Pohjois-Suomi

Professori Maalampi: Hyvin vahingollinen Laguna-päätös

Jukka Maalampi pelkää, että tehty päätös aiheuttaa vahinkoa Suomen maineelle.
Pohjois-Suomi 21.12.2012 12:47
Heikki Uusitalo

Suomen päätös olla tavoittelematta Laguna-hanketta on Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen johtaja Jukka Maalammen mielestä hyvin vahingollinen.

Suomen Laguna-tiimiä vetävän professori Maalammen mukaan Suomi voidaan nähdä Euroopassa ongelmallisena kumppanina laajemminkin kuin tiedeasioissa.

”Tässä on vaara, että tehdään hyvin suuri vahinko Suomen maineelle”, Maalampi toteaa.

Opetus- ja kulttuuri, työ- ja elinkeino- sekä liikenne- ja viestintäministeriöiden arvioissa hankkeen kustannuksiksi arvioidaan 900–1 600 miljoonaa euroa. Suomen kustannusosuudeksi ministeriöt arvioivat 20–50 prosenttia.

Maalammen mukaan hankkeen hintahaarukka on vedetty ministeriöissä yläkanttiin.

”Halvin vaihtoehto hankkeen toteuttamiseksi on luokkaa 400 miljoonaa euroa.”

Hankkeen rahoitusosuuksista ei ole käyty neuvotteluja. Professori Maalammen mukaan Suomen ei tarvitsisi olla mukana lähellekään 50 prosentin osuudella.

”Epävirallisissa keskusteluissa on puhuttu noin 20 prosentista.”

Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Petri Peltosen mielestä Suomen Laguna-tiimin arviot kustannuksista ja Suomen rahoitusosuudesta ovat optimistisia.

”Isäntämaan osuus on tyypillisesti 30–50 prosenttia”, Peltonen sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (62)

Laguna olisi ollut fennovoiman este. Eihän toki sellaista fantastista uraanimyllyä sanut alkaa vastustaa valtion rahoilla. Jos hiukkastutkijat haluavat, niin he voivat siellä montunpohjalla kyllä tutkia sitten fennovoiman lähettämiä säteitä kaikessa rauhassa. Tuplabonus; kaikki voittavat..
fantastista

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käsittämätön päätös olla rakentamatta Lagunaa Suomeen. Nyt hävettää olla suomalainen ja asua Suomessa. Ei tämmöisen hankkeen kustannuksia ja tuottoja lasketa suoraan seuraavalta parilta vuodelta vaan vuosikymmeniltä eteenpäin. Se tieteellinen ja teknologinen arvo olisi ollut moninkertainen noihin kuluihin verrattuna. Eikä tuolla rahalla ollsi parempaa mainontaa/brändäystä Suomelle saanut mistään muualta. Lagunan avulla Suomi olisi voinut nousta tieteessä ja fysiikassa Sveitsin CERNin ja osittain jopa USA:n MIT:n rinnalle edes jollain tavoin. Nykyinen säästäminen ja yliopistojen alasajo vain hyydyttää Suomen tieteen ja teknologian kehitystä. Tämä ¨tilastomatiikkapolitiikka'' on vahingollista eikä se ole pitkäjänteistä kaikissa asioissa. Varmasti EU:kin olisi ollut mielellään mukana tukemassa Suomea Lagunan rakentamisessa. Ja kyllä Laguna olisi luonut paljonkin työpaikkoja varsinkin tieteissä ja teknologiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on pieni maa, eikä sen tarvitse olla tieteessä(kään) maailman paras ja huipulla. Riittää, että Suomi hoitaa oman tonttinsa ja luo kansalaisillensa taloudellisesti hyvän ja kestävän yhteiskunnan. Tätä voi sanoa kestäväksi kehitykseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksia tulee ja menee - maailmankaikkeus säilyy. Tämä ei ole viimeinen sana asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rohkeus puuttuu joten kehitys menee Suomen ohi ja muut maat vaurastuvat. Aalto yliopisto on naurettava ja muutenkin maa näyttää menevän Kreikan tavoin konkkaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se taas ole Etelän juoni Oulun/Pohjanmaan aluetta kohtaan jos se olisi siellä niin ykköskohde ja heti! Aalto yliopisto sai muistaakseni valtiolta 400 milj.€ ja huolissaan, että tämä vie heiltä jotain pois????

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä olisi nimenomaan sitä osaamista mitä Suomi olisi tarvinnut mutta eipä nämä kokoomuksen urpot tajua mitään

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi meidän olisi pitänyt ryhtyä maalitauluksi , hankkeessahan olisi ammuttu protoneita tms. tänne ja katsottu mitä siitä seuraa oisivatko edes osuneet tauluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eiköhän tuo kommenttisi sisältö kerro aivan kaiken kompetenssistasi tässä asiassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

otapa selvää mitä kaikkea auringosta tänne sinkoilee ja pyyhkäisee maapallon läpikin. Ei siinä jokunen protoni missään tunnu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko Suomella mahdollisuuksia niinku ylipäätään? Edes rahakasaa tarjoamalla? Tiedemies voisi kertoa tämän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomella olisi erittäin hyvä mahdollisuus saada laitos, jos se itse kunnostaisi Pohjois-Pohjanmaan maan- ja rautatiet, jotta kulkuyhteydet pelaisivat. Itse laitokseen sijoitetut rahat se saisi takaisin jo pelkästään verotulojen kautta, sillä muualta Euroopasta olisi saatu ainakin noin 70 prosentin rahoitus, jos ministeriöiden virkamiehet osaisivat hommansa, mutta sinnehän on valittu virkamiehiä käytännössä poliittisin perustein eikä asiantuntemuksella ole niin väliä. Itse laitoksen kustannusarvio olisi noin 400 miljoonaa euroa, joten ministeriö on lisännyt hintaan kaikki Pohjois-Suomeen suunnitellut maan- ja rautateiden kunnostushankkeet seuraavaksi 50 vuodeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kataisen hallitus on kaikkien aikojen limbo, ohittaa jopa Holkerin hallituksen surkeudessaan. Kreikalle on työnnetty rahaa miljardikaupalla, mutta kun pitäisi tukea kotimaan korkeaa teknologiaa ollaan suorastaan typeriä.
Laguunahanke olisi tuonut töitä entiselle Nokian väelle, nostaisi taas elektroniikkateollisuuden maamme lippulaivaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisäksi tarvittaisiin datan analysointiin ohjelmointi- ja laskutaitoisia insinöörejä/maistereita. Järjetöntä hylätä tämmöin en tilaisuus. Ai, niin matikka 6.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi aina yritetään väittää että Suomen maine kärsii. Ei se mitään kärsi. On hankkeita joissa on järkevää olla mukana ja toisia joissa ei ole tainei ole varaa. Voisikin kysyä mitä Maalammella on pelissä? Ehkä silmissä siinteli jo korkapalkkainen sopiva tehtävä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On siis järkevää olla rahoittamassa Välimeren EU-maita, jotka ovat rikkaampia kuin Suomi?

Kummia prioriteetteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella vahingollinen päätös mutta eipä Kataisen hallitukselta voi enää muuta odottaakaan. Laivayhtiiölle suollettiin tukiaisia kun olivat vailla lainaa. Lagunalla olisi ollut merkitystä vuosikymmeniksi. Eikö suomalaiset jo viimein tajua että tämä hallitus vie Suomen perikatoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (62)

Uutisvirta

16:55
Mäkäräiselle kuusi ohilaukausta yhteislähdössä – jäi viimeisten joukkoon
16:38
Lukijoiden lempilapaset - lähetä kuva suosikkilapasistasi
15:35
Iivo Niskanen sivakoi 15 kilometrin kisan voittoon Otepäässä, antoi vahvan kuntonäytteen kohti MM-latuja
15:27
Kansanedustajat yrittävät estää brexitin ilman sopimusta – Britannian parlamenttiin tuodaan maanantaina kaksi uutta lakialoitetta
14:50
VR ja onnettomuustutkintakeskus selvittävät Helsinki-Oulu -junan vaunussa kuultua kovaa ääntä ja tärähdystä – juna jäi Lahteen tutkittavaksi
14:00
Pariisista Kittilään lentänyt Boeing-matkustajakone ilmoitti laskusiivekkeen viasta ja laskeutui Rovaniemelle, kyydissä noin 150 matkustajaa
13:22
Tuhkapussi terassilla sytytti mökin Posiolla, Kolarissa haisi käry kukkakaupassa
44
Oulussa herättiin talven tähän asti kylmimpään päivään, maan hyytävin pakkanen Ylitorniolla – Oulussa voidaan hätyytellä pian -30 asteen lukemia
42
Kärpät virittelee raskaan sarjan täsmähankintaa – seura tiukasti Jussi Jokisen perässä, sopimus erittäin lähellä
30
Analyysi: Yli tuhannen NHL-pelin Jussi Jokinen olisi Kärpille loistava lisä, mutta toisi päävalmentaja Mannerille yhden ison haasteen
27
Puheenaihe: Tuliko Oululle seksuaalirikoksista mainetahra? – "Yhtä vähän Turkua on puukotusten jälkeen pidetty terrorismin tyyssijana"
26
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
24
Ilmastonmuutos laskee Reinin vedenpinnan tasoa – Kuljetusongelmat Reinillä hidastivat viime vuonna Saksan talouden kasvua
16
Trumpin kompromissiehdotus hallinnon avaamiseksi: 370 kilometriä teräsaitaa riittää, 2 750 uutta rajavalvojaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Alkoholin käyttäjillä huono itsetunto

Juoppoja ikäni seuranneena heidän itsetuntonsa on ylikehittynyttä. Siksi viisaan neuvot lopettaa juominen ei mene jakelu... Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image