Pohjois-Suomi

Pohjanmaan por­va­ri­ver­kos­ton tutkimukselle palkinto - Raahen museo mukana palkitussa työryhmässä

Pohjois-Suomi 7.2.2018 9:37
Kaleva

Raahen ja Pietarsaaren kaupunginmuseoiden sekä Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseoiden kaksikielisenä tutkimusyhteistyönä syntynyt kirjasarja Pohjanmaan porvareiden vuosisata - Borgarliv i Österbotten on saanut Svenska litteratursällskapet i Finlandin myöntämän 20 000 euron palkinnon. Kirjasarja tarkastelee suku- ja perheverkostojen kautta kyseisten kaupunkien porvarisperheiden elämää 1700-1800 -luvuilla.

– Kyse on muun muassa Kokkolan Rooseista ja Donnereista, Pietarsaaren Malmeista, Raahen Soveliuksista ja Seinäjoen Wasastjernoista. Perheet olivat vahvasti sidoksissa keskenään muun muassa strategisten avioliittojen kautta, joilla sekä niiden vaurautta että poliittista ja sosiaalista vaikutusvaltaa vahvistettiin, mutta toisaalta myös tappiot saattoivat jakautua laajalti verkoston kannettaviksi, Raahen museota työryhmässä edustava museonjohtaja Eija Turunen kertoo.

Näiden perheiden toimilla oli Turusen mukaan huomattava merkitys sekä kaupunkien että ympäröivien pitäjien asukkaiden hyvinvoinnille, alueiden taloudelliselle menestykselle ja kehitykselle että sivistyksellisten vaikutteiden leviämiselle. Vaikka ilmiöt nousevat tarkasteluun perheiden kautta, kyse ei ole perheiden historiankirjoituksesta vaan kuvauksesta siitä, miten erilaiset vaikutteet, tavat ja ideat levisivät Pohjanmaalle kyseisten perheiden toimeliaisuuden ja verkostojen kautta.

– Siksi sarjassa tarkastelua tehdään verkostonäkökulmasta, sanoo Turunen.

Kirjasarjan ensimmäinen osa julkaistiin 2013 kunnioittamaan Kokkolan Roosin talon 200 -vuotista taivalta, se käsitteli asumista ja elämäntapaa. Sarjan toisella osalla haluttiin muistaa merkkivuotta 2015, jolloin Abraham Wasastjernan kuolemasta tuli täyteen 200 vuotta. Teoksessa paneuduttiin elinkeinoelämän verkostoihin.

Sarjan kolmas osa julkaistaan marraskuussa 2018 ja se liittyy Topeliuksen syntymän merkkivuoteen ja tarkastelee henkisen sivistyksen verkostoja ja esimerkiksi aatteellisia virtauksia, tyttöjen koulutusta sekä musiikin ja lukemisen harrastusta.

Työryhmän tavoitteena on tuottaa sarjaan vielä neljäs ja mahdollisesti viides osa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

79
Lasaretinsaaren rakentamissuunnitelmat eivät lämmittäneet oululaisia – kuulemistilaisuudessa täystyrmäys kaavahankkeelle
69
Pääministeri Sipilä vahvisti Suomenmaalle: Eduskuntavaaleissa ehdolla edelleen Oulun vaalipiirissä
68
Hallitus vie asiantuntijoiden kritisoimaa irtisanomissuojan heikennystä eteenpäin – Katso esimerkit potkujen syistä
56
Vasemmistoliiton uuteen ilmeeseen kuuluu pinkkiä ja sinistä, mutta puolueen toiveena on punavihreä hallitus - katso uusi tunnus
50
Poliisi löysi kerrostalosta Oulun keskustassa peräti 14 varastettua pyörää, kolme miestä otettiin kiinni – "Käynnissä varkausbuumi"
46
Oulun Kuivasjärvellä haeskeltiin illalla karhua - poliisille ilmoitettiin havainnosta hevostallin lähellä
32
Paljonko tienaa sirkkatuottaja, ja voiko hyönteisfarmi saada maataloustukea? "Kun tuotanto tehostuu, hinnat muuttuvat kuluttajaystävällisemmiksi"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image