Pohjois-Suomi

Poliisi tehnyt virka-apupyynnön Luon­non­va­ra­kes­kuk­sel­le Kuusamon Rautakarhusta – Lää­ni­ne­läin­lää­kä­ri: "Jos tutkiminen ei ole mahdollista, ei eläintä saisi jättää luontoon raudan kanssa"

Kuusamossa kuvaus- ja ruokintapaikalla vieraileva nuori karhu sai näätäraudat riesakseen vuosi sitten. Ranuan eläinpuiston eläinhoidon intendentti Mari Heikkilä näkisi parhaaksi vaihtoehdoksi nukuttaa karhu ja tutkia sen jalan vammoja ennen lopettamista. KUVA: Satu Markkanen
Pohjois-Suomi 26.6.2019 11:06 | Päivitetty 26.6.2019 22:33
Mirko Siikaluoma

Kuusamossa kuvaus- ja ruokintapaikalla vieraileva karhu on sinnitellyt yli vuoden ajan näädänrauta etujalassaan. Karhun kohtaloa on pohdittu ja esillä ovat olleet lopettaminen, mutta myös eläimen nukuttaminen ja raudan poistaminen.

Poliisilain toisen luvun 16. pykälän mukaisesti poliisilla on toimivalta päättää karhun kohtalosta. Komisario Juha Niemelä Oulun poliisilaitokselta kertoo, että Luonnonvarakeskukselle on tehty asiassa virka-apupyyntö.

– Asia selviää myöhemmin. Ensin selvitetään Luonnonvarakeskuksen kanssa, onko karhun auttaminen mahdollista. Poliisi on asiassa toimivaltainen viranomainen, Niemelä toteaa.

Komisario Niemelän mukaan vastaavanlaisista tilanteista on kokemusta esimerkiksi ketun jalkanaruun jääneiden ahmojen suhteen, mutta ei aiemmin karhujen kohdalta.

Ranuan eläinpuiston eläinhoidon intendentti Mari Heikkilä kuulee Kuusamon Rautakarhun tilanteesta ensimmäisen kerran Kalevan yhteydenoton kautta. Hän huolestuu kuullessaan asiasta.

Eläinhoidon intendentin näkökulmasta tilanne kuulostaa karhun kannalta todella ikävältä. Heikkilä kuitenkin uskoo, että karhun kohtalosta ovat päättämässä oikeat ihmiset.

Ranuan eläinpuiston Mari Heikkilän mukaan raudan pitäminen paikallaan vaikuttaa monin tavoin eläimen hyvinvointiin. Vuoden ajan paikallaan ollut näädänrauta voi saada aikaiseksi luumurtumia tai kudosvaurioita karhun jalassa.

– Sitähän voi kuka tahansa miettiä omalle kohdalleen miltä näädänrauta tuntuisi jalassa, Heikkilä pohtii.

Mutta jos rauta päädyttäisiin poistamaan eläimen lopettamisen sijasta, mitä karhulle tapahtuu sen jälkeen? Tulisiko karhu sijoittaa tarhaan toipumaan?

– Eläinlääkärit osaisivat varmaan kertoa tilanteen jos ja kun karhu on nukutettuna. En näkisi, että sitä pitäisi viedä toipumaan tarhaan, jos se on selviytynyt niin pitkään rauta jalassa luonnossa, Heikkilä arvioi.

Olisiko karhun kannalta eettisempää poistaa rauta vai lopettaa eläin? Eläinintendentti Heikkilän mukaan tätä voitaisiin arvioida vasta, kun karhua päästäisiin tutkimaan nukutettuna, sillä hän ei usko, että karhun jalan mahdollisia vammoja voisi nähdä päältäpäin.

– Jos tassu on siinä kunnossa, että se pärjää raudanpoistamisen jälkeen, niin en näe mitään syytä sen lopettamisesta. Mutta jos karhulla on isot vammat ja vauriot jotka aiheuttaa sille jatkuvaa kipua, niin se ei ole eettisesti oikein. Pitää myös muistaa, että nukutuskaan ei ole koskaan riskitön, Heikkilä linjaa.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston läänineläinlääkäri Mari-Erika Leinosen mukaan asia on tärkeintä hoitaa siten, että eläin ei jatkossa joudu enää elämään rauta jalassaan. 

– Mikäli rauta saataisiin poistettua jalasta, tulisi karhun vointi arvioida siltä kannalta, onko sillä mahdollisuuksia jatkaa elämää luonnossa, vai onko rauta aiheuttanut jo niin suuria vaurioita, että eläimen hengissä pitäminen on ilmeistä julmuutta sitä kohtaan. 

Hänen mielestään karhun kohtalosta kyetään päättämään vasta tarkemman tutkimuksen jälkeen. 

– Eri vaihtoehtojen paremmuutta on tässä siten vaikea arvioida, mutta mikäli eläimen rauhoittaminen ja tutkiminen ei ole mahdollista, ei eläintä tulisi jättää sellaisenaan luontoon selviämään raudan kanssa.

Ensimmäisen kerran Rautakarhu nähtiin Kuusamossa viime kesänä. Silloin se vieraili ruokintapaikalla yhdessä emonsa ja sisarensa kanssa. Karhusta tehtiin ilmoitus ja poliisi teki riistanhoitoyhdistykselle määräyksen lopettaa näädänrauta etujaloissan kulkeva karhu. 

Karhua ei kuitenkaan nähty kesällä ruokintapaikalla ennen kuin se saapui tänä kesänä yllättäen uudelleen hyväkuntoisena rauta edelleen jalassaan.

Juttua päivitetty 26.6.2019 kello 11.20: Intendentti ei usko, että karhun jalan mahdollisia vammoja voisi nähdä päältäpäin.

Juttua päivitetty kello 13.31 lisätty tieto Luonnovarakeskukseen tehdystä virka-apupyynnöstä ja muokattu otsikkoa.

Juttua päivitetty klo 17:18: lisätty läänineläinlääkärin kommentit ja muokattu otsikkoa. 

Kommentointi on päättynyt klo 22:33.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentointi on lukittu.

Näytä kaikki kommentit (65)

Mikä asiassa on vuodessa muuttunut? Poliisi teki riistanhoitoyhdistykselle pyynnön eläimen lopettamisesta viime kesänä. Oppikaa viranomaiset, ei tällaisia asioita julkisuuteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nukutusaseita on suomessa vain muutamia, päteviä käyttäjiä vielä vähemmän. Kantomatka lyhyt eikä tehoa heti niinkuin elokuvissa. Eläin voi edetä osuman saatuaan pitkän matkaa joten mukana oltava lisäksi jäljittämiseen sovelias koira.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elokuussa alkaa karhun metsästys. Elikkä kun on pärjännyt tähänkin asti, niin pärjää elokuullekkin ja ongelma on poissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On tämä niiiiiin avutonta kaikki nykyään, kuhan pompotellaan selviä asioita pitkin poikin toisilleen. Karhulle piikki nukutuskiväärillä pyllyyn ja kahtoo sit onko eläjäksi ja toimenpiteet sitä mukaa. Vai kysytäänkö vielä Eu:ta, Trumpilta, Putinilta, karhu raasu taitaa menehtyä vanhuuteen ennenkun Suomen vatuloijat saa mittään aikaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nukuttaminen raudanpoistoa varten ja arvio kunnosta. Kun on raudan kanssa vuoden pärjännyt ,niin eiköhän tuo eteenkinpäin pärjää ja vielä paremmin. Vapautus luontoon takaisin ja lähtöevääksi varalta tulehduskipulääkepiikki. Sen jalkaraudan voisi laittaa vuorostaan sille asettajalle kun hän löytyy, ehkä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa aiemmassa jutussa tuntui, että ketään ei kiinnosta. Hämmästyttävää on, jos epäillään, että karhu loukkaantuu liikenneonnettomuudessa, heti lähtee porukat jäljittämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiantuntija? Karhun nukuttaminen ja näätäraudan poistaminen on ainoa oikea kysymykseen tuleva vaihtoehto inhimillisistä ja eläinsuojelullisin perustein asiaa arvioiden. Karhun tassuun ei ole tullut pahoja vammoja näätäraudasta koska astuu sillä. Älyättekö ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhu joko kävelee, juoksee tai laukkaa jaloillaan, ei astu. Näkeehän tuon kuvastakin, että on "kolmipyöräinen". Älyätkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nelipyöräisen elikon muuttuessa kolmipyöräiseksi sen keho liikkuu epätavallisella tavalla. Tästä seuraa kivuliaita kulumia ym. Lopulta nalle voi nääntyä nälkään, jos sen liikkuminen huononee, eikä se saa hankittua riittävästi ravintoa. Olisi kidutusta pitkässä juoksussa jättää nalle henkiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nallekarhu näyttää voivan hyvin. Raudan aiheuttamat vammat voi hoitaa. Älyätkö?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Karhu näyttää voivan huonosti. Tuskanirvistys sydäntä särkevä. Nallekarhun pitää voida paeta tähän aikaan isoa pahaa nopeasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Byrokratiaa pahimmillaan. Arvotaan ja mietitään kenelle kuuluu ja mitä tehdään. Vahva karhu jos selvinnyt noinkin pitkään. Rauta pois ja antibiootti pistos. Tietenkin nukutettuna. Tutkinta onko suurempia vaurioita. Todennäköisesti ei ole. Tämä olisi pitänyt tehdä heti. Havainto vuoden takaa. Voi olla että rauta ollut jo pitempään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ne ovat muuten näädänraudat eikä mikään näätärauta. Ja miksei sitä karhua sitten ole lopetettu viranomaisluvalla jo viime vuonna?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nukutus vaan ja loukku pois jalasta!!!! Saattaa vaan tulla jännäkakka pöksyyn sille uskalikolle joka siihen operaatioon ryhtyy. Jos karhu on noin komeassa kunnossa pysynyt rauta jalassaan niin ei poisotto ainakaan huononna tilannetta ja uskon että siitä toipuu polonen. Onko tommoset ansaloukut nykyään edes luvallisia? Siihenhän voi astua vaikka joku marjastajakin ja siitähän meteli nousisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Huomaa, että olet pihalla näädän pyynnistä. Nuo ovat luvalliset hetitappavat raudat, jotka laitetaan puuhun eikä maahan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (65)

Uutisvirta

9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
8:25
Trumpin kauppasota Kiinan kanssa yltyy, samoin talouskiistely kotimaassa – "En vastustaisi, jos hän eroaisi", presidentti sanoi keskuspankin johtajasta
8:13
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
8:00
Kun kumppani mukiloi, hoituuko asia puhumalla? – Perheväkivallan sovittelu kuohuttaa uhreja puolustavia järjestöjä Tilaajille
8:00
Sähkönmuruja jauhetaan vaelluskalojen selkänahasta, hallitusohjelman kalamiljoonat voivat harventaa voimalaverkostoa – Miten Jasper Pääkkönen korvaisi menetetyn sähkön? Tilaajille
7:00
Terveiset sadan vuoden takaa – katso kuvia Kiimingissä seisovasta sisällissodan jälkeen valmistuneesta hirsitalosta, joka on yhä täynnä elämää
21
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
20
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
12
Enne tulevasta? Puljujärvi kokeili jo Kärppien ylivoimassa – Manner: "Missä ikinä hän pelaakaan, sen on oltava Jessen oma päätös"
11
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
10
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
7
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
6
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image