Pohjois-Suomi

Poliisia epäillään rikoksesta Talvivaaran tutkinnassa

Rikosepäilyt liittyvät Talvivaaran kaivosalueella Sotkamossa viime huhtikuussa havaittuihin lintukuolemiin. KUVA: Tapio Maikkola
Pohjois-Suomi 4.1.2013 9:51
Susanna Kemppainen

Kainuun poliisilaitoksen poliisin epäillään syyllistyneen rikokseen Talvivaaraan liittyvässä tutkinnassa.

Poliisirikosasioiden tutkinnanjohtaja, Lapin syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Petteri Perälä epäilee, että Talvivaaran lintukuolemiin liittyvässä poliisitutkinnassa tutkinnanjohtajana toimiva poliisi on syyllistynyt tuottamukselliseen virkavelvollisuuden rikkomiseen.

Perälän mukaan hän päättää parin-kolmen kuukauden kuluessa, onko rikosepäily syytä siirtää syyttäjälle syyteharkintaan vai päätykö hän lopettamaan esitutkinnan.

Myös kahta muuta Kainuun poliisilaitoksen poliisia on epäilty tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Heidän on epäilty jättäneen tutkimatta mahdollisen luonnonsuojelurikkomuksen ja hävittäneen todistusaineistoa.

Heidän osalta Perälä teki torstaina päätöksen esitutkinnan lopettamisesta. Perälän mukaan asiassa ei ole syitä epäillä heitä rikoksesta.

Kuolleita lintuja lähetettiin riittävästi tutkittavaksi

Rikosepäilyt liittyvät Talvivaaran kaivosalueella Sotkamossa viime huhtikuussa havaittuihin lintukuolemiin.

Poliisipartio sai Oulun hätäkeskukselta tehtäväksi mennä kaivosalueelle, jonne oli tunkeutunut luvattomasti ihmisiä. Partioon kuulunut poliisi otti yhdessä Talvivaaran työntekijän kanssa kuolleita lintuja prosessialtaasta.

Linnut toimitettiin Kainuun poliisilaitoksen Sotkamon palvelupisteeseen. Toinen poliisi tutki niitä ja toimitti linnut Kajaaniin poliisilaitoksen tekniseen yksikköön, mistä ne lähetettiin edelleen Eviraan tutkittavaksi.

Kuolleita lintuja oli kaikkiaan 27. Niistä 3 toimitettiin Eviraan. Linnuille tehdyissä tutkimuksissa havaittiin, että niillä oli äkillinen myrkytystila.

Petteri Perälän mukaan poliisilla ei ollut tutkinnallisista syistä perusteita lähettää kaikkia kuolleita lintuja Eviraan tai ottaa niitä muutoinkaan poliisin haltuun tahi säilytykseen.

”Lintujen määrä tutkimusta varten on ollut riittävä huomioon ottaen, että linnut ovat olleet samalta alueelta ja kuolleet samaan aikaan”, Perälä katsoo.

Tapausten selvitteleminen alkoi viime kesäkuussa, kun kolme yksityishenkilöä teki Iisalmen poliisille tutkintapyynnön Kainuun poliisilaitoksen poliisien menettelyn lainmukaisuudesta.

Lue lisää 05.01.2013 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (33)

Rapatessa roiskuu, kukahan vielä haluaa opiskella poliisiksi ? ? :-). Ihmisillä ei ole enää muuta tekemistä kuin kaivella asioita ja valittaa valittamisen ilosta. Toivottavasti pian tulee laki, jossa valitaja maksaa viulut hävitessään, ainakin silloin ihmiset miettisivät toisenkin kerran, ennen valituksen jättämistä. En tarkoita tätä ko. tapausta vaan yleensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaaran suurin ongelma on se, että se pilaa Kainuun vesistöjä. Lintukuolemat liittyvät paljon suurempaan ympäristöriskiin kuin pelkkä allas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viherpiipertäjät syyttää kaikkia jotka on nähty talvivaaran suunnassa, seuraavaksi syytöslistalle joutuu toimittajat jotka ei ole jaksanut jauhaa lintujen kuolemaa kuukautta pidempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö tässä maassa ole tärkeämpiä asioita tutkia, kuin monta linnunraatoa poliisi toimitti syynättäväksi, ja kuinka monta hävitti. Alkaa jo hävettää tämä Suomessa asuminen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

todistusaineiston hävittämisessä ei mitään väärää? tavan pulliaisen kohtelu olis ollu vähän eri tasoa...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Myös kahta muuta Kainuun poliisilaitoksen poliisia on epäilty tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Heidän on epäilty jättäneen tutkimatta mahdollisen luonnonsuojelurikkomuksen ja hävittäneen todistusaineistoa."

...kas kun ei kellään muulla ole tullu mieleen, että olisivatko polliisit ehkä ottaneet vastaan vaikkapa pienen lahjuksen...että eivät liian tarkkaan tutkisi asioita...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuo myrkkyaltaat on ympäristöluvan mukaan kelluvalla muovilla peitetty. Kuvan mukaan tuota peitettä ei ollut. Tutkiiko sitä polliisi? Linnut kuolivat EHKÄ myrkkyyn, sanoi Evira. Ehkä, koska ko. myrkkynäyte katosi jonnekin.
Nyt tutkinnanjohtaja edelleen miettii, että onko huolimattomuutta vai tahallisuutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lukekaa juttu Kainuun Sanomista, niin saatte todenperäisen kuvan asiasta. Täällä toimittaja ei ole kaikkia asioita juttuun viitsinyt kirjoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kantelun tehneillä henkilöillä on vähänkään suhteellisuuden tajua ja maalaisjärkeä, heidän olisi tullut ymmärtää, että poliisi on menetellyt asiassa aivan oikein. Ei ole mitään syytä lähettää kaikkia lintuja tutkittavaksi, mutta valittaa vaan pitää ja taas valittaa. Perälälle terveisiä, että älä sinä ainakaan epäile poliisin toimintaa vaan pane asialle jo kiireellä piste, sillä poliisilla on paljon tärkeämpiäkin asioita hoidettavana kuin turhien asioiden pyörittely. Antaa esim. Stop Talvivaara liikkeen pitää suunsa auki ja räksyttää halunsa mukaan. Asia on vaan niin, että tällaiset sinänsä hyvää tarkoittavat liikkeet tekevät hallaa vain itselleen, kun turhasta tyhmyyttään höpöttävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Selvittikö työsuojeluviranomainen, poliisi ja syyttäjä talvivaarassa työntekijän myrkytyksen ja kuolemaan johtaneita tapahtumia ja vastuita?
Työsuojelurikoksissä ei ihmisarvolle anneta mitään merkitystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan sitä tutkia ja tämän tutkinnan todennäköinen lopputulos on, että poliisimiehet eivät ole syyllistyneet mihinkään rikoksiin asiaa tutkittaessa. Tässä Talvivaara asiassa on nyt laineet lyöneet niin korkealla, että harkintakyky pettää monella eri tasolla. Jos todetaan, että poliisimiehet eivät ole syyllistyneet mihinkään asiassa, niin heillä on sitten oikeus käynnistää tutkinta näitä ilmoituksen tehneitä luonnonsuojelijoita kohtaan ja toivon mukaan näin käy. Turha tästä luontoa vahingoittaneesta Talvivaaran toiminnasta on poliisia syyllistää. Aiheuttaja maksaa vahingot Suomen vahingonkorvauslain mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa tehdä tutkintpyynnöt vielä kaikista mahdollisista viekamiehistä. Sillä lailla voidaan maailma pelastaa kun kaikki tutkivat toisiaan ja loput tekee tutkintpyyntöjä. Luulisi laman hellittävän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ollut påoliisin asia valita lähetettyjä lintuja. Se olisi ollut jonkun muun tehtävä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on kyllä hyvä kommentti. Ilmeisesti jollain olisi ollut pakastearkussa säilössä "sopivat" linnut odottamassa toimitusta tutkittavaksi ? Meininki tuntuu olevan kuin entisessä Neuvostoliitossa, vaalitulokset on valmiina jo ennen äänestystä....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sattuuhan sitä virheitä töissä poliisillekin. Kuusamossa "hukkasivat" tutkintapyyntöpaperit muutman metsästysjutun tiimoilta vuodeksi tärkeämmän asian käsittelyn ajaksi

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huvittavaa tämä määräysten mukainen tutkiminen, joka jatkuu ja jatkuu. Tutkimattakin on selvää, että linnut kuolivat myrkkyyn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä kylläkin epäilen, että linnut oli pyydystetty verkoilla ja että niille
oli (pakko )syötetty myrkytettyä rehua. Sen jälkeen ne oli hukutettu ja
kannettu kaivoksen vastustajien toimesta jätevesialtaaseen. Paikalle
oli sattumalta kutsuttu myös toimittaja ja valokuvaaja.
Tämä selittää sen miksei tuota tapahtumaa ennen eikä kertaakaan
sen jälkeen kuolleita lintuja ei ole löydetty. Miten muuten valokuvaaja olisi
osattu neliökilometrien alueella ohjata juuri sinne mistäm linnut löytyivät.

Jokin tässä haiskahtaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvät hyssyrät sentään!? Onko millään enää mitään väliä!? Olisiko poliisin pitänyt kerätä kaikki kuolleet linnut talteen tutkimuksia varten, vaikka kaikki olivat kuolleet samassa paikassa ja samaan aikaan, jolloin lintujen kuoleman syy kyllä selviää muutamastakin linnusta ja asia tulee kyllä varmasti niistä selvitettyä? Haloo! Ei aina jaksa kaikkea ymmärtää!?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi hyvänen aika. Poliiseilla on varmaankin tärkeämpääkin tekemistä, kuin tutkia kuolleita lintuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (33)

Uutisvirta

26
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
23
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
15
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
15
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
12
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
12
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

227 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image