Pohjois-Suomi

Pohjoismaiden ensimmäinen ja ainoa täy­si­mit­tai­nen alastulopatja on hankittu Rukalle pysyvästi – lumille päästään jo lokakuun alussa

Alastulopatja oli viime keväänä testikäytössä. KUVA: Rukakeskus
Pohjois-Suomi 12.9.2019 15:48
Kaleva

Viime keväänä testikäytössä Rukalla ollut olympiatason alastulopatja eli landing bag jää Rukalle lumilautailijoiden ja freestyle-laskijoiden harjoittelukäyttöön. Patjan hankinnan rahoittavat Suomen Lumilautaliitto sekä Ski Sport Finland yhteistyössä Rukakeskuksen ja Kuusamon kaupungin kanssa.

Kyseessä on Pohjoismaiden ensimmäin täysimittainen alastulopatja.

Slopestylen ja big airin olympialajeille patjan jääminen Suomeen tietää hyviä uutisia, sillä liki jääkiekkokaukalon kokoinen patja mahdollistaa nykyaikaisen harjoittelun sekä edistää junioritason laskijoiden kehittymistä ympärivuotisesti turvallisissa olosuhteissa.

Patja täyttää koko hyppyrin alastuloalueen, myötäilee alastulorinteen muotoja estäen tärähdykset ja tarjoaa ympäristön uusien temppujen opetteluun turvallisesti.

Patja saatiin Rukalle testikäyttöön reilun kuukauden ajaksi viime keväänä. Suomen maajoukkuelaskijoiden lisäksi myös Norjan lumilautailun maajoukkue kävi hyppäämässä patjalle Rukalla.

Tulevana talvena patja sijaitsee samassa paikassa Ruka Parkissa. Kevään käyttäjäkokemusten perusteella on rinteessä kesän aikana tehty maansiirtotöitä, ja nyt suorituspaikka vastaa kokonaisuudessaan kansainvälisiä harjoitusolosuhteita.

– ­Olemme iloisia, että patja saatiin yhteistyöponnistuksella jäämään pysyvästi Rukalle. Tämä parantaa merkittävästi harjoitusolosuhteita kotimaassa ja mahdollistaa, että Suomesta tulee jatkossakin menestyviä freestylelajien urheilijoita maailmalle, kertoo Rukakeskuksen rinnetoiminnan kehityspäällikkö Otto Lintunen. 

Ensimmäiset rinteet Rukalla avautuvat 4. lokakuuta ja patja pyritään saamaan harjoituskäyttöön jo viikon sisällä avaamisesta.

Rukalla laskukauden alkuun ei vaadita pakkasta ja lumetuksen käynnistämistä, sillä rinteet avataan lumella, jota säilöttiin keväällä talteen noin 112 000 kuutiometrin verran. Tällä lumimäärällä saadaan auki kolme täyspitkää laskettelurinnettä.

Rukan valtava säilölumimäärä ei mahtuisi kokonaisuudessaan edes Eduskuntatalon sisuksiin, sillä Arkadianmäen maamerkin tilavuudeksi ilmoitetaan 108 000 kuutiometriä.

Lumet odottavat kauden avausta Saaruan rinteissä valtavina kumpuina, jotka on peitetty eristävillä peitteillä. Säilölunta hyödynnetään myös alastulopatjan vauhdinoton ja hyppyrin rakentamiseen.

– Teemme lumen säilömisen parissa jatkuvasti kehitystyötä ja neljän vuoden aikana olemme onnistuneet parantamaan peitemateriaalien eristyskykyä merkittävästi, kertoo Rukakeskuksen paikallisjohtaja Matti Parviainen.

Rukalla panostetaan slopestyle-laskijoiden suorituspaikkoihin kauden alusta alkaen, sillä alastulopatjan lisäksi Ruka Park saa oman säilölumirinteensä, jonka avaustavoite on 5. lokakuuta. Samalla Saaruan rinteet 12 ja 13 saavat lisää väljyyttä, kun reilit ja hyppyrit siirtyvät rinteeseen 15.

MAINOS

Kommentoi

Hienoa. Tätä tarvitaan jotta harjoittelu on täysipainoista. Kevään kokeilusta tuli hyvää palautetta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näiden lumilautailijoiden ja laskettelijoiden harrastuksesta tuleva hiilijanjälki ei ole ihan pienimmästä päästä.. Harrastuspaikat yleensä kaukana asutuksesta, keinolumi jne.. Edelle ei mene montaa urheilulajia. Ehkäpä moottoriurheilu?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskettelu ja muut turhat harrastukset haittaverojen piiriin! Verot voidaan kerätä hissilipuista, kausikorteista ja mökkivuokrista. Tässä ilmastokriisissä laskettelut pitäisi jättää takapihan lumikinokseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20:55
Lämpöpatterit päälle ja tulet uuniin: Alkava viikko on Oulun seudulla hyinen ja sateinen, viikon puolivälin kylmät yöt voivat tietää mustaa jäätä
20:10
Reissusa: Roomasta leirintäaluemökin vuokrannut Päivi Kinnunen pääsi seuraamaan lempisarjansa Isä Matteon kuvauksia
19:17
Kuka kätki hopea-aarteen Inarijärven rannalle? Kysymys piinasi Seppo Saraspäätä 16 vuotta, kunnes hän ratkaisi sen Tilaajille
19:10
Talouden käänne heikompaan panee vipinää kinttuihin – Hallituspuolueet lähtevät sorvaamaan budjettia "kaikki mulle heti" -asetelmassa
19:01
Roope Korhonen onnistui supervuorossa – Sotkamon Jymy selvitti ensimmäisen ottelupallon
18:44
Espanja palasi ansaitusti koripallomestariksi – titteli heltisi puhtaalla pelillä
18:13
Bensan hinta voi nousta Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin kohdistuneiden iskujen seurauksena, mutta miten paljon?
85
Puheenaihe: "Myrkky, joka ei kuulu ympäristöön" – Kysyimme, pitääkö lyijy kieltää hauleissa ja luodeissa
44
Vaasalaisfanit riehuivat Raksilassa: Järjestyksenvalvoja joutui sairaalaan, poliisi kirjasi rikosilmoituksia pahoinpitelyistä
29
EU harkitsee lentojen tai petrolin verottamista – Suomessa kokoontuneet EU:n valtiovarainministerit puivat ympäristöverojen lisäämistä
22
Rakennetaan omaleimainen Oulu – myös matala ja tiivis rakentaminen on tehokasta Lukijalta
22
Verkkokirjautuminen ja -maksaminen muuttuivat – puhelinpalveluissa ruuhkaa, osa asiakkaista näreissään
21
Sport juhli alussa, Kärpät lopussa – Hiljalleen täyttä pelikuntoa lähestyvä Jussi Jokinen kiteytti kotiavauksen: ”Ensimmäisen kympin olimme jaloissa, mutta pystyimme parantamaan”
21
Vieraslaji ottaa haltuun Venäjän Karjalan peltoja – ikääntyvät asukkaat eivät jaksa taistella jättiputkea vastaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

83 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kun sanotaan ettei palkka riitä elämiseen

Niin mikä on nyt sitä? Tämä nykyinen yltäkylläisyyskö? Ihmiset elävät pidempään ja rutiköyhien osuus on maailmassa pien... Lue lisää...
Taloudesta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image