Pohjois-Suomi

Pien­riis­ta­kan­to­jen kehityksessä pieniä muutoksia – metsäjäniksen ja ketun kannat kasvussa Pohjois-Suomessa

Saukon kannat ovat runsastuneet Pohjois-Suomessa 32 vuoden seurantajaksolla. KUVA: Pekka Aho
Pohjois-Suomi 25.3.2020 10:23
Jarkko Harjumaa

Alkuvuoden lumijälkilaskentojen perusteella pienriistakannoissa on tapahtunut pieniä muutoksia edellisiin vuosiin verrattuna.

Suurimmat poikkeukset pitkäaikaiseen kannankehitykseen verrattuna todettiin metsäjäniksellä ja ketulla, joiden kannat ovat kasvussa Pohjois-Suomessa. Etelä-Suomessa kettukanta puolestaan on hiipunut ja oravien määrä kasvanut. Saukkoja ja kärppiä on aiempaa enemmän koko maassa, mutta näätiä on aiempaa vähemmän. Näätäkannan painopiste on siirtynyt pohjoiseen.

Lumiolosuhteet vaikeuttivat erityisesti valkohäntäkauriin, metsäkauriin ja hirven laskentatuloksia.

Lämpimän ja vähälumisen talven takia pienriistan lumijälkilaskennat olivat vaikeita etenkin Etelä- ja Keski-Suomessa. Pohjoisessa lunta oli laskennan kannalta jopa liikaa.

Pitkän aikavälin seurannat kattavat 32 vuotta

Metsäjäniksen, ketun, oravan ja kärpän kannat ovat selvästi taantuneet viimeisten 32 vuoden aikana. Pohjoisen kärppäkanta on kutistunut vain neljännekseen. Saman jakson aikana rusakon, saukon, sekä valkohäntä- ja metsäkauriin kannat ovat runsastuneet.

Kantojen kehitystä tarkastellaan koko 32-vuotisen laskentahistorian valossa, mutta myös vertailemalla kuluvan talven lukemia viime vuoteen ja viiteen edelliseen vuoteen. Useimmissa tapauksissa vuosittaiset alueelliset vaihtelut ovat melko pieniä, eikä niiden suunta poikkea olennaisesti pitkäaikaisesta kannankehityksestä.

MAINOS

Kommentoi

Mikä kärppäkantoja vaivaa? Pohjoisen kärppäkanta supistunut neljännekseen.. Oliko saalistakin enemmän 32 vuotta sitten. Hieman virkahenkilömäistä uutisointia - todetaan vaan tilanne ilman pyrkimystäkään selittämään miksi. Näätäkanta painottuu pohjoiseen. Syökö näätä kärppiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun vielä muistaisivat " luontoihmisiksi "ihtiään kutsuvat pysyä poissa soidinpaikoilta toimintanne ei edistä riistalintujen kantojen vahvistumista . Toki ymmärrän , että perimmäinen tarkoitus on teille raha , mutta turisti armeijoiden kuljettaminen soidinpaikoille ja kojujen virittäminen soidinpaikkojen läheisyyteen vaarantaa hyvin usein soitimen onnistumisen . Jos toimintanne edesauttaisi riistakantoja , siitähän olisi maininta "suuressa kirjassa" . Metsästyslaissa on selkeä maininta 37§ , " Rauhoitusaikana riistaeläintä ei saa metsästää tai vahinkoittaa eikä soidinta , pesintää tai poikasia häiritä ". Kevään jälkeen on kesää jälellä on aikaa kuvata ja turisteja kuletella metissä ja kuhvelikoissa mutta tämä tärkein aika luonnolle ja riistakantojen kasvulle pysykää poissa .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:03
SPR avaa valtakunnallisen auttavan puhelimen, jossa voi keskustella koronan aiheuttamista murheista
7:57
Päivän kotoiluvinkki: Tällainen on marttojen kotivara – ruokaa koko perheen tarpeisiin ainakin 72 tunniksi
7:00
Päivän leffapoiminnat: Taiteilija kipuilee sosialismin pakkopaidassa – Andzrej Wajda latasi viimeiseen elokuvaansa asennetta
7:00
Enkeli pelastaa itsemurhaa yrittäviä – nuorten nettisarja liittyy projektiin, jonka tavoitteena on ennaltaehkäistä psyykkistä pahoinvointia
7:00
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
7:00
Ruoan verkkokauppojen kotiinkuljetuspalveluiden kysyntä on kasvanut viime viikkoina ruuhkaksi asti – Keskon verkkokaupan myyntijohtaja: "Tavallisen kuukauden tilausmäärä on tullut viikossa" Tilaajille
6:30
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
37
Se hiihdetään sittenkin! Tervahiihto suksitaan lumella, joka tuodaan Ouluun etuajassa suljetuista Lapin hiihtokeskuksista
11
Valtioneuvoston muistio ravintoloiden sulkemisesta kertoo: Koronaa tavattu Pohjois-Pohjanmaalla kuudessa kunnassa – "Oulussa on havaittu useita COVID-19 -tapauksia"
8
Kaikkiin koululaisiin ei ole saatu yhteyttä etäopetuksen aikana – "Aika näyttää, tuleeko tästä isompi ilmiö"
5
Maapallon valtakeskukset ovat koronaviruksen armoilla – pandemia sammuttaa valot EU:sta ja syrjäyttää Trumpin, selviääkö Kiina voittajana?
3
Kunta-alan kolme kuukautta kestäneet neuvottelut tyssäsivät umpisolmuun – osapuolet pyytävät valtakunnansovittelijaa apuun
3
Pohdinta tehohoitopotilaiden siirtämisestä Uudeltamaalta maakuntiin on käynnistetty Suomessa
2
Muhoksen kunta aloittaa yt-neuvottelut – vielä ei selvillä, kuinka suurta henkilöstömäärää lomautukset koskevat

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Tornitalot ja korona

Hissit on tosiaan melkoisia viruspesiä. Kun joku sairas tai piilosairas aivastaa hississä, jää sinne leijumaan viruksia ... Lue lisää...
Ätshii

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

1.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image