Pohjois-Suomi

Pohjois-Pohjanmaalla 44 prosenttia kaikista Suomen tuu­li­voi­ma­lois­ta

KUVA: Tapio Maikkola
Pohjois-Suomi 8.2.2017 9:35
Kaleva

Tuoreen tuulivoimatilaston mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on 44 prosenttia kaikesta Suomen tuulivoimakapasiteetista. 

Toiseksi eniten tuulivoimaloita on rakennettu Lappiin (17 prosenttia) ja kolmanneksi eniten Satakuntaan (13  prosenttia).

Suomen tuulivoimayhdistyksen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla tuulivoimaa tullaan todennäköisesti lisäämään tulevaisuudessa. Maakuntakaavan päivittämisen myötä tullaan päivittämään myös tuulivoima-aluevaraukset ja mahdollisesti esittämään lisää tuulivoimalle varattuja alueita.

– Selkeät viranomaisohjeistukset ovat tärkeitä tuulivoiman sijoittamisessa. Esimerkiksi valtioneuvoston meluohjearvot ja ympäristöministeriön tuoreet linjaukset linnustovaikutusten arviointiin ovat tervetulleita työkaluja, joiden avulla määritetään voimaloiden sijoittamista, sanoo Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Tuukka Pahtamaa.

Valtaosa, noin 70 prosenttia, tuulivoimakapasiteetista on suomalaisomistuksessa. Suomen kolme suurinta tuulivoimaloiden omistajaa ovat suomalaisomisteiset TuuliWatti Oy (24 prosenttia), Taaleri Pääomarahastot Oy (13 prosenttia) ja EPV Tuulivoima Oy (8 prosenttia).

Tanskalainen voimalavalmistaja Vestas on toimittanut lähes puolet kaikista Suomeen rakennetuista tuulivoimaloista.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Uudet myllyt pitää ehdottamasti rakentaa Hesan rannoille, jotta hesalaisetkin pääsevät nauttimaan vihreästä energiasta. Nyt saastuttavat ilmastoa kivihiilellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja vaikka meillä on vesivoimaa, joka ei tarvi mitään tukia, toisin kuin jokainen noista rupeleista.
Pölijiä ollaan. vai onko kyse rahasta?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ovatko tosiaan Vihreät menneet vihreään lankaansa niin perusteellisesti, että he ovat hyväksyneet tuulivoiman vain täällä periferiassa. Silloin kun se ei näy eikä kuulu cityhuoneisiin ja parvekkeille stadissa ja åbossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hesalaisten ja espoolaisten miljoonakämppien näkymiä ei missään tapauksessa voi pilata rumilla tuulimyllyillä. Kaikki tuulimyllyt pohjoiseen on rakennettu vihreiden ja Pekkarisen aikaansaamilla valtavilla tukiaisilla joten rakennetaan enemmän siirtolinjoja kaikki kansalaisten maksamina ja saadaan sitä subventoitua sähköä tänne ulkoporeammeisiin ja ulkoterassien infrapunalämmittiin. Meillä on sitten kiva kelliä poreammeessa katsellessa meren horisonttiin, jossa ei näy yhden yhtä vispilää pyrimässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muualla Suomessa on ymmärretty näyttää punaista valoa noille melusaastetta nieleville verorahojen ryöstäjille. Pekkariselle kiitos tästäkin vitsauksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa kilpailuttaa sähkösopimus, niin sinäkin pääset nauttimaan tuulimyllyjen alentamasta sähkön hinnasta niistä urputtamisen sijaan. Pekkarinen onnistui tietämättään parantamaan maamme sähköä kuluttavan vientiteollisuuden kilpailukykyä merkittävästi minimaalisen pienellä julkisella rahapanoksella. Toki rahamäärä olisi vielä pienempi, jos hankkeet olisi kilpailutettu alusta lähtien, mutta nykyiselläkin systeemillä hyödyt ovat moninkertaiset kustannuksiin nähden. Outokumpukin olisi luultavasti mennyt konkkaan, jos muiden vaikeuksien lisäksi sähkö olisi ollut vielä kallista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uusi maakuntakaava mahdollistaa voimakkaan lisärakentamisen tuulivoimalle Pohjois-Pohjanmaan alueelle.
Tämä on hallituksen tahtotila, uudistuvan energian rakentamiseksi Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos, kohta näkyy ihanassa maalaismaisemassa 38 häkkyrä pyörimässä, l
Lähin parin kilometrin päässä. Olis vaan kovat pakkaset ja tyvenet ilmat, niin tulis veronmaksajalle halvemmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoiman kannattajista 70% prosenttia on kehäkolmosen sisäpuolella ja Suomen tuulivoimaloista kehäkolmosen sisäpuolella on 0%.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas on tiedossa uusia menoja yhteiskunnalle ja tavallisille sähkönkäyttäjille.
Tuulivoimatuet kasvavat vauhdilla ja muutama päivä sitten Fingrid uutisoi uusien kalliiksi tulevien voimansiirtojohtojen rakentamisesta.
Lisäinvestoinnit kantaverkkoon ja jakeluverkkoon johtuvat suurelta osin tuulivoiman tuotannon sattumanvaraisuudesta.
Toisin sanoen energiaa tuotetaan milloin missäkin päin Suomea ja se on siirrettävä käyttökohteisiin. Tätä varten on rakennettava lisää siirtojohtoja, jotka eivät sitten ole hyötykäytössä, kuin pienen osan vuotta, silloin kun alueella sattuu tuulemaan riittävästi.
Perinteisissä järjestelmässä energian tuotannon sijaintipaikat eivät vaihtele sattumanvaraisesti ja näin johtoja tarvitaan vähemmän.
Kaikki nämä kustannukset näkyvät verojen ja sähkötariffien nousuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulivoima on laskenut sähkön markinahintaa paljon enemmän kuin sen tukemiseen on käytetty rahaa. Hyötyjinä ovat olleet kaikki suomalaiset sähkönkäyttäjät. Haittaa on sen sijaan tullut Fortumin ja Energiateollisuuden herroille, joiden tulospalkkiot eivät juokse enää samaa tahtia kuin ennen. Tästä syystä he tölvivät tuulivoimaa aina, kun avaavat leipäluukkunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lasku Suomen julkiselle sektorille ( veronmaksajille ) 12 vuoden jaksolla tuulivoiman tukemisesta on 3 500 miljoonaa - 4 000 miljoonaa euroa. Siihen ei voi kukaan veronmaksaja omalla sähkön kuluttamisellaan vaikuttaa. Mitä tuolla rahalla olisi muuta saatavissa suomalaiselle yhteiskunnalle , jonka palveluista on mittavasti leikattu ? Olisiko tuolle rahalle käyttöä esimerkiksi liikenneinfran, SoTe:n ja koulutuksen kuntoon saattamisessa ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Suomessa sähkön keskihinta laskee jo nykyisillä myllyillä keskimäärin n. kympillä, niin säästö jo vuodessa yli 800 miljoonaa ja mainitsemallasi 12 vuoden jaksolla noin 10 000 miljoonaa euroa. Selvää säästöä veronmaksajille ja teollisuudelle. Oma sähkölaskuni on merkittävästi alempi kuin vielä muutama vuosi sitten ja sen tähden Fortumin herrat kristelevätkin hampaitaan ja levittävät propagandaansa siitä, että tuulivoima olisi kovinkin kannattamatonta kansantaloudellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuulimyllytukiaiset sotkivat sähkömarkkinat perusteellisesti. Sen seurauksena Suomessa on ajettu alas hiilivoimalat , joilla on taattu huippukulutuspiikkien ja häriötilanteiden aikainen sähkön syöttö valtakuntaan. Nyt Suomi on riippuvainen sähkön syötöstä Ruotsista ja Venäjältä. Tämäkö on sitä kepulaista paljon mainostettua "omavaraisuutta" ?

Juuri tälläkin hetkellä Suomeen tulee sähköä Ruotsista kahden Fennovoiman ydinvoimalaitoksen teholla. Suomen tuulivoiman 1 550 MW nimellistehosta saadaan samaan aikaan irti "peräti" 100 MW. Siinäpä sitä katetta tämänkin vuoden 211 miljoonan tuulimyllytuelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No onhan tuo nyt ihan älytöntä, miksi sijoitetaan noin hirveän suuri osa juuri Pohjois-Pohjanmaalle? Autioitetaan kylät näillä tuulivoimahirviöillä. Kyllähän nuo kauniita sanoja on, mitä Pahtamaa tuossa sanoo, mutta käytäntöhän on osoittanut, että meluarvot saadaan sellaisiksi kuin toimija haluaa, ei siinä ole todellisuudella mitään tekemistä mittausten kanssa. Ihmiset näistä kärsivät ja tuulivoimayhtiö kerää rahat. Näin se on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei auta niitä ihmisiä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa meluhaittojen tai kärsivät hiljaa unilääkkeiden voimalla... heitä pidetään luulotautisina.. niin hullua ei olekaan, joka on vapaalla jalalla ja jättää kotinsa.. onneksi joissain tapauksissa tuuluvoimayhtiö on ostanut tuulivoimapakolaisten talon... hiljaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjois-pohjanmaa uhrataan tuulivoimalle, että pääkaupunkiseudulla pesivät vihreät saavat ihanan tuulisähkönsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaakseni Pohjois-Pohjanmaalle rakennetaan ydinvoimalaa, kaadetaan junanvaunulasteittain rikkihappoa luontoon kaivostunnelmissa bailaten, ja nimimerkki "Onko oikein" kertoo Stadin vihreiden uhraavan Pohjois-Pohjanmaan tuulisähkölle. Onko oikein kamarissa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

101
Oulunportista tulee jättimäinen suurten kauppojen alue – kaupunginhallitus hyväksyi kaavamuutoksen
73
Kolumni: Kannattaa yrittää ymmärtää Oskar Osalaa
70
Kelirikkokeväästä odotetaan normaalia, päällystetyt maantiet surullisessa kunnossa – "Teitä ei pystytä uusimaan, vaikka pitäisi"
64
Hailuodon siltahankkeen valmistelu etenee – kilpailutus alkanee syksyllä
39
Esikouluun jo 5-vuotiaana vai jatketaanko oppivelvollisuutta 18-vuotiaaksi? – Vihreät kannattaa molempia, perussuomalaiset ei kumpaakaan
37
Otto Karvinen korvaa pelikieltoon joutuneen Oskar Osalan illan Ilves-pelissä – Manner: ”Aina sattuu ja tapahtuu tällaisessa kamppailulajissa, kun tuon kokoinen pelaaja taklaa”
27
Kärpät kaatoi Ilveksen kolmannen kerran puolivälierissä – Oululaisten maaleista vastasivat Ville Leskinen ja Jussi Jokinen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

töissä käydään pakosta jos muuta elättämis mahdollisuuta ei ole Lue lisää...
pakko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image