Pohjois-Suomi

Pokan toimikunnan esityksestä ei ole laiksi

Pohjois-Suomi 8.10.2002 0:00
Kari Alaluusua

SODANKYLÄ Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pekka Aikio pitää saamelaisten maaoikeushistorian uuden selvitystyön käynnistämistä oikeusministeri Johannes Koskisen (sd.) esittämällä tavalla valtion varojen tuhlauksena. Aikion mielestä oikeustieteen tohtori Kaisa Korpijaakko-Labba on jo kiistattomasti osoittanut, että Ruotsi-Suomen saamelaisilla oli vielä 1700-luvun puolivälissä valtiovallan tunnustama omistusoikeus lapinkylien maihin ja vesiin. Sittemmin Korpijaakko-Labba on jatkanut tutkimustyötään tähän päivään asti ja myös raportoinut sitä kirjassaan "Saamelaisten oikeusasemasta Suomessa".

Hallitus esittää syksyn lisäbudjettiin 190 000 euroa kolmen vuoden aikana tehtävää saamelaisten maaoikeushistorian selvitystyötä varten. Asiasta kertoi oikeusministeri Johannes Koskinen Lapin radion haastattelussa viime viikon perjantaina. Samalla Koskinen kertoi, ettei hän aio antaa eduskunnalle Ylä-Lapin saamelaisalueen valtionmaiden hallintaa koskevaa lakiesitystä.

"Saamelaisten maanomistushistoriaa todella on jo tutkittu. Korpijaakko-Labban historiatutkimus on oikeushistorian alalla todettu huippututkimukseksi, eikä ole mitään syytä jättää sitä huomiotta. Mielestäni on törkeää, kun jotkut oikeusministeriön virkamiehet väittävät tohtori Korpijaakko-Labbaa jääviksi", Aikio sanoo.

Pekka Aikio muistuttaa, ettei tutkijaa ja tutkimusta tee jääviksi se, että lopputulos ei tyydytä valtion edustajia.

"Väitteillään oikeusministeriö politisoi tutkimusta. Valtion tulee ennen muuta riittävästi rahoittaa saamelaiskäräjille jo 1993 annetun maaoikeusselvityksen loppuunsaattamista eikä ryhtyä alan huippututkija sivuuttamalla käynnistämään sellaisia uusia maaoikeusselvityksiä, joilla se uskoo saavansa itselleen mieluisia tuloksia, hän sanoo.Riitainen vastaanotto


Oikeusministeri Johannes Koskisen mielestä maaherra Hannele Pokan toimikunnan työhön perustunut Ylä-Lapin valtionmaiden hallintaa koskeva lakiesitys sai niin erimielisen vastaanoton, ettei asiaa kannattanut viedä tässä vaiheessa eteenpäin.

Ministeri moitti Saamelaiskäräjiä vaatimustensa tiukentamisesta kesken prosessin. Hän arvioi Saamelaiskäräjien taktiikan johtavan siihen, ettei Suomi voi ratifioida ILO:n alkuperäiskansasopimusta.

Pekka Aikio sanoo, ettei saamelaiskäräjät yllättynyt päätöksestä, itse asiassa se oli käräjien vaatimusten mukainen. Hänen mielestään oli ennakoitavissa, ettei Pokan toimikunnan esitys johda mihinkään. Asia karkasi lainvalmistelijoiden käsistä, eikä oikeusministeri Koskinen voinut muuta kuin luopua koko lakiesityksestä.

"Saamelaiskäräjät tulee jättämään jatkoesityksen, jossa asiaa katsellaan tarkemmin. Tällä eduskuntakaudella ei asiassa varmaankaan enää ihmeitä tapahdu", hän ennakoi.Erehdykset tulee korjata


Pekka Aikio huomauttaa, ettei Saamelaiskäräjät ole ollut jarrumies, vaan se on Pokan toimikunnan työn alusta lähtien tuonut esille omat näkemyksensä niitä tiukentamatta. Hän arvelee, ettei käräjien edustajia työskentelyssä näköjään edes kuunneltu.

"Saamelaiskäräjät lähtee siitä, että lainsäädännön erehdykset tulee korjata. Olemme ehdottaneet lainsäädäntöä muutettavaksi siten, että valtion metsämaan, suojelualueiden ja yleisten vesialueiden kiinteistöluonne poistetaan", Aikio sanoo.

Muodollisesti Ylä-Lapin valtionmaat jäisivät vielä valtion omistukseen ja metsähallituksen hallintaan vuotta 1976 edeltäneen lainsäädännön mukaisesti, mutta metsähallituksen tuottovelvoite poistettaisiin saamelaisten kotiseutualueen osalta.

"Lisäksi metsähallitusasetuksesta siirrettäisiin saamelaiskulttuurin turvaamisvelvoite metsähallituslakiin, koska kansalaisten perustusoikeuksista on säädettävä laissa eikä asetuksessa. Nämä lainsäädäntömuutokset ovat maanomistustyöryhmän Saamelaiskäräjille tekemän ehdotuksen mukaan välttämätön alku niille toimenpiteille, joilla ILO:n alkuperäiskansasopimuksen ratifioinnin tiellä olevat esteet voidaan tulevaisuudessa poistaa", Aikio kertoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:48
Ikääntyneenä kotona asumiseen voi varautua – Oulussa järjestetään avoin seminaari aiheesta
9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image