Pohjois-Suomi

Pudasjärvelle saapuu kiin­tiö­pa­ko­lai­sia Kongosta

Työ- ja elinkeinoministeriön projektipäällikkö Marisel Soto Godoy muistuttaa, että kotouttaminen on kaikkien kaupunkilaisten yhteinen asia. Hänen mielestään Suomeen kotoutuu parhaiten, kun oppii kielen, tutustuu suomalaisiin ihmisiin ja tuntee kuuluvansa johonkin yhteisöön.
Pohjois-Suomi 17.2.2012 6:15
Juhani Eskola
Kaikki on Pudasjärvellä valmista siihen, että kaupunki voi vastaanottaa noin 40 kiintiöpakolaista Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Kehitysjohtaja Mikko Kälkäjä näkee kiintiöpakolaiset tärkeänä osana noin 9?000 asukkaan kaupungin tulevaisuudessa. "Pudasjärven väestö on vähenemään päin. Pyrimme pitämään kaupungin elinvoimaisena ja kehityskykyisenä, vaikka viime vuosina menoja on jouduttu paljon karsimaan."

Kiintiöpakolaisten tarkkaa saapumispäivää ei tiedä kukaan. Asunnot, päivähoito- ja koulupaikat sekä aikuisten kotoutumiskoulutus odottavat uusia kaupunkilaisia.

"He odottavat maastapoistumislupaa. Toivottavasti saamme heidät Pudasjärvelle kevään aikana, mutta saapuminen saattaa kestää vielä puolikin vuotta", Pudasjärven kaupungin projektikoordinaattori Virpi Harilahti-Juola toteaa.

Pudasjärvelle saapuvat kiintiöpakolaiset ovat osa Suomen valtion määrittämää pakolaiskiintiötä, johon valtio on sitoutunut YK:n kansainvälisen pakolaissopimuksen kautta. Suomen osuus on 750 henkilöä vuodessa.

Lue lisää Pudasjärven pakolaisista perjantain Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

Taitaapa suurin syy tähän pakolaisten haalintaan olla se, että ko. touhun varjolla valtava määrä erilaista juristia, sossu- ja muuta byrokraattia saa elantonsa, kun eivät kykene työllistymään ns. vapailla markkinoilla. Puhumattakaan ns. konsulteista ja heidän firmoistaan, joille aika iso osa ko. mamu-väen "opastelusta", kotoutuksesta ja koulutuksesta on ulkoistettu. On vain järkyttävää, että nämä puolestapuhujat ovat niin älyttömän lyhytnäköisiä ja hommaavat meille tänne pohjan perille hemmetinmoisen ongelman. Olisi varmaan hyvä, että esim. juristikoulutusta supistettaisiin oikein rankalla kädellä, koska sen koulutuksen omaavia, muualla pätemättömiä näyttää rekrytoituvan just tälle maahanmuuttajasektorille. Menisivät OIKEISIIN töihin tai vaikka sitten paikan päälle Kongoon haahuilemaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kongon Demokraattisesta tasavallasta ! Eikös siellä vasemmistolainen sosiaalidemokraattinen hallitus toimi ihmisoikeuksien mukaisesti kun pitää tulla tänne perussuomalaiseen ahdasmieliseen pohjolaan. Ihmetyttää aina se, että turvapaikanhakijat tulevat sos.dem. tai communist -maista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Helpompi on kamelin mennä neulansilmästä kuin kongolaisesta tehdä pudasjärveläistä. Sitäpaitsi: mikä ihmeen vitsiä on vain lisätä ja lisätä jengiä siinä pelossa, että Suomesta väki muka loppuu. Samaa on hoettu 60-luvulta asti ja tietääkseni väkiluku on huimasti noussut. Ei järjen riventä roudata tänne porukkaa täysin toisenlaisista oloista. Ei mene ees 3 tukiaisvuotta, kun suunnilleen kaikki tulijoista ovat pääkaupunkiseutua "rikastuttamassa". Asuntopula on nytkin mahdoton ja eikun lisää jengiä ja ISOJEN kämppien tarvitsijoita (?). Pähkähullu Suomi, sanoi jo Spedekin aikoinaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavaa tuo Pudiksen juttu! Ei taida olla pakolaisilla kovinkaan mukavat oltavat, jos net kattelevat vain toisiaan neljän seinän sisällä. Miksi Pudikselle otetaan niin paljon pakolaisia? Mitä aktiviteetteja heille järjestetään? Kuka opettaa heille suomen kielen, entäs työnteon? On ehkä kaupungin imagolle hieno asia, kun voidaan leveillä sillä, että kaupungissamme on niin ja niin paljon pakolaisia, mutta miten heitä kotoutetaan esim. paikallisuuteen ja paikallisiin oloihin. Ei tavalliselle ihmiselle riitä, että katsoo päivät pitkät televisiota tai makoilee ja kattelee kattoon...siitä ei hyvää seuraa. Ihmisillä pitäisi olla järkevää tekemistä. Tärkeää olisi myös suomen kielen osaaminen. Kieltä ei opita, jos ollaan koko ajan omissa ympyröissä!!! En ole rasisti, mutta säälittää ihmiset, jotka tulevat Suomeen ja Pudasjärvelle paremman elämän toivossa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä haetaan kontrastia nykyiseen asujaimistoon. Toivottavasti asunnoissa on säädetty lämpö valmiiksi +30C ettei tarvitse uunia pitää päällä luukku auki. Vakiotermostaatti ei riitä. Koska kongolaiset ovat sopeutuneet kuumaan Afrikkaan niin on aika luonnonvastaista asuttaa heitä tänne pohjoiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surkea homma. Vain kourallinen Euroopan maita ottaa kiintiöpakolaisia. Sinisilmäisimmät ottavat yhä. Niitä ei olisi mikään pakko ottaa. Nuoria miehiä siis taas tulossa, naiset ja lapset jäävät sodan jalkoihin raiskattaviksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähdin Pudasjärveltä maailmalle 1970, joku Kongosta saapuva pakolainen voi kernaasti täyttää minun jättämän paikan. Tervetuloa Suomeen ja Pudasjärvelle !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

He ovat osa Suomen valtion määrittämää pakolaiskiintiötä, mihin ollaan sitouduttu YK:n kansainvälisen pakolaissopimuksen kautta. Mikä tässä on niin vaikeaa, jos näille pakolaisille tarjotaan olinpaikka rauhalliselle Pudasjärvelle, samanlaisia ihmisiä he ovat kuin kaikki muutkin maantallaajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän pitäisi paikkakuntalaisilla saada ensin työtä ja sen jälkeen pakolaiset.Herää kysymys ketähän pitäisi ulkoistaa Pudasjärvellä,että työtä olisisi meille paikkakuntalaisille.Työntekiöistä ei ole puutetta,vaan työpaikoista.Työpaikat on ulkoistettu ja työttömyys paikkakuntalaisilla lisääntynyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kongosta Pudasjärvelle! Hei haloo! Taas kaivetaan verta nenästä ja tehdään suomalaisista rasisteja.Ei tule onnistumaan.Eikö mistään löydy kylmään tottuneita vaaleita pakolaisia?Ei kongolaiset pohjoisessa pärjää vaikka rasismia ei ois keksittykään.Ei etelän taimi pohjoisessa menesty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

joo. saahaan hyviä marjanpoimijoita näistä kongolaisista karhut varmaan metässä saa syvänhalavarin kun näkkee mustan ihmisen tai ainakin painuvat pakolaisiksi venäjälle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunta saa hyvät avustukset, joten kunnan pussia ei asiat liene kovin heilauttele. Enemmänkin olen huolissani siitä, että kuinka kunta pystyy tarjoamaan tulijoille kaikki terveydenhuoltoon ja sosiaalihuoltoon kuuluvat palvelut. Nämä ihmiset tulevat todella ankeista oloista, kokeneet kovia, joten soisi heidän saavan kaiken avun elämämänsä tasapainottamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Omille nuorille Pudasjärvi tarjoaa työ-ja koulutusmarkkinoilla eioota,sosiaalitoimi ohjaa psykologille jolta saa lääkereseptin psyykenlääkkeisiin.Sosiaalitoimi maksaa psyykenlääkkeet lähes kaikille työttömänä oleville nuorille.Näistä nuorista ei ilmeisesti ole mihinkään muuhun kuin lääkehuurussa pörräämään,siksi pitää tuoda ulkomailta nuoria työntekijöitä pelastamaan Pudasjärven elinkeinoelämä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä pudasjärvi,siinä olis mallia,ottaa muilekkin kunnille,täälä pohjoisessa,niin ei tulis aivan asukas tyhjiötä,jaKataisen hallituskin joutuis perääntymään hölmöstä esityksestään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kongon demokraattinen tasavalta. Kyllä kuullostaa ihmeelliseltä.Miten voi demokraattisesta tasavallasta tulla pakolaisia esim,suomeen?Siellähän pitäisi kaikilla olla tasapuoliset oltava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vierailen joskus Pudasjärvellä erään vanhemman pariskunnan luona. Isaännän ja emännän koko elämä on eletty samoissa ympyröissä, samojen ihmisten ja asioiden kanssa. Kaikki uusi on kamalaa ja siitä pitää yrittää päästä eroon, kuten esimerkiksi tappamalla pihapiiriin ilmestyvä uusi perhos tai lintulaji........toivottavasti pakolaiset eivät sinne koskaan eksy!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

44
Kataiselle Sitran johtopaikan hävinnyt professori Markku Wilenius: "Kyllä tämä herättää kysymyksiä, minkälaista politikointia tässä maassa tehdään"
40
"Täyssähköinen rekkaveturi maksaa tuplat" – Onko tulevaisuus sittenkin kaasu- eikä sähkörekoissa? Raahelainen Korsu Oy hankkii kokemuksia kaasu-Scaniasta
26
Stora Enso sai yt-neuvottelut valmiiksi, yhteensä 365 irtisanotaan – paperin valmistus Oulussa jatkuu syksyyn 2020 saakka
14
Taivalkoskelta löytyi kaksi hirvenruhoa, asiaa tutkitaan metsästysrikoksena – kansalaisilta pyydetään havaintoja
10
Tulikorit ja -padat yleistyvät kotipihoilla, mutta mistä puut? Polttopuiden hinnoissa ja laadussa on isoja eroja
10
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
9
Analyysi: Saksan jättimäinen ilmastopaketti sai monet pettymään – Näin uudistus vaikuttaa Suomeen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi et halua maksaa veroja?

Jos elät työmarkkinatuella, sinun veroprosenttisi on -100. Kaikki, mitä saat, on toisten maksamia veroja. Itse et maksa ... Lue lisää...
Backstreet Boys

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image