Pohjois-Suomi

Raahe haluaa saaristostaan ym­pä­ri­vuo­ti­sen mat­kai­lu­koh­teen – Iso-Kraaseliin suunnitellaan kahvilaa ja ma­joi­tus­toi­min­taa

Taskun saareen 1853 rakennettu pooki on yksi vaihtoehto saariston luontomatkailun symboliksi Raahessa. Tuleville vuosille suunnitellut luontomatkailun kehittämisen toimenpiteet, aikataulut ja tavoitteet ovat jo varsin pitkällä. KUVA: VESA JOENSUU
Pohjois-Suomi 13.12.2018 6:35
Timo Myllykoski

Palkittua ja kiiteltyä Raahen saaristoa ollaan lähdössä kehittämään ympärivuotiseksi luontomatkailukohteeksi historiaa huokuvana retkeilysaaristona.

Saariston matkailulliseksi symboliksi esitetään pookia eli vanhaa merenkulun tunnusmajakkaa.

– Pookista pitäisi tehdä symboli, jonka kävijät tunnistavat ja joka halutaan kokea. Pookin tarinan pitää näkyä rakenteissa ja viestinnässä ja pooki pitää olla ostettavissa matkamuistoina, ympärivuotisen luontomatkailun kehittämissuunnitelmaa Raahelle konsultoiva luontomatkailun asiantuntija Pirjo Räsänen Ellare Oy:stä toteaa.

Raahen matkailupäällikkö Hanna-Leena Korhonen sanoo, että tarkempaa rajausta tai valintaa pooki-symbolin mallinnuksesta ei ole vielä tehty.

– Pookia on ajateltu toteuttaa myös infotaulujen yhteyteen, jolloin tunniste ja symboli tulisi johdonmukaisesti esille valituissa saariston solmupisteissä. Harkinnassa on vielä järjestettäisiinkö pienimuotoinen suunnittelu- tai ideakilpailu mallista, vai valitaanko olemassa olevista Iso-Kraaselin ja Taskun pookeista jompi kumpi.

Saariston keskeisiksi solmupisteiksi kehittämissuunnitelmassa esitetään Raahen saarista Iso-Kraaselia ja Taskua. Rannikolla solmupisteitä olisivat museonranta, Pikkulahti, Terässatama, Kylmäniemi ja Varvi.

– Ne ovat pisteitä, joista saa informaatiota ja palveluita ja joihin asiakasvirrat keskittyvät. Tapahtumat lähtisivät aina näistä paikoista, Pirjo Räsänen kertoo.

Saariston tärkeimmäksi kohteeksi halutaan nostaa Iso-Kraaseli. Sinne suunnitellaan pienimuotoista majoitustoimintaa muun muassa kunnostamalla vanha luotsitupa ympärivuotiseen majoitus- ja kahvilakäyttöön sekä infopisteeksi.

– Jos Iso-Kraaselia ei pystytä kehittämään, vaikuttaa se koko saariston ympärivuotisen luontomatkailun kehittämiseen, toteaa Räsänen.

Taskun saaren hän näkee puolestaan erinomaisena retki- ja käyntikohteena.

Matkailun kehittämisen tavoitteita

1-2 vuodessa: Raahen saaristosta on tullut ympärivuotinen matkailukohde, jossa talvireitistöjen tekeminen on vakiintunut, talvesta on tullut nykyistä vahvempi sesonki, merellinen historia on tarinallistettu ja saaristoon on kehittynyt lisää liiketoimintaa.

3-5 vuodessa: Symboliksi valitun pookin tunnettuus on kasvanut, alueellinen ja valtakunnallinen matkailuyhteistyö on vakiintunut ja yhteisen brändin kehittäminen on alkanut.

 

Lue lisää 13.12.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Missä veneväylien ja saariston venesatamien rakentaminen viipyy? Ne on saatava kuntoon ennen kuin mikään matkailu saatistoon onnistuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole kyllä sitä risteilyvenettäkään näkynyt. Oulussa on 280-paikkainen Alexandra.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saariin rakentamisen ongelmaksi muodostuu ympäristötekniikka. Miten saarissa toteutetaan viemäröinti. Saarihan on kuin paatti, ja paateissa pitää olla riittävän tilavat septitankit. Tankkien tyhjentäminen on hankalaa, koska saarta ei voi hinata septitankin tyhjennyspisteeseen maihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siis pooki eli liikennemerkki luontomatkailun symboliksi!
Keksitään jotain parempaa, keksitäänhän!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raahessa vaan ei ole mitään. Oulussa on Turkansaari, Kalajoella on särkät, Kaustisella on musiikkijuhlat, Sonkajärvellä on eukonkanto kisat, Järvenpäässä on Puistoblues. Turistille tärkeää on, helppo mennä, rahalle vastinetta, helppo majoittua, hyvät palvelut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Raahessa on Pooki flakkaa Raahen meripäivät. Merellistä tapahtumaa. Missä Oulun merellisyys näkyy. Ei missään...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Loistavaa idea Raahelaisilta ja jos vielä tahtotilaa löytyy toteuttaa kaikki, niin matkailu lisääntyy alueella. Oulussa on loistava kohde Varjakansaari, josta saisi aivan huippu veneily ja matkailukohteen. nyt Oulun kaupunki antaa saaren ränsistyä ja maatua paikoilleen. Tahtotilaa eikä innovaatisuutta ei ole. Aina mennään sen taakse, ettei ole rahaa joka on teko syy. Raha on vanha keksintö ja sitäkin pitää osasta käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Vai puolustat erilaisia ihmisiä etkä ole niitä tuijottanut?? Ainakin Lesta-Sipilä ei ole kuulunut tähän joukkoon. Olipa ... Lue lisää...
jerme

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image