Pohjois-Suomi

Porokellon varoittajien määrä aiotaan tuplata tänä vuonna – varoituksia annettu jo satoja tuhansia 

Porokello-sovellus varoittaa autoilijoita tiellä liikkuvista poroista. KUVA: Lapin ely-keskus / Porokello-projekti
Pohjois-Suomi 21.5.2018 10:46
Heikki Uusitalo

 

Ammattiautoilijat antoivat Porokello-palvelussa kesäkuusta 2016 joulukuun 2017 loppuun mennessä noin 252 000 varoitusta poroista.

Nyt poroista varoittavaa palvelua aiotaan tehostaa entisestään. Porokellon varoittajiksi on haastettu ammattiryhmiä, jotka liikkuvat työssään ja vapaa-ajallaan aktiivisesti poronhoitoalueella.

Mukaan ovat jo lähteneet muun muassa paliskuntien liikennevahinkoarviomiehet ja Luonnonvarakeskus. Mukaan on haastetty myös Ely-keskusten ja kuntien työntekijät poronhoitoalueella.

Tavoitteena on kerätä kuluvan vuoden aikana tuhat uutta varoittajaa ja tuplata varoittajien määrä. Uusille varoittajille on tarjolla erillinen sovellus, jolla he antavat varoituksia.

Porokello on tutkimus- ja kehityshanke, jonka tavoitteena on varoittaa tienkäyttäjiä ajoissa tiellä olevista poroista ja näin ehkäistä kolareita ja edistää liikenneturvallisuutta. Hanketta hallinnoi Lapin Ely-keskus.

Porokello-palvelu pohjautuu reaaliaikaisiin porovaroituksiin, joita tarvitaan lisää ennen kaikkea ilta- ja viikonloppuaikana sekä vähäliikenteisemmällä tieverkolla.

Tienkäyttäjät voivat ladata ilmaisen Porokello-mobiilisovelluksen sovelluskaupasta. Sovellusta on ladattu tähän mennessä 42 800 kertaa.

Porokellon on arvioitu vähentäneen porokolareita jo nyt huomattavasti.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Mistä löytyy rohkea Lappilainen / Oululainen ministeri / kansanedustaja, joka pistää vireille lain muutoksen eli porojen vapaa laiduntamisoikeus yksityisten ihmisten ja kuntien mailla pitää kieltää lailla. Hän saa heti minun äänen oli sitten vaikka kommunisti. Vapaina liikkuvista poroista aiheutuu varmaan miljoonien vahingot vuositasolla yksityisille maanviljelijöille ja huviloiden että puutarhojen omistajille kun porot sotkevat ulosteilla kaupunkien viheralueet, ihmisten viljapellot ja puutarhat sekä tallaavat rehupellot pilalle. Kukaan ei korvaa mitään, varsinkaan paliskunnat ja porojen omistajat eivät korvaansa lotkauta kun valtio maksaa mitään perusteita kyselemättä korvaukset porosta kalleimman lihakilon hinnan mukaisesti! Puhumattakaan liikennevahingoista, maantie- ja junakolarit ovat työläitä ja maksavat paljon kolariin joutuville ihmisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös puhelimen räplääminen ajaessa ole laissa kielletty?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paras toimi on se, että vaaditaan poronomistajilta täydet korvaukset kun poro aiheuttaa kolarin.
Porojen paikka ei todellakaan ole maantiellä ja poronhoitajat voivat pitää kotielukoistaan huolen, etteivät tule tielle.
Maantie ei todellakaan ole mikään laidunalue.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos porokolareiden kohdallakin olisi, kuin muussa vakuutustoiminnassa, että mahdollisen vahingonaiheuttajan on vakuutettava riskinsä, vakuutukset tulisi siirtää poromiehille autoilijoilta ja maksut suhteessa tapahtuneisiin vahinkoihin. Lisäksi vakuutusyhtiö ottaisi aina haltuunsa korvaamansa poron nahkoineen ja korvineen. Näin menetellen porokolarit eivät olisi enää kannattavaa liiketoimintaa ja ne loppuisivatkin kokonaan, aivan kuin tuo ensimmäinen kommentoija sanoi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja porokello helähti yhden kerran - keskellä Pudasjärven keskustaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lauantai-iltana klo 21-23 kun ajelee väliä Taivalkoski-Kiiminki, niin ei ammattiautoilijoita paljon näy tien päällä. Kuka siihen aikaan varoituksia antaa? Ei kukaan. Paljon näkee tavallisia autoilijoita, jotka voisivat antaa varoituksia. Paljon vuorokaudesta jää tunteja pitkin viikkoa, kun kukaan ammattiautoilija ei ole antamassa varoituksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirvien mukaan ottamista ihan virallisemmin olen koittanut saada mutta perustellaan sillä että hirvi menee eikä pysähtele.
Olen kyllä nähnyt juuri muutaman tapauksen missä hirvet menivät todella rauhallisesti yli tai tien reunaan tultuaan kääntyivät takaisin tai jäivät arpomaan suuntaa mihin mennä.
Toki porokellottajat voivat hirvistäkin hälyttää ja varmasti niin tekevätkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se vain on iso ongelma, jos tuo raha tyrehtyy. Onneksi peto kanta "lisääntyy". Pilvin pimein petoja kaikkialla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porokolarit lisääntyivät v.2017 yli kuudella sadalla edellisvuodesta vaikka 2017 oli ensimmäinen vuosi kun porokello oli käytössä. Ei tällaiset auta asiaa. Ainut varma keino porokolareiden vähentämiseen nopeasti olisi poronomistajien saattaminen taloudelliseen vastuuseen. Niin kauan kuin kolariporo on tulonlähde poromiehelle, ei porot tieltä katoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on juurikin näin. Ja useimmiten auton alle jäänyt poro on juuri arvokkain poro tokasta ;)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Vihreät venäjän erikoisjoukot

Suomi se porskuttaa milloin Ruotsin vallan alla, milloin Venäjän vallan alla ja nyt Eu:n vallan alla. Lue lisää...
Kotomaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image