Pohjois-Suomi

Pudasjärvi julistautui Suomen hir­si­pää­kau­pun­gik­si – ra­ken­ta­mis­pe­rin­ne yltää vuosisatojen yli

Pudasjärven Hirsikampus edustaa modernia hirsirakentamista. KUVA: Teija Soini
Pohjois-Suomi 26.8.2016 21:46
Kaleva

Pudasjärven kaupunki julistautui Hirsikampuksen vihkiäistilaisuudessa Suomen hirsipääkaupungiksi. Kaupungin pitkä hirsirakentamisen perinne yltää yli vuosisatojen.

Modernia hirsirakentamista edustavat Hirsikampuksen lisäksi Pikku Paavalin Päiväkoti, hirsirivitalot erityisryhmille ja pian valmistuva tuetun palveluasumisen Hirsikartano. Kaupunkiin suunnitellaan myös vuokra-asuntoja hirrestä.

– Pudasjärvestä on kiistatta tullut edelläkävijä julkisessa hirsirakentamisessa niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Hirsirakentamisen edistäminen on sekä Pudasjärven että Suomen kansallinen etu, sanoo kaupunginjohtaja Tomi Timonen tiedotteessa.

Pudasjärven kaupunginvaltuusto päätti yksimielisesti kesäkuussa 2015, että kaikessa julkisessa rakentamisessa Pudasjärvellä selvitetään ensin mahdollisuus rakentaa hirrestä tai puusta.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Kyllä hirvitti kun räntä/vesisateessa vedettiin seiniä pystyyn ja vesi lainehti valun päällä. Eristystarpeet suojaamattomina sään armoilla. Toivottovasti Lemminkäinen vastaa tarpeeksi kauan ja valut kuivattu ennen mattojen laittoa. Palataan asiaan 10-20 v kuluttua, mikä tilanne. Vastuullisuutta rakentajilta ja tarpeeksi aikaa rakentamiseen ettei viivästymissakkojen vuoksi tehdä sutta hyvällä materiaalilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juha Sipilä oli ollut juhlapuhuja ja miksi häntä ei jutussa mainita ja hänhän on sentään pääministeri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisen osaamisen "ympyrä on sulkeutunut"! Hirrestä on osattu rakentaa satoja vuosia
ja aivan hyvin. Vielä 50 - 60, luvuillakin hallittiin lautarakenteiset ja betonirakenteisetkin rakenteet
ns." miten kuten", mutta 90,- ja varsinkin 2.000 luvulla se osaaminen sitte karkasi!!!!
Ja lopullisesti. Suomalaiset ovat väsyneet ainaiseen rähinään kun kastuneet ja homeiset
rakenteet aiheuttaa niitä käyttävien ihmisten sairasreluun, rakennusten purkamiseen etc.etc.
Nyt sitten palataan ajassa 100 - 200 vuotta taaksepäin ja rakennetaan hirrestä.
Kai hyvä niin jos se on ainoa keino saada aikaan kunnollisia ja asuinkelpoisia rakennuksia?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo Pudasjärven koulu on kyllä kyhätty kasaan liimarimoista, jotka muistuttavat ulkonäöltään hirttä. Euroopan unionissa on määritelty kurkun käyryydestä ja mansikan koosta ym. direktiivit. En ymmärrä, miksi perinteinen suomalainen hirsi ei saa minkäänlaista suojaa? Hirtenä saa myydä mitä tahansa liiman kanssa kyhättyä roskapuuta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska koko EU on mätäpaise ja tyhjääkin tyhmempi organisaatio, joka päättää muka "tärkeistä" asioista, joista yksi on juurikin tämä kurkun käyryys ja monia muita vieläkin mitättömämpiä asioita. Me raukat joudumme tämän naurettavuuden uhreiksi. Sitten kun puhutaan tärkeistä asioista, joista yksi on hirsi/puurakentaminen niin kapuloita laitetaan rattaisiin kaiken aikaa ja vaikeutetaan asioiden etenemistä. Siitä se johtuu suojan puute ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liimasauma on vahvempi kuin itse puu särkyy vierestä, samoin hirsi pysyy suorana ei siis vääntyile mikä ominaista puulle ja tärkeintä on, että raaka-aineen hyötykäyttö paranee eli hukka saadaan pieneksi. Tuotekehittelyllä saadaan parempi laatuisia rakennuksia kun puu pysyy suorana, tiiveys jne...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinäpä se nähdään. EU keskittyy jonninjoutavien asioiden väsäämiseen ja direktiivien laadintaan. Me täällä saamme kärsiä siitä kun meidät liitettiin siihen höpösysteemiin. Mitä ne on meille sanelemassa, miten täällä pohjoisessa rakennetaan. Kyllä se tieto on meillä ollut itsellämme jo paljon ennen kuin koko EU:n olemassa oloa. Tämä on niin syvältä koko eu hömppä ja sen ylimitoitetut/palkatut komissaarit, mepit ym. joutilaat. Hankaloittavat vain meidän jokapäiväistä elämää ja siitä vielä maksetaan heille. Voi aikoja voi tapoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pudasjärvelle pitäisi perustaa "ajatushautomo", jonka tehtävänä olisi suunnitella koviakin maanjäristyksiä kestäviä hirsi-, liimapalkki- muita puurakennuksia. Sellaisille taloille olisi varmasti kysyntää monella alueella maapallolla. Pudasjärvi ja muukin Suomi voisivat olla tässä asiassa kehityksen kärjessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koululaiset laitettiin taksvärkkiin vihkiäispäiväksi. Se kuvastaa jotain siitä kenelle uusi koulu on tehty. Päättäjien imagonkohotukseksi. Luulisi että oppilaillekin olisi voinut kakkukahvit tarjota uuden koulun vihkiäisissä mutta juhlatilaisuus oli vain päättäjiä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän se tuo juhla oli tarkoitettu kutsuvieraille ja projektissa mukana olleille. Eiköhän oppilaatkin ne omat juhlansa vielä saa tai ainakkin ne kakkukahvit. Tuskin oppilaat olisivat jaksaneet puheita puheiden perään toista tuntia kuunnella. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menestystä hirsipääkaupunkina Pudikselle. Toivittavasti koulu pysyy auki eikä ilmene sisäilmaongelmia taivasallarakentamisen takia. Hirvitti katsoa kun talo oli veden ja lumen vallassa ainakin vuoden ilman vesikattoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäämme jännityksellä odottamaan, ilmeneekö kastuneiden rakenteiden seurauksina sisäilmongelmia ja käyttäjien oireilua. Onnea toivottaen, Esteri

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kommentti, mutta tämä kun ei ole mielipideasia, eli väärä mielipide. Lamellihirsi tehdään liimaamalla, jotta puun vääntyily, halkeilu ja muu eläminen olisi vähempää. Ihan puuta se on, Se muutaman mikrometrin liimasauma siinä välissä ei sitä miksikään pilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin asia on. Ei se liima poista hirren hyviä ominaisuuksia. Vain se pilaa talon oli se hirrestä tai mistä tahansa, jos ei ole tuulettuva alapohjan tai ainakin kunnolla annettu kuivua tai sitten pinta käsittely tehdään väärillä aineilla kuten esimerkiksi lateksimaalilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäisin vielä, että liimasauma pitää ja on vahvempi kuin puumateriaali itsessään joten liimasaumat ei aukea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikein hyvin voi ja pitää kutsua hirsirakennukseksi. Ei tosiaankaan liimaaminen sitä muuksi muuta. Se on siltikin hengittävä ja terve. Pilata sekin voidaan toki tekemällä pintakäsittely väärin eli väärillä aineilla esim. lateksimaalilla. Ja tuuletus alapohjassa on kaiken A&O. Mutta tämähän on jo vanhaa tietoa ja kaikki sen kyllä tietävät. Eri asia onkin noudatetaanko ohjeistuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä juttu! Tällaista positiivista erottautumista ja uskallusta tarvitaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoittanevat julistautumista "hirsipuupääkaupungiksi" - tilastojenkin tukemana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

39
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
30
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
27
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
19
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
17
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
11
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image