Pohjois-Suomi

Porokello-sovelluksen ilmoittajien määrä on kasvanut 2500:lla alle kahdessa kuukaudessa – elokuussa poroja on vilkkaasti tiellä, mikä näkyy myös piikkinä ko­la­ri­ti­las­tois­sa

Porokello-sovelluksen kehittäjät kertovat, että valtatielle 21 Tornion ja Kilpisjärven välille tarvittaisiin enemmän varoituksia. Siellä varoitusten määrä on liian pieni kolarimäärään nähden. KUVA: Heikki Uusitalo
Pohjois-Suomi 20.8.2019 13:45
Mirko Siikaluoma

Yksityishenkilöt ovat voineet ilmoittaa porohavainnoistaan Porokello-sovelluksella kesäkuun 29. päivästä lähtien. Vuodesta 2017 lähtien toimineeseen sovellukseen on tullut sen jälkeen 2500 uutta rekisteröinyttä ilmoittajaa ja luku kasvaa tasaiseen tahtiin, kertoo Porokello-hankkeen projektipäällikkö Henna Nurminen.

Poroilmoitusten määrä on kasvanut samaa tahtia ilmoittajien määrän mukana.

– Heinäkuussa meille tuli ennätysmäärä varoituksia, kun verrataan aikaisempiin vuosiin. Siinä mielessä ollaan tyytyväisiä varoitusten määrä on kasvanut, Nurminen sanoo.

Nurminen kertoo, että sovellus on ladattu 70 000 puhelimelle. Tällä hetkellä päivittäisiä käyttäjien määrä vaihtelee 800–900 käyttäjän välillä. Kehittäjien tavoitteena olisi nostaa päivittäisten käyttäjien luku tuhanteen.

Kehittäjät seuraavat varoitusten määrää tietyillä alueilla vuosikvartaaleittain. Nurminen kertoo itse pitävänsä sovellusta silmällä päivittäin ja huomanneensa, että ilmoitusten määrä on kasvanut erityisesti Koillismaalla ja koillis-Lapissa.

– Nyt kaivattaisiin enemmän varoituksia valtatie 21:lle, joka kulkee Torniosta pohjoiseen Kilpisjärveä kohti. Se on sellainen alue, jolla ei meidän huhtikuussa julkaisemamme vaikuttavuustutkimuksen mukaan ole vielä tarpeeksi varoituksia kolarimäärään nähden.

Porokello julkaisi huhtikuussa tutkimuksen sovelluksen vaikuttavuudesta porokolareihin. Tutkimuksessa havaittiin, että riittävä varoitusten määrä näkyy huomattavana laskuna porokolareiden määrässä.

Yksityishenkilöt ovat voineet ilmoittaa porohavainnoistaan Porokello-sovellukseen kesäkuun 29. päivästä lähtien. Vuodesta 2017 lähtien toimineeseen sovellukseen on tullut sen jälkeen 2500 uutta rekisteröinyttä ilmoittajaa. KUVA: Lapin ely-keskus / Porokello-projekti

Tutkimuksessa nousi esille myös, että porokolarit olivat vähentyneet erityisesti valtatiellä 20 Kuusamon ja Oulun välillä. Henna Nurmisen mukaan jopa 63 prosenttia annetuista varoituksista tapahtuu kyseisellä tieosuudella, jolla kulkee paljon ammattiliikennöitsijöitä.

Elokuussa poroja on normaalia enemmän liikkeellä. Paliskuntain yhdistyksen mukaan tähän vaikuttavat porojen liikkuminen kesälaitumilta syyslaidunalueilleen sekä metsästyskauden käynnistäminen. Henna Nurmisen mukaan tämä näkyy piikkinä porohavaintojen ja -kolarien määrissä.

– Niin sanottu "sesonki" porokolarien suhteen alkaa heinäkuussa ja elokuussa on ensimmäinen piikki kolarien ja varoitusten määrissä. Toinen kolaripiikki on marraskuussa: silloin on pimeää ja tiellä olevia poroja ei havaita niin helposti, mihin yhdistyy myös liukkaus ja porojen vaellus talvilaitumille, Nurminen kertoo.

Nurmisen mukaan porohavaintojen tekijöiksi rekisteröityneiltä yksityishenkilöiltä tullut palaute on ollut erittäin positiivista. Ihmisillä on halu auttaa ja varoittaa muita tiellä liikkujia, ja säästää samalla porojen henkiä, hän summaa.

MAINOS

Kommentoi

Harmittavasti kyseisen sovelluksen kehitystä rahoitetaan keräämällä ihmisten yhteystietoja. Sikäli on tieten vähän ihmeellistä, että sovellukseen pusketaan myös verovaroja. Jos sovellus ei vaatisi pääsyä kaikkeen laitteen dataan, sitä voisi käyttääkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mie ruokin porot aina teiden varsille, eritoten ne kopukat joista ei muuta hyödy. Rahat saa korvauksina kun pevot on syöny, sitten nämä samat jää vielä auton alle. Tottakait kun näin tapahtuu, niin net on aina parhaat ajoporot, näin korvauksia saan sen 2000€/poro.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin väärä mielipide . Porot aitaan 24 / 7 / 365 on oikea . Harrastajat töihin pitämään omistaan huolta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi vaihtoehto on laittaa porot aitauksiin pois liikenteen seasta. Porokolarin tai muunkin poron aiheuttaman vahongon sattuessa maksajaksi joutuu aina autoilija tai veronmaksaja. Poroaidatkin rakennetaan veronmaksajien piikkiin. Poronomistajat selviävät tästäkin ilman kuluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porokelloon uskominen on vääränlaiseen turvallisuudentunteeseen tuudittautumista. Poroja on kaikkialla Lapissa, riippumatta siitä kilkattaako kello vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toissa päivänä latasin sovelluksen,poroja tien täydeltä mutta ei porokello kilkattanut.Sellainen kello oli se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kukaan ei ilmoita niistä poroista sovellukselle se ei tiedä että poroja on tiellä. Eniten ilmoittelee siellä missä rekkamiehet liikkuu, mutta vaikka kello kalkattelee ei välttämättä ole poroja tiellä, ovat siis jo poistuneet. Hyvin toimi tuossa Kuusamontiellä, kalkattelu alkoi melko pian Kiimingin jälkeen ja kyllä poroja riitti. Tuo sovellus ei siis itse arvaile olisko poroja vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

19:15
Tupoksen ABC:n pihalla voi olla yöllä parkissa jopa 70 rekkaa – hyville taukopaikoille on Oulun seudulla kysyntää: "Kuljettajat ajavat koko ajan kelloa vastaan" Tilaajille
19:13
Kerrostalon kellarissa syttyi tulipalo Kuhmossa – asukkaita jouduttu evakuoimaan
18:58
Migrin ylijohtaja: Välimereltä tulevilla turvapaikanhakijoilla räätälöidään apua – yksin tuleville lapsille tarvitaan riittävästi ohjaajia
18:53
Ettan tuska kasvaa, viikon sisään jo toinen tyly 0–3-tappio kotipelissä – kapteeni Markus Väisänen vaatii joukkueeltaan parempaa valmistautumista peliin
18:43
Kulkuväylät ja pihat ovat nyt peilijäällä – lähetä kuvia talvisateen tekemästä liukkaudesta
18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
153
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
65
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
55
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

242 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Vähän väliä joku välittää ettei eläkerahat riitä. Kuitenkin sen jälkeen kun taitettu indeksi tuli vuonna 1995 ovat eläke... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image