Pohjois-Suomi

Pohjois-Suomen pe­las­tus­lai­tok­set perustavat yhteisen pe­las­tus­jouk­ku­een, vetovastuu Kainuulla – voidaan käyttää esimerkiksi suu­ron­net­to­muuk­sis­sa

Aloittavan muodostelman kirjavahvuus on yhteensä 69 pelastusalan ammattilaista, joita voidaan hälyttää ja koota yhteen esimerkiksi merkittävissä suuronnettomuustilanteissa, pitkäkestoisissa tehtävissä tai muissa tilanteissa, joissa yksittäisen pelastuslaitoksen voimavarat ovat äärirajoillaan. Kuvituskuva. KUVA: Leinonen Jukka
Pohjois-Suomi 22.2.2019 13:00
Heikki Uusitalo

Neljä Pohjois-Suomen pelastuslaitosta eli Jokilaaksojen, Kainuun, Lapin ja Oulu-Koillismaan pelastuslaitokset ovat sopineet perustavansa yhteisen pelastusjoukkueen, josta kansainvälisissä yhteyksissä käytetään tässä vaiheessa nimeä Arctic Rescue Team. Asiasta on sovittu pelastuslaitosten yhteisessä aiemuistiossa. 

Aloittavan muodostelman kirjavahvuus on yhteensä 69 pelastusalan ammattilaista, joita voidaan hälyttää ja koota yhteen esimerkiksi merkittävissä suuronnettomuustilanteissa, pitkäkestoisissa tehtävissä tai muissa tilanteissa, joissa yksittäisen pelastuslaitoksen voimavarat ovat äärirajoillaan. Lisäksi joukkuetta voitaisiin käyttää tarvittaessa myös koko Suomen alueella. 

Pelastusjoukkueen vetovastuu on sovittu Kainuun pelastuslaitokselle. Kukin pelastuslaitos ylläpitää vaadittavan vahvuista henkilöstöä joukkueen käyttöä varten. Joukkueen käytettävyyttä sekä toiminta-aikaa pystytään ennalta koulutetun henkilöstön kierrolla pidentämään pitkäkestoisissa tilanteissa useiden vuorokausien pituiseksi.

Joukkue varustetaan ja kalustetaan pelastuslaitosten omistamilla välineillä. Varustusta ja kalustoa kehitetään myöhemmin tarvittavilla hankinnoilla paremmin yhteistoimintaan sopivaksi. Jokainen pelastuslaitos vastaa oman henkilöstön ja hankintojen kustannuksista. Myös erilaisen erityiskaluston yhteishankinnat voivat olla mahdollisia. 

Pelastusjoukkueesta pyritään kehittämään myös EU:n pelastuspalvelumekanismin metsäpalomoduulin vaatimusten ehdot täyttävä muodostelma, jota voidaan käyttää myös EU:n kansainvälisissä vastaavissa tehtävissä.

Tämä edellyttää EU:n erillisrahoitusta ja jokainen pelastuslaitos sitoutuu kustantamaan omarahoitusosuuden kansainvälisen toiminnan edellyttämissä hankinnoissa.

Muut erikoistumistehtävät pelastuslaitoksittain määritetään tarkemmin.

Joukkuetta voidaan käyttää myös Barents-sopimuksen mukaisissa pelastustehtävissä. 

Rekrytoinnit on jo tehty ja kouluttaminen sekä yhteiset harjoitukset käynnistyvät erillisen harjoitussuunnitelman mukaisesti.

Yhtenä kuluvan vuoden isoimpana harjoituksena tällä muodostelmalla tulee olemaan syksyllä Ruotsin Kiirunassa järjestettävä Barents-sopimuksen mukainen harjoitus.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Kainuun maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Kuusamon kuntaa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi luoteistuuli on voimakasta yöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono Kainuun maakunnassa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Taas SUOMI onnellisin maa.

180 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Taas SUOMI onnellisin maa.

YK:n Onnellisuusraportissa on tutkittu sitä, miten yhteiskunta tarjoaa erilaisia palvelujaan kansalaisilleen, EI SITÄ, m... Lue lisää...
Sinttu

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image