Pohjois-Suomi

Pihalle astellut susi keskeytti maalauspuuhat Vihannissa – kissan käytös paljasti kutsumattoman vieraan

Tea Lumijärvi huomasi suden, kun kissa tuli karvat pystyssä hänen lähelleen. KUVA: Tea Lumijärvi
Pohjois-Suomi 16.5.2018 12:56 | Päivitetty 16.5.2018 12:59
Heli Nurkkala

Tea Lu­mi­jär­ven maa­laus­hom­mat tys­sä­si­vät ker­ral­la, kun 4-vuo­ti­as Mii­su-kis­sa kiin­nit­ti omis­ta­jan­sa huo­mi­on ton­til­le tul­lee­seen kut­su­mat­to­maan vie­raa­seen.

– Mii­su oli sii­nä mi­nun lä­hel­lä ja yh­täk­kiä kis­sa nos­ti kar­vat pys­tyyn ja sei­soi sel­kä kyy­rys­sä. Ajat­te­lin, et­tä kis­sa nä­kee jä­nik­sen, mut­ta kurk­ka­sin la­don ta­kaa tar­kem­min. Su­si­han se siel­lä sei­soi, Lu­mi­jär­vi ker­taa tiis­tai-il­lan ta­pah­tu­mia.

Lu­mi­jär­vi epäi­li to­vin, nä­kee­kö hän oi­kein, mut­ta susi se oli. Eläin sei­soi maa­laa­jas­ta ja kis­sas­ta noin kym­me­nen met­rin pääs­sä.

– Sut­ta sil­miin kat­so­es­sa eh­din aja­tel­la, mis­sä tyt­tö on, vaik­ka tie­sin, et­tä hän on tur­vas­sa si­säl­lä. Isän kans­sa me­nos­sa nuk­ku­maan, oli­han kel­lo jo yli kah­dek­san il­lal­la.

Lu­mi­jär­vi päät­te­li, et­tä eläi­men on pak­ko pin­koa pa­koon, jos hän pis­tää me­ta­kak­si.

– Huu­sin, me­kas­tin, kil­juin, mut­ta eläin ei lii­kah­ta­nut­kaan. Se vain jat­koi tui­jot­ta­mis­ta, kat­soi mi­nua ja Mii­sua. Pää­tin, et­tä on vii­sain pin­koa si­säl­le. Mii­su seu­ra­si osan mat­kaa, mut­ta jäi sit­ten ta­lon nur­kal­le ky­tik­sel­le.

Lu­mi­jär­vi myön­tää, et­tä noin kym­me­nen met­rin mat­ka maa­laus­pai­kal­ta ta­lol­le tun­tui pit­käl­tä. Eten­kin kun mie­les­sä kävi, seu­raa­ko susi ja jos, niin mi­ten no­pe­as­ti eluk­ka juok­see.

Susi lii­keh­ti edel­leen pi­hal­la, Tea seu­ra­si sen liik­kei­tä Esa-puo­li­son­sa kans­sa. Tea ot­ti kän­ny­kän ja al­koi soi­tel­la naa­pu­reil­le, et­tä tie­tä­vät su­den ole­van lä­his­töl­lä ja ot­ta­vat ko­tie­läi­met si­säl­le. Pu­he­lui­den jäl­keen Tea haki Mii­sun si­säl­le.

Susi tuli aivan kotipihaan Vihannin Kinttukankaalla tiistaina. KUVA: Tea Lumijärvi

– Otin su­des­ta muu­ta­man ku­van, jois­ta en­sim­mäis­tä ot­ta­es­sa kä­det vie­lä tä­ri­si sen ver­ran, et­tä sen ku­vas­ta­kin huo­maa.

Susi vii­pyi pi­ha­maal­la ja lä­his­töl­lä va­jaan puo­li tun­tia.

Tea Lu­mi­jär­vi har­ras­taa pien­riis­tan met­säs­tys­tä, jo­ten hän on tot­tu­nut liik­ku­maan luon­nos­sa ja nä­ke­mään luon­to­kap­pa­lei­ta.

– Sut­ta en ai­em­min ole näh­nyt, ja kun se on noin lä­hel­lä vas­ta ta­ju­aa, mi­ten suu­ri eläin se on. Kar­hu­a­kaan en ole ai­em­min näh­nyt, ja toi­vot­ta­vas­ti se­kään ei heti tule vas­taan.

Lu­mi­jär­vien elä­mä jat­kuu epi­so­dis­ta huo­li­mat­ta en­nal­laan. Yk­si va­ro­toi­mi kui­ten­kin on käy­tös­sä.

– Hel­mi, 2, on saa­nut leik­kiä jon­kin ver­ran pi­hal­la yk­sin­kin, kun olen lait­ta­nut ruo­kaa. Tiet ja muut vaa­rat ovat täs­tä sen ver­ran kau­ka­na. Mut­ta täs­tä läh­tien Hel­mi ei saa ol­la pi­hal­la enää yk­sin.

Lu­mi­jär­vien koti si­jait­see Vi­han­nin Kint­tu­kan­kaal­la noin 300 met­riä Ou­lun­ties­tä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (78)

Metsän eläimet etsivät vettä. Jano on kova, kun on pitkään ollut kuumuutta ja ei ole satanut, purot ja ojat ovat kuivuneet. Sudella inhimillinen toive on saada juomavettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susia ja karhuja liikkunut pihapiirin lähettyvillä jo kymmenen vuotta sitten eikä koskaan ole aiheuttanut ongelmia tai rajoitteita. Nykyään luodaan kauhuskenaarioita kun haja-asutusalueella maaseudulla nähdään petoeläin. Normaalit varotoimet on hyvä pitää mielessä kotieläimiä ja pikkulapsia varten, mutta ei tarvi luoda kauhukuvia. IhminenKIN on levittäytynyt laajalle alueelle, joten väistämättä susi ja ihminen kohtaa joskus. Ei tarvis alkaa kaikkia susia tappamaan jos siitä ei ole mitään haittaa, eikä se rakenna taloa naapuriin ja syö maatilan kaikkia elukoita. Varpeillaan saa olla, mutta turha pelko pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

rutkasti lisää metsästyslupia, että kanta ei paisu liian suureksi ja ei tulisi pihapiiriin ongelmaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uljas näky tuo susi, mutta ei omalla pihalla. 2- vuotiasta en päästäisi pihalle yksin missään tapauksessa. Hetkessä keksivät jotain ja katoavat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liian lähelle tulee, että ei muuta kun poistoa vaan ja mahdollisimman pian!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oletpa onnekas kun näit uhan alaisen eläimen luonnossa! Itsekin jokusen kerran nähnyt kairassa suden, hieno eläin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä lähtien kotipiha on ollut luontoa? Kairassa susi on hieno tavata mutta kotipihalle se ei kuulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se kotipiha on ollut joskus kaunista luontoa ja Susihan kuuluu mihin se haluaa kuulua. Mikäs nurkan valtaaja sinä luulet olevasi, mehän olemme täällä vain käymässä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käymässä se on susikin. Eikä se kuulu maapallolle yhtään sen enempää tai vähempää kuin ihmis eläin. Ja nyt se tuli ihmisen reviirille, olisikohan ajettu pois entisestä laumastaan ja takaisin ei ole menemistä tai henki lähtee lauman voimin. Tätä se luonto on, toisen reviirille ei ole asiaa tai joutuu käymään lopullisen taistelun ja vain voittaja selviää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peurojen määrän huomattava kasvu niiden leviäminen asutuksen läheisyyteen aiheuttaa susiongelman. Metsästäjät ovat aiheuttaneet tämän mm. siirtoistuttamalla peuroja alueille jossa niiden ei pitäsi olla. Oulussa on jopa pyörätiellä meinannut tulla peurakolari. Liikenteelle peurat aiheuttaa miljoonaluokan vahingot, jopa kuolemia. Vastuutonta toimintaa metsästäjiltä. Lisäksi ne levittävät punkkeja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä kauriit ovat tulleet ihan ite tänne pohjoiseen. Valkohäntäpeura on tuontitavaraa laukon pitäjään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Borrelia-bakteeri jota punkit kantavat itsessään on peräisin lokeista, borrelia on lokkien veressään kantama bakteeri ja punkki toimii kyseisen taudin välittäjänä. Saaristolaiset ovat tienneet tämän jo iät ja ajat mutta nykyään kaikki tuntuu unohtuvan. Peuroja ei ole istutettu Oulun keskuspuistoon, metsäperuoja on siirtoistuettu Suomen-selälle vanhoille asuinaluille takaisin kun havaittiin että Kuhmon metsäpeurakanta joutuu petojen suuhun. Metsäkauris on levinnyt Oulun seudulle ihan omin jaloin eikä ole tarvinnut siirtoistutuksia, valkohänpeura jota myös laukonpeuraksi kutsutaan on siirtoistutettu Yhdysvalloista Etelä-Suomeen jo ajat sitten , eikä sillä ei ole mitään tekemistä Oulun keskuspuiston viherpiipertäjien luontohavaintoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästäjät eivät siis ole ainoastaan aiheuttaneet itse omalla aivan järjettömällä ruokintasysteemeillään susiongelmaa, vaan myös peurojen lisääntyessä punkkien räjähdysmäisen kasvun. Pidän punkkiongelmaa vielä vakavampana ongelmana kuin susiongelmaa, joka sekin on vakava asia.

Sitten on vielä Vihreät ja aivan äärinaiivit idiootit "luontoa suojelemassa". Oikeitakin suojelijoita on, mutta näitä jotka tunteellisesti tekevät päätöksiä en laske niiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten ne punkit peuroissa viihtyvät kun Koillissanomat juuri kirjoitti että ne eivät poroissa viihdy. Eri asia on hirvikärpänen joka peuroissa viihtyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oispa itelläki tuollainen pihassa ,niin pitäisi varkaat loitolla "täällä vartioin minä " :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (78)

Uutisvirta

155
Kysyimme: Miksi Oulun sivistys- ja kulttuurilautakunta lentää Ranskaan?
84
Leveäkaistatien maalaukset sotkivat liikenteen Haukiputaalla – autoilijat ovat ajaneet erehdyksessä pientareen puolella
71
Pihlajalinnan paniikkireaktio – Suomen tärkeimmät kaupungit ovat syyllistyneet ”roskien” lakaisuun Lukijalta
51
HS-gallup: Perussuomalaiset nousussa ja vihreät laskussa – mutta mikä on suurin puolue?
48
Kauppaopiston rakennus Oulun Maunonkadulla halutaan purkaa – tontille suunniteltu seitsemänkerroksista kerrostaloa
35
Saksan liittopresidentti vierailee puolisoineen keskiviikkona Oulussa – "Sen tason vierailu, että odotetaan isoa näkyvyyttä Saksan päässä"
33
Terveydenhuollon henkilökunta on saamassa poliisivaltuuksia – ambulanssihenkilökunta pelkää työturvallisuutensa puolesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image