Pohjois-Suomi

Puheenaihe: Pitäisikö Lapin ja Oulun yliopistot yhdistää?

Arkistokuva Oulun yliopistolta. KUVA: Maiju Torvinen
Pohjois-Suomi 21.11.2015 6:00
Erkki Hujanen

Lauantain lehdessä Kalevan Lauantaikäräjät-raati ottaa kantaa yliopistojen tilanteeseen valtion säästöpaineen alla.

Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen esitti viikko sitten Kalevassa, että pienet yliopistot on yhdistettävä isompiin. Eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.) puolestaan vaatii korkeakouluverkon tiivistämistä kilpailukyvyn vuoksi.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on pyytänyt yliopistoja ja korkeakouluja määrittelemään, missä korkeakoulut voivat olla kansainvälistä huippua ja kansallisesti merkittäviä. Lisäksi pitäisi tutkia työnjakoa ja jopa yhdistymisiä.

Ratkaisu: äänin 5-0 ei pidä yhdistyä.

– Maailman parhaiksi rankatut yliopistot eivät ole erityisen suuria. Virallisessa tiedepolitiikassa tulisi kiinnittää yhdistämispuheiden sijasta huomioita professoreiden ja lehtoreiden määrän lisäämiseen ja verkostojen kehittämiseen sekä projektisilpun vähentämiseen, vaatii on Lapin yliopiston viestintäpäällikkö Olli Tiuraniemi.

– Kun Lapin yliopisto on ilmaissut tahtonsa olla yhdistymättä Oulun yliopistoon, on autonomisen yliopiston tahtoa kunnioitettava. Tässä tilanteessa yhteistyö rakennetaan muilla keinoilla. Esimerkiksi maaliskuussa perustettu yhteinen arktinen neuvottelukunta on erinomainen yhteistyöelin. Jos Lapin yliopiston tahto muuttuu yhdistämisen kannalle, niin asiaa aletaan tietysti yhdessä tutkia, Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäki toteaa.

– Tarvittaisiin selkeä tahto yhdistymiseen molemmin puolin, myös ympäröiviltä maakunnilta. Taloudellisesti, erityisesti resurssien käytön ja työnjaon kannalta, yhdistyminen olisi kansantaloudellisesti järkevää, Oulun ammattikorkeakoulun rehtori Jouko Paaso huomauttaa.

Mitä mieltä olet, pitääkö Lapin ja Oulun yliopistojen yhdistyä? Vai voisivatko yliopistot ja korkeakoulut säästää jollakin muulla tavalla? Vastaa kommentoimalla tätä juttua.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

Tottakai pitäisi, veikkaan että jo hallintoa karsimalla saataiisiin 4-5 miljoonan säästöt vuositasolla.
Jo ylemmänjohdon palkat 3 miljoonaa. Ja tuskin nyt kahta rehtoria tarvittaisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapin yliopisto on kooltaan ja toiminnaltaan kaiketi kymmenesosa Oulusta. Lapin yliopisto ei näy maakunnan elinkeinoelämässä millään tavalla, kun taas Oulu on luonut ympärilleen lähes ihmeeltä tuntuvan osaamiskeskittymän. Ei muuta kuin Lapin yliopisto Oulun alaisuuteen heti ja samalla Oulu siirtää oikeita tiedekuntia, kuten tekniikkaa myös lappilaisten nuorten saataville omassa kotimaakunnassaan. Ei mikään maakunta taidemaalaamisella ja yhteiskuntaopilla elä, jotain pitäisi osatakin, vaikka yhteishenki olisi kuinka hyvä tahansa !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joutaa yhdistää. Lapin yliopisto ei tieteelliseltä tasoltaan kestä vertailua muuten kuin oikeustieteellisen osalta. Muu on näpertelyä ja kummallista puolitiedettä. Yliopistojen vähenevä rahoitus on painotettava sinne missä kova tutkimus ja tieteelliset innovaatiot tehdään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lapin yliopistossa on erittäin hyvä henki henkilökunnan ja opiskelijoiden keskuudessa. On vaara, jos yliopisto yhdistetään julkisuudessakin paheksutun riitaisan yliopiston kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Projektisilppu ja hallinto minimiin, vaikka vuokrafirmalle, rahaa tutkimukseen ja opetukseen, hyvä näkökulma Lapin Tiuraniemellä. Arktiset verkostot profiloivat molemmat yhdessä kansainvälisesti ja kansallisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhat yliopistot vastustivat kiivaasti Oulun yliopiston perustamista. Oulu puolestaan puukottaa Lappia selkään joka käänteessä. Ehkä olisi parasta lopettaa molemmat. Luulaja ja Tromsö hoitakoot Lapin ja Vaasa/Jyväskylä Pohjanmaan koulutustarpeet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka pöljiä ideoita täällä heitellään. Yksittäiset ihmiset voivat olla itsekkäitä. Ei näin suuri kokonaisuus mikä Oulun Yliopisto on. Muutenkin kouluttaminen ulkomailla onkin todella viisas idea! Oletko lie koskaan käynytkään Oulun yliopistolla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun yliopistosta pitäisi kehittää oikea Pohjois-Pohjanmaan maakuntayliopisto. Kaikki toiminnot lääketiedettä myöden Linnanmaan nykyisiin tiloihin. Sisäänotto vastaamaan Pohjois-Pohjanmaan todellista tarvetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalervo vois yhdistää oman matkansa Helsingin yliopiston kanssa, aivan tyhjää pitää tuommosta maakunta kampusta vakkasuomessa. Lohela vois koettaa päästä sisään johonkin yliopistoon ja sivistää itseään ja Sanni voisi tutustua maailman menoon ylipäätänsä ja aloittaa vaikka tutustumalla maakuntiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi jonkin ammattisurkeakoulun tirehtööriltä on kysytty mielipide YLIopistojen asioista :D Sama kuin kysyä reiskalta Puttaalta että mitäpä tästä tuumaat vaikkei sinua koskekkaan. Turun yliopisto on 3x pienempi kuin Oulun vastaava, he voisivat varmaan liittyä Helsinkiin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helsingin yliopisto riittäisi koko maahan. Kaikki muut "yliopistot" voisivat olla sen sivupisteitä, tyyliin Chydenius-instituutti Kokkolassa jne. Merkonomi voisi pyörittää sivupisteen taloushallinnon ja päivärutiinit. Turha hallinto pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin pitää yhdistää. Maailma muuttuu eivätkä korkeakoulut voi jähmettyä siilipuolustukseen kun muutos on kaikkialla muualla. Samalla yhdistetään ammattikorkeakoulut, tiivistetään rakenteita ja järkeistetään tieteenalavalikoimaa. Lappiin riittää opistotasoinen matkailualan koulutus, muut voidaan kiireen vilkkaa siirtää Ouluun Pohjois-Suomen yliopistoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi yhdistää. Yksi rehtori ja joitakin muitakin hallinnollisia toimintoja voitaisiin yhdistää. Tietotekniikka korvaamaan byrokratiaa (feat. pääministeri Sipilä) ja lisäämään etäopiskelua pitkien välimatkojen vuoksi. Toimivat verkkoyhteydet mahdollistavat erityisesti pakollisten luentojen kuuntelemisen Inarissa ja muissa "etäpisteissä". Jo valovuosia sitten olen todennut, että olisi valmistunut (valovuosia sitten), jos pakolliset luentosarjat olisi mahdollista kuunnella koti- ja työskentelypaikkakunnalla. On tyhmää, että pitää matkustaa tiistaina ja torstaina 550 km, jotta voi kuunnella kumapankin päivänä yhteensä 4 tuntia luetoja, kun ne olisi mahdollista kuunnella ja katsoa "kotikoneelta". Elämme 2010-lukua ja käsitykseni mukaan myös tietotekniikan aikakautta. Luentojärjestelyissä ei ole mitään järkeä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Erittäin hyvä kokemukseen perustuva näkemys. Tällöin myös turha kaavoihin kangistunut henkilökunta saa uutta tuulta purjeisiinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa riittää yksi yliopisto.
Tähän tullaan siirtymään, aikataulu 20-40v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko opintojen kahtia jako tulisi lopettaa jo peruskoulun jälkeen. Kaikilta tulisi vaatia peruskoulun jälkeen ammattikoulua ja jos siihen päälle intoa riittää lukion yleissivistykselle, niin mikäs siinä. Sama homma amk puolella. Ammatinvalinnan jälkeen voisi siirtyä tutkijaksi ja yhdistää yliopistojen ja amk:n perus opinnot. Läpiyhteiskunnan tuntuu olevan suurikin ongelma että käytäntö ja teoria ei vain kohtaa missään. Toinen ongelma on tämä alojen vaihto ja uudelleen kouluttautuminen myöhemmällä iällä. Nuorena suoritettu perusammatti voisi hyvinkin olla monelle tulevaisuuden työttömällekin halpa ja helppo plan B. Samalla se vähentäisi työn vieroksuntaa ja omassa "lokerossa" pitäytymistä. Tämä on ruohojuuritason asia joka tulisikin ratkaista pikimmiten. Elämä on oppimista ja tutkimista kokoajan. Ilman käytännön taitoja ja kiinnostusta harva kuitenkaan pystyy tutkimaan reaalimaailmassa toimivia uusia asioita ja ratkaisumalleja. Harva myöskään päätyy tutkijaksi yliopistoista opiskelija määriin nähden. Yliopisto ei tässä mielessä tarjoa kunnollisia eväitä opsikelijoille työelämää varten teoriittisuutensa tähden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minunkaan mielestä Oulun ja Lapin yliopistoja ei pidä yhdistää. Sen sijaan pitäisi perustaa asiantuntijatyöryhmä selvittämään Helsingissä ja Turussa toimivien yliopistojen yhdistäminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alueelliset yliopistot olisi hyvä säilyttää, mutta painotuksia tulisi aluetarpeiden mahdollisuuksien mukaan tehostaa. Onko esimerkiksi mielekästä järjestää oikeustieteen opintoja Lapissa, kun suurin osa lakimiehistä tarvitaan kuitenkin kasvukeskuksissa?
Yliopistojen profiloituminen paremmin ympäristöönsä ja tietyille aloille nykyistä paremmin olisi suotavaa. Mielestäni Lappiin täytyisi saada enemmän sellaisia tutkimus ja tieteen aloja jotka tukevat maakunan yleistä kehitystä. Lapissa suurimmat ammattialat on varmaankin poronhoitoon, kaivosteollisuuteen ja turismiin liittyviä. Siellähän tarvittaisiin siis maantieteilijöitä, biologeja, ympäristötekniikan osaajia, koneinsinöörejä, ja markkinoinnin ja talouden ammattilaisia.

Ei myöskään pidä unohtaa nykyajan moderneja tekniikoita joilla etäopetus onnistuu helposti vaikka etelä-Suomesta käsin. Luennot verkkoon ja kaikkien yliopistojen yhteisesti jaettavaksi. Ainakin peruskurssien osalta tätä voitaisiin harrastaa nykyistä huomattavasti enempi. Mikä järki siinäkin on että vuodesta toiseen samoja kursseja, samalla sisällöllö opetetaan lukuisissa yksiköissä ympäri maata, kun riittäisi että viiden vuoden välein päivitetään kerran tallennettu ja jaettu verkkoluento yhden yksikön toimesta. Oulussakin näitä satojen opiskelijoiden massaluentoja on aivan hirmuinen määrä ja vielä vaaditaan päälle harjoituksiin läsnäolo pakkoa ym. Tilaresurssithan siinä tulee ensimmäisenä tällähetkellä vastaan ja vasta seuraavaksi henkilökunnan resurssit. Molempiin löytyy lääkkeitä muuttamalla jäykkiä opetustapoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

11:18
Traktorin peräkärry kaatui Siikalatvan Kestiläntiellä – tie jouduttiin sulkemaan noin puolen tunnin ajaksi
11:16
Valio määrättiin maksamaan miljoonakorvaukset paikallismeijereille – summa kuitenkin paljon pienempi kuin alkuperäinen yli 40 miljoonan euron vaade
10:09
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
10:01
Oulun kaupungin puhelinliikennettä vaivannut vika saatiin korjattua, puhelinyhteydet toimivat normaalisti
9:49
Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Lähi-itään "puolustuksellisista syistä" – Iranin syyllisyydestä tankkeri-iskuihin uutta kuvamateriaalia
9:25
Kiimingin Jokirannan koulun rakennustyöt alkavat kesällä – koulun käyttäjät osallistuvat rakennuksen suunnitteluun
9:07
Tulipalo kerrostalossa Rovaniemellä – naapurin nopea toiminta pelasti tilanteen palon leviämiseltä
59
Kovács: "Nyt olisi tyylikästä selkeästi päättää, että palvellaan kaikkia seurakuntalaisia tasapuolisesti"
32
Erkkolan sillalla testataan infotaulua, jolta voi nähdä kevyen liikenteen liikkujien määrän – "Jos kaikki menee hyvin, näyttöjä asennetaan todennäköisesti 3-5 kappaletta"
28
Hallitus esittää määrärahaa Oulun ratapihan peruskorjaukseen ja turvalaitteisiin – pohjoisen, idän ja lännen nopeista ratahankkeista päätetään myöhemmin
27
ICT-alan rekrytointinälkä ei ota loppuakseen Oulun seudulla – seuraavien kahden vuoden aikana alalle tarvitaan 1800 työntekijää lisää
11
Oulun kaupungin puhelinliikennettä vaivannut vika saatiin korjattua, puhelinyhteydet toimivat normaalisti
8
Eero Pyötsiä vahvin ehdokas puolustusvoimain komentajaksi – nimitys voi tulla jo loppuviikosta
8
Ammattiliitot aktivoituivat työnvälityksessä – "Jotkut puhuvat työnvälityspalveluista työelämän Tinderinä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan itäosassa, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä Ylitornion kunnassa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi vain osaa ihmisiä kuunnellaan?

Ei ole kuin yhdenlaisia persuja... Juuri niitä isoja vauvoja... Äänekkäitä isoja vauvoja... Lue lisää...
Sihveri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image