Pohjois-Suomi

Pro Hanhikivi lobbaa ydinvoimaa vastaan Japanissa

Pro Hanhikiven varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää vierailee parhaillaan Japanissa kertomassa Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta.
Pohjois-Suomi 24.1.2013 14:14
Kaleva

Pro Hanhikiven varapuheenjohtaja Hanna Halmeenpää vierailee parhaillaan Japanissa kertomassa Fennovoiman ydinvoimalahankkeesta.

Halmeenpää tapaa kymmenpäiväisen vierailunsa aikana muun muassa Japanin parlamentin jäsen Marutei Tsurusen sekä muita politiikan, diplomaattikunnan, median ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Torstaina Halmeenpää kertoi Fukushiman kaupungissa prefektuurin hallintokeskuksessa pidetyssä lehdistötilaisuudessa Pyhäjoen ydinvoimalahankkeesta ja sen kytköksistä japanilaiseen Toshibaan.

"Vastaanotto oli erittäin kiinnostunut, paikalla olivat kaikki kansallisesti ja paikallisesti merkittävät mediat niin lehdistöstä kuin televisiostakin, myös kysymyksiä ja keskustelua syntyi runsaanpuoleisesti", Hanna Halmeenpää kuvailee.

"Olen täällä kertoakseni medialle ja poliitikoille Fennovoiman hankkeesta ja siihen liittyvistä ongelmista sekä vetoamassa päättäjiin, ettei hallitus myöntäisi vientiluottoa Toshiban tai muidenkaan yhtiöiden ydinteknologialle. Tavoitteena on viestiä ongelmista ja hankkeen ristiriitaisesta tilanteesta myös suoraan Toshiballe”, Halmeenpää kertoo.

Halmeenpää tutustui tsunamikatastrofin
runtelemiin alueisiin

Halmeenpää on käynyt vierailunsa aikana tutustumassa tsunamikatastrofin ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden runtelemiin alueisiin ja tavannut radioaktiivisen laskeuman vuoksi Iwakin kaupunkiin evakuoituja ihmisiä.

”Paikan päällä, kasvokkain katastrofin kokeneiden ihmisten kanssa keskustellessa tilanteen järkyttävän vakavuuden ja moniulotteiset seuraukset ymmärtää konkreettisesti”, Halmeenpää toteaa.

Halmeenpää kertoo onnettomuuden havahduttaneen tavalliset ihmiset täydellisesti.
“En ole tavannut vielä ketään, joka haluaisi Japanin jatkavan ydinvoiman tuotantoa", hän jatkaa.

Pyhäjokinen Pro Hanhikivi ry toimii Hanhikivenniemen säilyttämiseksi ydinvoimalaitoksesta vapaana luonto- ja virkistysalueena. Yhdistys on perustettu vuonna 2007 ja siihen kuuluu yli 300 jäsentä.

Pro Hanhikiven Japanin vierailu toteutetaan yhteistyössä Suomen luonnonsuojeluliiton, suomalaisten ja ruotsalaisten luonnonsuojeluyhdistysten sekä muun muassa saksalaisen GrassRoots Community Foundation:in kanssa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (41)

Fennovoiman osakkeista 40% on tällä hetkellä tuuliajolla. 8.5 miljardin investiontiin (2012 peruuntuneiden reaktorihankkeiden hintatason mukaan arvioituna) tarvittavasta pääomasta puuttuu 3.4 miljardia. Laitoksen kannattavuus on osoittautunut haaveeksi, joka ei toteudu. Seuraava aalto hakkkesta lähteviä yrityksiä onkin nähtävissä tämän kevään aikana. Pisimmällä lähtöpuuhissa lienevät Kuopio ja Kemi, myös konkurssin partaalla horjuva Talvivaara omistaa melkoisen siivun Fennovoimaa.

Saksalainen E.On lähti sksyllä hankkeesta taloudellisin perustein. E.On oli aikaisemmin saanut tarjouksetn Enlgantiin rakennettavista voimaloista, joista se luopui muutamaa kuukautta ennen Fennovoimaa. Indikaattorit olivat selvät: ydinvoimalla ei pysty nykyisellä sähkön hintatasolla tuottamaan sähköä kilpailukykyiseen hintaan. E.On sijoittaakin uusiutuviin, erityisesti tuulivoimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivon myös, että tämä rohkea nainen omalla esimerkillään saa meidät muutkin toimimaan hyvien asioiden puolesta! Aivan liian paljon pitää vielä pelätä sitä, mitä siitä seuraa, jos uskallan olla erimieltä... Vain rohkeudella saadaan muutoksia aikaan. Hyvä Hanna!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Samaa toivon minä. On totta, että Pyhäjoella pitää pelätä ydinvoimaa vastustavan mielipiteensä ilmaisemista. Pieni sokea sielunsa ja oikeutensa myynyt kunta ei anna ilmapiirillistä tilaa niille arvoille ja sille laajalle tiedolle, joka todistaa hankkeen mielettömyyden. Se sitkeys ja rohkeus, jolla Hanna taistelee, on sitä samaa sitkeyttä ja rohkeutta, jolla läpi historian itseään säästämättömät oikeustietoiset toimijat ovat tehneet hyvää näkyväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se joka ottaa asioista selvää tieää enemmän eikä toiminta perustu olettamuksiin ja rahan puheeseen. Lisää tällaisia kansalaisia niin elämämme olisi paljon paremmin, myös tulevilla sukupolvilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa, että ydinvoiman vastustajillakin on varaa tuoda asioita esille. Yleensähän se on toisinpäin ja lobbareiden propagandaa on tiedotusvälineet pullollaan.
Ydinrahat muihin energiamuotoihin ja ne työllistävät ja kehittävät paljon enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailua firman piilkkiin, eli mistä Suomen luonnonsuojeluliitto saa rahoituksensa? Tuskin sentään luonnonsuojeluyhdistysten jäsenmaksuista?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ProHanhikivi toimii pääsääntöisesti yksityisten ihmisten tuella, Suomen luonnonsuojelu liitto, Pohjoispohjanmaa luonnonsuojelupiiri ja paikallisyhdistykset on antaneet lähinnä asiantuntia-apua, rahallinen apu on ollut hyvin pientä, koska rahaa on niukasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisit voinut helposti googlettamalla tuon tarkistaa itsekin ettei tarvitse laittaa tänne vääriä arvauksia. SLL:n keskeisin rahoituksen lähde on jäsenmaksut. Onhan jäseniä n. 30000, kyllä siitä jo kertyy varoja.
(http://www.sll.fi/jarjesto/varainhankinta)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tätä on osaaminen ja innovaatio. Valitettavasti virallinen päättäjätaho ei kykene näitä löytämään ja hyödyntämään ajoissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Japanissa ihmiset tarvitsevat tukea. Siellä kotinsa menettäneillä on vastassa vieläkin aivan samat henkilöt, jotka rahanahneudellaan ja leväperäisyydellään aiheuttivat ydinvoimaonnettomuuden. Muutaman kerran ovat käyneet muodollisen japanilaistyylisen anteeksipyyntöseremonian esittämässä, joka sikäläisessä kulttuurissa tarkoittaa pelkkää muodollisuutta ja sama meno saa jatkua. Ja niin kauan kuin ympäristön "puhdistusrituaalia" jatketaan, ihmisille ei uutta asuinpaikkaa ja korvauksia ole tiedossa. Huoli painaa esim lasten terveydestä, Fukushiman prefecktuurissa 36%lla kilpirauhaskyhmyjä todettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunnen myötähäpeää. Suomalaiset tunnetaan yleisesti maailmalla rehellisenä ja yhteistä etua ajavana kansana, mutta jutusta paistaa kaikilta osin läpi miten tässä asiassa puhujalla on oma lehmä ojassa, ja syntyy jopa mielikuva että aivan kuin tsunamin aiheuttama tuho olisi ollut seurausta ydinvoiman käytöstä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Matkailu avartaa, sanotaan, ehkä myös tässäkin. Ehkä tämäkin on jonkun harrastus haitata elinkeinoja ja elämää. Mistäkäkähän me saamme energiaa kun heittäydymme heinäsirkoiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä tyttö ei lentele kunnan rahoilla, toisin kuin fennovoima, jonka hankkeeseen on palanut kunnan rahoja tonneja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja toteutuva ydinvoimalahan ei tuo noita "tonneja" takaisin koskaan? VAI? Ja, kun tuntuu olevan tämän tytön rahoituksesta tarkempaa tietoja, niin kertoisitko tarkemmin meille siitäkin.Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi että maailma on täynnä tyhmyyttä!
Hanhikivelle ei saa rakentaa tuulivoimaloita, maalämpövoimaloita, vuorovesivoimaloita
turvevoimaloita, hakevoimaloita, ioni- eikä aurinkovoimaloita eikä tietenkään
ydinvoimaloita. Tunnelivoimaloita voin ehkä kannattaa..
Met emme halua mittään muuta, kuin että meitän rantarisukkomme saavat
kasvaa aivan itsekseen En ole siellä kymmeniin vuosiin käynytkään, mutta
on niiten saatava siellä itsekseen kasvaa meille uutta energiaa.
Eikä etes palstojen rajoja ole tarkasti selvitetty. Jos nyt rakas naapurimme
saakin enemmän kuin me niin kuka sen meille korvaa?
Ja jos net ytinvoimalan työntekijät tänne tulisivat niin net houkuttelisivat
meitän tyttömme kaikenlaiseen pahuuteen ja kuka sitte meillä syksyllä
perunat korjaa?

Hanna

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen rahoilla tämä tyttö lentelee toiselle puolelle maapalloa. Japanissa voitti vaalit puolue, mikä lupasi käynnistää uudelleen sähköntuotannon ydinvoimaloilla. Ketähän se on tavannut siellä Japanissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kyllä ihmisiltä rahaa löytyy hyvän asian edistämiseksi eikä niitä esim. verottajan avulla kerätä niinkuin ydinvoiman kannattajien kabineteissa tapahtuvaan lobbaamiseen. Ei ihmisiltä ole kaupan keskusliikkeet, sähköyhtiöt, kunnanisät,johtavat virkamiehet,Solidium,eläkeyhtiöt jne jne kysyneet mitään kun ovat ihmisten rahoilla vastoin heidän tahtoaan ydinvoimaa olleet tänne tuomassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (41)

Uutisvirta

11:18
Hongkongin demokratiaprotestia johtaneet joutuvat tuomiolle – keltaiset sateenvarjot avattiin syytteitä vastaan
10:34
Antti Rinnettä kuullaan tänään Kittilä-käräjillä – kuulusteluissa hän kommentoi potkuja käsitellyttä hotellitapaamista: "Tiedän, etten ollut humalassa"
10:32
Lumo valaisee Oulun viikonloppuna – valofestivaalille odotetaan ennätysyleisöä, järjestäjät kehottavat käyttämään joukkoliikennettä
10:24
Oulun kaupunki kysyy kaupunkilaisten kokemuksia päihteistä – tavoitteena parantaa ehkäisevää päihdetyötä
10:14
Osa Rautatienkatua suljetaan liikenteeltä kolmen päivän ajaksi
10:04
Taloyhtiön ja omakotiasujan annattaa tarkistaa poliisin rekisteristä, että lukituspalvelua tarjoavalla yrityksellä on lain edellyttämä lupa
10:00
Crown-sarjasta tuttu Claire Foy hyppäsi gootinmustiin saappaisiin ja rakastui talviseen Skandinaviaan: "Maailman kaunein kaupunki!" Tilaajille
46
Lappiin tulossa huima sesonki, satoja kausityöpaikkoja auki
37
HS: Peruskoululaisilta vaaditaan sellaisia taitoja, joihin lapsilla ei ole valmiuksia – professori tuoreesta tutkimuksesta: peruskoulun tasa-arvo vaarassa
18
Raahe väläyttää yt-neuvotteluja – konsultin selvityksen mukaan vähennysvaraa olisi erityisesti ateriapalveluissa ja päiväkodeissa
18
Pakkanen ja lumettomuus käänsivät ilmanlaadun huonoksi Oulussa – kaupunki aloitti pölynsidonnan
17
Hyvät ihmiset, arvostakaa suomalaista koulutusta Lukijalta
16
Trumpin puheet Suomen metsien haravoinnista ovat väärinkäsitys – Niinistö puhui metsänhoidosta ja metsäpalojen tarkkailujärjestelmästä
14
Puolustusvoimien entiset upseerit pääsevät konsultteina mukaan hävittäjäneuvotteluihin: "Ei meillä ole mitään syytä kieltää sitä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kittilän kunta

Minä olen kuvitellut lahjukset toisinpäin ja Rinne lahjuksen saajaksi. Nyt kun esitit asian, saanen minäkin esittää oman... Lue lisää...
Sopotti

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image