyntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa Aimo! En vuosiin olen kattellut linnan juhlia, mutta nyt piti tehdä poikkeus! Toivottavasti kokemuksenne oli ikimuistoinen! Aimo on mies paikallaan monessa muussakin, kun vanhojen puolukan poimijana. Hieno mies olet!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno juttu! Tällaisia ihmisiä soisi olevan enemmän. Hatunnosto! Oikia kaveri pääsi pressanlinnaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aimo on Rouvansa kanssa kyllä kutsunsa ansainnut, jos kuka, Terveiset vaan, Raahesta. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noin kymmenesosamilljardisosasekunnin suuruinen määrä suhteuteutettuna liikennevaloihin seisaustuneiden autojen polttoainekulutukseen verratuna..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä enemmän präniköitä rinnuksissa, niin sitä turhempi linnanvieras. Tämämies ei ole ollenkaan mikään turha linnanvieras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:26
"Orkesterissamme on paljon positiivista energiaa" – Emiliano Travasino tuli Italiasta Suomeen opiskelemaan ja päätyi soittajaksi Oulu Sinfoniaan
6:10
Volkswagenille Kanadassa miljoonasakot päästöhuijauksesta – päästöhuijaus maksanut autonvalmistajalle yhteensä kymmeniä miljardeja
6:00
Lasketaan puuttumiskynnys matalalle, ettei yksikään urheileva lapsi ja nuori joudu kokemaan epäasiallista kohtelua Lukijalta
6:00
Eri puolueet odottavat Niikolta selvityksiä esille nousseista Kiina-yhteyksistä – Epäluottamusta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa
6:00
Rengasvaurioista normimäärä korvaushakemuksia Pohjois-Pohjanmaalla – "Silloin kun me maksamme korvauksia, täytyy aina olla kyseessä huolimattomuus tai laiminlyönti tienpidossa" Tilaajille
0:05
PaKa hamusi alussa yllätystä toissavuotisesta Ranskan mestarista, mutta kuusamolaisten peli päättyi tappioon – joukkueet kohtaavat 5. helmikuuta Kuusamossa
22.1.
Oamkin englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin haki lähes 1 200 ihmistä – suosituimpia tekniikan ja liiketalouden koulutukset

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Illanvirkku puoliso

Minua ei häritse vaikka puoliso valvoo iltaa pitempään. Ongelma on kun menen yökylään. Isäntäväki nukkuu pitkään kun mi... Lue lisää...
Aamun virkku

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image