Pohjois-Suomi

Pohjois-Pohjanmaalla halutaan kokeilla sote-uudistuksen asia­kas­se­te­lei­tä ja hen­ki­lö­koh­tais­ta budjettia jo kesällä

Asiakassetelipilotissa asiakas voi hankkia sosiaali- ja terveyspalveluita haluamaltaan palveluntuottajalta maksusitoumuksella. KUVA: Pekka Peura
Pohjois-Suomi 14.3.2018 19:33
Kaleva

Pohjois-Pohjanmaalla valmistaudutaan kokeilemaan uuden valinnanvapauslain mukaisia tapoja järjestää asiakkaille sosiaali- ja terveyspalvelut. Käytännössä se tarkoittaa asiakasseteleitä ja henkilökohtaista budjettia.

Pilotit voisivat alkaa heinäkuun alussa, jos eduskunnan käsittelyssä oleva laki tulee kesäkuussa voimaan. Asiakkaiden arjessa uudet palvelut alkaisivat näkyä ensi vuoden alussa.

Sosiaali- ja terveysministeriö myöntää pilotointiin valtakunnallisesti avustusta yhteensä 100 miljoonaa euroa. Ministeriö päättää rahoituksesta todennäköisesti huhtikuun loppuun mennessä. 

Kaikki Pohjois-Pohjanmaan kunnat ja kuntayhtymät ovat jollain tavalla kokeilussa mukana, kerrotaan Pohjois-Pohjanmaan liiton tiedotteessa.

Laajamuotoisin asiakassetelin ja henkilökohtaisen budjetin kokeilu toteutetaan Oulussa ja Kuusamossa sekä Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymän alueella. Pienimuotoisemmin palveluja kokeillaan Selänteessä, Kalliossa, Oulunkaarella sekä Haapavedellä, Kempeleessä, Muhoksella, Oulaisissa, Pyhännällä ja Taivalkoskella.

– Nekin kunnat, joissa ei tehdä varsinaista asiakaspilotointia, ovat mukana palvelujen kehittämisessä, sanoo Pohjois-Pohjanmaan maakunta- ja sote-uudistuksen projektipäällikkö Sirkka-Liisa Olli.

Pilotin aikana luodaan maakunnalle uusien sote-palveluiden toimintamallit. Pilotteihin osallistuminen on asiakkaalle vapaaehtoista.

Asiakassetelipilotissa asiakas voi hankkia sosiaali- ja terveyspalveluita haluamaltaan palveluntuottajalta maksusitoumuksella, joka myönnetään henkilön palvelutarpeen arvioinnin perusteella. Pohjois-Pohjanmaalla asiakassetelin voi saada sosiaaliseen kuntoutukseen, kotihoitoon, asumispalveluihin, vammaisten henkilöiden työtoimintaan tai lääkinnälliseen kuntoutukseen liittyviin yksittäisiin vastaanottokäynteihin.

Henkilökohtainen budjetti on maksusitoumus, joka on tarkoitettu jatkuvaa apua tarvitseville vanhuksille, vammaisille ja kehitysvammaisille. Henkilökohtaisella budjetilla korvataan asiakkaan palvelun kustannukset määrättyyn arvoon saakka.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Nyt pitää julkisella sektorilla romauttaa hinnat pohjamutiin, esim poliklinikka maksu 10 Euroon. Syystä, että Sotessa yksityinen joutuu tekemään samalla hinnalla kun julkinen. Näin on herrat luvanneet ja säästöä syntys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millähän perusteilla henkilökohtainen budjetti tehdään, otetaanko huomioon koko elämän terveyskeskuksessa käynnit vai ehkä parin viimeisen vuoden? Jos ei ole tarvinnut monesti käydä aikaisemmin hoidossa ja sitten sairastuu pahemmin, liian pieneksi arvioitu budjetti ei enää riitäkään, hoitoa ei saakaan enää vaan on otettava pankista lainaa, että saa hoidon itse maksamalla! Budjetit tekee todennäköisimmin henkilö, jolla on taloudellista koulutusta, eknomi tai merkonomi tai joku tilastotieteilijä???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sosiaali- ja terveysministeriö antaa seinästä rahaa 100 miljoonaa. Mistähän nämä rahat aina sinne tulevat ??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tällä ei ole mitään tekemistä tavallisen ihmisen sairaanhoidon kanssa. Terkkarissa tai päivystyksessä jonot toimivat aivan samoin kuin nyt - eli eivät toimi. Kuntoutuksissa maksetaan tarveharkintaisesti laaditun budjetin rajoissa osa ulkoisista palveluista. Mihin budjetti ei riitä, jätetään hoidot sikseen tai asiakas maksaa ne omasta pussistaan. Jos aikoo jatkossa pysyä hengissä, ei kannata sairastua tai vammautua eikä missään nimessä kannata ikääntyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vammaisen lapsen vanhempana olen sotesopan myötä vaipunut epätoivoon.
Tähänkin asti on ollut vaikeuksia löytää apua, en usko alkuunkaan että jatkossa tulee olemaan helpompaa.
Tässä käynee nyt niin että heikoimmat tulevat jäämään heitteille. Niin kauan kuin minä elän, lapseni tulee jotenkin selviämään, sen jälkeiselle ajalle en uskalla enää ajatuksiani viedä.
Ja niin, kun joku kuitenkin asian ottaa esille, ei, minulla ei ole ollut mahdollisuutta valita. Lapsi on syntyessään terve tai sitten ei ole. Meillä ei ole.
Valintaa en voinut myöskään tehdä sillä perusteella että enpä tee lapsia. Jos kukaan ei tee, mites sitten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikähän koulutus sellaisella henkilöllä on, joka arvioi asiakkaan palvelutarpeen ja päättää maksusitoumuksesta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa yleisin koulutus, jota tuossa tullaan hyödyntämään, olla "paperinpyörittelyä kunnassa jo vuosien ajan".
Sellaisia moniosaajia jotka oikeasti osaavat arvioida kunkin osalta todellisen tarpeen, ei tullut maahan edes viime rynnäkössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi muissa euroopan maissa ei ole käytössä asiakasseteliä? Koska se on tuonut lisää byrokratiaa ja kustannuksia jne. Suomessa vaan hallituksen paukapäät haluaa väkisin viedä mokoman kokeilun läpi hinnalla millä hyvänsä, joka tapauksessa tämä tulee kansalaisille kalliimaksi kuin tämä vanha nykyinen systeemi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiskokeet aloitetaan siis ensiksi täällä. Sääliksi käy näiden porhojen jalkoihin jääviä, joilla todennäköisesti ei ole aluksi mitään tietoa minne mennä ja kun asiakasmaksut viimein paljastetaan ei riittävästi rahaa, apua saadakseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse sain esimakua, kun olisin mennyt vuositarkastukseen hammaslääkäriin.

Vaan iso O olikin hiljattain ostanut pienen yksityisen hammashoitolan. Seuraus - aiempi 45 euron maksu olisi ollut 95 euroa.

Väliin jäi, koska pakko ostaa sapuskaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo nyt on takuuvarmaa, että soten asiakasmaksut nousevat nopeasti soten tultua voimaan. Keskustalle ja kokoomukselle pääasiat eli maakuntahallintohimmeli ja terveyspalvelun yksityistäminen, ne jäävät nostamaan terveyspalvelujen kustannuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älytöntä lähteä huonontamaan terveyspalvelut. Laatu tulee tällaisella menetelmällä väistämättä hiekkenemään. Kuka kuntouttaja lähtee erikoistumaan enää, jos siitä ei saa vastaavaa korvausta? Asiakasseteli ei kata kustannuksia. Kuka maksaa ylimäärän? Asiakasko omasta kukkarostaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

156 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

miksihän sipilä ja keskustapuolue on hyökännyt palkansaajia vastaan koko hallituskauden ajan??

Ai miksikö kuten kerrot? Uusliberalismi on juuri tätä mitä hallituksemme edustaa ja ajaa. Siinä ajatusmallissa duunari o... Lue lisää...
Aito Helmiina

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

22.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image