Pohjois-Suomi

Puheenaihe: Tarjoaako hal­li­tusoh­jel­ma menestyksen eväitä pohjoiseen? "Aikamoinen ekoteko olisi kaksoisraide Oulusta Seinäjoelle"

Kalevan Sunnuntaikäräjät-raati ennustaa Antti Rinteen hallitusohjelman olevan vaikutuksiltaan suotuisa Pohjois-Suomelle.
Pohjois-Suomi 9.6.2019 8:00
Erkki Hujanen

Sunnuntain lehdessä Kalevan kokoama Sunnuntaikäräjät-raati arvioi uuden hallitusohjelman vaikutuksia Pohjois-Suomelle.

Antti Rinteen (sd.) hallitus sitoutuu nostamaan työllisyysasteen 75 prosenttiin. Hallitus lisää menoja 1,2 miljardia euroa ja hakee ekologista sekä sosiaalista talouskasvua.

Onko kaikki hallituksen lupaama mahdollista toteutua? Ja tarjoaako hallitusohjelma erityisesti pohjoiselle Suomelle menestyksen mahdollisuuksia? Mikä hallitusohjelmassa on lupaavaa, mikä vähemmän hyvää?

Ratkaisu äänin 5-0 kyllä on luvassa menestystä.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja Matti Tyhtilän mukaan hallitusohjelmaan on kirjattu MTK:n toivomia uudistuksia. Olennaista on, että tuottajan asemaa vahvistetaan ruoantuotantoketjussa ja tuotteiden jäljitettävyyttä parannetaan.

– Maatalouden vaikea kannattavuustilanne on huomioitu ja se mahdollistaa alan kehityksen toivotulla tavalla. Uudet toimet hiilensidonnassa, karjanlannan kaasutus ja metsien kestävä hyödyntäminen vievät koko Suomea eteenpäin.

Tyhtilän mielestä hallitusohjelma mahdollistaa metsän kestävän käytön ja pohjoiseen suunnitellut investoinnit, mikä tuo elinvoimaa, työtä ja hyvinvointia.

– Aluekehitysvarojen jako on kirjattu toiveiden mukaisesti Itä- ja Pohjois-Suomen osalta, joka varmistaa alueemme rahoituksen saannin. On varmistettava hyvien asioiden toteutuminen yhteistyötä tehden työryhmien kautta.

Biojalostamoa Paltamoon valmistelevan KaiCell Fibersin toimitusjohtaja Jukka Kantola kertoo hallitusohjelman yllättäneen myönteisesti, kuten Suomen jääkiekkomaajoukkueen.

– Harva osasi odottaa hyvää uusien investointien kannalta. Näyttäisi siltä, että metsien kestävää käyttöä voidaan jatkaa ja hakkuurajoitteita ei asetettu. Haasteeksi jää, miten tulkita kryptistä hiilineutraalitavoitetilaa, jonka suhteen keinot jäävät epämääräisiksi. Täytyy toivoa, ettei hallitusohjelman toteutuksessa unohdeta puun kestävän käytön tärkeyttä osana ilmastomuutoksen vastaista työtä. Mitä tahansa puusta jalostetaankin, korvaa se aina ei-uusiutuvia fossiilia vaihtoehtoja, Kantola toteaa.

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Pohjanmaan piirin aluepäällikön Merja Ylösen mielestä on hienoa, että hallitusohjelmassa monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen on nostettu ilmastonmuutoksen torjumisen rinnalla keskeiseksi tehtäväksi. Rahaa siihen on jaossa lisää. Ylösen mukaan myös maankäytön keinot, soiden ja turvemaiden päästöjen vähentäminen ja suometsien ilmastokestävä hoito toimivat suoluonnon hyväksi.

– Sen sijaan turpeen energiakäytön jatkamiselle edes huoltovarmuudella perustellen ei ole syytä. Turvehan säilyy suossa ja vain jatkaa kertymistään, ellei suon vesitaloutta häiritä.

Erityiskiitoksia Merja Ylönen jakaa lisäinvestoinneista raiteisiin.

– Aikamoinen ekoteko olisi kaksoisraide Oulusta Seinäjoelle.

Kempeleen kunnanjohtaja Tuomas Lohen mukaan Pohjois-Suomen näkökulmasta hyviä kirjauksia ovat muun muassa liikenne- ja tietoverkkoinfraan, matkailuun sekä luontopalveluihin liittyvät kehittämispanostukset.

– Sen sijaan polttoaineveron kiristys aiheuttaa suurta huolta, Lohi sanoo.

– Kuntien kannalta on erittäin tärkeää, ettei kuntien valtionosuuksia olla leikkaamassa ja toisaalta lukuisiin uusiin kunnille suunnattuihin tehtäviin ja lisävelvoitteisiin luvataan valtion sadan prosentin taloudellinen kompensaatio. Näiden molempien täytyy myös lukeutua kuntien ykkösprioriteetin edunvalvonta-asioihin tulevina vuosina.

Oulun yliopiston tutkimusrehtori Taina Pihlajaniemi toteaa, että yliopistojen kannalta hallitusohjelman hyvä kirjaus on, että Suomen tutkimus-, kehitys- ja innovaatio eli TKI-määrärahat aiotaan kääntää nousu-uralle. Tavoitteena on TKI-panostusten nostaminen nykyisestä 2,8 prosentista 4 prosenttiin. Lisäksi luvataan panostaa tutkimusrahoituksen ennakoitavuuteen ja pitkäjänteisyyteen sekä vahvistetaa tutkimus- ja tiedeyhteisöjen kansainvälistä kilpailukykyä ja vetovoimaa panostamalla tutkimusympäristöihin ja tutkimusinfrastruktuureihin.

– Konkreettinen lupaus on indeksikorotusten toteutus täysimääräisinä, Pihjalaniemi sanoo.

Hän kertoo odottavansa, että uusi tiede- ja kulttuuriministerin tehtävä lisää tutkimuksen merkitystä poliittisessa päätöksenteossa.

Mitä mieltä olet uuden hallituksen tavoitteista? Voiko Pohjois-Suomen odottaa hyötyvän hallitusohjelman linjauksista? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (43)

Rinteen hallitus ei tarjoa mitään menestyksen eväitä koska lapsille uuden velan ottaminen on moraalitonta ja talouden kannalta todella huono ratkaisu. Seuraava hallitus joutuu taas neljän vuoden päästä aloittamaan talouden sopeutukset koska Rinteen hallitus ajaa Suomen taantumaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meijän rahat loppuu tuotapikaa, sit tulee hiljaisempaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikä kansanedustajat, ministerit, Rysselin euroedustajista puhumattakaan matkustaja junalla. Eheiii, ei ei, Finskin siivellä net lentää posottavat, ilmaiseksi tietenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin lentää myös VR;än sakkikin, ainakin AY-liiton jäsenet, ei kelpaa juna kyyti edes omille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihinkähän tämä kaksoisraiteen ekologisuus oikein perustuu? Onko Oulun ja Seinäjoen välillä jotain pakko siirrellä niin taajaan edestakaisin, että pitää olla jo takaisin päin tuomassa, ennenkuin edellinen on perillä? Ei kestävä talous voi perustua lämpimikseen tavaroiden siirtelyyn. Eikä ihmisten junassa istumiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Punaiset hallitukset ovat aina olleet pikkuisen sekavan vaarallisia viimeisen 100 sadan vuoden ajan erityisesti työssäkäyville suomalaista keskiluokkaa edustaville työn raskaan raatajille. Nyt tää ilmastovouhotus on saanut aikaan erityisen vaarallisen, jopa hulluja sivujuonia. Esimerkiksi; Aatteleppa jos Helsingin kaupungissa valtaa pitävät vihreän liikkeen pomot, Haaviston Pekka etunenässä lopettaisivat kivihiilen polttamisen Hanasaaren suuressa sähkö- / kaukolämpövoimalassa ei muista päästöjen kiristyksistä, (vaikka öljylämmityksen ja diesel autojen osalta), tarvitsisi Suomessa edes haaveilla. Vaan sepä ei käy vihervassareille. Vasemmistolaiset hallitukset ovat aina niistäneet eläkeläisten, ammattityömiesten ja porvariston elintasoa. Sehän kuuluu tämän aatteen henkeen, ei saa toveri, siis tavallinen tehtaan duunari tai pikkuvirkamiesporvari, olla toveriaan varakkaampi tai muuten tuloo lähtö leirille. Kyllähän Pohjois-Suomi ja Lappi voittavat 4 vuoden aikana mikäli Keskusta pysyy hallituksessa ja painostaa demoja eli tekee lehmänkaupat Hanhikiven ydinvoimalasta, Kemin biotehtaasta ja muutamasta muusta suuremmasta vireillä olevasta hankkeesta. Mikäli uutta ydinvoimalaa ei saada tehtyä seuraavan 10 v aikana, loppuu Tornion terästehtaalta säähkö. Eipä siinä sitten muuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun Urpilainen SDP oli valtionvarain ministerinä lähti suomen talous syöksyyn jota viime hallituksessa on korjattu. Nytkö tämä derkkuporukka ajaa taas suomen lamaan? Nyt asiaa peitelläkseen Juttaaa ollaan junttaamassa oikein eu komissioon huh huh kuinka röyhkeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hallitus taitaa unohtaa pohjoiset työssäkäyvät ihmiset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskusta toi hallitukseen reaalipolitiikkaa eli rahojen pitää riittää. Samalla Keskustan mukanaolo varmistaa pohjoisen ja syrjäseutujen asioiden ajamisen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikenlaiset besserwisserit (kok/elinkeinoelämä?) huutelevat kilpaa, että kohta se Rinteen hallituksen ilo itkuksi muuttuu. Joillekin toimittajille punavihreä hallitus on ollut mahdottoman katkera asia. Sedät eivät koskaan kertaa monia hyviä asioita, mitä hallitusohjelmassa on. Monet kansalaisjärjestöt ovat kehuneet hallitusohjelmaa, neljän vuoden synkän korpivaelluksen jälkeen näkyy paljon valonpilkahduksia. Oikea kritiikki kuuluu näin: saa olla terveen epäileväinen toteuttaako hallitus oikeasti näitä kansalaisjärjestöjen kehumia muutoksia. Tärkeimpänä ilmasto-ja ympäristöpolitiikka.

Kantona kaskessa on keskustapuolue(+rkp), joka on jo vesittänyt monia tärkeitä rahoitukseen liittyviä asioita kuten omistamisen verotuksen kiristäminen ja yritystukien leikkaus. Kun kilpaa kiljutaan, mistä rahat, niin tuolta tulisi jopa miljardi ainakin, mutta tätä eivät oikeistomedian sedät koskaan mainitse eikä sitä että keskusta on se suurin pahis tässä kuviossa.

Ilmastonmuutoksen ja biodiversiteettikadon estäminen ovat kaikkein tärkeimmät asiat. Siinä ei metsäteollisuuden lyhytnäköinen voitontavoittelu paina yhtään mitään. Kuolleella planeetalla ei ole edes sellutehtaita. Tämänkin tavoitteen kannalta vaarallisin puolue on keskustapuolue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi reppana, planeetta saattaa säilyä vihervasurien ajatuksilla, mutta ihmiset kuolee nälkään kun teette elämästä niin kallista varsinkin perheellisille ja muualla kuin suurissa etelän kaupungeissa. Eli lopputulos sama, ihmiset kuolee kuitenkin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neljän tunnin juna Oulu-Helsinki vähentäisi lentoliikennettä todella paljon. Matka Oulun keskustasta Helsingin keskustaan sujuisi junalla jopa lentokonetta nopeammin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallitusohjelmassa on paljon ilmiömäistä unelmahöttöä, jolta puuttuu rahoitus. Verojen nosto syö kansalaisten ostovoimaa, eikä siten ole mikään aito rahoitusmuoto, pikemminkin päin vastoin. Ostovoiman leikkaus vie työpaikkoja ja vähentää verotuloja.

Veroprosentit eivät korreloi veroeurojen kanssa. Jälkimmäisillä kuitenkin menot rahoitetaan, ei edellisillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Edellinen hallitus leikkasi lukemattomilla tavoilla pienempituloisten ostovoimaa. Jos nyt nämä leikkaukset poistetaan, miten se ei sitten parantaisi kansalaisten ostovoimaa? Kiky-sekoilu leikkasi paitsi lomarahoja eli ostovoimaa, myös kuntien verotuloja, kiitos siitäkin Sipilän hallitus! Jos kiky-sekoilua ei enää jatketa, se on kunnillekin hyvä uutinen.

Verotus on oikein hyvä keino rahoittaa menoja ja progressio pitää olla tarpeeksi korkea. Veroaste pitää madaltua sitä enemmän aina mitä pienituloisempi on, pienituloisille pitää tavalla tai toisella korvata tulevien kulutusverojen nosto. Varakkaat ovat liian kevyesti verotettuja, kyse on nimenomaan pääoman verottamisesta, ei ansiotulojen verotuksesta. Pääomien ja ansioiden verotus pitäisi yhdistää, niin että veroketkut eivät pääsisi aina veräjästä. Kiitos taas keskustalle ja rkp:lle, oikeudenmukainen verotus ei toteudu vieläkään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Verojen nosto ei paranna ostovoimaa. Tämä on fakta.

Leikkauksilla vähennettiin verokuormaa, sillä ne leikkasivat verorahojen käyttöä. Suomalaisten verot ovat jo nyt maailmanennätystasoa ja niiden nosto tältä ennätystasolta hyydyttää talouden.

Veroprosentti ei ole sama kuin veroeuro. Ylikorkea veroprosentti vähentää verotuloja, eli juuri niitä veroeuroja, joita kipeästi tarvittaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaksoisraide on pohjoisen elinvoiman kannalta tärkeä. Myös ilmaston. Faktaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehkää nyt kerralla semmoinen raide että saadaan niitä nopeita junia liikenteeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten saataisiin yliopistojen lisärahoitus tutkijoille asti? Pihlajaniemikin haluaa vain isosta potista itselleen lisää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäs sitä kaksoisraidetta homaan,otakaa pakolaisis Pohjois-suomeen,ja Kreikasta loput.
Tämä hallitus ei pitään koossa pysy.
Eihän heidän kuntokaan edellytä kovin raposta,,?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (43)

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image