Pohjois-Suomi

Porokello-sovelluksen ilmoittajien määrä on kasvanut 2500:lla alle kahdessa kuukaudessa – elokuussa poroja on vilkkaasti tiellä, mikä näkyy myös piikkinä ko­la­ri­ti­las­tois­sa

Porokello-sovelluksen kehittäjät kertovat, että valtatielle 21 Tornion ja Kilpisjärven välille tarvittaisiin enemmän varoituksia. Siellä varoitusten määrä on liian pieni kolarimäärään nähden. KUVA: Heikki Uusitalo
Pohjois-Suomi 20.8.2019 13:45
Mirko Siikaluoma

Yksityishenkilöt ovat voineet ilmoittaa porohavainnoistaan Porokello-sovelluksella kesäkuun 29. päivästä lähtien. Vuodesta 2017 lähtien toimineeseen sovellukseen on tullut sen jälkeen 2500 uutta rekisteröinyttä ilmoittajaa ja luku kasvaa tasaiseen tahtiin, kertoo Porokello-hankkeen projektipäällikkö Henna Nurminen.

Poroilmoitusten määrä on kasvanut samaa tahtia ilmoittajien määrän mukana.

– Heinäkuussa meille tuli ennätysmäärä varoituksia, kun verrataan aikaisempiin vuosiin. Siinä mielessä ollaan tyytyväisiä varoitusten määrä on kasvanut, Nurminen sanoo.

Nurminen kertoo, että sovellus on ladattu 70 000 puhelimelle. Tällä hetkellä päivittäisiä käyttäjien määrä vaihtelee 800–900 käyttäjän välillä. Kehittäjien tavoitteena olisi nostaa päivittäisten käyttäjien luku tuhanteen.

Kehittäjät seuraavat varoitusten määrää tietyillä alueilla vuosikvartaaleittain. Nurminen kertoo itse pitävänsä sovellusta silmällä päivittäin ja huomanneensa, että ilmoitusten määrä on kasvanut erityisesti Koillismaalla ja koillis-Lapissa.

– Nyt kaivattaisiin enemmän varoituksia valtatie 21:lle, joka kulkee Torniosta pohjoiseen Kilpisjärveä kohti. Se on sellainen alue, jolla ei meidän huhtikuussa julkaisemamme vaikuttavuustutkimuksen mukaan ole vielä tarpeeksi varoituksia kolarimäärään nähden.

Porokello julkaisi huhtikuussa tutkimuksen sovelluksen vaikuttavuudesta porokolareihin. Tutkimuksessa havaittiin, että riittävä varoitusten määrä näkyy huomattavana laskuna porokolareiden määrässä.

Yksityishenkilöt ovat voineet ilmoittaa porohavainnoistaan Porokello-sovellukseen kesäkuun 29. päivästä lähtien. Vuodesta 2017 lähtien toimineeseen sovellukseen on tullut sen jälkeen 2500 uutta rekisteröinyttä ilmoittajaa. KUVA: Lapin ely-keskus / Porokello-projekti

Tutkimuksessa nousi esille myös, että porokolarit olivat vähentyneet erityisesti valtatiellä 20 Kuusamon ja Oulun välillä. Henna Nurmisen mukaan jopa 63 prosenttia annetuista varoituksista tapahtuu kyseisellä tieosuudella, jolla kulkee paljon ammattiliikennöitsijöitä.

Elokuussa poroja on normaalia enemmän liikkeellä. Paliskuntain yhdistyksen mukaan tähän vaikuttavat porojen liikkuminen kesälaitumilta syyslaidunalueilleen sekä metsästyskauden käynnistäminen. Henna Nurmisen mukaan tämä näkyy piikkinä porohavaintojen ja -kolarien määrissä.

– Niin sanottu "sesonki" porokolarien suhteen alkaa heinäkuussa ja elokuussa on ensimmäinen piikki kolarien ja varoitusten määrissä. Toinen kolaripiikki on marraskuussa: silloin on pimeää ja tiellä olevia poroja ei havaita niin helposti, mihin yhdistyy myös liukkaus ja porojen vaellus talvilaitumille, Nurminen kertoo.

Nurmisen mukaan porohavaintojen tekijöiksi rekisteröityneiltä yksityishenkilöiltä tullut palaute on ollut erittäin positiivista. Ihmisillä on halu auttaa ja varoittaa muita tiellä liikkujia, ja säästää samalla porojen henkiä, hän summaa.

MAINOS

Kommentoi

Harmittavasti kyseisen sovelluksen kehitystä rahoitetaan keräämällä ihmisten yhteystietoja. Sikäli on tieten vähän ihmeellistä, että sovellukseen pusketaan myös verovaroja. Jos sovellus ei vaatisi pääsyä kaikkeen laitteen dataan, sitä voisi käyttääkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mie ruokin porot aina teiden varsille, eritoten ne kopukat joista ei muuta hyödy. Rahat saa korvauksina kun pevot on syöny, sitten nämä samat jää vielä auton alle. Tottakait kun näin tapahtuu, niin net on aina parhaat ajoporot, näin korvauksia saan sen 2000€/poro.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täysin väärä mielipide . Porot aitaan 24 / 7 / 365 on oikea . Harrastajat töihin pitämään omistaan huolta .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Parempi vaihtoehto on laittaa porot aitauksiin pois liikenteen seasta. Porokolarin tai muunkin poron aiheuttaman vahongon sattuessa maksajaksi joutuu aina autoilija tai veronmaksaja. Poroaidatkin rakennetaan veronmaksajien piikkiin. Poronomistajat selviävät tästäkin ilman kuluja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porokelloon uskominen on vääränlaiseen turvallisuudentunteeseen tuudittautumista. Poroja on kaikkialla Lapissa, riippumatta siitä kilkattaako kello vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toissa päivänä latasin sovelluksen,poroja tien täydeltä mutta ei porokello kilkattanut.Sellainen kello oli se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun kukaan ei ilmoita niistä poroista sovellukselle se ei tiedä että poroja on tiellä. Eniten ilmoittelee siellä missä rekkamiehet liikkuu, mutta vaikka kello kalkattelee ei välttämättä ole poroja tiellä, ovat siis jo poistuneet. Hyvin toimi tuossa Kuusamontiellä, kalkattelu alkoi melko pian Kiimingin jälkeen ja kyllä poroja riitti. Tuo sovellus ei siis itse arvaile olisko poroja vai ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:39
Journalisti: Toimittaja-kirjailija Johanna Vehkoo sai valitusluvan hovista – käräjäoikeus katsoi hänen loukanneen Junes Lokan kunniaa
15:25
Ihmiskauppiaan tuomio lieveni hovissa – rangaistus neljä vuotta vankeutta
15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Sitran yliasiamiehestä dramaattinen äänestys – Jyrki Katainen voitti kilpailijansa vain yhden äänen erolla
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidasti liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
54
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
40
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
26
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
22
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
21
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image