Pohjois-Suomi

Pohjois-Pohjanmaan sai­raan­hoi­to­pii­rin tulos vuodelta 2019 oli ylijäämäinen

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tulos vuodelta 2019 oli ylijäämäinen ja toimintakulujen kasvu oli maltillista. KUVA: Kaleva
Pohjois-Suomi 25.3.2020 11:35
Jarkko Harjumaa

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tulos vuodelta 2019 oli ylijäämäinen ja toimintakulujen kasvu oli maltillista. Palvelujen kysyntä kasvoi 2,8 prosenttia edellisvuodesta. Varsinaisten lähetteiden määrä kasvoi 2,4, ilman lähetettä saapuneiden 0,5 ja sähköisten konsultaatioiden määrä 8,7 prosenttia.

Kasvaneen kysynnän takia sairaanhoitopiirissä avattiin viime vuonna kolme uutta leikkaussalia ja yksi uusi vuodeosasto.

Hoidossa olleiden potilaiden määrä lisääntyi tasan kaksi prosenttia: toimintavuoden aikana hoidettiin 163 492 eri potilasta. Avohoitokäynnit kasvoivat 3,2 prosenttia, mutta hoitopäivien määrä väheni 0,3 prosenttia.

Synnytysten määrä väheni 16,7 prosenttia. Merkittävän laskun taustalla on Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan päättyminen vuoden 2018 lopulla. Lisäksi synnytyksen suuntautuivat oman sairaanhoitopiirin ulkopuolelle. Myös yleinen syntyvyyden lasku pienensi synnytysmäärää.

Sairaanhoitopiirin tulos oli 6,7 miljoonaa euroa ylijäämäinen vuonna 2019. Tuloskasvuun vaikutti ennakoitua suurempi palvelutuotanto viimeisellä neljänneksellä sekä arvioitua suotuisampi kulukehitys muun muassa potilasvakuutusvelan osalta. Kustannukset hoidettua potilasta kohden laskivat yhdellä prosenttiyksiköllä.

Toimintatuotot olivat 673,1 miljoonaa euroa, mikä on 4,4 prosenttia edellisvuotta enemmän. Toimintakulut puolestaan olivat 630,5 miljoonaa euroa, mikä on 6,9 miljoonaa euroa enemmän kuin vuonna 2018.

Henkilöstökulut (358,4 miljoonaa euroa) olivat suurin kuluerä, noin 57 prosenttia. Sairaanhoitopiirin palveluksessa oli vuoden 2019 aikana keskimäärin 6936 henkilöä.

Palvelujen ostot toteutuivat 139 miljoonan euron suuruisina. Aineiden, tarvikkeiden ja tavarahankintojen kokonaiskustannukset olivat 115 miljoonaa euroa.

Muut toimintakulut olivat yhteensä 14,6 miljoonaa euroa sisältäen muun muassa tilavuokrat, kiinteistöverot ja luottotappiot.

MAINOS

Kommentoi

"Tuloskasvuun vaikutti ennakoitua suurempi palvelutuotanto viimeisellä neljänneksellä" - siis suuret ekaluokkalaiset ovat olleet luukulla. "sekä arvioitua suotuisampi kulukehitys muun muassa potilasvakuutusvelan osalta." Minkä velan? Ai ne on suoraan velkoja potilasvahinkomaksut? Näinkin voi koittaa sumuttaa. "Kustannukset hoidettua potilasta kohden laskivat yhdellä prosenttiyksiköllä." Mitä? "Rahaa on!" -puolijumalat ovat alkaneet nuukaileen vai onko sinne tullut joku ei-lääkäri kattoon kulutuksen perään? Nyt ei muuta kuin korottamaan lääkärien palkkoja kohti 10keur/kk rajaa. Hoitsut saa olla siellä 3keur/kk kohdilla. Ja lopettakaa vertailu insinööreihin, joita muuten valmistuu 8000hlöä vuodessa kun lääkäreitä 750hlöä. AMK inssin palkka 4keur/kk, Dippainssi 4.5Keur. Raha tulee rahan luo :-).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taulukkoon ja rinnalle vertailuluvut vastaavista maamme yksiköistä.

'' Palvelujen ostot toteutuivat 139 miljoonan euron suuruisina ''
- Mistä nuo koostuvat? - Mitä palveluita on ostettu ja mistä?

Paljonko on lääke- yms. hävikki ja epäkuranttien eurot ja suhteelliset osuudet?
Paljonko ovat erien vertailuluvut viimevuoteen? Mitkä ovat kasvuprosentit missä erissä?

Olisi helpompi julkaista eritellyt '' tase ja tuloslaskelma ''.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
39
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
20
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
12
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
6
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
5
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image