Pohjois-Suomi

Pohjoismaiden ensimmäinen ja ainoa täy­si­mit­tai­nen alastulopatja on hankittu Rukalle pysyvästi – lumille päästään jo lokakuun alussa

Alastulopatja oli viime keväänä testikäytössä. KUVA: Rukakeskus
Pohjois-Suomi 12.9.2019 15:48
Kaleva

Viime keväänä testikäytössä Rukalla ollut olympiatason alastulopatja eli landing bag jää Rukalle lumilautailijoiden ja freestyle-laskijoiden harjoittelukäyttöön. Patjan hankinnan rahoittavat Suomen Lumilautaliitto sekä Ski Sport Finland yhteistyössä Rukakeskuksen ja Kuusamon kaupungin kanssa.

Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäin täysimittainen alastulopatja.

Slopestylen ja big airin olympialajeille patjan jääminen Suomeen tietää hyviä uutisia, sillä liki jääkiekkokaukalon kokoinen patja mahdollistaa nykyaikaisen harjoittelun sekä edistää junioritason laskijoiden kehittymistä ympärivuotisesti turvallisissa olosuhteissa.

Patja täyttää koko hyppyrin alastuloalueen, myötäilee alastulorinteen muotoja estäen tärähdykset ja tarjoaa ympäristön uusien temppujen opetteluun turvallisesti.

Patja saatiin Rukalle testikäyttöön reilun kuukauden ajaksi viime keväänä. Suomen maajoukkuelaskijoiden lisäksi myös Norjan lumilautailun maajoukkue kävi hyppäämässä patjalle Rukalla.

Tulevana talvena patja sijaitsee samassa paikassa Ruka Parkissa. Kevään käyttäjäkokemusten perusteella on rinteessä kesän aikana tehty maansiirtotöitä, ja nyt suorituspaikka vastaa kokonaisuudessaan kansainvälisiä harjoitusolosuhteita.

– ­Olemme iloisia, että patja saatiin yhteistyöponnistuksella jäämään pysyvästi Rukalle. Tämä parantaa merkittävästi harjoitusolosuhteita kotimaassa ja mahdollistaa, että Suomesta tulee jatkossakin menestyviä freestylelajien urheilijoita maailmalle, kertoo Rukakeskuksen rinnetoiminnan kehityspäällikkö Otto Lintunen. 

Ensimmäiset rinteet Rukalla avautuvat 4. lokakuuta ja patja pyritään saamaan harjoituskäyttöön jo viikon sisällä avaamisesta.

Rukalla laskukauden alkuun ei vaadita pakkasta ja lumetuksen käynnistämistä, sillä rinteet avataan lumella, jota säilöttiin keväällä talteen noin 112 000 kuutiometrin verran. Tällä lumimäärällä saadaan auki kolme täyspitkää laskettelurinnettä.

Rukan valtava säilölumimäärä ei mahtuisi kokonaisuudessaan edes Eduskuntatalon sisuksiin, sillä Arkadianmäen maamerkin tilavuudeksi ilmoitetaan 108 000 kuutiometriä.

Lumet odottavat kauden avausta Saaruan rinteissä valtavina kumpuina, jotka on peitetty eristävillä peitteillä. Säilölunta hyödynnetään myös alastulopatjan vauhdinoton ja hyppyrin rakentamiseen.

– Teemme lumen säilömisen parissa jatkuvasti kehitystyötä ja neljän vuoden aikana olemme onnistuneet parantamaan peitemateriaalien eristyskykyä merkittävästi, kertoo Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen.

Rukalla panostetaan slopestyle-laskijoiden suorituspaikkoihin kauden alusta alkaen, sillä alastulopatjan lisäksi Ruka Park saa oman säilölumirinteensä, jonka avaustavoite on 5. lokakuuta. Samalla Saaruan rinteet 12 ja 13 saavat lisää väljyyttä, kun reilit ja hyppyrit siirtyvät rinteeseen 15.

MAINOS

Kommentoi

Hienoa. Tätä tarvitaan jotta harjoittelu on täysipainoista. Kevään kokeilusta tuli hyvää palautetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden lumilautailijoiden ja laskettelijoiden harrastuksesta tuleva hiilijanjälki ei ole ihan pienimmästä päästä.. Harrastuspaikat yleensä kaukana asutuksesta, keinolumi jne.. Edelle ei mene montaa urheilulajia. Ehkäpä moottoriurheilu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskettelu ja muut turhat harrastukset haittaverojen piiriin! Verot voidaan kerätä hissilipuista, kausikorteista ja mökkivuokrista. Tässä ilmastokriisissä laskettelut pitäisi jättää takapihan lumikinokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:46
Arvio: Kaikki saavat kimaltaa tavallaan – hienovaraisesti Louna-Tuuli Luukka kiteyttää muunsukupuolisten ja transihmisten tarinat seikkailuhenkisiksi dinosaurusfaabeleiksi
12:23
Seppo-koira valittiin Hyvän mielen lähettilääksi – "Pienistä asioista nauttiminen on tie onneen"
12:17
Pororikas Johan Aslak Labba ei ymmärrä "nuorten kiihkoa" eikä "lukeneiden riitelyä" saamelaisten sorrosta: "Asuntolassahan oli herrojen oltavat" Tilaajille
12:02
Hirvi putosi jäihin Kuhmon Nuolijärvellä – eläin pääsi pälkähästä ennen kuin pelastuslaitos ehti paikalle
11:47
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri haluaa reaaliaikaisen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke"
11:25
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
11:21
Rivitalossa kärynneet tekstiilit aiheuttivat hälytyksen Kemissä
52
Oulun kaupunki jakaa 2000 lamppua pyöräilijöille – tempaus on osa valtakunnallista Pyöräilytalvi-viikkoa
43
Kaupunginhallitus päätti: Linnanmaan uimahallin rakentaminen aloitetaan jo ensi vuonna
40
IMF:ltä tylyt terveiset Suomen velkaantumisesta: Rinteen hallituksen tavoite ei toteudu, dieselin ja turpeen veroalet pois tai muita säästötoimia
40
Postialan lakko jatkuu, sähköliitto tukilakkoon – Palta olisi hyväksynyt sopimuksen: "Olemme tulleet vastaan keskeisissä riitakysymyksissä"
23
Huuhkajat päätti EM-karsinnat tappioon, Kreikka voitti 2-1 – häviö tietää paikkaa arvonnan neloskorissa
22
Oulun yliopistokampus toimiva nykyisellään – mikä on se malli, johon visio yliopistosta keskustassa perustuu? Lukijalta
18
Led-valo kertoo, milloin suihkun käyttö kannattaa lopettaa – oululaisyritys kehitti suihkuvahdin, joka saa tarvitsemansa energian virtaavasta vedestä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä oleva lumi tamppautuu liukkaaksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.11.

Fingerpori

19.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image