Pohjois-Suomi

Pohjois-Pohjanmaalle poikkeuslupa viiden suden pyyntiin

Arkistokuva. Susi Ranuan eläinpuistossa. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pohjois-Suomi 18.12.2015 14:27
Kaleva

Suomen riistakeskus on myöntänyt poikkeusluvan viiden suden kaatamiseen Pohjois-Pohjanmaalla.

Poikkeusluvat on myönnetty Pyhäjoen, Pulkkilan, Pyhännän ja Kärsämäen susilaumojen reviirialueille. Pyhännälle lupia myönnettiin kaksi.

Lupa on voimassa kuukauden 23. tammikuuta alkaen. Metsästykseen voi osallistua enintään 50 metsästäjää kerrallaan.

Poikkeusluparatkaisut perustuvat Tassu-järjestelmään kirjattuihin ja tarkastettuihin susihavaintoihin, muutoin kerättyihin tietoihin ja susista aiheutuneisiin vahinkoihin.

Sievi-Kalajoki-alueen hakemuksen riistakeskus hylkäsi, koska reviirin susimäärä on erittäin pieni eikä laumalla ole voitu todeta pentuetuottoa. Riistakeskuksen mukaan reviirin ei voida siten katsoa olevan vakiintunut.

Koko maassa tälle talvelle myönnettiin 46 kannanhoidollista susilupaa. Luonnonvarakeskus arvioi koko Suomen susikannan kooksi tällä hetkellä 34–38 susilaumaa. Viime kevään määräarvio oli 220–245 sutta. Viime talvena kannanhoidollisessa metsästyksessä kaadettiin 17 sutta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Minkähän luvan alla pyydettiin 17-18 joulukuuta 2016 ala-siuruan ja tannilan alueella sutta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viisi luvallista kaatoa luvassa ja kymmenenkö luvatonta ?
Keväällä nähdään löytyykö enää laumoja mistään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suden esiintyminen ihmiselle on jo riski
Riista- ja kalatalouden eläkeellä oleva tutkija Erik S. Nyholm on seurannut susien elmää vuosikymmeniä. Hän lausuu I-S:ssa, että "susi on ihmiselle vaarallinen. Se on saanut geeniperimänä sellaiset lahjat joita ei monilla eläimillä ole."
Nyholmin mielestä ihmisen pitäisi olla äärimmäisen varovainen tavatessaan suden. Susi voi hyökätä ihmisen kimpuun vaikka näyttää vain rauhallisesti tarkkailevan ja kiertää ihmisen kaukaa. Nyholm sanoo: "Se on täysin mahdollista, sillä susi on susi. Toisinaan tapahtuu niin, ettei susi kaihdakaan ihmistä, vaan tappaa. Ihminen kuuluu suden ruokalistalle." Nyholmin mielestä Suomen susikanta pitäisi pitää pienenä, jotta susia ei liikkuisi niin paljon asuinalueilla.
On totta, että jo varsin pieni susimäärä luontaisen reviirikäyttäytymisen takia, sekä pelkän ravinnontarpeensa takia tarvitsee varsin laajat metsäiset korpialueet käyttöönsä. Susien lisääntyessä laumoista erkanee yksinäisiä susia ja susipareja jotka muodostavat omia laumojaan. Ne joutuvat etsimään omat, aivan uudet reviirialueensa. Metsäistä ravintorikasta korpea ei riitä kaikien reviirialueiksi vaan ne ulottavat reviirinsä osittain ihmisen asuinalueille ja ravinnon saalistuksen metsästyskoiriin, sekä koti-, ja lemmikkieläimiin. Tällä perusteella mielestäni Suomen susipolitiikassa Erik S. Nyholmin mielipidettä pitäisi kuunnella.

ps. Pihasudet kaatoon, ettei lapsesta tuu raatoo

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei susia paljoa ole. Kaukovainiolla en ole eläissään nähnyt yhtään sutta, enkä myöskään Hiirosessa vaikka siellä ne isot metät on

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkilaiset huutellee. Kyllä se sielläki alkaa tärräämään ku pihassa alkaa hukat kulukia. Ne ku ei oo mittää puudeleita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedoksi vaan, että sujet ei välitä kunnanrajoista. Mitä taas uutistietoihin viime ajoilta tulee, niin Kalajokilaaksossa ne ovat tehneet paljon vahinkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ennemin tulisi hakea lupa kaataa Sipillän johtama hallitus. Nuo herrat käyvät säätämillään pakkolaeilla moninkerroin suuremman ihmisjoukon kimppuun, kuin yksikään susi koskaan tulevat tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ottakaapa pojat muutama susi elävänä kiinni ja toimittakaa ne tänne kaupunkiin! Katotaan kuinka paljon nämä kaupungista huutelevat ituhipit luontoa rakastavat .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hohhoi näitä joitakin kommentteja. Huomaa kyllä, että ei mitään todellista tietoa/kokemusta asiasta, mutta silti suu vaahdossa ollaan kommentoimassa. Pitäs jättää disney elokuvia vähemmälle ja tutustua muuhinkin, kuin siihen puolenhehtaarin metsään ja mikämikämaahan. Annettaisiin asiantuntijoiden päättää näistä asioista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän ne tulevat aremmiksi kun niitä laukottaa. Ja on ihan hyvä, jos ne pysyisivät siellä, missä niiden kuuluukin olla, siis kairassa, ei ihmisten asumusten vieressä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

vain 2 kaatolupaa ??? Ainakin 20 olisi lähempänä sitä totuutta, jotta saadaan elää ilman suden pelkoa kodin pihapiirissä. Myös muhos-vaala-utajärvi seudulle kaatoluvat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmeissäni olen, metsästäjät suorastaan vihaa sutta. Vaikka syytä olisi arvostaa ja kunnioittaa. Metsähän on jännä paikka siitä, että siellä tosiaan on luonnonvaraisia villejä eläimiä. Kuten susia, karhuja ja vaikkapa ahmojakin. Kyllä ne sudet mahtuu sinne mehtään misä metästäjäki. Ongelma sudet hengiltä samantien ja kannanhoidollinen pyynti jatkukoon. Se on rikkaus että meidän mehtisä on petoja. Villiin luontoon ku menee, niin on hyvä tiedostaa jotta henkiki siellä voi lähtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

sudet pois ihmisten ja lemmikkien pihapiireistä ja luonnoss liikkuvien reviireiltä, vaala-utajärvi alueella 2 rakasta lemmikkikoiraa joutunut susien raatelamaksi kotipihasta. Löytyneet kotipihasta muutaman sadan metrin päästä. Vai pitäiskö meidän jättää kotimme, jotta sudet saavat vallata kotimme pihapiirin reviiriksi ?!?!?!?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä se on tuo hirventarhaus vienyt pohjan metsänhoidolta ja ilon liikkua luonnossa.Tuokin vaala-utajärvi pahimpia hirvituhoalueita koko maassa,niin hyvä,että joku siellä niitä hirviä tappaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

14:59
Poliisi on hankkinut uusia panssariajoneuvoja – Tällainen on "Hevi"
14:36
Tietokatko Suomen ja Saksan poliisin välillä johti raiskauksesta epäillyn miehen vapauttamiseen – "En pysty kertomaan sitä, mikä tähän väärinkäsitykseen johti"
14:32
Tältä näyttää poliisin uusi luotisuojattu ajoneuvo – vastaavia ei muualla Pohjoismaissa
14:25
Kaksi pohjoismaalaista naista löydettiin kuolleina vaellusreitillä Marokossa
13:28
Tähtitanssit käynnistyvät Oulussa tammikuussa – jatkossa Radisson Blun ravintola Toivossa tanssitaan kaksi kertaa kuukaudessa
13:11
Nuori nainen ei tiennyt olevansa raskaana ja synnytti käymälään – joutui vankilaan puoleksitoista vuodeksi El Salvadorissa
12:49
Kiihtelysvaaran kirkkopalolle ei löytynyt järjellistä motiivia –"Kyse on ollut päähänpistosta"
46
Muutama karanteenissa ollut sairastui tuhkarokkoon – Sairastuneet kieltäytyvät antamasta näytettä
43
Alikulku Auranmajan kupeeseen valmistunee kesäkuussa – yli puoli vuotta suunniteltua myöhemmin
35
Oulu pyörii ensi vuoden 1,3 miljardilla - kaupunginvaltuusto hyväksyi ensi vuodelle alijäämäisen talousarvion
29
Raportit: Venäjä sekaantui luultua laajemmin Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin
24
Tuleeko Huutokauppakeisareista uusi jouluperinne? Uusinta neljän vuoden takaa osoittaa, että kaksi asiaa on Hirvaskankaalla muuttunut
23
Kysyimme: Palkansaajia hemmotellaan pitkillä pyhillä, autioituvatko työpaikat?
22
Facebook-kirjoituksista nousi kaplakka Limingassa – luottamushenkilöitä syytetään kunnan johtohenkilöihin kohdistuneesta epäasiallisesta kirjoittelusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Olen syntynyt 1971. Olen siis X-sukupolvea. Molemmiin puolin sukuani isovanhempani elivät pitkästi yli 90-vuotiaiksi. To... Lue lisää...
*****

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.12.

Fingerpori

18.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image