Pohjois-Suomi

Pe­las­tus­lai­tos sahasi jäätä hiki hatussa, jotta jäihin pudonnut hirvi saatiin ylös Siikajoesta – Miksi riistaeläin pelastetaan met­säs­tet­tä­väk­si?

Palomiehet saivat kylmästä kangistuneen hirven Siikajoesta köyden avulla. KUVA: Jokilaaksojen pelastuslaitos
Pohjois-Suomi 11.11.2019 10:17
Taina Virolainen

Aikuinen hirvi vajosi jäihin Siikajoessa Rantsilan keskustasta noin neljä kilometriä pohjoisen suuntaan. Hirvi kiersi kehää avannossa ja yritti epätoivoisesti päästä pinteestä pois.

Pelastuslaitos sai hälytyksen eläinpelastustehtävästä Kiljontielle maanantaiaamuna kello yhdeksän jälkeen.

Pelastuslaitoksen mukaan Siikajoen rannoilla jää on kantavaa, mutta keskiosan virtapaikassa jää ei kestä.

Rantsilan paloaseman yksikkö saapui paikalle ja arvioi, että ainoa keino saada hirvi rannalle oli sahata jäähän väylää rantaan asti.

Pelastuslaitoksella oli kova urakka sahata jäähän väylää rantaan asti. KUVA: Jokilaaksojen pelastuslaitos

– Tämä tehtiinkin ja hiki virtasi. Urakka oli melkoinen, mutta lopulta reitti oli selvä. Kommunikointi oli aluksi haastavaa, mutta lopulta päästiin yhteisymmärrykseen ja hirvi saatiin suostuteltua rantaa kohden, kertoo päivystävä palomestari Tapani Lehtelä tiedotteessa.

Palokunta pakotti hirven liikkumaan köyden avulla. Hirvi oli kylmästä vedestä kankeana, eikä se olisi enää omin voimin päässyt ylös joesta.

Pelastuslaitoksen mukaan hirvi saatiin rannalle ja se keräili voimiaan, ennen kuin se jaksoi jatkaa matkaansa.

Palomestari kommentoi, että tällaisissa tilanteissa kysytään usein, että miksi riistaeläin pelastetaan metsästettäväksi takaisin luontoon. Jokilaaksojen pelastuslaitos vastaa kysymykseen Twitterissä:

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Jos yksityisyritys tekis samanlaisen operaation, ja laittais laskun pelastuslaitokselle, niin luulen että suuret päälliköt alkaisivat penäämään tehokkaampia toimintatapoja. Ihan maalaisjärjellä löytyy menetelmiä että eläin saadaan tunnissa turvallisesti ylös ilman hikoilua, jos vaan etukäteen tehdään työkalut valmiiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pelastuslaitos tekee mitä pelastuslaitoksen täytyy tehdä. Entä mitä hyvää olisi siinä että hirvi kuolee jokeen ja mätänee sielllä aikaa myöten? Ei mitään hyötyä kenellekään. Hirvikin haluaa elää, nyt se sai ainakin mahdollisuuden. Joutuu ehkä suden suuhun myöhemmin, mutta sitähän jotkut haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki elämä täällä maapallolla olisi parempaa jos toteutettaisiin sanaa inhimillisyys..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palomiehet toimivat Siikajoella voimassa olevan lain mukaisesti oikein. Inhimillisyys on valttia ! Hyvää työtä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Riistaeläin saa pelastettuna "toisen mahdollisuuden". Ihmettelen ihmettelijöitä, koska eläinten pelastaminen on tottakai samalla hyvää harjoittelua pelastuslaitokselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi riistaeläin pelastetaan metsästettäväksi ...palomiehet kouluttautuvat pelastajiksi varmaan ajattelevat oli sitten kyseessä ihminen tai eläin pelastaa pitää ..hirvi elää hetkessä jokainen päivä on sille täyttä elämää ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys kuuluuko verovaroin huolehtiä tämän tyyllisistä joka vuotisista ilmiöistä.Voidaan tietenkin miettiä voisko tuollakin raha tuhlauksella auttaa yksinäistä vanhusta,myöskin metsästys seura ehkä kiintön viimeisen hirven helposti saaneen ois.Olemmeko median kuluttajat irtaantuneita elämän todesta,vai olevatko median tuottajat jotka haluavat inhimillistää elämän raadollisuutta.Myöskään mikään ei kyseenalaista näitä eurojen tuhlausta,onko ihminen vastuussa eläimen tyhmästä itsetuhoisesta käytöksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihminen Eli vanhus on eläin siinä missä hirvikin. Jos ihminen tai eläin on kitumassa ja se tiedetään, on sitä autettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jäissä pitkään rypenyt hirvi löytyy lähipäivinä kuolleena lähialueelta. Näin on käynyt ennenkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirviä hukkuu valtava määrä vuosittain jokiin Suomessa. Saatiin edes yksi pelastettua ja vaikka se joutuisi pataan tulevaisuudessa, niin hyvä näin. Eipähän jäänyt ruho vettä pilaamaan ja ajautumaan jonkun rantaan ensi keväänä. Sitten se olisi ollut ongelma nyt se on vielä hyödyksi sekä metsästettäessa, että ruokana. Ilkeä ruveta turvonnutta talven yli vedessä turvonnutta hirveä hävittämään. Aikasen moni on sen joutunut tekemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokho heti tai myöhemi. Olisha se toine vaihtoetto et hirve annethais hukhua mut ei siinäkhää enempää ideaa vaa enemmän huonoja puolia kun hukaa menee lihat ja vesi pilalle ja methaania ilmakehaa. Toine on tämä mikä tässä esitehtiin. Kolmash et kuthutaa methästäjät phaikale hoitaa homma siihe. Vesi ainaki pyshyy ny uimakelphosena paremmih

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tekokoltta yrittää vääntää jotain järjetöntä mongerruskontinkieltä... ei jatkoon typerää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö oikea vastaus kysymykseen ole että palo- ja pelastuslaki määrää pelastamaan. Ja hienoa suoritus olikin, kiitokset palomiehille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neon kaksi eri asiaa pelastaa ja olla riistalla. Olisko pitänyt antaa vaan vajota ja kuunnella sen kauhuhuutoja. Elämä se on hirvelläkin. Ihanat ihmiset pelastivat, toivottavasti hirvi selviää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tietenkin hädässä oleva eläin kuului pelastaa. Palokunta sai hyvää harjoitusta, vastaavanlaisia tehtäviä tulee aivan varmasti jatkossakin. Paleltuminen on tuskallista eläimellekin ynnä paha stressi. Täysosuma metsästäjän luodista on nopea ja tuskaton kuolema eikä mene lihat hukkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti hirvi makasi ojassa joen ja maantien välissä eikä jaksanut nousta ylös, Olisikin ollut vaarassa aiheuttaa maantiellä lisäonnettomuuksia päivän hämärtyessä, koska maantiellä ei ollut varoituskolmioita. Olisi pitänyt raahata maantien yli pellolle heti alkuunsa. Hirvi kuunteli ohikulkijoiden puheita vielä klo 14 ojassa maaten. Joskus myöhemmin oli jouduttu viemään pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Pelastuslaitos, teitte miehen
työn. Tsemppiä myös hirvelle. Toivot -
tavasti et vilustunut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täytyyhän sitä hädänalaista auttaa,kuka voi katsoa vierestä kun eläin hukkuu ;( Toivottavasti saa kerättyä voimansa ja toipuu koitoksesta.
Kiitos auttajille <33

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

10:34
Eduskuntaryhmät vastaavat Rinteen kysymyksiin tänään – pääministeriehdokkaasta päätös sunnuntaina
9:36
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
9:00
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin
9:00
Hiljaiseloa tragedian jälkeen – Melina-tyttären tapaturmainen kuolema järkytti oululaisen mestaripainijan Mikael Lindgrenin, 50, elämän perusrakenteita: "Suru on arjessa edelleen läsnä" Tilaajille
8:00
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
8:00
”Kävin kahdesti käsiksi lapseeni” – Työssään muita auttava äiti olisi kaivannut nopeampaa apua, kun suhde murrosikäisen tyttären kanssa meni solmuun Tilaajille
8:00
Harri Virtanen menestyi urallaan, mutta oli kuin romahtamaisillaan: Traumatisoitunut ihminen sabotoi tahtomattaan elämäänsä – siitäkin voi selvitä Tilaajille
11
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
8
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
7
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
5
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
4
Oululaiset koululaiset suunnittelivat ja tekivät kirjailija Katariina Vuoren korut Linnan juhliin – "Olisi ollut ihanaa ottaa heidät mukaan"
4
Puolustuskyvytön pieksettiin Raahessa – Hovioikeus ei pitänyt pahoinpitelyä törkeänä
3
Onko sinulla sanottavaa Kalevalasta? Lukupiiri puhuu muinaiseepoksesta kaksi tuntia

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image