Pohjois-Suomi

Pohjois-Pohjanmaan sai­raan­hoi­to­pii­ri haluaa re­aa­liai­kai­sen seurannan antibioottien kulutukseen – ”Toivomme, että se olisi val­ta­kun­nal­li­nen hanke"

Systeemisten bakteerilääkkeiden kulutus (vas.) ja moniresistenttien bakteerien aiheuttamien infektioiden hoidossa käytettävien lääkkeiden kulutus eri sairaanhoitopiireissä vuonna 2018. Käyttöannoksia tuhatta asukasta kohden vuorokaudessa.
Pohjois-Suomi 19.11.2019 11:47
Heikki Uusitalo

THL kertoi maanantaina antibioottien käytön kehittymisestä Suomessa. Eri maakuntien välillä kulutuksessa on huomattavia eroja – etenkin laajakirjoisten antibioottien kohdalla. Pohjois-Pohjanmaalla antibioottien käyttö on valtakunnallisessa vertailussa matalalla tasolla.

Antibiootteja pitäisi käyttää harkiten, sillä bakteereille kehittyy vastustuskyky lääkkeitä kohtaan. Tätä kutsutaan antibioottiresistenssiksi. 

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä toivotaan, että antibioottien kulutusta voitaisiin tulevaisuudessa seurata reaaliaikaisesti. 

– Näin pystyisimme paremmin seuraamaan osastojen antibioottikulutusta, ja jos jossain näyttäisi menevän liian laajakirjoista antibioottia, voisimme ohjeistaa ja kouluttaa – ehkäistä resistenssiä, infektioiden torjuntayksikön osastonylilääkäri Teija Puhto sanoo. 

Puhdon toiveena on, että reaaliaikainen tai lähes reaaliaikainen seuranta saataisiin jos lähivuosina. 

– Toivomme, että se olisi valtakunnallinen hanke. Jos sellaista ei saada aikaan, sen täytyy olla jokaisen sairaanhoitopiirin oma hanke. Tietojen vertailtavuuden kannalta olisi hyvä, että olisi valtakunnallinen ohjelma, josta antibioottitiedot saataisiin ulos. 

Puhto kertoo, että sairaanhoitopiirissä on tehty pitkäjänteistä työtä antibioottien käytössä. Käytännössä tämä tarkoittaa ohjeistusta ja koulutusta, joka alkaa jo ennen kuin lääkärit valmistuvat. Antibioottien käyttöä ohjaa muun muassa antibioottiopas. 

Osastonylilääkärin mukaan laajakirjoisten antibioottien kohdalla kulutus näyttää tänä vuonna sairaanhoitopiirissä vähenevän. Ainakaan se ei ole lisääntymässä.

Puhto uskoo, että terveydenhuollon ammattilaisilla on hyvä tietämys antibioottiresistenssistä. 

– Antibioottiresistenssistä ovat varmasti kaikki kuulleet ja tietävät siitä. Toivon sen vaikuttavan päivittäisiin antibioottien määräämisiin, että mietitään, tarvitseeko potilas antibiootteja ja määrätään mahdollisimman kapeakirjoista.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Reaaliaikasella seurannalla ei saavuteta mitään, koska nytkin - eikö niin? - potilaan saama lääkitys kirjataan potilastietoihin, joista myös se tilastoidaan automaattisesti diagnoosikohtaisesti valvojille. Raaliaikaisuudella yritetään vain saada toiminnan kannalta tarpeeton mobiiliprojekti aikaiseksi vaikka kustannukset ovat tapissa jo muutenkin.

'' Antibiootteja pitäisi käyttää harkiten, sillä bakteereille kehittyy vastustuskyky lääkkeitä kohtaan. Tätä kutsutaan antibioottiresistenssiksi. ''
Asia ei korjaudu ennen kuin antibioottien määräminen - muulloin kuin niillä on todellinen parantava vaikutus potilaan tautiin - sankitioidaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esim.eräässä pienen paikkakunnan TK:ssa ei määrätä antibiootteja juuri lainkaan,sitten kun joutuu lähtemään isompaan sairaalaan esim. lanssilla kun on jo niin huonossa kunnossa ettei jalat kanna niin siellä kysellään että miksei ole omassa TK:ssa määrätty antibioottikuuria..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Moniresistentit bakteerit saavat alkunsa esimerkiksi Hollannin tehomaataloudessa ja Intian lääketeollisuudessa. Voisiko tästäkin kirjoittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä lääkärit ei määrää antibiootteja, vaan käskee levätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
8
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
7
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
5
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image