Pohjois-Suomi

Porojen halutaan pysyvän metsän sii­mek­ses­sä – ­van­ho­ja turvesoita muutetaan ke­sä­lai­tu­mik­si Yli-Iissä ja Pudasjärvellä

KUVA: Jukka Leinonen
Pohjois-Suomi 14.6.2018 8:02
Henriikka Uusitalo

Luonnonvarakeskus tutkii, voidaanko käytöstä poistetut turvesuot muuttaa porojen kesälaitumiksi. Turveporo-hankkeessa soille on istutettu porojen ravintokasveja Yli-Iissä ja Pudasjärvellä.

Hankkeen toivotaan rohkaisevan turvealueiden omistajia muuttamaan soita laitumiksi poronhoitoalueilla. Perinteisesti käytöstä poistetut turvesuot muutetaan kosteikoiksi tai metsä- ja maatalouden käyttöön. Projektinvetäjä Hannu Hökän mukaan vanhojen turvesoiden onnistunut jälkikäyttö tukisi porotalouden menestymistä.

Paikallisen Kollajan Paliskunnan poroisäntä Lauri Oinas-Panuman mukaan laitumien tekeminen turvesoille saisi porot pysymään metsän siimeksessä ja kaukana teiden varsilta sekä asutuksista.

Turveporo-hanke aloitettiin vuosi sitten, ja se jatkuu vuoteen 2020 asti. Koealueita ovat Pudasjärven Leväsuo ja Yli-Iin Latvasuo. Soille on istutettu porojen ravintokasveja ja rehusiemensekoitusta. Soiden kasvittumista, eli sitä, onnistuuko kasvien istuttaminen turvesuolle, seurataan tänä ja ensi kesänä. Sen jälkeen tuloksista tehdään suuntaa antava ohjeistus turvealueiden jälkikäytöstä.

Turveporo-hanke

Aloite turvesoiden jälkikäytöstä lähti paikallisilta paliskunnilta ja Pudasjärven kaupungilta.

Hankkeeseen kuuluvat Latvasuo, Yli-Iissä ja Leväsuo, Pudasjärvellä. Latvasuon omistaa Turveruukki Oy ja Leväsuon omistaa Vapo Oy.

Alkoi 2017 ja loppuu 2020.

Valmistelu tehtiin yhteistyössä aloitteen tekijöiden ja alueella toimivien turvetuotantoyhtiöiden kanssa.

Rahoitukseen osallistuvat Pohjois-Pohjanmaan ely-keskus, Luonnonvarakeskus, Pudasjärven kaupunki, Turveruukki Oy ja Kiimingin sekä Kollajan paliskunnat.

Lue lisää 14.06.2018 Kalevasta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (47)

Kieroselälle. Poronhoito alueella ei ole Metsäpeuroja. Sudet vievät elintilan Kuhmon Metsäpeuroilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peurojahan ne porotkin ovat, kesyjä peuroja. Tarkoitatko kauriita vai mikäs oli mielessä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poro on paras ja maukkain liha - mutta tässä jutussa on kyllä ideaa, ongelmien ratkonta kohillaan - enemmän vaan tällaista ideointia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

EKOAJATTELUA ! Porot kuuluvat Pohjois-Suomen luontoon ja porotalous on kannatettava elinkeino. Maukas poronliha on todettu terveyttä edistäväksi muun muassa vähärasvaisuuden ansiosta.

Porotaloutta täytyy tukea samalla tavalla kuin maatalouttakin. Niinhän saamme kotimaista lähiruokaa syödäksemme.

Lisäksi porot ovat kotimaan matkailun valtti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On niitä poroja muuallakin, ei pelkästään Suomen lapissa. Turistit eivät tule pelkkien porojen takia.
Mausta voidaan olla eri mieltä, mutta tuota virtsalta ja karvalta maistuvaa jänteistä lihaa en suuhuni laita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo porojen kevät vaellus on osassa pudasjärveä nykyaikaistunut,kun hirvaat vaeltavat pakettiautolla kylien pintaan pelloille.
Aitaan joutaisivat näillä alueilla pois toisten tonteilta , pohjoisen alueilla oikeita poroja jo kokonsa puolestakin, täällä lemmikkejä minimi määrä maksimi tuen saamiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ja hienoa, että ideoidaan uusia hyviä kokeiluja ainaisen valittamisen sijaan - kaikkeen löytyy kyllä jokaiselle sopiva ratkaisu. Luonto ja ihminen on tarkoitettu elämään yhdessä ja sovussa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä näitä ruikuttajia näyttää vain riittävän ! Teki mitä teki valitus Ja kateutta riittää ! Poron lihalla on tällä hetkellä niin kova kysyntä että eioota joutuu myymään koko ajan ! On erittäin hyvä kokeilu ! niin jos jollain konsti saisi porot pois pellolta niin se olis kaikkien etu !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt kun tämä kuivuus kovasti haittaa, niin tasapuolisuuven kannalta ilimaset kesälaitumet esim. lampaille, hevosille ja lehemille ovat kokeilusssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Porot todellakin kuuluu suolle ja aitaukseen pois tuhoamasta arvokasta luontoa.
Porot eivät todellakaan kuulu piha- alueille, eivätkä myöskään maanteille aiheuttamaan liikennevahinkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä poronhoidon morkkaminen ja porojen pitäminen metsässä johtuu siitä, että Pudasjärvestäkin on tullut kaupunki ja Yli-Ii kuuluu Ouluun niin ihmiset onkin yhtäkkiä sitä mieltä kaupungin alueella ei voi olla poroja. Oulu on kuitenkin edelleen se pieni maalaiskaupunki ja Pudasjärvi vielä pienempi sellainen niin aivan hyvin porot voivat olla siellä missä nytkin ja mitä poronhoitoon tulee niin se on edelleen laillinen elinkeino ja ne saavat olla vapaana metsissä kuten asiaan kuuluu.
Oulussa on muuten joka talvi ne porokarnevaalitkin ja ne näkyy kiinnostavan ihmisiä, joten kyllä ne porot sitten kuitenkin kuuluvat myös kaupunkeihin, jopa oulun alueella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsässä saisivat olla kyllä. Tahtovat vain oleilla ihmisten pihoilla ja kasvimailla sekä erityisesti tiellä.

Poronhoidon tai oikeammin hoitamattomuuden morkkaaminen johtuu siitä, että poronomistajat eivät noudata edes nykyistä erittäin suuret oikeudet antavaa poronhoitolakia joka kieltää porojen oleskelun pihoilla ja pelloilla ilman maanomistajan lupaa sekä vielä erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (mökkitontit, uimarannat, tiet jne...)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi pitäisi täysin kannattamatonta elinkeinoa tukea, joka ei näille leveysasteille edes kuulu. Poronhoito alkuperäiskansalle eli saamelaisille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

puhutaan poron luonnonmukaisuudesta ja mausta. sanokaapa, miten nykyinen porotalous on luonnon mukaista. talvet ruokitaan aitauksiin ja nyt suunnitellaan tätäkin. ainoa, mikä puuttuu, on isot katokset suojaksi. minusta siinä on luonnonmukaisuus yhtä kaukana, kuin muissakin karjoja pitäjillä. kestäähän monetkin lampaat, eri nautarodut, villisiat jopa ilman suurempia suojia. niille riittäisi katos ja pehkua eristeeksi maapohjasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä turvesuo on paras kosteikkona. Se virkistysarvo on, moninverroin suurempi, kuin porolaitumena käyttäen.
Saadaanpa sieltä vesilintujen herkkulihaakin enemmän, kuin laiduntavasta porotokasta lihaa konsanaan. Sanottaoon vielä, että vesilintusen liha on maukasta, mitä poronlihasta ei voi sanoa.
Kaikkeen turhaan sitä vähiä tutkimusprojektivaroja syydetään!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Viesti poistettu
Näytä kaikki kommentit (47)

Uutisvirta

20.5.
Neljän suurimman puolueen johtajat penäsivät ilmastotekoja ja voimaa ulkorajoille EU-vaalitentissä
20.5.
Senior Advisor, herra Jalonen – Heinäpään haukka Kari Jalonen on Saksan maajoukkueen valmennuksen neuvonantaja Tilaajille
20.5.
Tie 27 suljetaan liikenteeltä Haapajärvellä tiistaiksi rummunvaihdon vuoksi
20.5.
Vincentilta lopetettiin elämää ylläpitävä hoito – Ranska on seurannut Lambertin perheen kiistelyä vegetatiivisessa tilassa olevan miehen kohtalosta
20.5.
Suomalaisravintola joutui äärivasemmistolaisten ilkivallan kohteeksi Berliinissä – SS-muistoyhdistystä johtaneen osaomistajan eroilmoitus ei lopettanut iskuja Tilaajille
20.5.
Kolumni: Sukellus MM-kisakaupungin sykkeeseen –  "Kosicen MM-isännillä on oudon kiero huumorintaju"
20.5.
USA:n yleisesikunnan edustaja kehuu vuolaasti Rovajärven ampuma-aluetta – kansainvälisessä harjoituksessa ammuttiin maanantaina kovapanoksilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi moottoritiellä ei noudateta nopeusrajoituksia

Siksi koska keskikaiteella erotetulla moottoritiellä kuoleman tai vakavan loukkaantumisen todennäköisyys lähentelee noll... Lue lisää...
Homtom

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image