Pohjois-Suomi

Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työ­tur­val­li­suu­den heikentyneen – asiakkaat ovat entistä agg­res­sii­vi­sem­pia ja ar­vaa­mat­to­mam­pia

Iso osa poliiseista ei jäsenkyselyn perusteella usko pystyvänsä takaamaan suomalaisten turvallisuutta.
Pohjois-Suomi 26.2.2020 9:19 | Päivitetty 26.2.2020 10:14
Helge Murtovaara

Vaikka lähes 60 prosenttia poliiseista katsoo oman työturvallisuutensa pysyneen ennallaan viimeisen kahden vuoden aikana, niin kolmasosa vastaajista katsoi työturvallisuuden heikentyneen.

Asia tulee ilmi syksyllä 2019 toteutetun Suomen Poliisijärjestöjen Liiton jäsenkyselystä. Tilanne on sama niin valtakunnallisesti kuin Pohjois-Suomessa Oulun ja Lapin poliisilaitoksien alueella. Ainoastaan kuusi prosenttia näkee työturvallisuudessa tapahtuneen parannusta.

Jäsenkyselyn perusteella työturvallisuus on heikentynyt etenkin kenttätyössä.

Oulun ja Lapin poliisilaitoksen alueelta kyselyyn vastanneista jäsenistä kahden vuoden aikana konkreettista uhkaa on kokenut noin 40 prosenttia.

Valvonnassa kysymys on muun muassa vastustamisesta, aseella tai nyrkillä uhittelusta ja kiinnioton vastustamisesta, mutta myös tutkinnassa poliisi kohtaa fyysistä vastaan laittamista, sanallista tai fyysistä uhkaamista.

Avoimissa perusteluissa yleisimmin mainitut syyt turvallisuuden heikkenemiseen ovat muuttunut ympäristö ja entistä aggressiivisempi asiakaskunta yhdistettynä riittämättömiin resursseihin, siis liian vähäiseen henkilömäärään.

Asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia, väkivalta poliisia kohtaan on lisääntynyt ja raaistunut. Kynnys käyttää väkivaltaa on laskenut.

Hallitusohjelman mukainen poliisien määrän lisäys 7 500 poliisin ei kyselyn mukaan riitä takamaan suomalaisten turvallisuutta. Näin uskoo 82 prosenttia kyselyyn vastanneista pohjoissuomalaisista poliiseista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (26)

Poliisislla ei ole enää hommat hanskassa, siinä kävi niikuin Ruotsissakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkälainen on arvattava poliisin asiakas ? Itse puolustus omalla aseella vähentää rikollisuuden minimiin

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jalkajouset pitäisi saada luvanvaraisiksi. Poliisit joutuu kohtaamaan turhan usein jalkajousella uhkaavia sekopäitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Polisien kuin kansalaistenkin turvallisuus on heikentynyt dramaattisesti 2000-luvulla.
Syynä tähän on lisääntynyt huumeiden, lääkkeiden ja näiden sekakäyttö.
Alkoholin käytön vähentymisestä tehdään tutkimusta ja uutisoidaan jatuvasti.
On selvä syy/seuraus vaikutus alkoholin käytön vähenemisellä, huumeiden ja lääkkeiden väärinkäytön lisääntymisellä ja turvattomuuden ja konfliktien lisääntymisellä. Jotain pitäisi pystyä tekemään enemmän tälle syylle jotka vähentäisivät seurauksia. Se että mitä olisi tehtävä on se kysymys, jolla tämäkin saataisiin parempaan suuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meidän perällä poliisi on jo olympiakesästä 1952 priorisoinut asioita. Vaikka naapuristosta on kuulemma soitettu, ei pontikankeittoilmiantoihin ole reagoitu. Järkevää toimintaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylen vastaavassa artikkelissa mainitaan jopa että "Suomessa ollaan Ruotsin tiellä".
Jokaisen jolla on vähänkin tuttuja tai yhteyksiä Ruotissa kannattaa jossain välissä hienovaraisesti myös kysellä heiltä miten he kokevat kehityksen ja tilanteen sekä kuulla heidän arviot syy-seuraussuhteista.
Saattaa olla että tulee esille perspektiivejä joita ei juuri nostettu esille tässä kirjoituksessa.

Toisaalta olisi myös kiinnostavaa verrata Suomen kehitysta eurooppalaiseen kehitykseen esim. Ranskassa, Italiassa, Espanjassa tai Kreikassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kotoa ja koulusta se lähtee. Tässä näkyy se vapaan kasvatuksen ja moraalittomuuden tulos. Ihmiset vähät välittää mistään ja elämisen säännöistä. Joka kuritta kasvaa se kunniatta kuolee. Aika suuri ja kasvava ongelma lienee tämä kasvava ja raaistava monikulttuurin kasvaminen. Myöskin poliisin työssä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vapaalla kasvatuksella ilmeisesti tarkoitetaan holtittomia kotioloja, jossa alkoholi ja riitely luetaan kasvatukseksi. Eikä sinne kouluun joka päivä kannata mennä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanteeseen pitää aina lähettää ensimmäisenä joku pätevä sosiaaliymmärrysasiantuntija, joka osaa kesyttää oitis rauhattoman henkilön. Tämä on myös pätevä keino vähentää jälkiviisaita asiantuntijakommentteja somessa, kun he pääsevät näyttämään jälkiviisautensa jo etukäteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä poliisien on hoidettava kansalaisten asiat. Itselläni on tiedossa liikennevahingon aiheuttaja, mutta poliisit eivät halua tutkia asiaa. Ilmeisesti poliisin sukulainen. Ovat keränneet aivan muualta mappikaupalla "tutkimustietoa" näyttääkseen, että on yritetty. Tätä kautta yleisön tuki vähenee. Tarrojen jako ABC;llä ei auta, vaan yhä suurempi osa kokee poliisin olevan haluton selvittämään asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haluttomuus on eri asia kuin rahattomuus. Poliisi joutuu priorisoimaan tekemisiään, koska rahaa ei ole riittävästi. Siinä jää pienet omaisuusrikokset taka-alalle odottamaan, kun on tärkeämpiäkin tekemisiä. Taka-alalle jää myös ne rikosepäilyt, joissa odotettavissa oleva työmäärä on suhteettoman iso rikokseen nähden. Priorisointia, ei sen enempää.

Sen voin taata, että poliisi ei kerää mappikaupalla mitään epäoleellista. Sen sijaan tiedän, että pienet omaisuusrikokset saattavat ratketa muun tutkinnan ohella, esimerkiksi kotietsinnöissä, ehkä viittaat kansioilla tuohon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä - ei varmaan yllätys tieto - että lain- ja järjestyksen valvonnassa, miksi ei rajavalvonnassa - on niitä "käsiä" liian vähän. Kenen etu , ketä se palvelee? Mielestäni se palvelee vain epäjärjestystä ja rikollista toimintaa, kun nähdäänkin että ei "ne reinikaiset" saa ketään kiinni....???

Mitä tehdä ja kenen? Minusta päättäjien olisi annettava selvä vinkki / rahoitus tilannetta korjaamaan. Minusta jos yleinen oikeustaju ja turvallisuus katoaa "säästöihin" - niin edessä on "mafiosojen maailma" jossa vain "rikolliset pärjää" ja tavan kansa sää kärsiä. Ottakaa niiltä rahaa joilla on ,kuten vaikka osakeyhtiöiden verokeinottelusta tms.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiinnitän huomiota siihen, että virkavaltaa vaativaa hieman harmaalla alueella oleva, toistuva ja mielenkiinnottomaksi kai poliisin ammatti-kuvan kannalta luokiteltu työ on valunut/valumassa sosiaalityöntekijöille ( erityistä tukea tarvitsevat, matala kynnys, palvelutarpeen arvio mantrasilla sillä puolen ). Oon istunut koulutuksissa, jossa poliisin edustaja ihan todennut, että hyvä, kun hän pääsee tästä työstä, kun se teille kuuluu ( siis hei, millä perusteella ) Tai kuullut poliisin päivytysluukulla sosiaali-tantattelua.
Akuutit vaaralliset tilanteet siirtyvät vailla virkavaltaa oleville. Sosiaalityöntekijöille, jotka paljain käsin etä-hälyyttimen turvin, jossain Nilsian Nipasenmäen tupasessa istuvan vartiointiliikkeen pojun turvin menee ns. asiakkaan luo. Odotettavissa ei ole hyvää. Odotettavissa on täyttämättömiä sosiaalityöntekijän virkoja ja työhön liittyvää polemiikkia suuresta yleisöstä lisää, kun ei ne mitään tee. Kuka sitä henkensä uhalla. Ja sitten huudetaan sosiaalityöntekijä-pulaa. Jotta oliskohan se paras vähä miettiä tarkemmin tätä tilannetta. Kyllä sitä sosiaalityöntekijöillä ittellänkin voi olla samanlaisia mielipiteitä kuin poliiseilla. Jotta vaarallista on ja mielenkiinnotonta. Ei vastaa ammattikuvaa. Yhtään raporttia en vain oo nähnyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turvallisuutta voitaisiin lisätä myös sillä että aseet vietäisiin entistä pienemmistä rikkeistä. Nyt saa töppäillä ja rötöstellä tosissaan ennenkuin aseet lähtee. Sitte ku vielä on hyvä puhumaan niin jostakin kumman syystä ei aseita viedä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aselainsäädäntö ja ampuma-aseiden käsittelyyn liittyvät turvallisuusnormit ovat Suomessa Euroopan - maailman - huippuluokkaa. Jokainen ase on valmistenumerolla todennettuna viranomaisten järjestelmässä, ja hallussapito sekä hankkiminen edellyttävät asianmukaisen perusteen (harraste, metsästys, museo). Lupia varten tehdään tiukat soveltuvuustestit.

Lisäksi uskoisin, että viranomaisilla on omat tarkastelulistansa aseiden omistavien kansalaisten töppäilyistä. Uutisissa mainintoina mm. "poliisille entuudestaan tuttu".

Olen samaa mieltä, että aseet tulisi takavarikoida jo pienistäkin rikkeistä tai käyttäytymisessä ilmenevästä aggressiivisuudesta muita ihmisiä kohtaan. Ja nämä "poliisille entuudestaan tutut", heihin erityishuomio jos aseen omistajia. Mutta pääasiassa näkisin että kelpo toimintaa poliisiltakin. Suomessa ei töppäillä tosissaan aseiden kanssa, vaan ne lähtevät herkällä kynnyksellä takavarikkoon. Resurssipula vaivaa tässäkin asiassa heitä päivän toisten uutisotsikoiden perusteella.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (26)

Uutisvirta

13:23
Päivän kotoiluvinkki: Puhdista kahvinkeitin marttojen ohjeilla
13:19
Ajokeli on paikoin erittäin huono Lapissa, puu kaatui talon päälle Kemijärvellä, Oulussa normaali kevättalven sää
13:13
Eduskunta hyväksyi ravintoloiden sulkemisen – pääministeri Marin tunnusti yritysten lisätukitoimien tarpeen
12:49
Toimittajamme seurasi tapahtumapaikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
11:41
Uusimaa on nyt eristetty muusta Suomesta – tältä tiesuluilla näytti yöaikaan
11:38
Suomen rajat sulkeutuivat äkillisesti – operaatioon osallistuvat kertovat, millaista on valvoa Suomen ja Ruotsin rajaa Torniossa
11:28
Aamuyhdeksään mennessä yli 120 käännytetty ja yksi sakko annettu – Uudenmaan rajojen valvonta on täydessä käynnissä
102
Presidentti Niinistö moittii Ilta-Sanomissa kovin sanoin kansalaisia, jotka eivät tottele koronaohjeita: "Minä en sellaista halua ollenkaan hyväksyä"
50
"Maailma ei palaa ennalleen", sanoo EU-komissaari Jutta Urpilainen – Eurooppa on komissaarin mukaan nyt joukkue, jolla on sama maali
41
Krabista Ouluun palaavat matkustajat joutuvat tarkkaan syyniin –  "Kukaan ei saa lähteä kentältä tai myöhemmin muualta Oulusta julkisilla liikennevälineillä"
30
Pohjois-Pohjanmaalla viisi uutta varmistettua tartuntaa – yksi henkilö tehohoidossa Oulussa
28
Mies kaahasi järjetöntä ylinopeutta Oulun Pohjantiellä, ylitystä liki sata kilometriä tunnissa – myös lukuisat rattijuopot työllistivät poliisia
24
Toimittajamme paikalla: Thaimaan kone laskeutui Oulun lentokentälle, tarkastukset sujuivat ripeästi – "Hyvävointisen näköistä väkeä maskit päässä"
21
Halla-aho: Maahanmuuttajista apu maatilojen työvoimapulaan – "Sopivat kuin nyrkki naamaan"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Lapissa ja Koillismaalla luoteistuuli on tänään voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ruohikkopalojen vaara on suuri maan etelä- ja länsiosassa sekä Etelä-Savon maakunnassa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maatilalle töihin

Aina nämä työnvieroksujat jotain keksii. Kaupungissa ei voi tietenkään myöskään töissä käydä kun tiet pölisee ja on auto... Lue lisää...
Pekkaxy

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

28.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image